Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 13:28 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 1.9.2007
Příspěvky: 291
Bydliště: Hlučín, Ostrava
Obrázky: 0
Dobrý den,

mám dotaz na zkušenější, kterří si postavili nějaký ten zdroj pro řezání polystyrenu. Postavil jsem si zdroj z 300W toroidního trafa a regulací z Tipy.
Zapnu zdroj, na výstup jsem dal 12V, 3W LED "halogenku" , otáčím potenciometrem, měřím volty atd. a cvičně sáhnu na trafo a přijde mi, že je dost horké na to, že přes něj podle mě téměř nic neteklo....odhadem tak 60°C mít mohlo. Ještě podotknu, že mám nožní pedál, takže odhadem jsem trafo zapnul 5krát po 20ti vteřinách? Máte s tím někdo zkušenost?

Dále jsem při nastavování toho vnitřního potenciometru P1 zjistil, že některá poloha se trafu asi nelíbí a začne trochu cvakat (jinak jen vrní, což jsem myslel, že toroid taky nedělá...)..

Díky za rady, nebo upozornění, zda je něco špatně.

Štěpán

_________________
Kniply v rukou, éro nad hlavou!!!


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 15:44 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15890
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Kdybys dal odkaz na tu "regulaci z Tipy" tak by se třeba radilo lépe...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 16:00 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 1.9.2007
Příspěvky: 291
Bydliště: Hlučín, Ostrava
Obrázky: 0
jyrry píše:
Kdybys dal odkaz na tu "regulaci z Tipy" tak by se třeba radilo lépe...


zde je zmiňovaná regulace:


https://www.tipa.eu/cz/modul-tipa-pt019-triakovy-regulator-vykonu-230v-10a/d-158948/

_________________
Kniply v rukou, éro nad hlavou!!!


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 18:22 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 15.6.2015
Příspěvky: 14
Regulovat trafo na primáru přináší různá úskalí.
Osobně bych řešil regulaci na sekundáru...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 18:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.5.2012
Příspěvky: 531
Bydliště: Budišov u Třebíče
Citace:
Dále jsem při nastavování toho vnitřního potenciometru P1 zjistil, že některá poloha se trafu asi nelíbí a začne trochu cvakat (jinak jen vrní, což jsem myslel, že toroid taky nedělá...)..


Třeba za ty problémy může právě ten triak, co to řídí. Regulace na sekundáru je určitě lepší, ale zrovna na odporové pile reguluji rovněž primár, ale autotrafem a pracuje to perfektně.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 20:35 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15890
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
No, on ten regulátor není určený pro indukční zátěž:
Tipa píše:
... slouží pro regulaci tepelných spotřebičů, zdrojů světla (mimo zářivky a úsporné žárovky), otáček motorů (mimo jednofázové a synchronní s kondenzátorem).

Před asi 10-ti roky jsem v jedné firmě používal k regulaci řezacího trafa obyčejný stmívač - něco jako http://www.hadex.cz/t333-stmivac-osvetleni-600w/ , je to ovšem loterie zda ten konkrétní vyhoví.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 21:10 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 19.8.2005
Příspěvky: 3515
Bydliště: Šternberk, ČR
Obrázky: 0
kaba píše:
Regulovat trafo na primáru přináší různá úskalí.
Osobně bych řešil regulaci na sekundáru...

Mám ten stejný regulátor na klasickém trafu podle návodu zde od Larka a trafo nehřeje. Problém bych viděl v tom toroidu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 21:21 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1418
Bydliště: Havířov
Tohle podle mě není dobré řešení. Mají tam i regulaci na nízké napětí, myslím do 24V a proud už nevím, ale myslím do 15A. Ten bych dal na sekundár. Ten popisovaný mění jakoby frekvenci proudu na vstupu trafa a tomu asi nedělá dobře. Ten toroid je navržený na 230V a 50Hz, ta regulace mu dá třeba jen 35Hz, jestli jsem to pochopil dobře.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 22:29 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 28.4.2017
Příspěvky: 301
Bydliště: Napajedla
jyrry píše:
No, on ten regulátor není určený pro indukční zátěž:

Před asi 10-ti roky jsem v jedné firmě používal k regulaci řezacího trafa obyčejný stmívač - něco jako http://www.hadex.cz/t333-stmivac-osvetleni-600w/ , je to ovšem loterie zda ten konkrétní vyhoví.


Jen krátce, abych neplevelil...ale když už jsi dal odkaz...
Koupil jsem podobný stmívač v Lídlu a chci jej použít pro flexu, případně něco podobného - předpokládám principiálně stejné schéma, otevřeno jsem to neměl.
Měli jsme kdysi v práci ubastlený obvod, kterým jsme právě flexu zpomalovali.
Myslíš, že by to šlo takto použít?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 22:31 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15890
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Steve píše:
Myslíš, že by to šlo takto použít?

Mohlo
by to jít použít.
Mám dost podobný regulátor u frézky, řídím tím motor odsávání a reguluje to velmi dobře.
Jinak geniální bylo tohle zapojení (měl jsem):
Obrázek
Aneb za málo peněz překvapivě dost muziky :mrgreen:

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 22:33 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15890
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
varok píše:
... Ten popisovaný mění jakoby frekvenci proudu na vstupu trafa ...

Tak to určitě ne, frekvenční měniče jsou něco dost jiného.
Tyhle regulátory jen v pravou chvíli sepnou půlvlnu fáze a šířkou otevření řídí příkon spotřebiče:
Obrázek

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 22:35 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2472
Obrázky: 1
Průběh za triakovou regulací není sinusový, důsledkem použití takové regulace v primárním vinutí trafa se:
- zvětší se klidový proud = ztráty *), - objeví se hlasitější zvukové projevy (než původní brum 100 Hz),
- *) hrany v průběhu jsou tvořeny vyššími harmonickými s těmi návrh použitého jádra nepočítal (vířivé proudy)
Regulátor k trafosvářečce
od toho TIPA se liší způsobem odrušení na triaku. TIPA RC člen 100 R, 100 n . SVARBAZAR Varistor 275VAC .
Varistor 275V 20A rm10
Triakový regulátor výkonu 230V/12A - TIPA


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 22:49 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 1.9.2007
Příspěvky: 291
Bydliště: Hlučín, Ostrava
Obrázky: 0
Tak co s tím, existuje něco, čím to regulovat na sekundáru?

třeba to zkusit s tímto?

https://www.tipa.eu/cz/modul-tipa-pt016-pwm-vykonovy-regulator-do-15a/d-134324/

Mám v záloze ještě klasické trafo, ovšem pouze 12V, 125VA a moc se mi to nechce předělávat. Spíše bych zkusil tu regulaci na sekundáru.

Díky moc za rady.

_________________
Kniply v rukou, éro nad hlavou!!!


Naposledy upravil Pista.Wassermann dne ned 06.08.2017 22:57, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 22:51 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15890
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Pista.Wassermann píše:
... Spíše bych zkusil tu regulaci na sekundáru...

https://www.google.cz/search?q=pwm+regu ... GBX8uXgbgB
Je to moc obecně ale najít se to dá.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 06.08.2017 22:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.4.2011
Příspěvky: 7217
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Pro řezání drátem používám nabíječku, která má tuto funkci. Nemáš třeba taky takovou nabíječku?

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz