Pravidla fóra


Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: stř 27.09.2017 14:59 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2551
Obrázky: 1
Za mne SERVO CONTROLER(TESTER) a) s 555 od zelené louky b) upravit levný SERVO TESTER s 555 .
Jak psal "VTjr" P1. potenciometr I. výchylka / P2. potenciometr(trimr) vypínačem paralelně k P1. = II. výchylka
SERVO CONTROLER
P1. 100 k ze schematu
/ P2. 100 k dolní konec na dolní konec P1. (pin 7) / P2.běžec přes vypínač na P1.běžec
Toto schema (hodnory R a C) je s CMOS 555

S klasickým IO NE555 použity hodnoty R a C (místo 3M3 / R2 = 120 k, C1=220n, P1=10k a R1=4k7 prohozeny)
P2. 10 k dolní konec na dolní konec P1. / P2. běžec přes vypínač na P1. běžec
Tester serv


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: stř 27.09.2017 15:13 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4303
Bydliště: Žilina SR
To Tvoje s NE555 je ještě jednodušší, je jen ze 6 součástek. :D
Kdybych měl v šuplíku NE555, tak bych to postavil z něj, ale já mám opravdu haldu těch starých ruských 74LS123, tak proč bych je nevyužil. Ty 4 součástky navíc mě nezabijí. :lol:

Jenže, jak jsem asi správně pochopil, on to chce raději koupit hotové, nehodlá nic bastlit, takže je úplně jedno které z našich tady nabízených schémat je lepší. :roll:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: stř 27.09.2017 15:28 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 26.9.2017
Příspěvky: 9
Bydliště: Trutnov, Praha
Děkuji pánové za rady. Jestli to někdo vyrobi doma na koleni, proč ne, ale já ani s takovým návodem to nedokážu:-(

Chci jednoduchý systém, kdy se dá servo v případě poruchy jednoduše vyměnit, abych nemusel zase nekoho složitě obtěžovat, jako zrovna teď vás;-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: stř 27.09.2017 15:38 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4303
Bydliště: Žilina SR
S jednoduchostí výměny serva to provedení generátoru nemá nic společného. :P
Když se koukneš na mou fotku, tak si všimni, že do destičky je zapájen 3-kolíkový konektor, do kterého se zasune konektor serva. Prostě odpojíš a vyměníš, žádná věda. Nové servo bude fungovat stejně. Nanejvýš zkoriguješ polohy nastavením těch dvou trimerů, jak jsem psal výše. :wink:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: stř 27.09.2017 18:27 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 13.10.2014
Příspěvky: 7
Obrázky: 1
Nejak takhle by sis to predstavoval?Je to jen narychlo zdratovane.



Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: stř 27.09.2017 21:19 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3595
Bydliště: SK Bratislava
Chlapci niekedy sa divim co tu citam, hned v prvom prispevku bolo riesenie s jedinou suciastkou a vy tu zapajate vrabcie hniezda s hromadou odporov a nezmyslov :- )))))))))))


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: čtv 28.09.2017 10:38 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2551
Obrázky: 1
A) Celé koupit HOTOVÉ, snad dva servo testery a jednopólovým přepínačem přepínat SIGNÁLNÍ VODIČ.
B) To schéma s 555 jsem tam dal proto, že i dost kupovaných je s 555.

V tom s CMOS 555 jsou vypuštěny doporučené, v NE555 zapojené C3, C2 a R3. Včetně IO opravdu 6 součástek
On NE555 je hlavně k časování přímo určen, a použitím 1/3 a 2/3 klopných hladin z Unapájecí
potlačuje časovou závislost na velikosti (trvalé) změny napájecího napětí.
Stačí teplotně stabilní P1, R1, R2 a C1. Při ceně NE555 kolem 5 Kčs, je dobré(aspoň ze zvědavosti) jej zkusit.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: čtv 28.09.2017 13:37 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4303
Bydliště: Žilina SR
igorb píše:
... vy tu zapajate vrabcie hniezda s hromadou odporov a nezmyslov :- )))))))))))

Ale Igor. :o Ja som len ponúkol hotové riešenie, ktoré som mal urobené dávno predtým, ako sa tento problém začal pretriasať ešte v iných, oveľa starších vláknach. :wink:
Mimochodom 74LS123 je dvojitý MKO, určený presne na výrobu impulzov zadanej šírky. Na rozdiel od NE555 nemá problém so žiadnym pomerom striedy, i keď tento nedostatok NE555 sa jednak dá obísť a navyše tohto použitia sa netýka. Má ale iné výhody, to nepopieram. Preto si tých pár, čo mám v šuplíku šetrím na iné aplikácie a takéto somariny varím z toho, čoho mám haldu. :P

Inak, máš pravdu, že riešenie od TomasaC predstavuje len 1 súčiastku + program. Lenže k tomu aby si to do neho downloadoval potrebuješ aj PC, vhodný kábel + nejaké vývojové prostredie. Teda pár vecí naokolo, ďalšie investície a štúdium - takže už aj tak nezostávame len pri jednej súčiastke. :( Pre toho, kto sa tým nemieni ďalej zaoberať je to zbytočné. :roll:
Ale uznávam, že Rovnako pre neho, čo nemá doma možno ani spájkovačku, ktorú navyše možno nikdy nedržal v ruke, pre neho akékoľvek bastlenie zas len vyžaduje veľa sprievodných investícií a štúdia. Pre takého je asi fakt najlepšie, najlacnejšie a najrýchlejšie riešenie kúpiť hotový výrobok, ak mu poradil JosefSvejk. :mrgreen:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: čtv 28.09.2017 19:22 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 26.9.2017
Příspěvky: 9
Bydliště: Trutnov, Praha
Pánové
Jak píšete, pájku jsem viděl naposledy na základní škole skoro před 20 lety, a servo jsem viděl zatím jen na internetu. Myslel jsem, že je něco volně prodejný (něco jako ta zkoušečka serva). Ale jak jsem zjistil, bude se to muset vyrobit. Byl tu i jeden odkaz, kde to někdo dělal. To prý ale fungovat nebude. Proto jsem vděčný těm, co mi napsali s tím, že by mi s výrobou pomohli;-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: čtv 28.09.2017 19:24 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 26.9.2017
Příspěvky: 9
Bydliště: Trutnov, Praha
Jen pro představu, o čem jsem mluvil. Je to POUZE ilustrační video. Ale princip bude stejný (tedy způsob ovládání, zapojení, použití elektroniky). Tak to jen pro představu těm, co se mi snaží pomoci

https://youtu.be/mHQLZ_VuhMg


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: čtv 28.09.2017 20:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
A proč by neměl fungovat třeba ten modul od "vláčkařů"?

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: pát 29.09.2017 20:25 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 26.9.2017
Příspěvky: 9
Bydliště: Trutnov, Praha
Josef: jeden uživatel mi to tu sdělil. Já opravdu nevím jestli ano, ne, takže jsem neměl důvod pochybovat, rozporovat :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: pát 29.09.2017 21:21 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
m.antik píše:
Josef: jeden uživatel mi to tu sdělil. Já opravdu nevím jestli ano, ne, takže jsem neměl důvod pochybovat, rozporovat :-)


Aha, takže diskuze se tady už moc nenosí...

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: sob 30.09.2017 4:36 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4303
Bydliště: Žilina SR
m.antik píše:
Josef: jeden uživatel mi to tu sdělil. ...

Pokud ses už s někým jiným domluvil přes SZ a není to už aktuální, tak dej vědět všem tady do vlákna diskuse, ať se s tím zbytečně nezabýváme. :wink: Technické věci je lepší probírat veřejně tady v diskusi vlákna, přes SZ jen to, co je důvěrnějšího rácu, např kontakty, různé domluvy, ale pak ostatním sdělit do vlákna, že už je to vyřešeno a domluveno. Uvědom si, že není dobré fórum zbytečně zatěžovat něčím, co už našlo jiné řešení. :P

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: sob 30.09.2017 4:42 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4303
Bydliště: Žilina SR
ještě se chci zeptat jak si to představuješ s napájením toho zařízení? Budeš asi potřebovat adaptér 5V? Nebo tam už máš nějaký zdroj napájení? :?:

Další věcí je, teď, když už víme na co to bude sloužit, že ta dvířka by asi měla mít nějaký systém vypínání v koncových polohách. :!:
Tedy jakmile je servo otevře/zavře, tak by se správně mělo vypnout napájení serva, aby dál netlačilo do dorazu. :roll: To by samozřejmě vyžadovalo další elektrické obvody a koncové spínače. Jinak by servo žralo velký proud a mohlo by se taky spálit. :P

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz