Pravidla fóra


Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: sob 08.07.2017 18:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.9.2012
Příspěvky: 1152
Bydliště: Šumná Šumava
Obrázky: 2
Potřebuji poradit od někoho praxe znalého:
Pustil jsem se do předělání elektrického rozvodu v garáži (velikost pro jedno nákladní auto), kterou přebudovávám na truhlářskou dílnu. Vzhledem k tomu, že tam jsou nyní pouze světla, musím natáhnout celý zásuvkový okruh. Jde mi o rady ohledně dimenzování kabeláže a jištění.
Hlavní jistič celého objektu je 25A, zapojení instalace objektu TN-C . Z hlavního rozvaděče vede do dílny 3fázový přívod (4x 16tka hliník) v délce 6m, jištěný 3x 20A. Ten je nyní zaslepen v krabici, ale bude zapojen do malého rozvaděče v dílně, neboť dílnu chci zapojit systémem TN-S. V tomto malém rozvaděči budou připojeny 4x zásuvka 400v + 12x zásuvka 220V, takže osazení rozvaděče bude: chránič + 4x jistič 3fázový (pro zásuvky 400v) + 3x jistič 1fázový (pro rozvod 220V). Dílna je vybavena běžnými stroji, výkon největšího 4kW, předpokládám chod maximálně dvou najednou. Všechno bude vedené drátama, uložené budou v husím krku pod omítkou.
Rád bych se zeptal na vaše doporučení (jde mi o praxi, v tabulkách už jsem se hrabal):
1. Přívod do rozvaděče v dílně – natáhnout znova v mědi, nebo nechat původní hlínu?? Jde mi tedy hlavně o to, jestli nebude příliš zatěžován - za rok dva bude muset stejně ven, páč na stejný přívod chci napíchnout saunu u které ale ještě přesně nevím umístění. Nechce se mi to předělávat 2x, jestli to jen trochu půjde
2. Na kolik dimenzovat osazení rozvaděče v dílně – můj návrh chránič 20A, 1x 3f jistič 20A, 3x3f jistič 16A, 3x 1f jistič 10A
3. Kabeláž přívodu zásuvek 400V. Ta jedna 20A 5x4, zbytek 5x2,5. Stačí, nebo se sichrovat a na všechny dát 5x4?? Nejdelší přívod má 8,5m

Díky za názory.

_________________
Dráha za tebou,výška nad tebou a palivo na zemi.Tři nejzbytečnější věci v letectví.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
PříspěvekNapsal: sob 08.07.2017 19:33 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.6.2010
Příspěvky: 2286
1) Natáhnul bych to IMHO rovnou znovu, ať to máš z krku. A taky jsi zapomněl na důležitý detail: TN-S má separátní ochranný vodič, musíš vyřešit dotažení uzemnění do toho svého podružného rozvaděče v dílně.

2) Všechny zásuvkové rozvody na 230V (nikoliv 220) bych udělal na 16A. Nižší jištění, těch 10A nebo možná jen 6A bych dal na osvětlení (spočti si to).
V případě toho jištění 400V na 20A v dílně pozor na selektivitu, máš tam 20A na přívodu a stejně tak 20A na spotřebiče. Ať ti to kvůli jednomu spotřebiči vždycky nevyletí celé.

3) Pro všechny okruhy zásuvek 230V v mědi je 2,5mm v pohodě. Není třeba 5x ... na každý okruh stačí 3x (fáze, nula, ochrana). Na světla stačí ještě míň, třeba 1,5. Nezapomeň si ty fáze rozhodit nějak rovnoměrně do těch zásuvkových okruhů na 230V, ať netaháš všechny spotřebiče v jednu chvíli z jediného okruhu (fáze).

_________________
T8FG 4.0 / PhoenixRC 4.0.k / Align T-Rex 600 ESP
Sanwa MX3-FG/ Emaxx MM, Bandit VXL


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 08.07.2017 20:28 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1847
Bydliště: Havířov
Jestli budou světla jen klasické zářivkové, tak stačí jističe i 6A. Záleží kolik bude světel použito. Káble se používají 3x1,5mm².
Zásuvky 230V jištění 16A a káble 3x2,5mm², ale pozor, na jeden jistič se má používat jen určitý počet zásuvek. Teď nevím přesně, ale myslím že 5? Sice se dnes už často používají i kabely 3x1,5mm² i na zásuvky, ale při větších odběrech to nedělá dobrotu, hlavně když jsou zásuvky dále od rozvaděče.
Zásuvky 3x400V jestli bude max odběr 4kW, měl by stačit jistič i 3x16A, ale záleží co tam bude připojeno. V tom případě by stačilo hlavní jištění i 20A. Jinak jak už bylo psáno, bude se vám to hádat, když budete mít hlavní jistič 20A i zásuvky 3x400V 20 A jištění.

Nejsem ale elektrikář, jen co vím z mé praxe. :D


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 08.07.2017 20:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.6.2010
Příspěvky: 2286
varok píše:
Zásuvky 230V jištění 16A a káble 3x2,5mm², ale pozor, na jeden jistič se má používat jen určitý počet zásuvek. Teď nevím přesně, ale myslím že 5?

Na jeden okruh zásuvek 230V jištěný 16A jističem lze připojit až 10 zásuvek. Přitom taková ta dvoj-zásuvka se považuje za jedno připojení (takže takovýchto dvoj-zásuvek může být až deset na okruh).

_________________
T8FG 4.0 / PhoenixRC 4.0.k / Align T-Rex 600 ESP
Sanwa MX3-FG/ Emaxx MM, Bandit VXL


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 08.07.2017 22:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.9.2012
Příspěvky: 1152
Bydliště: Šumná Šumava
Obrázky: 2
FlyBear píše:
1) Natáhnul bych to IMHO rovnou znovu, ať to máš z krku. A taky jsi zapomněl na důležitý detail: TN-S má separátní ochranný vodič, musíš vyřešit dotažení uzemnění do toho svého podružného rozvaděče v dílně.

2) Všechny zásuvkové rozvody na 230V (nikoliv 220) bych udělal na 16A. Nižší jištění, těch 10A nebo možná jen 6A bych dal na osvětlení (spočti si to).
V případě toho jištění 400V na 20A v dílně pozor na selektivitu, máš tam 20A na přívodu a stejně tak 20A na spotřebiče. Ať ti to kvůli jednomu spotřebiči vždycky nevyletí celé.

3) Pro všechny okruhy zásuvek 230V v mědi je 2,5mm v pohodě. Není třeba 5x ... na každý okruh stačí 3x (fáze, nula, ochrana). Na světla stačí ještě míň, třeba 1,5. Nezapomeň si ty fáze rozhodit nějak rovnoměrně do těch zásuvkových okruhů na 230V, ať netaháš všechny spotřebiče v jednu chvíli z jediného okruhu (fáze).


Ad1 - Asi ano, no ještě tam někde musím vymyslet umístění krabice - bude odbočka na saunu. Pravda je že stejně tam budu muset natáhnout zem, tak ta hlína bude stejně muset ven. On už tam je někde venku v zemi zakopaný článek, PE kabel je od něj přiveden do rozvaděče, ale není tam připojen - prý to takhle udělal elektrikář, že se po revoluci měnily normy, tak se bál a revizák ho zas odpojil, že z rozvaděče do baráku vedou jen na čtyři dráty.

Ad2 - Oki,okruhy 230 jistit na 16A. Osvětlení je tam hotové, je zokruhované do hlavního rozvaděče, na to šahat nebudu.
Ohledně toho 20A/400V jističe - na ty stroje, co tam teď přijdou, bohatě stačí jištění16A/400V. Myslel jsem, pro sichr, že tam dám jednu zásuvku dimenzovanou na větší zátěž, kdybych se v budoucnu náhodou zbláznil a chtěl koupit ještě něco většího. Kašlu na to, kdyby se tak stalo tak hold budu muset patřičně nadimenzovat i nadřazené jističe. Nedošlo mi to, že to musí být sekvenčně odstupňované..

Ad3 - Ten pětidrátový rozvod 230V jsem tam uvedl záměrně - chci tam dát nad každý ponk skupinu tří jednozásuvek vedle sebe a metr od ní druhou skupinu. A zapojit to tak, aby každá zásuvka ve skupině jela na jinou fázi. Takže vlastně tři paralelní okruhy.Takhle jsem si udělal rozvod v mé bývalé dílně a nikdy mi to jistič nevyhodilo. Na rozdíl od bývalého baráku, kde jsme mohli zapnout buď myčku, nebo pračku. Možná z toho dělám zbytečně Temelín, ale přece jenom je to výrobní dílna.

Díky moc oběma za cenné rady.
Aleš

_________________
Dráha za tebou,výška nad tebou a palivo na zemi.Tři nejzbytečnější věci v letectví.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 09.07.2017 13:28 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1847
Bydliště: Havířov
Jestli bude 16mm² i ten nový kabel na přívodu, tak může být hl. jistič i 32A. Normálně jsme to tak dávali.
Někdo dává 32A jistič i na 10mm² kabel, ale to je na hraně.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 09.07.2017 13:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 6598
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Truhlářská dílna se strojema by měla mít na zásuvkách centrálstop. Aspoň jsem to v pár projektech viděl, stykač který spadne po rozepnutí některýho centrálstop tlačítka. A taky má být celý přes chránič 100mA kvůli hasičům. Záleží jestli to bude ofiko dílna nebo ne. :wink:
A taky si myslím, že pokud máš přívod TN-C nad 4x10 a přecházíš v podružáku na TN-S, tak žádný přizemění PE není potřeba, kór když je přizeměnej PEN v elektroměrovým rozvaděči (zjisti jestli je). Zítra se ti můžu zeptat revizáka aby to bylo beton.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 09.07.2017 14:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.9.2012
Příspěvky: 1152
Bydliště: Šumná Šumava
Obrázky: 2
varok píše:
Jestli bude 16mm² i ten nový kabel na přívodu, tak může být hl. jistič i 32A. Normálně jsme to tak dávali.
Někdo dává 32A jistič i na 10mm² kabel, ale to je na hraně.


O tom už jsem uvažoval - ale větší hlavní jistič než 25A tam zatím nepotřebuju. Tak to nechám a přeorám to až to bude potřeba. TA zásuvka na 20A/400V byl spíš takový zámysl - coby,kdyby..

_________________
Dráha za tebou,výška nad tebou a palivo na zemi.Tři nejzbytečnější věci v letectví.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 09.07.2017 15:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.9.2012
Příspěvky: 1152
Bydliště: Šumná Šumava
Obrázky: 2
Celeron píše:
Truhlářská dílna se strojema by měla mít na zásuvkách centrálstop. Aspoň jsem to v pár projektech viděl, stykač který spadne po rozepnutí některýho centrálstop tlačítka. A taky má být celý přes chránič 100mA kvůli hasičům. Záleží jestli to bude ofiko dílna nebo ne. :wink:
A taky si myslím, že pokud máš přívod TN-C nad 4x10 a přecházíš v podružáku na TN-S, tak žádný přizemění PE není potřeba, kór když je přizeměnej PEN v elektroměrovým rozvaděči (zjisti jestli je). Zítra se ti můžu zeptat revizáka aby to bylo beton.
Jirka


Jo, ofiko dílna to bude. Teď ne, ale časem ta potřeba přijde. Nechci kmitat jak šílenec až do penze.
Ohledně centrálstopu - už se asi normy zpřísnily od dob mých elektro brigád :roll: - pamatuji se že na každou dílnu musel být na strojním rozvodu Hlavní vypínač (většinou umístěn na dveřích rozvaděče) a pak vypínače na strojích. Vzhledem k tomu, že jde o nové stroje (kromě hoblovky, to je poctivý kus litiny), maji na sobě kromě vypínače i emergency tlačítko STOP. Tak snad centrálstop není potřeba. Navíc některé stroje mívají bržděný doběh, tam by bylo odpojení od elektriky kontraproduktivní, ne?? To mě přivádí na myšlenku, jak je vlastně ten centrálstop zapojen - tlačítko které propojí L na PE a shodí stykač?? Nebo se vede okruh do zvláštního spínače v rozvaděči a tlačítko funguje jako schodišťák?
PE je v objektu pouze přiveden do hlavního rozvaděče, není zapojen. Protože jsem v elektrice lama, prozvonil jsem při dělání návrhu známého revizáka a cituji: šlo by to, napojit PE na PEN, ale pokud ho už máš v rozvaděcí, přiveď ho dál, je to lepší. Ještě z něj zkusím vypáčit nějaké moudro, proč tomu tak je.

_________________
Dráha za tebou,výška nad tebou a palivo na zemi.Tři nejzbytečnější věci v letectví.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 09.07.2017 17:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 6598
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Centrál stopy musí být všechny rozpínací a v sérii. Stačí kterýkoliv stisknout a celej zásuvkovej rozvod spadne. Na rozvaděči je zapínací tlačítko, který sepne stykač a ten zůstane sepnutej přes svůj přídržnej kontakt. No a centrálstopy jsou právě v sérii s tím přídržným kontaktem. Kromě bezpečnosti to je taky pro výpadek proudu aby se po výpadku bezobslužně neobnovil chod nějakýho stroje, co má třeba jen vypínač hvězda/trojůhelník. Spínací být nesmí kvůli spolehlivosti funkce, rozpínací tlačítko se kontroluje vlastně samo. Myslím, že ty aretovaný emergency tlačítka na novejch mašinách nenahrazují funkci Centrál stop, co požaduje norma. Jak jsem ti psal, můžu se zeptat revizáka/projektanta.
Ten tvůj revizák kolem PE a PEN mluví řečí nějakýho mě neznámýho kmene, nebo jsi to špatně přetlumočil. Pokud máš do dílny přívod 4x, tak v něm žádnej PE není, žlutozelenej je PEN. V rozvaděči dílny ho připojíš na žlutozelenou šínu označenou PE a klemou z ní připojíš modrou N. Tak vlastně rozdělíš soustavu TN-C na TN-C/S. TN-S bys měl pokud by byl přívod do dílny 5x.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 09.07.2017 18:20 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 7.2.2013
Příspěvky: 274
Bydliště: ČR
1. Přívod do rozvaděče v dílně – natáhnout znova v mědi, nebo nechat původní hlínu?? Jde mi tedy hlavně o to, jestli nebude příliš zatěžován - za rok dva bude muset stejně ven, páč na stejný přívod chci napíchnout saunu u které ale ještě přesně nevím umístění. Nechce se mi to předělávat 2x, jestli to jen trochu půjde

Zdravím
Pokud uvažuješ o výměně kabelu, tak to udělej hned. A jestli můžu doporučit, tak start/stop tlačítko se stykačem přidělej i na tu hoblovku. Není nic horšího, když po výpadku proudu se ti hoblovka sama rozeběhne.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 09.07.2017 20:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.9.2012
Příspěvky: 1152
Bydliště: Šumná Šumava
Obrázky: 2
Tu hoblovku mám v úmyslu předělat - na jedný menší už jsem před deseti lety nechal bříško prstu, od té doby chovám ke strojům nepoměrně větší respekt :lol:

Prosím, zeptej se toho projektanta. Co jsem odpo prolejzal net, tak centralstop by měl být povinný pouze tam, kde nejdou jednotlivé stroje vypnout samostatným tlačítkem v případě úrazu obsluhy (třeba jsou špatně přístupné kvůli skladovanému materiálu v okolí stroje). Popřípadě bych mohl použít jako centralstop hlavní vypínač - nahradit ho tlačítkem a stykačem. No, přijde mi to trochu jako úchylka na takhle "velkou" dílnu - když to má každý stroj zvlášť..
Tak ještě jednou. PE je nyní od zemnícího článku v zemi pouze přiveden do hlavního rozvaděče, není zapojen. Takže jako kdyby nebyl. Z hlavního rozvaděče do dílny vede 3xčerná(L1,L2,L3) a 1x žlutozelená (PEN). kdybych z PEN chtěl vyvést N tak to zapojím tak jak jsi popsal. Když už ale budu měnit přívod do dílny za měď, natáhnu tam rovnou pět žil - čtyři současné zaměním za L1,L2,L3 a N a k tomu přidám pátý - PE vodič (změnu zapojení v hlavním rozvaděči takže i připojení zemnícího článku už mi stejně musí udělat revizák). Snad jsem to popsal srozumitelně.

_________________
Dráha za tebou,výška nad tebou a palivo na zemi.Tři nejzbytečnější věci v letectví.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 10.07.2017 0:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 6598
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Sice srozumitelně, ale je to nesmysl. Pokud do dílny přivedeš pětidrát z jinýho rozvaděče, tak záleží, jaká soustava je v tom jiném rozvaděči. Pokud TN-C 3L+PEN, tak žlutozelenej a modrej připojíš oba na PEN. Ale od průřezu 10 mm nahoru může klidně být v tomto případě jen čtyřdrátovej přívod.
Pokud je jinej rozvaděč TN-C/S, tak modrej dáš na šínu N a žlutozelenej na šínu PEN/PE. To přizemnění tam vůbec být nemusí ale nic se s tím nezkazí. Pokud je TN-S, tak za ním musí být vždy jen pětidrátová soustava, protože jednou rozdělená soustava se již nikdy nikde nesmí zase spojit.
Připojit žlutozelenej u pětidrátu pouze na přívod od zemnící desky je v současnosti v našich sítích 230/400V naprostej nesmysl. Zamysli se, co by se dělo, pokud by zemní deska nebo tyč uhnila, což se dost často po čase stává.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 10.07.2017 7:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.9.2012
Příspěvky: 1152
Bydliště: Šumná Šumava
Obrázky: 2
To je mi jasný, že v tom hlavním rozvaděči nenapíchnu žlutozelenej na zemnící článek wago svorkou.. Ve všech schématech, co jsem kdy viděl je na konci spojený PE a N - a má to logiku, kterou jsi již popsal.
Co mi ale jasný vůbec není je důvod, proč pod deset mm průřezu drátu je lepší předělat rozvaděč výše a natáhnout na přívodu pět drátů zatímco při větším průřezu stačí dráty čtyři a pětidrátový rozvod lze udělat až v dílně. Kvůli odporu?? Když jsem dohledával informace na netu, je hodně vláken zamčených - přístupných pouze ověřeným elektrikářům. Asi ví proč :lol: On tedy ten hlavní rozvaděč musí stejně předělat revizák. Ale zajímá mě to.

_________________
Dráha za tebou,výška nad tebou a palivo na zemi.Tři nejzbytečnější věci v letectví.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 10.07.2017 8:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.9.2009
Příspěvky: 1159
Bydliště: Brno sever
Nechci, aby to vypadalo, že budu dávat jen knížecí rady, ale určitě konkrétně neporadím.
Projekci elektroinstalací už pár let (asi 10) nedělám, ale něco jsme ve frimě naprojektovali a zrealizovali a tak můžu říct, že bez znalosti místních podmínek bych si nedovolil cokoliv doporučit, zvláště pokud se jedná o dílnu, která má někdy vydělávat.

Ze zkušeností vím, že nikdy nezůstane u současného stavu, vždy se po čase něco dokoupí a potřeba příkonu roste. Takže jednoznačně bych natáhl z hlavního rozváděče objektu (záměrně neříkám domovního) dostatečně dimenzovaný kabel a v dílně udělal podružnou rozvodnici. Jestli 4x něco, nebo 5x něco záleží opět od místních podmínek - délka kabelu, jeho uložení ... a alespoň orientačně nechat přepočítat dimenze kabelu, třeba oblíbeným "Sichrem".

A myslím si, že pokud by se zde postupovalo mezi elektrikáři oblíbeným způsobem projekt-realizace-revize, tak by to bylo mnohem snažší. Ale naopak mezi nenelektrikáři toto patří mezi nejméně oblíbený způsob, protože proč platit další vyžírky - projektanta a revizáka. Ale pokud se tím někdy začneš živit a dojdeš do stavu, že budeš chtít zaměstnat třeba i birgádníka, tak na tu instalaci revizi budeš muset mít!

EDIT: tím, že by se měl natáhnout samostatný kabel pro dílnu jsem myslel hlavně to, že pro tu plánovanou saunu bych určitě natájl další kabel. Prostě dílna by měla mít samostatný přívod, na který již nebude napojeno noc dalšího.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: automet, hary13, kocour, Lopez a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz