Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 21:59 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 31.8.2007
Příspěvky: 291
Bydliště: Hlučín, Ostrava
Obrázky: 0
JosefSvejk píše:
Pro řezání drátem používám nabíječku, která má tuto funkci. Nemáš třeba taky takovou nabíječku?


Vím, že některé nabíječky mají tuto funkci, ale takovou bohužel nemám, mám čínskou akucellku a zatím mi stačí..

_________________
Kniply v rukou, éro nad hlavou!!!


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 22:01 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16166
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Kup tohle a máš vystaráno.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 22:04 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 31.8.2007
Příspěvky: 291
Bydliště: Hlučín, Ostrava
Obrázky: 0
jyrry píše:
Kup tohle a máš vystaráno.


Super, děkuji, jen by mě ještě zajímalo, jak se to reguluje? Vím, že je to laická otázka, ale mohl by jste mi ještě poradit, co za potenciometr by k tomu mohl být vhodný? vidím tam volné místo pro osazení s označením T2, děkuji moc

_________________
Kniply v rukou, éro nad hlavou!!!


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 22:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Není T2 spíš "výkoňák" z druhé strany desky? Reguluje se trimrem, ten tam je.

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 22:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.5.2012
Příspěvky: 532
Bydliště: Budišov u Třebíče
To místo nebude asi volný, ten tranzistor je zapájený asi kvůli chlazení z druhé strany. Trimr vyměníš za potenciometr a bude to dle Tvého přání.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 22:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Pro řezání drátem se při regulaci na primáru používá rovnou výstup trafa bez usměrnění. Ty jsi to ale zkoušel s LED. Máš výstup usměrněný, či ještě jinak ošetřený? Máš změřené napětí na výstupu? Při té regulaci tranzistorem bys nemohl použít st napětí.

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 22:23 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2549
Obrázky: 1
TRIAK -REGULÁTORY TRAFO(v primáru) MOTOR Konstatování nevhodnosti odrušení RC členem - zvukový efekt
Jednoduchá triaková regulace
(MOT = Microwave oven transformer vysokonapěťové trafo z mikrovlnné trouby - žhaví a napájí magnetron.)
- Možná by stálo za úvahu zkusit v regulátoru TIPA vyměnit RC člen C3 100 n, R3 100 R za Varistor 275V 20A.
https://www.tipa.eu/cz/varistor-275v-20a-rm10/d-85202/
Obrázek
http://www.postreh.com/phprs/view.php?cisloclanku=2006110201


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 22:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8014
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Ta fázová regulace s triakem v primáru by žádné problémy dělat neměla. A není pravda co píše guchar:
- *) hrany v průběhu jsou tvořeny vyššími harmonickými
Ty strmé hrany nejsou tvořeny harmonickými, ale harmonické vytvářejí, což se opravdu každému trafu líbit nemusí a možná právě u toho toroidu, kde se používá větší sycení jádra. Ten RC člen 100R/100nFje právě na odrušení. A brum není 100Hz, ale 50Hz.
To první zapojení s tyristorem od Jyrry pro trafo ale vhodné není, protože jádro trafa je pak sycené pulzujícím usměrněným proudem, což trafa taky nemají ráda.
Možná bych hledal problém v napětí sekundáru.

to Pista.Wassermann: nenapsal jsi jaké to trafo má výstupní napětí a proud. To sekundární napětí by mělo mít nějakou rezervu (řekněme 20 až 30%) proti potřebnému napětí na řezacím drátu. Taky může být problém v té zátěži co jsi použil (12V, 3W LED "halogenku", což je technický nesmysl). V té LED je nejspíš nějaký stabilizátor proudu, který se s tou triakovou regulací nesnese a kdo ví, jaký do něj opravdu teče proud. Vyzkoušej to znova třeba s autožárovkou, nebo rovnou s požadovanou délkou řezacího drátu. Taky jsi nenapsal jaký a jak dlouhý drát chceš použít.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 22:51 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2549
Obrázky: 1
@Lark Ano kmitočet AC v síti je 50 Hz. Magnetický materiál (jádra) je cívkou vtahován + i - půlvnou.
Proto "železná" síťová trafa vrčí na druhé harmonické 100 Hz .


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 22:59 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2549
Obrázky: 1
@Pista.Wassermann "... jak se to reguluje ? ..." Potenciometr M1 = 100 k , je tam vidět i IRFZ44 na rubu desky
PWM (pulsní) výkonový regulátor do 15A, PT016, stavebnice - postreh(dot)com
Obrázek


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 23:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8014
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
guchar píše:
@Lark Ano kmitočet AC v síti je 50 Hz. Magnetický materiál (jádra) je cívkou vtahován + i - půlvnou.
Proto "železná" síťová trafa vrčí na druhé harmonické 100 Hz .

Tak teď si mě zblbnul, že sám si nejsem jistý, ale není to vrčení dané tím, že to jádro kmitá od jednoho vrcholu k druhému? Nějak mi to nemyslí a budu si to snad muset změřit. :lol: Alo jo máš pravdu.
Jinak to zapojení co jsi teď dal, není to zbytečně složité? Navíc to bude potřebovat ještě usměrňovač s filtrací.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 23:50 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2549
Obrázky: 1
@Lark Klidně to změř. Když tak nejdřív prober jak funguje Wagnerovo kladívko - zvonek na DC nebo AC proud.
- Ten PT016 PWM regulátor mu dal někdo přede mnou.
- Dostatečně dimenzovaný Graetzův můstek není problém.
Důkladnou filtraci potřebuje oscilátor LM358 . Zvětšit C2 100M a před R12 33R, dát diodu v průchozím směru .
Vlastní filtrace výkonového T2 IRFZ44 zdaleka není potřebná pro zcela dokonalé vyhlazení při až 15 Ampérech.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 07.08.2017 0:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8014
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
S tím kmitočtem máš pravdu, pak mi to "dokleplo".


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 07.08.2017 4:14 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1427
Bydliště: Havířov
Jyrry: psal jsem jakoby. Vím že to není pwm regulace, ale princip je ve výsledku podobný.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 07.08.2017 4:30 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16166
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
varok píše:
...

SZ

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Džony, ok1uds a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz