Mám indukci přes 10 let a vařím často a rád. Měl jsem předtím plyn i sklokeramiku, takže moje osobní shrnutí:
– chci už jen indukci, ideální ovšem by byl k tomu jeden "hořák" na plyn – např. na Wok nebo skleněný pekáč
– "problém" s nádobím je přeceňovaný nesmysl, osobně jsme nic nemuseli měnit. Nejede jen sklo a hliník, klasické staré smalťáky jsou v pohodě. V podstatě veškeré kvalitní nádobí (i měděné) ať je z čeho chce má zespoda zalisovaný ocelový plát. Pravdou je, že různé kastrůlky ze supermarketu co jsou výhradně hliníkové nejedou, takový kousek jsme doma ale nikdy neměl. Pánev z ocelového plechu taky v pohodě, jen je potřeba šetrně přidávat výkon.
– indukce je brutálně výkonná (oproti plynu nebo sklokeramice), někdy se tím dá bohužel i zničit nádobí – nepoužíváme rychlovarnou konvici na vodu, protože oproti indukci je prostě pomalovarná
, takže máme klasickou kovovou konvičku. Když do ní zapomenete dát vodu a pustíte indukci naplno, tak se dá i za 10 s propálit díra do dna, pozor na to.
– indukce má hodně exaktní nastavení výkonu, které je dané tím že tam je nulová setrvačnost – tj. okamžitě se dá stáhnout výkon, klidně na nulu, podobně jako u plynu
– jak zde lidi píšou, dobře se to čistí, protože je to horké akorát od hrnce. Nikdy jsme neměli žádnou škrabku, čistím to papírovým ubrouskem.
– neopaluje to jako plyn hrnce (myšleno jak plamenem, tak i připalování přetečeného na povrhcu hrnce), takže jsou krásně čisté i z venku.
– máme obývákokuchyň v malém bytě a v létě je velm znát malé "sálání" varné desky do prostoru – topí jen dno hrnce, ne deska
Je to vhodné pro lidi, co vaří rádi, ale nechtějí tomu obětovat moc času. Např. uvařit vodu na brambory je otázka okamžiku, není nutné "plánovat" předem co kdy pustím. I v profi kuchyních mají indukce právě k tomuto účelu. Kdo rád tráví v kuchnyni půl dne, tak tomu může více vyhovovat plyn, kde mu bude fungovat např. ten Wok a může se "mazlit" s pánví v různé výšce nad plamenem.
Při výběru indukční desky bych se zaměřil na jednu důležitou věc, zda umí respektovat velikost hrnce alespoň ve dvou rozměrech, resp. jestli má na "malých" plotýnkách malé cívky a na velkých velké – nejlevnější desky mají časti stejné indukční cívky na všech zónách a pak to topí jen třeba uprostřed pánve!
Životnost může být kratší než u plynu nebo sklokeramiky, ale opravitelné to je. Nicméně je otázkou, zda za 10-15 let už nebudete chtít mnohem "lepší" typ, pokrok nezastavíš