Pravidla fóra


Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: žebra v solidu
PříspěvekNapsal: pát 04.03.2016 12:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.2.2015
Příspěvky: 774
Bydliště: Chlumčany (PJ)
Obrázky: 0
Zdravim panove, mam kridlo, pocatecni a koncovy profil, ale proste nejsem schopnej udelat zebrovani, funkci loft jsem to protahl, takze mam plnej profil, kdyz udelam rez k plocham kde chci dalsi zebro, nevim jak si tam promitnout tu geometrii toho profilu.Nevite nekdo jak na to?

_________________
Taranis X9D+


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: žebra v solidu
PříspěvekNapsal: pát 04.03.2016 15:14 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 15.11.2008
Příspěvky: 296
Bydliště: Blansko
v podstate mas dve moznosti
1: udelat skicu s obdelnickama a odebrat na obe strany, zustanou ti zebra, v rezimu svarence se chovaji jako jednotlive dily.
2: odsadit novou rovinu od konce, (Rovina 2) , vytvorit skicu na rovine 2, oznacit plochy zebra a dat promitnout

Příloha:
Výstřižek.JPG
Výstřižek.JPG [ 33.08 KiB | Zobrazeno 1031 krát ]

_________________
HPI E-Firestorm Flux ,HPI Trophy Truggy, SU 29MM, Mustang P51 EPP
3D tiskárna Rebel 2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: žebra v solidu
PříspěvekNapsal: pát 04.03.2016 17:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8707
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Ta žebra určitě nebudeš vyráběr se sešikmením podle zužování profilu, takže bych to křídlo nedělal jako plný solid, ale jen potahovou plochu. Pak bych si udělal v místech žeber řezové roviny a říznul s nimi tu potahovou plochu. No a z těch řezových křivek pak vytáh solidy na sílu žeber.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: žebra v solidu
PříspěvekNapsal: pát 04.03.2016 17:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.2.2015
Příspěvky: 774
Bydliště: Chlumčany (PJ)
Obrázky: 0
mas pravdu, to sesikmeni tam je, ale kdyz to pak hodim do dxf a vyberu jakoby tu vetsi stranu, tak mi to vyjde tak jako tak ne?....nejak nevim, jak to myslis, teda vim, ale nevim jak to udelat

_________________
Taranis X9D+


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: žebra v solidu
PříspěvekNapsal: pát 04.03.2016 18:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8707
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Pokud ta žebra se sešikmeným obvodem hodíš do DXF pro frézování, bude to hodně přebírání, protože odstup těch obvodových křivek bude hodně malý. Když si v místě žeber uděláš jen jednu řezovou křivku, tak z ní vytáhneš solid kolmo k řezové rovině. Nevím v jakém programu to děláš, takže podrobný postup ti neporadím.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: žebra v solidu
PříspěvekNapsal: pát 04.03.2016 18:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.2.2015
Příspěvky: 774
Bydliště: Chlumčany (PJ)
Obrázky: 0
primo v solid works, o to mi prave jde, v inventoru to slo jednoduse, promitnout geometrii a mel jsem to, jenze tady mi to proste nemaka a inventor nemam

_________________
Taranis X9D+


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: žebra v solidu
PříspěvekNapsal: pát 04.03.2016 18:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8707
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
SolidWorks jsem viděl jen z rychlíku, takže podrobný postup ti nenapíšu, ale určitě v něm jde nedělat to křídlo jako solid, ale z krajních profilů udělat plochy (surfy). Pokud ale máš to křídlo už jako plný solid, tak tím říznutím rovinou z něj taky musí jít udělat řezová křivka a ta se pak použije pro vytažení solidu na sílu žebra. Možná si jí budeš muset promítnout do skicáře. Třeba se ti ještě někdo ozve. Určitě jsou tu lidi co SW používají.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: žebra v solidu
PříspěvekNapsal: ned 06.03.2016 11:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.2.2011
Příspěvky: 608
Bydliště: Slavkov u Brna
Obrázky: 0
Blacksite píše:
Zdravim panove, mam kridlo, pocatecni a koncovy profil, ale proste nejsem schopnej udelat zebrovani, funkci loft jsem to protahl, takze mam plnej profil, kdyz udelam rez k plocham kde chci dalsi zebro, nevim jak si tam promitnout tu geometrii toho profilu.Nevite nekdo jak na to?


Já tedy solid neumím, ale mám Profilli Pro, pokud mě pošleš údaj jaký má být ten kořenový a koncový profil, kolik má být žeber, případně vzdálenosti mezi žebry atd. Tak Ti to zpracuji, do toho DXF. Rosťa


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: žebra v solidu
PříspěvekNapsal: ned 06.03.2016 20:16 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 23.7.2009
Příspěvky: 466
Bydliště: Hodonín
Ahoj,
v solidu dělám roky, bohužel s plochama zkušenosti nemám. Mělo by to jít tak že v místě žeber vložíž řezné roviny a a na ně promítneš křivku.
Obešel bych to tak, že když mám křídlo jako jedno těleso, normálně bych prostor mezi žebry odebral a tím by vzniklo vícetělové těleso.
Anebo ještě jednodušeji - ve výkrese půdorys tělesa křídla opatřit řezy a z nich si vytáhneš přímo obrys žebra. Tak bych to udělal, aniž znám práci s plochama.
Zdravím
Pavel


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: žebra v solidu
PříspěvekNapsal: úte 08.03.2016 15:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.4.2005
Příspěvky: 865
Bydliště: Val.Mez.
Blacksite píše:
Zdravim panove, mam kridlo, pocatecni a koncovy profil, ale proste nejsem schopnej udelat zebrovani, funkci loft jsem to protahl, takze mam plnej profil, kdyz udelam rez k plocham kde chci dalsi zebro, nevim jak si tam promitnout tu geometrii toho profilu.Nevite nekdo jak na to?


Ale jde to, vytvor z dilu vykres a v tom pak delej rezy. Rezy - pak hloubka rezu třeba 0.1mm. Odectenim vysunutim pak muzes třeba udelat drazku pro nosnik apod. Ale nevim jestli je Solid dobry na tento ucel...
Příloha:
rezy.jpg
rezy.jpg [ 65.5 KiB | Zobrazeno 604 krát ]


ZZ

_________________
www.rckozmodrom.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: žebra v solidu
PříspěvekNapsal: úte 08.03.2016 16:34 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 12.1.2014
Příspěvky: 441
Bydliště: Zlín
Problém řezu je stejný jak problém rozporcování křídla na více těl pomocí odebrání, budeš mít dvě kontury. Ale jde to obejít tím že dáš zobrazit pouze průřez, nikoli 0,1mm hloubku, to ti dá dvojtou čáru v DXF. Každopádně takto člověk nevymodeluje celé křídlo včetně všeho, pouze si jen nachystá výřezy.
Pokud se rozřeže tělo křídla na žebra, lze je na výkres vložit pomocí relativního pohledu, pokud se na něj podíváš ze strany kde je křídlo větší, a nezobrazíš neviditelné hrany, dostaneš do vyřezu pouze jednu křivku. Neřezal bych křídlo pomocí obdelníků, ale rozkopíroval bych odebrání linearním polem, následně lze lehce parametricky měnit počet žeber.

Na možnost vytažení obrysu z řezu se podívám. Už jsem taky přemýšlel nad tím jak vytvořit efektivně žbrdlinkové křídlo v solidworksu, ale narazil jsem na stejný problém jako Lark, ať člověk dělá co chce, v polovině případů dostane dvojtou křivku, a kdo má ty DXF pak čistit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: žebra v solidu
PříspěvekNapsal: úte 08.03.2016 16:42 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 12.1.2014
Příspěvky: 441
Bydliště: Zlín
Tak to šlo rychleji než jsem čekal. Použil jsem Larkův postup. V Solidworksu se na to musí takto :
1. vytáhneš tělo nebo plochu, to je jedno, funguje to na obou.
2. vytvořiš rovinu v místě žebra.
3. vytvořiš na rovině skicu
4. použiješ funkci "průsečnice" (je schovana pod "převést entity") a vybereš plochy které se mají promítnout

Výsledek této funkce je jasný, vytvoří se řezná křivka. A tu stačí vysunout.

Stále mi tento postup příjde dost špatně zpětně upravitelný, ale zatím modelově nejčistší. Když si správně uděláš výchozí tělo, neměl by problém měnit geometrii křídla bez nutnosti pokáždé tento postup opakovat.


Přílohy:
prusečnice.jpg
prusečnice.jpg [ 42 KiB | Zobrazeno 607 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: žebra v solidu
PříspěvekNapsal: úte 08.03.2016 18:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8707
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Pokud si ty řezové roviny zadáš parametricky z jedné roviny (třeba od kořenového žebra) tak můžeš ty vzdálenosti žeber taky dodatečně měnit a případně přidávat, nebo ubírat řezy. Ve stromu musí být vidět rozměr té vzdálenosti (možná po rozkliknutí, SW tolik neznám). Přesto bych ti ale doporučil nedělat to křídlo jako solid, ale naučit se používat plochy. Pak si můžeš snadno dodělat kompletní kostru křídla včetně nosníků, náběžky, zářezů pro ně, různých otvorů, nebo vylehčení v žebrech, šachty pro serva a pořád je to celé kompletně editovatelné. Takže ve finále si jen vytvoříš výkres všech žeber v DXF, která budou mít veškeré zářezy a otvory a můžeš ho rovnou použít pro frézování. Při tom vytahování síly žeber musíš vytahovat ve směru kam se křídlo zvětšuje, aby ti ta vytažená část neprolejzala obalovou plochou potahu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: žebra v solidu
PříspěvekNapsal: úte 08.03.2016 19:18 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 12.1.2014
Příspěvky: 441
Bydliště: Zlín
Nejak nevidim duvod proc pouzivat plochy misto tel, ono se v solidu lepe pracuje s temi tely a vse co pises se da lehce vytvaret i jako telo


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: žebra v solidu
PříspěvekNapsal: úte 08.03.2016 20:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8707
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jednoduše proto, že to máš jako skutečné křídlo z žeber s nosníky a potahu, takže vyřezávání nosníků, otvorů pro trubku, vylehčovacích otvorů i rozdílných v každém žebru, pak děláš přímo v žebrech, jako ve skutečnosti. Jak bys to chtěl dělat uvnitř solidu celého křídla? Ty plochy potahu uděláš jednoduše, podobně jako ten solid, akorát mezi profily koncových žeber vytáhneš místo solidu plochu. Dokonce si můžeš udělat i offsetovou plochu potahu na sílu tuhého potahu. Ten potah si můžeš zhasnout a vidíš kompletní kostru křídla, třeba i včetně šachet a serv (když si je vymodeluješ). :D


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Boro, HOKEJ, Mariansz a 9 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz