Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: těžiště u dvojplošníku
PříspěvekNapsal: ned 04.09.2016 11:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.1.2010
Příspěvky: 515
Může mi někdo poradit, jak je to s těžištěm u dvojplošníků?


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: těžiště u dvojplošníku
PříspěvekNapsal: ned 04.09.2016 11:59 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 15.2.2014
Příspěvky: 43
Bydliště: SK Bratislava
Tu sa dá niečo nájsť :
http://www.biplaneforum.com/showthread.php?t=908
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2052449

Celé forum o BIPLANE :
http://www.biplaneforum.com/forumdisplay.php?f=4


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: těžiště u dvojplošníku
PříspěvekNapsal: ned 04.09.2016 12:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.5.2008
Příspěvky: 1598
Bydliště: Hradec Králové
Obrázky: 0
sidi píše:
Může mi někdo poradit, jak je to s těžištěm u dvojplošníků?


Používám malý prográmek "těžiště"...
Např. zde je ke stažení http://www.stahuj.centrum.cz/podnikani_a_domacnost/CAD-a-technika/teziste/


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: těžiště u dvojplošníku
PříspěvekNapsal: ned 04.09.2016 14:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.5.2007
Příspěvky: 518
Bydliště: Brno
Tady je taky soft.
http://home.germany.net/100-173822/schwerp.htm

_________________
To vyhnije, a kdyz ne tak na to hodime SPcko(s.re pere)


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: těžiště u dvojplošníku
PříspěvekNapsal: pon 05.09.2016 11:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.1.2010
Příspěvky: 515
Děkuji za rady.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: těžiště u dvojplošníku
PříspěvekNapsal: pon 05.09.2016 13:18 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 5631
Bydliště: Žilina SR
Teď jsem vyzkoušel oba programy. :wink:

Ten český program "Těžiště v 1.0" od Pavla Königa je uživatelsky jednodušší. Nedají se v něm ale zadávat složitější tvary křídel a taky absentuje zadání z-tové souřadnice, tedy výšky usazení jednotlivých křídel a VOP. Osobně si myslím, že to má taky výrazný vliv na stabilitu zrovna jako úhly náběhu křídel.

Německý program "WinLaengs4 v 3.2" je trochu sofistikovanější (ale i složitější na ovládání), umožňuje interpolovat půdorysné tvary křídel až pomocí 4 lichoběžníků (to pak jde s dostatečnou přesností nasimulovat třeba i eliptické křídlo), umožňuje výpočet draku až 5 plochami (tedy např. 4-plošník+VOP), pro každou plochu se dá zadat její výšková poloha. Ale zadání úhlů seřízení tam taky schází.

Nicméně když jsem do obou naházel údaje svého konkrétního modelu, tak oba programy dospěli k velmi podobnému výsledku polohy neutrálního bodu (při hloubce 200mm to bylo v českém 89mm od náběžné hrany horního křídla a v německém 85mm. 8) Rozdíl 4mm je vcelku zanedbatelný, jelikož na stabilitu se dává rezerva 5 až 15% SAT, co v případe SAT=200mm představuje 10 až 30mm posunu těžiště dopředu.

Ještě jsem zjistil, že z českého programu mi nefunguje on-line registrace, :o jelikož browser otevře registrační okno z lokálního souboru. Stovka je opravdu vcelku zanedbatelná částka a já rád podpořím užitečné úsilí. Nezbylo nic jiného než autorovi napsat.

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: těžiště u dvojplošníku
PříspěvekNapsal: pon 05.09.2016 13:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.12.2006
Příspěvky: 737
Bydliště: Českolipsko, ČR
Ahoj, e-mail mi došel, ale odpovím až odpoledne, až dorazím domů z práce. :wink:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: těžiště u dvojplošníku
PříspěvekNapsal: stř 07.09.2016 12:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.1.2010
Příspěvky: 515
Zkoušel jsem to tak, že jsem změřil délku začátku horního křídla a konec dolního. Pak jsem těžiště nastavil jednu třetinu délky od horního křídla.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: těžiště u dvojplošníku
PříspěvekNapsal: pon 06.07.2020 18:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 8327
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Dnes jsem poprvé smontoval S3 Challenger. Zkusil jsem těžiště spočítaný v programu Těžiště 1.0 od Königa. Výpočet je 300 mm od náběžky horního křídla. Míry do programu jsou odečtený z výkresu z kterýho se frézovalo.
Trochu mě zarazilo, že mám těžiště skoro 4 cm vpředu než má být dle výpočtu. A to ještě nemám kvůli ladění motoru namontovanej kužel a haupnu co taky něco váží.
Možná je ale problém v interpretaci umístění těžiště z programu a tvaru křídla. Jak známo, Königův program počítá jen z obdélníkových a lichoběžníkových tvarů křídel. Spodní křídlo je u S3 obdélník bez úkosu, tam je to v pohodě, ale horní křídlo je s úkosem a ten je ještě 2 x zalomený. Nevím, jak se popasovat s faktem, že u kořenu je asi desetina rozpětí bez úkosu. Křídlo do programu je ale zadáno jako kdyby byl úkos již od kořene. No a tenhle rozdíl je asi 25 mm, co tam jakoby chybí do bodu kde se setkává úkos náběžky obou křídel a od kterýho se má těžiště spočítaný v programu odměřit.
Viz druhá fotka S2, u něho je to menší. Takže těch 25 mm odečíst od hodnoty 300 mm?
Další problém je jestli je dostatečně vypovídající citlivost při zjišťování těžiště zavěšením za žebro kozlíku horního křídla. Veškerá hmota je hodně pod bodem zavěšení, takže vysoká stabilita a náklon dopředu a dozadu se projevuje dost málo.
Díky za názory.


Přílohy:
těžiště challenger.jpg
těžiště challenger.jpg
[ 88.47 KiB | Zobrazeno 1171 krát ]

horní.jpg
horní.jpg
[ 65.97 KiB | Zobrazeno 1171 krát ]

Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: těžiště u dvojplošníku
PříspěvekNapsal: pát 10.07.2020 11:42 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 8.1.2012
Příspěvky: 196
Bydliště: ¨Libina
Na tom obrázku z uvedeného programu není uvedeno předsazení horního křídla , nevím jestli je tím míněno to stupnění ale to je podle mého vzájemná vzdálenost mezi křídly. Když budu vycházet z předpokladu že těžiště bude v jedné třetině profilu tak s půdorysu se to řeší pomocí nákresu v měřítku .No a nelze tu kontrolu provádět pomocí podepření horního křídla ledaže by půlka hmotnosti modelu byla nad horním křídlem, tak asi.

_________________
koksák


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: těžiště u dvojplošníku
PříspěvekNapsal: pát 10.07.2020 18:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 8327
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Nainstaluj si ten program a při zadávání každý hodnoty ti na malůvce vyhodí kótu, co přesně zadáváš. To předsazení je to samý jako stupnění.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz