Pravidla fóra

Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Než se vyhodí nepoužitelná Li-Ionka
PříspěvekNapsal: pon 20.11.2023 15:43 
Mazák
Mazák

Zdravim, tak jsem vytřídil LI-Ion baterie a jednu 4P5S jsem přímo vyhodil, neb dávala při 5A zatížení jen kolem 2Ah, takže článek s psanou kapacitou 2500 mAh měl pouhých +-500 mAh. Takovou baterku nemusím ani skladovat.... Jenže ouha. Manželka pokoupila taková ty světýlka na vánoce, slaboučký řetízek asi 15-ti ledek, který se dává třeba do větší sklenice nebo vázy atd. a svítí to na stole jako dekorace. Napájí se to třeni AA články a dokonce si to od doby zapnutí "pamatuje" že to má svítit šest hodin a pak to samo zhasne a následující den se to v tu samou dobu zase rozsvítí. Má to mini elektroniku vč. krystalu, tak to docela dobře funguje. Jenže po osazení nových tří článků AA to sice krásně svítilo, dva - tři dny a potom ani ťuk. Po proměření se ukázalo, že to bere z těch tří článků kolem 100 mA (!) Takže tudy cesta nevede. Nevím, co na tom tak žere, ale vyndal jsem z "koše" jeden špalík z vyhozené baterie, tedy 1S4P a připojil. Svítí to dostatečně a šel jsem proměřit další vyhozený špalík 1S4P zmíněné baterie. Po nabití na 4,1V jsem ji dal vybíjet konstantním proudem 100mA. Už to běží víc jak dva dny a dosud vykázaná kapacita je 5 Ah a napětí ještě nekleslo pod
3,3 V. A to je vybíjecí proud stálý, 100 mA, kdežto u těch světýlek se bude proud zmenšovat k asi 70 mA, takže se dá odhadnout doba svícení dobrých deset dní po těch šesti hodinách. Pak nabít a jede se dál. Takže není třeba pospíchat s likvidací v modelu nepoužitelných baterií... :-)

Profil {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: pon 20.11.2023 16:55 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Obrázky: 0
No však to povrzuje článek o "využitelné kapacitě", kdy článek valstně kapacitu má, ale jen při malém proudu. Nezratí ji, ale vzroste vnitřní odpor natolik, že při zátěži napětí rapidně klesne.

PříspěvekNapsal: úte 21.11.2023 2:53 
Mazák
Mazák

Obrázky: 8
● Nejen Li-Ion (-Pol), ale více všechny akumulátory (sekundární baterie = nabíjecí) mohou být použity v zařízeních, co mají menší nároky na odebíraný proud.
● Omezení je, že jdou nabíjet, a že samo-vybíjecí proud je za velmi krátkou dobu nevybije.
● Pokud mají primární baterie (nenabíjecí) důkladně udělaný těsný obal jdou opatrně taky nabíjet. Nejlépe v regenerační režimu nabíjení je přerušováno krátkým vybíjení. Zjednodušeně se v jednocestném zapojení dioda překlene odporem pro malý vybíjecí proud. Pokud se nabíjí déle bez dohledu např. Pb accu v garáži je dobré tam mít relé které obvod odpojí při výpadku nabíjení. Jinak dojde při výpadku 230V k nechtěnému vybíjení.
● Nevím proč, ale uvedený odkaz odmítl mé připojení se zprávou: Vaše připojení není soukromé, možnost odcizení citlivých údajů. Přes odkaz získaný od Google (cevaro využitelná kapacita) nic nenamítal. A připojil se.
● Začala mne zlobit baterka v ntb při zapínání zpráva: Vaše baterie musí být "viminena". Je tam Li-ion 11,1V, 6 článků, 5 200mAh, tedy 3S2P. Bohužel ani zdroj připojený před zapnutím nedává potřebný proud. Ta hláška mne otravuje. Výdrž na tuto starou baterku jsem zatím nezkusil.
● Uvažuji co se starou po výměně. Možná její rozdělení na dvě sekce 3S1P a paralelním spojení každého článku se superkapacitorem. Zhotovit si ve vhodné geometrii něco jako je 3S Battery Active Equalizer, Capacitor Type DC2.7‑4.2V nebo paralelně ke každému článku napřímo Super Capacitor Ultra Farad Graphene Super Capacitor 4.2V 4000F Hybrid Battery car audio capacitor Zatím jen úvaha. A asi ne do ntb, možné škody by byly násobkem ceny za nonou náhradní baterii.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: úte 21.11.2023 9:53 
Mazák
Mazák

Obrázky: 6
Vymenil by som batériu za novú, keď zdroj pri náreze (štarte) nestíha.
Batéria je už asi KO.

Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: úte 21.11.2023 19:57 
Mazák
Mazák

to juraj.jurej samozřejmě, však píši, že jsem ji přímo vyhodil, jen jsem nakonec zjistil, že se z ní dá napájet ještě nějaká světýlka s ledkama do odběru pod 100mA. (takto jsem z ní ještě vycucal v tomto režimu 5,5 Ah) jinak je taková baterka na nic, to je jasný...

Profil {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: úte 21.11.2023 21:25 
Mazák
Mazák

Obrázky: 8
@rakos To od juraj.jurej: "Vymenil by som batériu za novú, keď zdroj pri náreze (štarte) nestíha. Batéria je už asi KO." Bylo asi nepochybně k mé "chudince" v ntb.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: sob 25.11.2023 11:35 
Mazák
Mazák

Obrázky: 0
Rakos: juraj.jurej asi odpovídal na příspěvek pana guchara, ne? A když tu starou slabou baterii necháte nabíjet hooodně malým proudem delší dobu, tak trošku ožije. Samozřejmě nebude jako nová, ale trošičku se ji zvedne kapacita. Mám vyzkoušeno.

Guchar: však když koupíte novou baterii do notebooku, tak vám zase roky vydrží když se o ni budete dobře starat a nebudete ji nechávat dlouho úplně vybitou.