Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 76 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: ned 11.02.2018 12:00 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17503
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
HLA píše:
Funguje ten triakový regulátor na flexu ?...

Řekl bych že bude fungovat, motor je také komutátorový.
Pokusím se udržet myšlenku a až půjdu do sklepa tak to zkusím.

edit: Nevím ale jak se by se na to tvářil regulátor flexy, pokud ho má už v sobě :?

Jo a ještě jsem si uvědomil, v těch reglech jsou často levnější triaky na nižší napětí, já ho po průrazu (indukční zátěž) měnil za jiný, už ale nevím jestli třeba 400V za 600V nebo tak nějak...

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: ned 11.02.2018 14:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9106
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Ten triak bych použil minimálně na 600V, ale radši na 800V. Třeba tenhle: https://www.ges.cz/cz/triak-bt139-800-GES04902041.html

to HLA: Na tu flexu by měl ten regulátor fungovat taky, ale proti prášení je účinnější zalít to vodou. Okolo si udělej ohrádku z nějakého tmelu, nebo i jílu a nalij tam trochu vody.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 11.02.2018 18:45 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1770
Bydliště: Havířov
misamltr píše:
Tak jsem vzal měřák a za regulátorem je stálé napětí 32V. Po otočení potenciometru se nic nezmění, ani po otočení toho nastavitelnýho odporu. Takže asi koupit nový regulátor.

Tento jsem kupoval: https://www.aliexpress.com/item/2000W-2 ... autifyAB=0

Doplnění: trafo má výstup až 48V, ale já jsem naměřil 32V, takže regulace neregulace, jede na plný výkon.

Díky


A máte to dobře zapojené? Je tam potenciometr, ale i trimr. K čemu je ten?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 11.02.2018 18:56 
Mazák
Mazák

Registrován: 3.11.2011
Příspěvky: 715
Bydliště: Česká republika
misamltr píše:
Tak jsem vzal měřák a za regulátorem je stálé napětí 32V.


Nakreslete nebo nafoťte, jak to máte zapojené, tohle se mi nějak nezdá. Ten regulátor se zapojuje rovnou do sítě.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 11.02.2018 20:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9106
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jestli je to ten co dával odkaz, tak ten trimr tam je a nastavuje se s ním rozsah regulace.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 11.02.2018 21:06 
Mazák
Mazák

Registrován: 15.3.2014
Příspěvky: 1108
Bydliště: Třebíč
Obrázky: 0
Nemam to zapojene pred trafo, ale az za trafem. Vstup je 0 a 48v a vystup je do pily. Jestli to musi byt pred trafem, tak to predelam. Ale je mi divne, ze ten motor na regulaci nereaguje.

Je to zatim zbastlene k funkcnosti/ spise nefunkcnosti.

Diky


Přílohy:
DSC_0541.JPG
DSC_0541.JPG [ 66.04 KiB | Zobrazeno 442 krát ]
Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 11.02.2018 21:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9106
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Tak teď jsem s toho jelen. Psal jsi o motorech z vysavače 1800W, takže jsem předpokládal, že jsou to komutátorové motory na ~230V. Ty pokusy s trafem jsem bral jen jako zkušební zátěž. A teď píšeš, že máš regulátor zapojený v sekundáru trafa. :roll: Ten regulátor je navržený pro síťové napětí 230V.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 11.02.2018 21:40 
Mazák
Mazák

Registrován: 15.3.2014
Příspěvky: 1108
Bydliště: Třebíč
Obrázky: 0
Kupoval jsem ho pro pouziti regulace odporove pily, ale jak jsem zacal premyslet o te cirkuli, tak jsem ho vymontoval a po pripojeni na motor regulace nefungovala.

Takze musím dat regulator na vstup trafa, aby to negulovalo?

Pro jistotu, resime dvě varianty, regulace trafa a regulace motoru.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 11.02.2018 21:47 
Mazák
Mazák

Registrován: 3.11.2011
Příspěvky: 715
Bydliště: Česká republika
Zkoušel jste odpojit diak?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 11.02.2018 21:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9106
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Pro tu odporovou pilu ho zapoj do primáru trafa a na sekundár dej na zkoušení třeba dvě autožárovky (třeba H7) do série, nebo H4 zapoj jen konce vláken (bez společného bodu).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 11.02.2018 21:59 
Mazák
Mazák

Registrován: 15.3.2014
Příspěvky: 1108
Bydliště: Třebíč
Obrázky: 0
Nejsem ani amatersky elektrikář, takze opravdu neodpojoval. Ted jsem cetl prispevek od Larka, takze to zapojim na vstup trafa.

Nicmene, ta regulace motoru me zajima.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 11.02.2018 22:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9106
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jestli nejsi s elektřinou kámoš, tak by asi bylo nejlepší, kdyby ti to udělal někdo kdo se vyzná. Uvědom si že je celý regulátor pod síťovým napětím a bez znalostí je pro tebe dost nebezpečné se v tom hrabat.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 11.02.2018 22:08 
Mazák
Mazák

Registrován: 3.11.2011
Příspěvky: 715
Bydliště: Česká republika
misamltr píše:
Nejsem ani amatersky elektrikář,


Tak co se do toho, proboha, pouštíte?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 11.02.2018 22:16 
Mazák
Mazák

Registrován: 15.3.2014
Příspěvky: 1108
Bydliště: Třebíč
Obrázky: 0
Jejda, amater, co se tyce triaku, diaku, odporu atd. Jak zapojit samozrejme vim, ale ty soucastky, zavisloti mezi sebou je pro me spanelska vesnice. Regulator jsem zapojil na sekundar, vzal merak a napeti za regulatorem je furt stejne 230V. Takze je spatny.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 11.02.2018 22:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9106
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Tady máš princip triakové regulace https://cs.wikipedia.org/wiki/Triak a měřením napětí toho moc nezjistíš, ale je pravděpodobné že je ten triak proražený. Dál se na tomhle ale nehodlám podílet.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 76 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 14 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz