Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon 07.08.2017 7:03 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 1.9.2007
Příspěvky: 291
Bydliště: Hlučín, Ostrava
Obrázky: 0
Lark píše:
Ta fázová regulace s triakem v primáru by žádné problémy dělat neměla. A není pravda co píše guchar:
- *) hrany v průběhu jsou tvořeny vyššími harmonickými
Ty strmé hrany nejsou tvořeny harmonickými, ale harmonické vytvářejí, což se opravdu každému trafu líbit nemusí a možná právě u toho toroidu, kde se používá větší sycení jádra. Ten RC člen 100R/100nFje právě na odrušení. A brum není 100Hz, ale 50Hz.
To první zapojení s tyristorem od Jyrry pro trafo ale vhodné není, protože jádro trafa je pak sycené pulzujícím usměrněným proudem, což trafa taky nemají ráda.
Možná bych hledal problém v napětí sekundáru.

to Pista.Wassermann: nenapsal jsi jaké to trafo má výstupní napětí a proud. To sekundární napětí by mělo mít nějakou rezervu (řekněme 20 až 30%) proti potřebnému napětí na řezacím drátu. Taky může být problém v té zátěži co jsi použil (12V, 3W LED "halogenku", což je technický nesmysl). V té LED je nejspíš nějaký stabilizátor proudu, který se s tou triakovou regulací nesnese a kdo ví, jaký do něj opravdu teče proud. Vyzkoušej to znova třeba s autožárovkou, nebo rovnou s požadovanou délkou řezacího drátu. Taky jsi nenapsal jaký a jak dlouhý drát chceš použít.


Ahoj, no úplně nejlepší by bylo, pokud bychom zjistili, že jsem trafo odzkoušel na naprosto nevhodném spotřebiči, což mne nenapadlo. Trafo má max. parametry na výstupu 27,5V a 10A, ještě podotknu, že trafo má dvě vinutí, tedy 27,5V, O, 27,5 V. Zkoušel jsem zapojit na výstup jedno i druhé vinutí a projevy zhruba stejné. Zkusím zapojit řezací drát, pilu mám délky 1,2metru. Když jsem měřil výstup s LED žárovkou, dávalo trafo od 16,5V do 25V.

_________________
Kniply v rukou, éro nad hlavou!!!


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
PříspěvekNapsal: pon 07.08.2017 7:08 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 1.9.2007
Příspěvky: 291
Bydliště: Hlučín, Ostrava
Obrázky: 0
JosefSvejk píše:
Pro řezání drátem se při regulaci na primáru používá rovnou výstup trafa bez usměrnění. Ty jsi to ale zkoušel s LED. Máš výstup usměrněný, či ještě jinak ošetřený? Máš změřené napětí na výstupu? Při té regulaci tranzistorem bys nemohl použít st napětí.



Výstup trafa nemám nijak ošetřený, jdu rovnou do zdířek :-) Napětí při zkoušení bylo od cca 16V do 25V . (maximálka trafa na výstupu dle parametrů je 27,5V). Při zvyšování napětí k hodní hranici začlo trafo cvakat a žárovka problikávala v ve stejné frekvenci jako cvakalo trafo....snad o toto pomůže

_________________
Kniply v rukou, éro nad hlavou!!!


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 07.08.2017 7:18 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 1.9.2007
Příspěvky: 291
Bydliště: Hlučín, Ostrava
Obrázky: 0
Pokud by se trafo nechovalo příkladně po vyzkoušení s drátem, mohu použít toto?

http://www.neven.cz/kategorie/male-spotrebice/stmivace/pwm-regulator-otacek/regulator-otacek-pro-stejnosmerne-dc-motory-pwm-12v-50v-40a-s-kabelem/

či ještě lépe (finančně) toto?

http://1url.cz/8tCof

bylo by to bez obav? je to snad něco na způsob odkazu, který dával Jyrry. Navíc myslím, že sám Jyrry v nějakém vlákně psal o tom, že někdo bez problému řeže se "stmívačem".

Děkuji

_________________
Kniply v rukou, éro nad hlavou!!!


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 07.08.2017 9:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7802
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
To blikání a cvakání trafa je divné. Při fázové regulaci k ničemu takovému nemůže docházet a mění se jen hlasitost to brumu, protože regulace je synchronní s kmitočtem sítě. Při té fázové regulaci není potřeba výstup nijak ošetřovat a na sekundár připojíš přímo zátěž (odporový dát). Nenapsal jsi jaký ten drát máš.
Jinak ty uvedené PWM regulátory by měly fungovat taky bez problémů, jen se mi to zdá pro drátořezačku zbytečně složité, i když ty ceny zase nejsou nijak hrozné.
Jako regulátor do primáru trafa můžeš použít třeba i regulátor z vysavače.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 07.08.2017 10:15 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 1.9.2007
Příspěvky: 291
Bydliště: Hlučín, Ostrava
Obrázky: 0
Lark píše:
To blikání a cvakání trafa je divné. Při fázové regulaci k ničemu takovému nemůže docházet a mění se jen hlasitost to brumu, protože regulace je synchronní s kmitočtem sítě. Při té fázové regulaci není potřeba výstup nijak ošetřovat a na sekundár připojíš přímo zátěž (odporový dát). Nenapsal jsi jaký ten drát máš.
Jinak ty uvedené PWM regulátory by měly fungovat taky bez problémů, jen se mi to zdá pro drátořezačku zbytečně složité, i když ty ceny zase nejsou nijak hrozné.
Jako regulátor do primáru trafa můžeš použít třeba i regulátor z vysavače.


Neznám parametry drátu, jedná se o "svařovací drát relativně silný", nicméně jsem se s ním již něco nařezal, jen jsem používal starou trafo nabíječku 12V s posuvným jezdcem na vinutí (něco jako ve školních dílnách), takže neumím řící, na jakých proudech jsem řezal. Nicméně jsem chtěl přejít na vyšší voltáž a nižší proudy a hlavně vzhlednější "udělátko".

1) Vyzkouším trafo s drátem nebo nějakou auto žárovkou, jelikož LED žárovka, kterou jsem zkoušel má v sobě také nějaký tišťák, který třeba nedělá trafu dobře a uvidím.
2) V případě, že problém bude přetrvávat, hodím regulaci z Alliexpresu na výstup
3) Pokud i tak bude něco špatně, zkusím kamaráda s osciloskopem a případně tam hodím své druhé, klasické trafo

Děkuji všem za rady!

_________________
Kniply v rukou, éro nad hlavou!!!


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 07.08.2017 10:42 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 19.8.2005
Příspěvky: 3510
Bydliště: Šternberk, ČR
Obrázky: 0
Používám to s kanthalem 0,6mm a trafo se nehřeje. Trafo mám (pokud si dobře vzpomínám) 24V/2A. Výstup je vyvedený na svorky bez čehokoliv dalšího.

Jinak k tomu toroidu - nemůže tam být stejný problém, jako když necháš 30m prodlužovačku namotanou na bubnu a pak se divíš, že je horká?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 07.08.2017 11:01 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2469
Obrázky: 1
Pro příležitostná řezání užívám "včelařský drátek" železný cínovaný, nebo nerezový.
Mám letité bazarové trafo s hodně odbočkami na sekundáru. Vhodnou odbočkou
nastavím (podle délky drátu) napětí a tím proud. Musí to řezat, ale neměl by rudě žhnout.
Je jasné, že jedno napětí a PWM regulace [efektivního*)] proudu by byla pohodlnější.
[ *) hodnota kdy tepelný účinek AC by byl shodný se stejně velkým DC ]
==edit02 Řezal jsi 12 V trafem + šoupák + nějaký drát. Ten toroidní má 24 V na sekundáru?
Zkus toroid + šoupák + drát. Pokud bude drát stejně dlouhý jak při 12 V šoupák bude víc hřát.
Osciloskop je na tohle až luxus. Pokud má být regulace bezztrátová tak tyristor, triak nebo PWM prostě řízený
spínaný zdroj proudu. Větší napětí ti umožní řezat delším drátem. Nadbytek(pro krátký drát) musí srazit regulace.
Pokud těch 24 V jednocestně usměrníš 20 A diodou(možnost zkratu vypínačem)bude účinek 24 stejný jako 12V.


Naposledy upravil guchar dne pon 07.08.2017 11:22, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 07.08.2017 11:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7802
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Ten svařovací drát by ale moh být problém, protože asi bude mít malý odpor a bude potřebovat pro pracovní teplotu velký proud. A jestli dobře počítám, tak to trafo by mělo dávat 2x 27,5V/2,5A což je na ten svářecí drát asi hodně málo. Pokud nejsou ty sekundáry natvrdo spojené společným bodem, mohly by se spojit paralelně a měl by si 27,5V/5A. Mě třeba pro tu knedlíkovou strunu 0,3mm vychází proud kolem 2,5A.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 07.08.2017 11:49 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 1.9.2007
Příspěvky: 291
Bydliště: Hlučín, Ostrava
Obrázky: 0
Lark píše:
Ten svařovací drát by ale moh být problém, protože asi bude mít malý odpor a bude potřebovat pro pracovní teplotu velký proud. A jestli dobře počítám, tak to trafo by mělo dávat 2x 27,5V/2,5A což je na ten svářecí drát asi hodně málo. Pokud nejsou ty sekundáry natvrdo spojené společným bodem, mohly by se spojit paralelně a měl by si 27,5V/5A. Mě třeba pro tu knedlíkovou strunu 0,3mm vychází proud kolem 2,5A.


Jasně, knedlíkovku mám v plánu, jelikož přesně toho se bojím, že jsem řezal na větších proudech, než moje trafo nyní bude umět. Jinak toroid má parametry 330VA, 27,5V, 0, 27,5V 6A.
A těch 6A je předpokládám schopno dát na jedné větvi, 27,5x6=165VA a totéž druhá větev, celkově 330VA. Co jsem tak pročítal vlákno o odporových pilách, tak na metrový drát by měl stačit bohatě zdroj do 4A (samozřejmě se správným drátem-knedlíkáč, kanthal...)

_________________
Kniply v rukou, éro nad hlavou!!!


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 07.08.2017 12:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7802
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jó, ty úvahy jsou správné. Nevím co jsem blbnul při tom výpočtu. Ten proud je pro obě vinutí těch 6A. Paralelně ale spojit nejdou protože jsou v sérii. Musel by si rozpojit ty společné vývody "0" a vývody vinutí propojit křížem, aby byly ve fázi, a pak by si měl 27,5V/12A. Ta knedlíkovka ale bude v pohodě a napětí dostatečné.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 07.08.2017 17:39 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 15.6.2015
Příspěvky: 14
Sekundární vinutí nepoužívat.
Natočit svůj sekundár nějakým izolovaným drátem průřez 4mm.
Počet závitů způsobem pokus-omyl.
Popřípadě dodělat nějaké odbočky...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 07.08.2017 17:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7802
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Můžeš nějak zdůvodnit, proč nepoužívat původní sekundár, když bohatě stačí? Napětí 27,5V je pro strunu 1,2m dostatečné a proud 6A taky. V nejhorším případu se dá ten společný spoj rozpojit a přepojit vinutí paralelně.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 07.08.2017 18:51 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 15.6.2015
Příspěvky: 14
Na mé odporové pile mám napětí myslím kolem 10V.
A těch závitů není třeba až tak moc.
Dá se tím pěkně experimentovat.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 07.08.2017 22:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7802
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Tomu rozumím, ale ten triakový regulátor by to měl v pohodě zvládnout taky. Já mám obyč. trafo EI 24V/4A a pro 1m rám to mám skoro naplno, a pak mám ještě malý rám se stolkem z lupínkovky asi 12cm a to mám regulaci skoro na minimu asi 4,5V.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 08.08.2017 11:41 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2469
Obrázky: 1
Pokud jsem dobře četl tak toroidní trafo by mělo mít 2 x 27,5V / 6A / 330W (165+165W obě větve)
Dost blízké, ale ne úplně shodné je tohle
Transformátor toroidní 300VA 230VAC 28V 28V 5,35A 5,35A
- Nebyl by odkaz na prodejce kde by byl konkrétní typ toroid.trafa co jsi pořídil.
JINAK (ZA MNE)
1) Přejít na knedlíkovou strunu (nebo jiný vhodný řezací drát)
2) Ponechat triakovou regulaci v primáru - a vyzkoušet
- Zvukové projevy jsou nepříjemné, ale ne škodlivé-nebezpečné
- Kontaktně (nebo bezkontaktně) změřit teplotu trafa pokud je pod max. v návodu, netřeba se znepokojovat.
- Pro trafa chlazená nevynuceným oběhem vzduchu(bez ventilátoru)Odhad max. 50 až 60 °C (dle napěť.pevnosti)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Dáva a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz