Reklama

 



Pravidla fóra


Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Arduino a UPS
PříspěvekNapsal: pon 18.09.2017 12:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 1760
Bydliště: Zavar, SK
Páni, neriešili ste niekto komunikáciu UPSky s Adruinom? Potreboval by som jednak dostať z UPSky prevádzkové info ( beží na baterky/ nebeží, zostávajúca kapacita atď ) a druhá vec - dokázať UPSku povelom vypnúť. Potrebujem s tým zálohovať tak 200-300W systém, ale nie je tam klasické PC, takže mi nepomôže bežne dodávaný SW a pripojiť UPSku k USB na počítači :(
UPSky zvažuje tieto
EATON 5E 650i USB
https://www.alza.sk/eaton-5e-650i-usb-d602985.htm

APC Back-UPS CS 500I
https://www.alza.sk/apc-back-ups-cs-500i-d155735.htm
Obe majú výstup, dal by som tam nejaký USB/serial prevodník a... ďalej neviem :roll:
Vďaka.

_________________
Taranis X9D + nejaké lietadlá, heli a koptéry


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a UPS
PříspěvekNapsal: pon 18.09.2017 13:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7798
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Pro ovládání budeš asi muset nastudovat komunikační protokol, aby si věděl co z/do UPS leze. Třeba ti pomůže tohle, případně tohle.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a UPS
PříspěvekNapsal: pon 18.09.2017 15:45 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4603
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Vzhledem k tomu ze budes potrebovat USB Host ktery bude ovladat driver ktery je v upsce to nebude pro Arduino zrovna easy.

Osobne bych to vyresil za pouziti raspberry pi nebo jineho jednodeskoveho linux. Bohuzel u tech nejlevnejsich tj. Pi Zero a OTG redukce si nejsem zda je k disposici driver. Ale je dost vysoka sance ze je :-D

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a UPS
PříspěvekNapsal: pon 18.09.2017 16:53 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 23.11.2016
Příspěvky: 56
Obrázky: 2
https://github.com/zbx-sadman/zabbuino
Support APC Smart UPS (with RS232 interface);


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a UPS
PříspěvekNapsal: pon 18.09.2017 16:55 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4603
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
ja mam teda na vsech upskach rovnou USBcko tj. nikoliv seriovej port.

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a UPS
PříspěvekNapsal: pon 18.09.2017 17:05 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 23.11.2016
Příspěvky: 56
Obrázky: 2
Jinak jak pisou kolegové kup OrangePI nainstaluj na něj Debian a tam je jak daemon pro APC UPS, tak NUT pro obecné UPS a můžeš si to pak klidně přes ten linux prohnat výstupem v SNMP/Zabbix/Nagios formát a nebo přímo přes webserver ......

Ten git kód jsem postl pro inspiraci, USB host na Arduinu by také neměl být problém, ale ta "Pí" cesta je snažší pro začínajícího programátora :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a UPS
PříspěvekNapsal: pon 18.09.2017 21:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 1760
Bydliště: Zavar, SK
Že budem musieť v prípade Arduina ísť do nejakého protokolu je mi jasné.
Ten druhý dokument od Lark-a som našiel aj ja, otázka je, nakoľko sa možno naň spoľahnúť. Ale keďže APC je zavedená značka, snáď hej.
Raspberry mi tiež už prišlo na um, pokiaľ pod OrangePI sa myslí toto
https://www.aliexpress.com/store/produc ... 79125.html
tak by to tiež nemuselo byť márne, trochu mi tam chýbajú analógové AIO a DIO, ale zase má to Ethernet...
Každopádne veľká vďaka za tipy, podumám.

_________________
Taranis X9D + nejaké lietadlá, heli a koptéry


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a UPS
PříspěvekNapsal: pon 18.09.2017 22:27 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 23.11.2016
Příspěvky: 56
Obrázky: 2
Ano OrangePi je to na tvém odkazu. Osobně mám k plné spokojenosti odzkoušené Orange Pi One a Orange Pi One Lite verze a na tvé použití by stačila i Orange Pi Zero za 7$ což je přesně cena USB-Host-Shield-2-0-for-Arduino https://www.aliexpress.com/item/USB-Hos ... 53480.html

A pod linuxem je APC standardně podporováno a má to i CLI (příkazový řádek) k UPS, takže to zpracuješ i holým PHP :)

Pokud přikoupíš k OrangePi adaptér a SD kartu jseš cenově na Arduinu, akorát po přidání ethernetu s DHCP do Arduina zjistíš že UNO je málo a půjdeš do Arduino MEGA.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a UPS
PříspěvekNapsal: pon 18.09.2017 22:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 1760
Bydliště: Zavar, SK
Pokiaľ ten UPSkový komunikačný protokol bude textovo orientovaný a dal by sa zbastliť nejaký jednoduchý USB/ TTL prevodník, napríklad upraviť niečo takéto
http://www.ebay.com/itm/FT232RL-USB-Ser ... 484bddfc6d
tak by to s Arduinom nebolo celkom márne.
Otázka je, či to OrangePI nie je cesta menšieho odporu... Každopádne sa budem potrebovať na jednej strane pripojiť cez USB k UPSke, na druhej buď RS232, prípadne nejaké digitálne alebo analógové výstupy do zálohovaného systému. Pohľadám...

_________________
Taranis X9D + nejaké lietadlá, heli a koptéry


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a UPS
PříspěvekNapsal: pon 18.09.2017 23:00 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 23.11.2016
Příspěvky: 56
Obrázky: 2
Pokud budeš chtít výstup z Pí "digitálne alebo analógové výstupy"
pak je jistější cesta dražší raspberry pi, má to větší podporu a je to defakto standard.
Orange bych bral kdyby byl výstup přes síť UDP/TCP standardem ...


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a UPS
PříspěvekNapsal: úte 19.09.2017 7:39 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4603
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
no na ten USB > UART prevodnik jsem docela zvedavej. Vzhledem k tomu ze nemuzes dopredu odhadnout jaky cip je v UPSce tak prece budes mit problem s driverem. Ve Windows taky nemuzes pouzit FTDI drivery pro cinsky CP prevodniky. Nehlede na to ze ta UPSka muze mit uplne jiny nez uart>usb driver.

Podle mne to co jsi poslal je primarne UART > USB a nikolik opacne. Podle mne by se musel pouzit jiny stit, treba tento https://store.arduino.cc/arduino-usb-host-shield s MAX3421E. A kupodivu na ebayi se zadne levne neobjevuji. Takze vysledek je ten ze cena Arduino+MAX3421E host je vyssi nez Raspi 2 a o dost vetsi nez Raspi Zero.

Navic je Raspi Zero pomerne male a v pripade pozadavku se da pouzit o neco drazsi Raspi Zero W ktere je s wirelesem.

Dalsi moznost je pouzit Omega2 od Onionu - https://onion.io/store/omega2/ , deska stoji 7.5 dolaru a je mala. D+/D- pro USB je primo na pinove liste takze pro USB2.0 neni problem to propojit kabelem rovnou s UPSkou. Host to podporuje ale procesor je MIPS takze je mozne ze nejake drivery pro obskurnejsi UPSky bude potreba prekompilovat.

Tady je moje fotka co jsem daval na twitter - z leva je to Raspi, Onion deska, Onion dock (je k disposici i polovicni mini dock), Edison module, Edison breakout

Příloha:
CWft3fuUkAAkbhn.jpg
CWft3fuUkAAkbhn.jpg [ 86.24 KiB | Zobrazeno 228 krát ]

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a UPS
PříspěvekNapsal: úte 19.09.2017 9:02 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 23.11.2016
Příspěvky: 56
Obrázky: 2
nevím, ale to co jsem tu posílal je Arduino USB host za 7$ s MAX3421EE a nemyslím se že se od MAX3421E liší ....
tady ho máš o dolar dražší s fotkou kde si označení chipu můžeš přečíst https://www.aliexpress.com/item/USB-Hos ... 45218.html

A tak samo to pořídíš hotové na jedné desce MAX3421E + Mega 2560 ....
https://www.aliexpress.com/item/MEGA-AD ... 86405.html


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a UPS
PříspěvekNapsal: úte 19.09.2017 9:27 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4603
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
ten tvuj odkaz jsem prehlid, reagoval jsem na ddano007. Ale stejne me prijde levnejsi pouzit Omegu nebo Pi , vzhledem k tomu co k tomu dostanu :-D

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a UPS
PříspěvekNapsal: úte 19.09.2017 10:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 1760
Bydliště: Zavar, SK
Amper píše:
... Podle mne to co jsi poslal je primarne UART > USB a nikolik opacne.

To, čo som poslal je FTDI, ktorý používam na programovanie Arduina. Či to bude fachať netuším, ale na dátový prenos medzi Arduinom a PC to fachá...
Prvý krok bude zavesiť sa s PC na UPSku a skúsiť sa pozrieť na ten prenosový protokol.
Druhý bude rozhodnutie, či ísť smerom s Arduinom, alebo niečim na spôsob Raspberry Pi. Wireless ani podobne fíčurinky nepotrebujem, potrebujem buď výstup na RS232, alebo nejaké DIO a AIO. S Raspberry som zatiaľ nerobil, neviem aké to má možnosti. Pozriem, uvidím...

_________________
Taranis X9D + nejaké lietadlá, heli a koptéry


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a UPS
PříspěvekNapsal: úte 19.09.2017 10:12 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4603
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
problem je v tom ze pri pouziti usbcka musis mit jedno host zarizeni. Pokud pouzijes prevodnik pro arduino > PC tak je hostem PCcko. Pokud pouzijes UPSku tak je opet hostem PCcko. Ten prevodnik co jsi poslal proste neni USB Host a dve usb device spolu bez hosta neumi komunikovat. Neni to jako seriovka.

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: OK2BUH a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz