Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Ohýbání duralu
PříspěvekNapsal: úte 20.08.2024 17:45 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Ahoj všichni,
určitě se tady najde někdo, kdo se vyzná v materiálech.
Mám tuto kruhovou tyč o průměru 8 mm. Nevím jestli se to dá nazvat duralem, čistý hliník to není, prostě slitina:
https://www.ehutni.cz/produkt/hlinikova-tyc-kruhova-8-mm-al00612/
Příloha:
AL tyč.jpg
AL tyč.jpg
[ 29.66 KiB | Zobrazeno 1160 krát ]

Chci z ní vyrobit háky na pult RC rádia, a potřebuji ji proto ohnout (ne do pravého úhle, ale "do hokejky", jak konce háků na pulty bývají).
Otázka na znalce: Dá se tento materiál ohýbat, případně jak na to? Tj. např. nahřát (mám možnost např. miniautogenem). Nebude praskat?
Kromě toho potřebuji na koncích frézovat plošky, podle popisu by toto neměl být problém, píšou v popisu že má velmi dobrou obrobitelnost. A taky vysokou pevnost, proto se trochu bojím toho praskání..
Děkuju za rady.

Edit: Našel jsem ještě tento popis:
EN AW-2011
Slitina, která obvykle obsahuje mezi 4,0 a 5,0% mědi. Je vhodná pro výrobu strojních dílů, šroubů a nýtů. Má velmi podobné vlastnosti jako slitina EN AW-2007, oproti které je měkčí. Tvoří krátké třísky, je tak vhodná pro opracování, vyřezávání závitů i vysokorychlostní obrábění, po ošetření má lesklý povrch. Má vysokou odolnost vůči únavě materiálu, nižší odolnost proti korozi a není vhodná pro svařování kvůli vysokému obsahu mědi. Je předmětem úpravy RoHS.

...takže když je vhodná pro nýty, tak by se to mělo dát ochotně tvarovat ne??

Předmět příspěvku: Re: Ohýbání duralu
PříspěvekNapsal: úte 20.08.2024 21:06 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Odpovím sám: Udělal jsem ohýbací pokus, jde to dobře. Materiál je dost pevný, tak holt velkou silou, řekl bych skoro jako kdyby to byla obyč ocel.
Nejdříve jsem na konec nasadil hliníkovou trubku z OBI a ta to nebyla schopna ohnout, trubka praskla a tyč zůstala rovná. Musel jsem použít dlouhou tlustostěnnou ocelovou trubku a pak to šlo pěkně. Ale ohne se to hladce, ani záznak prasklin. Takže spokojenost, a můžu tento materiál doporučit pro všelijaké naše použití. :D
A ještě dodám, že na to, jak je to pevné, je to příjemně lehké, skoro jako hliník. Je v tom 5-6% mědi a jinak skoro nic, pár desetin procenta vismutu a olova.
Příloha:
2.jpg
2.jpg
[ 67.12 KiB | Zobrazeno 1064 krát ]

Příloha:
3.jpg
3.jpg
[ 57.34 KiB | Zobrazeno 1064 krát ]

PříspěvekNapsal: stř 21.08.2024 6:52 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Obrázky: 0
Je dost běžné pro řadu lidí napřed vznést dotaz a teprve po té začít vlastními testy.

Za mne je vždy mnohem rychlejší provést vlastní test.
A další důvod je , když dva dělají totéž, výsledek se dost často liší :D

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: stř 21.08.2024 7:57 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

dudaj píše:
Je dost běžné pro řadu lidí napřed vznést dotaz a teprve po té začít vlastními testy.
...

Nemám toho materiálu tolik, a nechtěl jsem ho testem případně zničit, ten kousek by mi mohl pak chybět. Ptal jsem se na něco, co nevím. Dotaz nic nestojí a doufal jsem, že někdo znalý poradí, např. že je třeba ohyb nahřát apod. Vím že jsou zde lidi, kteří mají potřebné znalosti. Od toho snad fórum je, ne? Místo rady jsi mne za můj dotaz pokáral, taky poučné... :wink:

PříspěvekNapsal: stř 21.08.2024 8:59 
Mazák
Mazák

Woita píše:
Nemám toho materiálu tolik, a nechtěl jsem ho testem případně zničit, ten kousek by mi mohl pak chybět. Ptal jsem se na něco, co nevím. Dotaz nic nestojí a doufal jsem, že někdo znalý poradí, např. že je třeba ohyb nahřát apod. Vím že jsou zde lidi, kteří mají potřebné znalosti. Od toho snad fórum je, ne? Místo rady jsi mne za můj dotaz pokáral, taky poučné... :wink:

Zkusím to znova.
odpověď na dotaz by mohla být (kdyby dotaz byl úplný)
lze
nelze
lze s podmínkou
Aby šlo odpovědět (a nebylo to jako vztyčený nasliněný prst) stačí napsat (znova opakuji)
radius
úhel
tepelné zpracování tyče (Txx)
----------
Je to srozumitelné?

PříspěvekNapsal: stř 21.08.2024 10:09 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

MPml píše:
Aby šlo odpovědět (a nebylo to jako vztyčený nasliněný prst) stačí napsat (znova opakuji)
radius
úhel
tepelné zpracování tyče (Txx)
----------
Je to srozumitelné?

Je to srozumitelné.
Tepelné zpracování jsem v dotazu psal, je to T8. A k úhlu a rádiusu jsem napsal:
"ne do pravého úhle, ale "do hokejky", jak konce háků na pulty bývají"
Čekal jsem odpověď ve stylu Ano, tento materiál je vhodný k ohýbání i za studena, nebo Ne, tento materiál je náchylný k praskání.
Ale nechme toho, už jsem to úspěšně ohnul..

PříspěvekNapsal: pon 02.09.2024 17:27 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Obrázky: 15
Já jsem si na svůj pult pro vysílač vyrobil háky taky z duralu, ale o průměru jen 6mm. Ale ten můj dural byl mnohem tvrdší, pokus ohnout to za studena skončil zlomením.

Pak jsem to nahřál teplovzduškou na teplotu, kdy po jeho povrchu balzová tříska píše a prudce ochladil ve vodě. Pak to šlo bezpečně ohnout za studena i do dost ostrého úhlu. Ale musí se postupovat poměrně rychle, protože po nějakém čase dural samovolně rekrystalizuje a vytvrdne, je zase neohebný.
Vysílač na těch hácích nosím už >10let a v pohodě.

Většinu duralových slitin lze takhle dočasně změkčit. A většina se samovolně vráti do tvrdého stavu. Je možné, že ty vlastnosti jsou pak o něco horší, ale to není kritické.

Profil Soukromé album