Pravidla fóra


Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: úte 26.09.2017 20:06 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 26.9.2017
Příspěvky: 9
Bydliště: Trutnov, Praha
Zdravím všechny, je tu někdo schopen vytvořit vhodný generátor impulsů 1-2 mls.? (Aspoň dle doporučení by to mělo být ono) Potřebuji ovládat servo, ale ne dálkově, ale pres kabely a pouze jednoduchým spínačem (vyp/zap)+ Led kontrolka. Pohyb by byl přesně o 90°. Funguje to jako se zkoušečkou serva, ale ta vykonává pohyb dle otočení ovladače. Jenže já bych to chtěl ovladat jednoduchým spínačem. Omlouvám se za krkolomný popis, nejsem modelář. Je tu někdo takový schopný?☺️


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: úte 26.09.2017 20:24 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2003
Příspěvky: 7954
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 286
Blog: Zobrazit blog (3)
Dělal jsem něco podobného pro brachu ke kolejišti. Picaxe-08M.
Na vývodu 1 jedna výchylka, na vývodu 2 druhá výchylka, na vývodu 4 dioda, že to žije.
Přepnutí se dělalo prostě tím, že se na signálový vodič přivedla příslušná šířka impulzu. Jinak bylo servo bez impulzu. Hodnoty 97 a 169 byly prostě vyzkoušené, že vyhovují.

Kód:
SERVO 1, 133
SERVO 2, 133
HIGH 4

PAUSE 4000
SERVO 1, 97
SERVO 2, 169

start:
LOW 4
PAUSE 200
HIGH 4
PAUSE 200
GOTO start:


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: úte 26.09.2017 20:33 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 26.9.2017
Příspěvky: 9
Bydliště: Trutnov, Praha
Děkuji, poslal jsem SZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: úte 26.09.2017 21:16 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16170
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Já si podobných udělátek pro serva či regulátory dělal vícero. V tomto případě je nutné s konkrétním servem vyzkoušet délky impulzů pro ten úhel 90° a naprogramovat ho (tedy ne uživatelsky) nebo program musí obsahovat kalibrační procedury (najet na požadovanou polohu serva a zapsat ji (uživatelsky) nebo HW musí obsahovat 2 trimry pro nastavení koncových poloh serva.
U mně je ale problém s termíny, tyhle věci odlaďuji ne když je to potřeba ale když mně to zrovna baví :mrgreen:

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: úte 26.09.2017 22:00 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 26.9.2017
Příspěvky: 9
Bydliště: Trutnov, Praha
Když to řeknu upřímně- nerozumím řeči tvého kmene:-) mám přesnou představu jak by to mělo fungovat, i jaké servo, ale nic dalšího k tomu nevím co je potřeba. Šlo by ti popsat, třeba do SZ, detailněji můj problém?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: úte 26.09.2017 22:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Od Číňana kup za 40 kaček i s poštovným arduino nano, najdi na netu nějaký kurz základů programování a za dva dny to nejspíš zvládneš vyrobit sám. Výhodou bude to, že můžeš provést tu výše zmíněnou kalibraci systémem pokus - omyl.

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: stř 27.09.2017 4:32 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16170
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Nebo taky za 40 kaček úplně normální servotester v papíru a doplnit mu druhý potenciometr k tomu stávajícímu (na střední vývod a přes ochranný odpůrek), připojovaný tím spínačem. Kdybych tu nějaký měl plonkový, asi bych se slitoval.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: stř 27.09.2017 5:53 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.3.2012
Příspěvky: 2091
Bydliště: Ústí nad Labem
Takovou věc jsem již taky řešil, obvůdek s NE555 a dvěma trimry k nastavení dvou nezávislých poloh. Když budeš mít zájem, můžeš to mít, nebo třeba jen schema.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: stř 27.09.2017 5:53 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 26.9.2017
Příspěvky: 9
Bydliště: Trutnov, Praha
Ono by to taky takhle šlo, naučit se programovat a koupit k tomu příslušenství, nářadí. Ale popravdě kvůli jednomu "blbemu" udělátku to vše absolvovat?... Ukazoval jsem to několika modelářům, v prodejně RC, a nikdo to pořádně nebyl sám schopen vyrobit. Tak se obávám, že by to trvalo mnohem déle než 2 dny :-) ale i tak děkuju za názor ;-)

Děkuji za slitování, ale pokud by to fungovalo tak jak potřebuji, nechci to zadarmo. Rad zaplatím za materiál, práci;-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: stř 27.09.2017 7:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
m.antik píše:
Ono by to taky takhle šlo, naučit se programovat a koupit k tomu příslušenství, nářadí. Ale popravdě kvůli jednomu "blbemu" udělátku to vše absolvovat?...


Potom je rada úplně jednoduchá - kup hotový ověřený výrobek. Na internetu jich určitě najdeš dost, první jsem našel za 5 vteřin.

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: stř 27.09.2017 7:47 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4303
Bydliště: Žilina SR
Taky bych mohl přispět velice jednoduchým řešením pomocí 74LS123 (já použil ze starých šuplíkových zásob ruský ekvivalent K555AG3), tedy žádné jednočipáky a s tím související programování, ale čistá číslicová elektronika. Funguje to naprosto spolehlivě. Zde je schéma pro serva:
Příloha:
Servo_tester_s_74LS123_@.gif
Servo_tester_s_74LS123_@.gif [ 20.81 KiB | Zobrazeno 464 krát ]
A tady je upravená verze doplněná spínačem pro ovládání regulátoru ss elektromotoru. Sepnutím spínače se ss elektromotor roztáčí na otáčky/moment daný polohou potenciometru. Ovšem pro střídavé motrky to vhodné není, nemusí se roztočit, tam je nutno pomalu zvyšovat otáčky, co by se dalo docílit doplněním elektrolytického kondenzátoru paralelně ke spínači (ale to jsem nezkoušel, nebyl důvod):
Příloha:
Servo_tester_s_74LS123_&_uSW.gif
Servo_tester_s_74LS123_&_uSW.gif [ 20.93 KiB | Zobrazeno 464 krát ]
A tady jsou fotky skutečného provedení nadrátovaného na univerzální destičce:
Příloha:
Servo_tester_s_74LS123_foto.JPG
Servo_tester_s_74LS123_foto.JPG [ 105.77 KiB | Zobrazeno 464 krát ]
Příloha:
Servo_tester_s_74LS123_foto_strana_spojov.jpg
Servo_tester_s_74LS123_foto_strana_spojov.jpg [ 128.15 KiB | Zobrazeno 464 krát ]

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: stř 27.09.2017 7:56 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4303
Bydliště: Žilina SR
Jó, ještě poznámka.
:idea:
Pokud si to chceš upravit tohle zapojení pro ovládání spínačem do dvou definovaných poloh, tak doporučuji zapojit potenciometry dva paralelně a spínačem připojovat běžec toho druhého k prvnímu. Tedy nejlépe tam dát potenciometrické trimery kterými si nastavíš přesně požadované polohy serva. Ale není dobré běžce přepínat mezi sebou. To by v okamžiku, kdy je přepínač v mezipoloze, tady jeho drát v luftě, servo cukalo, utíkalo do nějaké krajní polohy. Myslím, že opravdu je lepší běžec jednoho potenciometru mít připojen trvale a spínačem připojovat k němu běžec toho druhého.
:idea:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: stř 27.09.2017 10:12 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 26.9.2017
Příspěvky: 9
Bydliště: Trutnov, Praha
Josef: děkuji, něco takového jsem právě asi hledal..já vážně tomuto oboru vůbec nerozumím, proto nějaká vyroba atd. jde mimo mě., Popravdě ani jsem nevěděl jak to "udělátko" pojmenovat, pod čím to hledat... Děkuji za odkaz ;-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: stř 27.09.2017 10:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
http://www.strejda-google.cz/#modelov%C ... nice+serva

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generátor impulsů
PříspěvekNapsal: stř 27.09.2017 10:53 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4303
Bydliště: Žilina SR
m.antik píše:
...já vážně tomuto oboru vůbec nerozumím, proto nějaká vyroba atd. jde mimo mě ...

Každý z nás nějak začínal a tohle moje "udělátko" z pouhých 10 součástek je pro začátečníka jako stvořené. :wink:
Když budeme všechno kupovat hotové, tak za pár generací budeme umět už jen mačkat čudlíky a čumět do bedny. :lol: :mrgreen: :cry:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: novfra a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz