px


Pravidla fóra


Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: LVDS signál do LCD panelu z TV
PříspěvekNapsal: stř 07.03.2018 23:27 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 24.2.2013
Příspěvky: 297
Prosim o pomoc s resenim zcela specificke oblasti z elektroniky a to je nic mensiho nez napasovani univerzalniho LCD driveru na konkretni LCD panel.....

Mam panel z TV LG426100 a samozřejmě nefunkční mainboard ....
Povedlo se mi najít kterým pinem zapnu napájení a kterým zapnu podsvícení panelu (podle datashitu asi 1400V takze jsem rad ze to nemusim resit jinak) tedy zdroj oživen a plně funkční .... dokonce i pomocí čipu s PWM lze ovládat intenzitu podsvícení ....
Teď co se týče obrazu .... mezi mainboardem (ještě vloni šel zapnout když se dal na prár minut do mrazáku - po zkoužce troubové opravy již zapnout nejde prootže se pořád vypíná při startu a "žhavení", prostě nějaké to kurvítko žeano...) a T-con deskou je jakási mezideska ... ta normálně fungovala ale jen s originálním mainbordem a jinak se odmítá zapnout vede do ní 51 pin konektor z mainboardu kde je na 40pin konektoru(pro znalce se jedná o klasický LVDS 10ti bit 2 kanálový).
Z této desky, která samozřejmě nemá datashit nikde k sehnání, vede do Tconu 51 pinovej a 41pinovej konektor .... dle datashitu opet jakýsi standart pro 4 LVDS kanály a 100(120Hz) panely

Nežli jsem to úplně zavrhnul jako nefunkční a k ničemu (poté co jsem zjistil, že funkční stejná se dá sehnat v bazaru za úplně stejnou cenu jako se prodává kdovíodkud samotný starý mainboard) jsem narazil na ebay na univerzální LCD mainboardy, dokonce s TV tunerama a spoustou vychytávek za pár peněz (asi 200kč) A vyzkoušel zapojit přímo do T-conu bez té nezprovoznitelné mezidesky, která předpokládám udělala z 50Hz 2 kanálového vstupu 100Hz 4 kanálovej výstup...
Bohužel jsem zjistil takové jisté nepříjemnosti - tento konkrétní panel LC420WUF SSA1 je výhradně 10bitovej, což se tak nějak projevuje kupodivu tím, že je obraz brutálně přesvětlen když se do něj zpojí ten univerzál, kterej má jen 8bit fyzicky 2 kanálovej výstup (8kablíků plus 2na CLK na každý kanál, jenže opravdové 10bity mají samozřejmě 10 kablíků na kanál tedy 5 párů a k tomu CLK, v menu lze kdovíproč nastavit až 12 bitů barev)
a to teda zatím jenom ve svislých pruzích kanálu 1 a 2 ...3 a 4 jsou zatím nezapojeny a tudíž vesele svítí maximální bílou barvou = ehm no prostě je vždy pruh 1 a 2 s obrazem (moc světlý) a 3 4 pruh šířky pixelu je zcela bílý bez obrazu (pořád se opakuje přes celej obraz takže je teď pruhovanej ale to přepokládám vyřeší kopírování signálů do kanálu 3 a 4 na T-conu toho displeje až dojde z číny ten 41pin kablík, 0.5mm vedle sebe fakt nezvládám připájet drátkama)

Problém jedna - nativní rozlišení displeje nefunguje - mám omezený počet firmwaru od výrobce toho univerzálu z různýma rozlišeníma, a jiný uni LCD driver funguje úplně stejně, prostě full HD rozlišení = není obraz a t-con tomu signálu nerozumí (tak nějak i jo ale je tam špatné synchro a tak lze přepínámím v menu naslepo docílit alepoň na vteřinu obraz, ale jinak tam není a zobrazuje nesmysly), zkoušel jsem dokonce přepájet krystal toho čipu na tom univerzálu za pomalejší (24.576MHz na 19.neco jak má originální mainboard) ale to neudělalo vůbec nic (což mě mate jak to vlastně celé funguje)
Problém 2 jsou ty přesvětlené pixely díky provozování 8bitového driveru na 10ti bitovém panelu.... nějak jsem pátral jak to LVDS pro ty LCD panely vlastně konkrétně funguje, ale bez výsledku...
Zkrátka a dobře nikde nemůžu najít informaci (a přitom je to standart používaný ve všech displejích) jakou posloupností 0 a jedniček řeknu panelu pomocí těch 10ti,nebo 8mi nebo 6ti kablíků (kupodivu i to musím vydělit protože jsou ty kablíky párové a tedy na 10bitů informaci je fyzicky použito pro přenos jenom 5 potenciálů) a signálu CLK vykresli při rozlišení XnaY pixel na pozici XXradeknaYYsloupek cerně a všechny ostatní bíle ....třeba abych si ten ovladač mohl nějak naprogramovat sám, nebo to alespon používat na zobrazení nějakého textu, fotek či něčeho jiného za pomocí pomalého arduina, když už z toho teda Tv nebude protože ten uni ovladaž nefunguje dobře...
Tak nějak jsem předpokládal, že když je ten panel 100Hz a ten uni ovladač má maximálně 30Hz při FULL HD, že není problém se synchronizací, jak vidno je .... ono nižší rozlišení funguje trochu jinak než normálně - prakticky buď je obraz částečně mimo obrazovku a nebo se jeho část opakuje ... divné když ani jedno z těch funkčních není větší než nativní...ale to by tak nevadilo..obraz má pořád metr ulopříčku a to je v pohodě...

Takže složitá otázka 1. nevíte kde je vysvěteno i s příkkladem to vykreslení pixelu a tedy ta komunikace LVDS konkrétně přímo s příkladem, na kterém by bylo možné si to ověřit že tomu tak skutečně je?
(Tedy máme 5 signálů a CLK signál a musíme dostat do panelu pro každý pixel za 1 že posíláme data, za 2 že tohle je Red 1až5bit 6až10bit tohle je Green 10bitů ... konec pixelu další pixel, začni kreslit od začátku ...atd ... vůbec netuším jak to komunikuje pomocí těch 12ti kablíků na kanál (jsou LCD co umí i jednokanálově komunikovat a tenhle má teda 4 kanály a já předpokládám podle svislejch pruhů že každej vykresluje Násobky šířky jednoho pixelu...1 2 3 4 a 5 6 7 8 atd atd...)

otázka 2 dá se někde koupit univerzál kterej by fingoval a stál pár šušní? tzn. musí být 10bit ...
Něco jsem zahlédl na aliXXXX ale je to určeno pro velkovýrobu a navíc pro 2k nebo 4k panely, takže není vůbec jisté že to je kompatibilní ....


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: LVDS signál do LCD panelu z TV
PříspěvekNapsal: pát 09.03.2018 16:15 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 12.1.2013
Příspěvky: 1490
Bydliště: Pardubice
Celkem pěkně popsané to je zde:

http://www.spectrah.com/product/lcd_pan ... K1LA05.pdf

_________________
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: LVDS signál do LCD panelu z TV
PříspěvekNapsal: pát 09.03.2018 17:40 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 24.2.2013
Příspěvky: 297
Arcicorsa: tvari se to tak ale ... je tam spolejno nekolik signalovych rozhrani do jedne tabulky a do temer jednoho obrazku obecne teoreticky .... ma to v datashitu prakticky kazdej LCD ... z toho opravdu nemuzu jednoznacne rict jo je to tak a ne jinak a kdyz to nepojede z arduina tak musim mit chybu v programu protoze takhle ta LVDS komunikace proste musi fungovat ...
a kdyby to takhle komunikoval tak bych nikdy nedostal obraz z 10bit panelu 8 bitovym driverem pres 8 bit kablik kde ten posledni potencial zkratka fyzicky chybi... podle toho obrazku by totiz chybel HSYNC ENAB VSYNC? ale nechybi ...
Potreboval byc to najit pro dummies s prikladem vykresleni jednoho pixelu v dane barve....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: LVDS signál do LCD panelu z TV
PříspěvekNapsal: pát 09.03.2018 17:55 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 24.2.2013
Příspěvky: 297
I kdyz jak tak koukam do toho datashitu toho temer stejneho panelu (jine podsviceni ale jinak shodna komunikace a parametry) pac ten konkretni pro ten muj je stahnutelny pouze za poplatek .....

a tam je uplne na konci schovanej obrazek k LVDS 10 bit ... a tak nejak i kdzy spatne oznaceno to vypada ze to enable Vsync a hsync je vzdycky na 3tim potencialu .. to by vysvetlovalo proc posunuti vsech kabliku aby nebyl zapojen ne ten posledni potencial ale prvni nefunguje ... takze dik za dalsi popichnuti


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: LVDS signál do LCD panelu z TV
PříspěvekNapsal: pát 09.03.2018 19:42 
Mazák
Mazák

Registrován: 23.1.2012
Příspěvky: 538
Není to tendle panel? http://www.datasheetspdf.com/pdf/703782/LG/LC420WUF/18


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: LVDS signál do LCD panelu z TV
PříspěvekNapsal: sob 10.03.2018 23:34 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 24.2.2013
Příspěvky: 297
STROHUR píše:


Jo presne z tohodle datashitu cerpam .. panel je malinko jiny .. ma i podle me odlisnou TTL logiku u Tconu s jinym poctem pinu, ale jinak ty rozhranni podle me na strane LVDSka budou naprosto stejny...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: LVDS signál do LCD panelu z TV
PříspěvekNapsal: stř 21.03.2018 21:55 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 24.2.2013
Příspěvky: 297
Takze pokrok ... na pin 7 toho 51pinoveho konekturku se privede napeti (neco pres 2 volty do 5ti voltu)
Panel se prepne na JEIDA format ... ten se nastavy ve skrytem menu na univerzalnim kontroleru.. tim se prehodi bitiky ....

No a pak nevadi ze univerzal vysila jen 8 bitove .... cerna je cerna bila je bila a tedy je obraz spravne zobrazovan .... neni presvetleny ....

Skoda ze nejede to synchro a 1/4 obrazu se opakuje pri pouzitelnem rozliseni 1024*768 toho uni kontroleru ... bohuzel 1920*1080 nativni nejde ale to je nejspis tim ze to je 4 kanalovej t-con a tech 1024 dvoukanalove je nejbliz (2*512) a proto funguje .... na rodil od vysilani 2*960 coz je uplne mimo rozlisovaci schopnost tconu kterej ocekava 4*480....

Stale cekam na kabel .... ty pruhy v dusledku chybejiciho signalu na 3 a 4tem kanalu snad zmizej .. preci jen ted sviti do obrazu bilou barvou a to neni pekne ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: LVDS signál do LCD panelu z TV
PříspěvekNapsal: stř 28.03.2018 21:38 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 24.2.2013
Příspěvky: 297
Takze predstava ze staci propajet draty na signal stavajicich dratu a tim lvds signal zdvojnasobim byla bohuzel hodne naivni :D

Zkratka a dobre VF signal se zparalelizovat jen tak lehce neda ....

Takze porad pruhy a bez prevadece na 4 kanaly to asi zkratka nepojede ..


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: LVDS signál do LCD panelu z TV
PříspěvekNapsal: sob 14.04.2018 23:59 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 24.2.2013
Příspěvky: 297
Nemate nekdo schema jednoducheho a levneho rozbocovace VF signalu?

Nejak se mi nedari dohledat .. treba by stacil nejaky primitivni pasivni .... na tv signal mam z anteny takove male Tcko a pochybuju ze je vevnitr neco sloziteho a funguje to perfektne ... kdysi jsem nekde dokonce na netu videl co je uvnitr vcetne soucastek ... nevim jestli tam byl odpor nebo kondik jen .... treba by tim slo ty LVDS signaly rozbocit kdyz to nejde natvrdo propojenim (obraz prestane jit jakmile se propojenim dratku signal rozdeli do dalsiho kanalu)....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: LVDS signál do LCD panelu z TV
PříspěvekNapsal: pát 04.05.2018 13:51 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 24.2.2013
Příspěvky: 297
TV je opet plne funkcni ve full hd a bez pruhu .... prisla konecne z ciny PL.MS6M30K.1 s kabelazi ktera dela jednak rychlejsi frekvenci obrazu ale hlavne udela z 2 kanalu 4 kanalovej signal .... .stacilo zapojit do univerzalniho TV LCD kontroleru nahrat firmware s full hd rozlisenim ... pripojit napajeni 5 voltu k te desce a voala .....


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Alf, Google Adsense [Bot] a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz