Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 126 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: sob 16.11.2013 9:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 16930
bv9 píše:
Ale pozor, ono to není jenom o tom jističi. Záleží jaká je v dílně elektroinstalace. Ten jistič je tam proto, aby jistil dráty, aby při přetížení ty dráty nezhořely. Při výměně slabšího jističe za silněnjší, sice topení pojede, ale bude se zahřívat celá elektroinstalace a v nevhodné chvíli může dojít k velkému prů.. problému. Určitě by bylo dobré vědět jaká síla drátů je na vedení použita a zda je možno 10A jistič bez problémů vyměnit za 16A.

Už mu to píše JirkaA, na stejnou věc jsem se ho ptal včera, kde je ten příspěvek nevím.

_________________
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: sob 16.11.2013 9:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 16930
JosefSvejk píše:
Tak si to nečti nahlas! :lol:


Švejku, jak reaguješ na "sharkmouth" konstatování, tak máš sice pravdu, na druhou stranu, pokud to autor pos.al tak, že to natahal CYKYxX1,5, tak je to prakticky nevratné, zadělal si na problémy a topit se mu tam bude blbě.
Kdyby u toho měl elektrikáře, tak ten by tohle nepřipustil a zásuvky by měl CYKY Xx2,5. To je smutná skutečnost.

_________________
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: sob 16.11.2013 11:01 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16152
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
LittleFalco píše:
....Panel se ohriva tak 3 min a je po vypnuti jeste 10-15 min teply.....

jo taaak... to bys mi treba do SZ mohl poslat odkaz... dik.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: sob 16.11.2013 11:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.9.2012
Příspěvky: 1133
Bydliště: Šumná Šumava
Obrázky: 2
Mas to v SZ. A.

_________________
Dráha za tebou,výška nad tebou a palivo na zemi.Tři nejzbytečnější věci v letectví.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: sob 16.11.2013 13:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
JMalik: To byl jenom pokus o vtip (tady si to přece přečte, ale neslyší, že :) ). Jinak je opravdu na pováženou udělat rozvod nově svépomocně a ani nevědět, co je tam za kabely. Osobně jsem viděl i "pevný" přívod k varné konvici a mikrovlnce zvonkovým drátem, takže mě už nic nerozhodí :lol: .

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: sob 16.11.2013 16:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 16930
JosefSvejk píše:
JMalik: To byl jenom pokus o vtip (tady si to přece přečte, ale neslyší, že :) ). Jinak je opravdu na pováženou udělat rozvod nově svépomocně a ani nevědět, co je tam za kabely. Osobně jsem viděl i "pevný" přívod k varné konvici a mikrovlnce zvonkovým drátem, takže mě už nic nerozhodí :lol: .


V bytě co bydlím je dvoužilový rozvod na zásuvky. Ten fík co tady bydlel přede mnou, převrtal v podlaze nulák. Natáhnul to přes obývák do první smyčkované zásuvky pod vymezovací dřevěnou lištou v podlaze. To by bylo dobré. Blbé bylo, že to byl lamač na uranových dolech a natáhnul to palníkovým drátem. Když to uhořelo, tak pětiletá dcera obsluhovala nulovanou lampičku. Začala řvát a protože bylo pozdě večer, tak jsem usoudil, že mě jenom řevem cvičně terorizuje a zahnal jsem jí spát. Ještě jí musela koupit exmanželka od žehličky, než jsem to začal řešit :wink:

_________________
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: sob 16.11.2013 17:06 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16152
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
hmmm, zqjimava souvislost s topenim do dilny ... :-)
a pri tom stacilo pochopit ten vtip....

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: sob 16.11.2013 17:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 16930
jyrry píše:
hmmm, zqjimava souvislost s topenim do dilny ... :-)
a pri tom stacilo pochopit ten vtip....


Souvislost to má s tím, až dá topení na ty dráty o kterých neví, co tam vlastně má.
Možná až si tohle přečte, tak otevře aspoň tu zásuvku, nebo rozvaděč a zjistí jaký je tam průřez. V případě , že to šetřivě natahal dvoudrátově, tak přesně to co popisuju ho snadno může v případě toho přímotopu, olejového radiátoru...., potkat.

_________________
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: ned 17.11.2013 22:37 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 6.9.2011
Příspěvky: 160
Bydliště: Jičín
Takže přívod do sklepa a k těm jističům je 3.5 a rozvod po sklepě je 2.5mm.
Před tím je v rozvodné skříni 25A jistič a ve sklepě je chránič a 2 10A jističe.

_________________
Jaroslav Kuba
jabber:kouba159@jabber.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: ned 17.11.2013 22:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 16930
kouba159 píše:
Takže přívod do sklepa a k těm jističům je 3.5 a rozvod po sklepě je 2.5mm.
Před tím je v rozvodné skříni 25A jistič a ve sklepě je chránič a 2 10A jističe.

Ta 3.5 bude 4mm2.
Vyměň ten jistič za 16/B

_________________
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: ned 17.11.2013 22:48 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6665
Bydliště: Moravský kras
kouba159 píše:
Takže přívod do sklepa a k těm jističům je 3.5 a rozvod po sklepě je 2.5mm.
Před tím je v rozvodné skříni 25A jistič a ve sklepě je chránič a 2 10A jističe.

Na průřez 2,5mm můžeš dát jistič 16A, takže topení to utáhne.

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: pon 18.11.2013 8:28 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 6.9.2011
Příspěvky: 160
Bydliště: Jičín
JirkaA píše:
Na průřez 2,5mm můžeš dát jistič 16A, takže topení to utáhne.


Ok vyměním jistič.

_________________
Jaroslav Kuba
jabber:kouba159@jabber.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: úte 19.11.2013 22:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.5.2010
Příspěvky: 1615
Bydliště: Palkovice
JirkaA píše:
Na průřez 2,5mm můžeš dát jistič 16A, takže topení to utáhne.



ale pozor, pokud je to vedení Al, tak to má trochu jinou zatižitelnost. Raději bych si pozval na místo skutečného elektrikáře, aby mi poradil s konkrétní situací a možnostmi. Elektrika je sviňa, a toho neštěstí způsobeného mylným dohadem je u toho docela dost. Opálené vodiče bez izolace a požárníci jsou v panelácích celkem častý jev. Vím o čem píšu, setkávám se s tím skoro denně. Kutilství je bohužel u nás fenomén a podle toho to taky vypadá a dopadá.

Na olejový radiátor cca 2Kw potřebuješ min. 3x2,5mm2 Cu nebo 3x4mm2 Al jištěný 16A jističem. Cu vedení v panelákových sklepech nenajdeš, pokud není po rekonstrukci. Využil bych vedení zrušeného mandlu kde je Al 4x6mm2. Pokud by někomu vadilo, že jsem se napojil, domluvil bych si odečet vlastním podružným elektroměrem. Ale to che již opravdu elektrikáře na místě, jinak může jít o zdraví a nemalé škody.

A ještě bacha, neplést si mm s mm2.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: úte 19.11.2013 23:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 16930
Standa Stuchlý píše:
....ale pozor, pokud je to vedení Al,......

Dělal to teď někdy nedávno. Tak snad jenom zvíře by to udělalo v hliníku. :wink:

_________________
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: úte 19.11.2013 23:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Vždyť psal, že instalace je nová. Pochybuju, že by to natáhl v hliníku. A 2 kW by s odřenýma ušima dal i 10A jistič a 1,5 Cu. Taky je možné dát 13A jistič na 1,5 Cu, když je tam. Ale naštěstí tam má 2,5, takže to nemusí dělat " na doraz". :wink:

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 126 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz