Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 126 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: úte 19.11.2013 23:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 16930
JosefSvejk píše:
......Taky je možné dát 13A jistič na 1,5 Cu, když je tam.......


Na to jsi přišel jak?

_________________
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: úte 19.11.2013 23:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
JMalik píše:


Na to jsi přišel jak?


Prostě to tak vychází. Pokud je třeba, tak to tak dělám už nějakou dobu. Proto byly v podstatě tyto jističe uvedeny na trh. Ale užívat s rozumem! :wink:

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: úte 19.11.2013 23:50 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.5.2010
Příspěvky: 1615
Bydliště: Palkovice
nojo, já to nečet celé. Pokud je tam nová instalace, tak bude v Cu. Pak to bude v pohodě. Teoreticky by stačil kabel i 1,5mm2, ten má zatižitelnost do 30A. Ale protože se jedná o topidlo, tak raději 2,5 :wink:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: stř 20.11.2013 0:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5531
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Standa Stuchlý píše:
Teoreticky by stačil kabel i 1,5mm2, ten má zatižitelnost do 30A. Ale protože se jedná o topidlo, tak raději 2,5 :wink:

30A, kdes to slyšel? Cyky 3Cx1,5 dobře chlazenej ve zdi max 16A. A to ještě podle starý normy, dnes na to musí být 2,5.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: stř 20.11.2013 0:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.5.2010
Příspěvky: 1615
Bydliště: Palkovice
samozřejmě 30A ne podle normy, v tom s Tebou naprosto souhlasím. Ale zkoumej dál, nebo se poptej projektanta. To, že u nás se 1,5ka jistí max 10A neznamená, že je to skutečně max. Koukal by si, co a jak jistí Němec, nebo Holanďan. Tam se můžeš na kabelech vyhřívat :D .
Těch 30A je max. zkratová zatižitelnost, to jsem tak trochu opomněl dodat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: stř 20.11.2013 6:42 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6665
Bydliště: Moravský kras
Standa Stuchlý píše:
Těch 30A je max. zkratová zatižitelnost, to jsem tak trochu opomněl dodat.

Nojo, ale 30 A u jistice je udaj, pri jakem proudu jistic jeste nevypne.. Pokud bys dimenzoval jistic na hodnotu zkratove zatizitelnosti vedeni, bude toto vedeni pri jakekoli poruse nad limitem zkratove zatizitelnosti a to je spatne.

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: stř 20.11.2013 12:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5531
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Standa Stuchlý píše:
samozřejmě 30A ne podle normy, v tom s Tebou naprosto souhlasím. Ale zkoumej dál, nebo se poptej projektanta.

Projektanta se ptát nemusím, jsem a papír na to mám. :wink: A zkoumat nic nemusím, pokud dnes nedáš k 16A jističi CYKY 3Cx2,5, tak tě každej revizák zařízne. Je to asi 3 roky, co jsem demontoval podlahový topení z r.1991, kde bylo ještě postaru 3KW okruh přívod 1,5 /16A. Kabely se vevnitř úplně drobilo medvědí hovno a bylo vidět, že jsou vyhřátý a mají dost. A to jich bylo vedle sebe v děrovaným plechovým žlabu maximálně 5 a všude samá mezera.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: stř 20.11.2013 12:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 16930
Standa Stuchlý píše:
samozřejmě 30A ne podle normy, v tom s Tebou naprosto souhlasím. Ale zkoumej dál, nebo se poptej projektanta. To, že u nás se 1,5ka jistí max 10A neznamená, že je to skutečně max. Koukal by si, co a jak jistí Němec, nebo Holanďan. Tam se můžeš na kabelech vyhřívat :D .
Těch 30A je max. zkratová zatižitelnost, to jsem tak trochu opomněl dodat.

Máš ty myšlenky ne úplně správně uspořádané.
CYKY Xx1,5 na světelné obvody s jištěním 10A a CYKY Xx2,5 na zásuvkové obvody s jištěním 16A se dává mimo jiné z důvodu, aby to vyhovělo na smyčku. Potom je tam ještě omezení, kolik smyčkovaných zásuvek na jeden obvod, nebo to musíš přepočítat na délku kabelových vedení, pokud je poslední zásuvka, nebo světlo příliš daleko.
Takže je nesmysl počítat jištění jen na dovolené oteplení jader vodičů. Častěji to zlimituje nevyhovující smyčka pro předřazené jištění, zvlášť pokud je tam chránič a kontroluješ čas vypnutí.
Takže potom úplně normálně vznikne situace, že si natáhneš jednu zásuvku z rozvaděče v domě přes zahradu na druhý konec do kůlny pro světlo a místo CYKY 3x1,5 tam musíš použít CYKY 3X4, protože jinak to nevyhoví na smyčku.
Takže němec, holanďan....., všichni jistí takhle.

_________________
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: stř 20.11.2013 13:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 16930
JosefSvejk píše:

Prostě to tak vychází. Pokud je třeba, tak to tak dělám už nějakou dobu. Proto byly v podstatě tyto jističe uvedeny na trh. Ale užívat s rozumem! :wink:


O rozumu to není. Je to o té smyčce co píšu.

_________________
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: stř 20.11.2013 19:21 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.5.2010
Příspěvky: 1615
Bydliště: Palkovice
add. JMalík + Celeron:

pánové, neriskuji zaříznutí revizákem, ani nemám myšlenky špatně srovnané. Spíš to bude asi profesionálním deformace a některé formulace beru tak nějak automaticky " povrchně " :wink: . Ono od roku 73 je to dost dlouho a těch situací v oboru bylo tolik, že řešení nějakého vytápění sklepní dílny je jako běžný nádech. Co se týká zahraničních firem, tak to, co mnohdy mají ve svých průmyslových instalacích bere dech. Nějaké ČSN-EN, na to se u nich z vysoka kašle. Kabely z USA s jiným barevným značením, protože si je přivezly a přece je nevyhodí, i když ŽZ vodič schází, průřezy, že se chce brečet a je strach to vůbec spustit a argument? Buď po našem, nebo to udělá někdo jiný a když to fungovalo tam, tak tady musí taky. Smyčky.... jo, 2,5mm2 v délce 10m jištěné 35A. Dá se o tom přes prostředí a charakterytiky debatovat donekonečna. Ale dost. Je tu na Ostravsku pár zahraničních firem, ( ve vlastním zájmu nebudu jmenovat, nejsem v důchodu a firmu si nemíním likvidovat, ale je to napříč západní Evropou a Asie tuplovaně) ale takový bordel si česká firma nedovolí. A revizák? :lol: Je rád že má práci. " v době revize " bylo osazeno to a to . Už jste někdy viděli lanovku lemovanou fialkami v zimě? Já ano. Naprojektovali , ale raději nedělali, jsme pro zasněžení 2x 240 AYKY (asi 700m), majitel dal 1x 195 AYKY, protože kabel bude chlazený sněhem a mrazem a nemá peníze, argument o úbytku napětí nebral. :mrgreen: . Někdy si říkám, co má vůbec smysl. Sere mne to, ale ........... toto je modelářské forum, sem patří jiné věci.

Jednoznačně, na topení přímotopem cca 2Kw kabel CYKY 3Cx2,5 s jištěním 16A. Délku smyčky ve sklepě v paneláku neřeším, tak velký panelák u nás nikde nestojí a znám jich opravdu hodně, vždycky se musím vejít. Není to zahrada, tečka.
Asi tak :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: stř 20.11.2013 23:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 16930
Standa Stuchlý píše:

.....Teoreticky by stačil kabel i 1,5mm2, ten má zatižitelnost do 30A.....

.......Jednoznačně, na topení přímotopem cca 2Kw kabel CYKY 3Cx2,5 s jištěním 16A..........



To je dobře , že jsme se domluvili :wink:

_________________
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: čtv 21.11.2013 0:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.5.2010
Příspěvky: 1615
Bydliště: Palkovice
no vidíš a Němec vezme kalkulačku, spočítá, že 2Kw topení bude mít odběr okolo 9A. Tak tam dá CYKY 3cx1,5 a jistič 10A. Kalkulace ceny materiálu mu vyjde levněji. A český revizák se jen orosí :D . A teď si vyber .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: čtv 21.11.2013 8:30 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 6.9.2011
Příspěvky: 160
Bydliště: Jičín
Je to OT, ale ta smyčka (bůh ví co to je) mě zajímá. Ten druhý jistič ve sklepě je pro napájení celé zahrady (Pergola, lednice, zahradní osvětlení, zahradní domek). Délka vedení je dost velká. Max délka kabelu je asi 25m. Je to nějaký problém.
Občas do těch zásuvek připojím plotové nůžky nebo strunovou sekačku.

_________________
Jaroslav Kuba
jabber:kouba159@jabber.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: čtv 21.11.2013 8:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.5.2010
Příspěvky: 1615
Bydliště: Palkovice
kouba159 píše:
Je to OT, ale ta smyčka (bůh ví co to je) mě zajímá. Ten druhý jistič ve sklepě je pro napájení celé zahrady (Pergola, lednice, zahradní osvětlení, zahradní domek). Délka vedení je dost velká. Max délka kabelu je asi 25m. Je to nějaký problém.
Občas do těch zásuvek připojím plotové nůžky nebo strunovou sekačku.



smyčka je smyčka, to znamená vodič od jističe ke spotřebiči a spět. Velmi obecně vzato, od zásuvky k nůžkám může být problém délka kabelu 50m. Záleží na průřezu. Marketové prodlužovačky s průřezem mnohdy jen 0,75mm2 problém bude určitě. Vznikne na této délce úbytek napětí a projeví se to celkovým ohřátím takového kabelu a slabým výkonem sekačky. Stačí pak vyměnit prodlužovák za silnější a je po problému. Na ujasnění si problému stačí ohmuv zákon a trochu matematiky.

Napojení pergol a vůbec zahradního vybavení se dost podceňuje. Proudový chránič je "údajně drahá zbytečnost", i když každý tu chce být 100let a kabely, co dům dal. Někdy katastrofa, když se to udělá zvonkovým drátem :mrgreen: . I takový jsou čeští kutilové. A zase, podle délky. Do 50m by měl stačit 3cx2,5mm2, nad 50m raději 4mm2. Zdá se to zbytečné, ale právě kvůli těm sekačkám a nůžkám na dalším 20-50m kabelu už to zbytečné není. Ideální je, malý plastový rozvaděč na samotné pergole. Není to nic estetického, ale dá se to udělat tak, že to esteticky neruší. Ono jistit světlo pergoly 16A jističem na 50m přívodu z domu je tak trochu o ničem. U světel občas dochází ke zkratům, které takový jistič na této délce nevypnou, i když kabel začíná hořet.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: čtv 21.11.2013 9:58 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 6.9.2011
Příspěvky: 160
Bydliště: Jičín
Standa Stuchlý píše:
nůžkám na dalším 20-50m kabelu už to zbytečné není. Ideální je, malý plastový rozvaděč na samotné pergole. Není to nic estetického, ale dá se to udělat tak, že to esteticky neruší. Ono jistit světlo pergoly 16A jističem na 50m přívodu z domu je tak trochu o ničem. U světel občas dochází ke zkratům, které takový jistič na této délce nevypnou, i když kabel začíná hořet.


No chránič tam mám, ale asi nejlepší je nechat tu pergolu a domek na tom jističi ze sklepa a ze sklepa vyvedu další silnější kabel na zásuvku na ty nůžky a sekačku a dám tam 16A jistič. To by mohlo fungovat dobře. Do sklepa vede 3x3.5 a je tam krabice na 5 jističů a jsou v ní 2 10A jističe a jeden chránič.

_________________
Jaroslav Kuba
jabber:kouba159@jabber.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 126 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz