Před rokem jsem začal stavět nové F3K pro občasné polétání. Šlo mi o to, aby to bylo konstrukční, snadno sestavitelné, dobře lítalo. A hlavně ať to není Manta. Tu jsem měl a lítala skvěle. Měla ovšem jeden nedostatek. A to, pevnost na větší rychlosti. Tak jsem postavil svoje vlastní. Za bezvětří s ním lítám kolem minuty z 20metrů. Je opravdu snadno postavitelné na rovné desce, kromě trupu. Ten jsem řešil minimalisticky z vlastních forem a trubku taky tak. Trubička má pří délce 800mm na jednom konci 12mm a na druhém7,5mm.
Letová hmotnost mi vyšla 330g. Mám rezervu v ocaskách, které jsem dělal spíš pevnější a náhon na ně taky. Tam by se dalo ušetřit opravdu hodně a křídlo taky není nejlehčí. To jsem ale nedělal schválně. Bez jakýchkoli problémů se dá dostat pod hranici 300g. Pro zajímavost, stavěl jsem součastně dvě identické letadla a s jedním na jaře (mojí konstrukční chybou v náhonu) říznul na plné rychlosti do země, asi po pěti metrech od odhodu. Rozbil jsem jedině gondolu trupu. Ostatní části zůstali nepoškozené a to myslím doslovně. Proto vím, že je stále co odlehčovat. Není normální, aby konstrukční letadlo vydrželo takovou ránu. Druhé zatím odpočívá, ještě nelítalo. K výměně rozbité gondoly jsem se dostal až před měsícem. Ale už zase lítám. Teda spíš seřizuju.
Zpět k letadlu. Křídlo je tvořeno torzní skříní a klapky jsou uzavřené z jedničky balzy. Je v něm spousta uhlíkových výztuh a trup jsem dělal celý z uhlíku včetně gondoly a kolébky na plovoucí výškovku. Uhlík ale není nutný, pokud se rozumně použije skelná tkanina. Křídlo drží na dvou šroubech M3 a M2. Výškovka je na jednom M1,6mm zajištěna dvěma kolíčky pr.1,2mm z hliníku. V trupu a křídle jsou napevno zalepeny konektory pro serva. Žádné propojování kablíků. Stačí položit křídlo a utáhnout šroubky. Všechny serva jsem použil KST. Jsou malé a lehké s dostatečnou silou a líbí se mi

.
Lítá skvěle, je extrémně obratné, letí i na neuvěřitelně malých rychlostech, ale zvládá i blbnutí na rychlosti v termice ve výškách. Prostě ideální na blbnutí, za hezkého počasí. Zároveň ale i slušně pronikavé do větru. Na svah se teprve chystám, myslím, že tam by to byla taky zábava. Na brzdách s ním jde sednout téměř pokaždé do ruky.
Házet moc vysoko neumím, ale o to větší je sranda z tak malých výšek nastoupat ke sta metrům...
Možná někdy pořídím i video z lítání, ale zrovna nemám kameramana. Chodí do školy.
Proč to celé píšu? Pro ty co chtějí taky konstrukčně doma blbnout a chtějí jednoduché pevné letadlo s dobrými let. vlastnostmi. Možná to někomu pomůže a inspiruje při vlastní stavbě.
Není to kompozit, ale radosti nadělá dost...
Příloha:
q - Diablo1.jpg [ 465.83 KiB | Zobrazeno 3732 krát ]
Příloha:
q - Diablo2.jpg [ 489.02 KiB | Zobrazeno 3732 krát ]
a plánek, je kreslený v Rhinoceros ve formátě 3dm.
Příloha:
q-Diablo 4xA3 .zip [599.22 KiB]
167 krát