Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Křížový svěrák
PříspěvekNapsal: pát 17.11.2023 8:25 
Mazák
Mazák

Zdravím,
chci si koupit pod malou frézku křížový svěrák a protože na trhu jich je celkem dost,chtěl bych požádat kolegy o doporučení na kvalitní typ svěráku. Před lety jsem si jeden koupil k vrtačce a musím konstatovat, že horší jsem koupit už asi nemohl. Myslel jsem si, že posuvy budou mít pravý úhel, ale na deseti centimetrech posuvu je rozdíl od osy 2 mm. Nebráním se ani křížovému otočnému svěráku, sice cena bude vyšší, ale co můžu dělat.
Dík za každou radu

Předmět příspěvku: Re: Křížový svěrák
PříspěvekNapsal: pát 17.11.2023 10:59 
Mazák
Mazák

Obrázky: 10
@Vidlák Často je cenná rada i co nekoupit.
● Otázka je zda ta cena kompletu vrtačka + křížový svěrák nebyla tak výhodná že ten svěrák šmejd byl defacto zdarma. Prostě krám navíc.
● Pojezd 100mm není zas tak velká vzdálenost, je otázkou co (asi v ose kolmé k pojezdu) způsobí chybu 2 mm. Co se jeví jako příčina a zda je rozdíl vždy stejný s nějakou přesností. Pokud ano. takto chce zamyslet se nad typy použitého vedení v osách X a Y. A zda by zdroj chyby nebylo možno nějak účinně doladěním odstranit? Přestavením nekolmých os pohybu tak, aby výsledem byly osy pohybu po provedené úpravě navzájem kolmé?
● Větší potíží bývají ne dobře vymezené vůle a rozdíl mezi stejným posuvem tam a zpět. Pokud tam není zpětná vazba se spolehlivým odměřováním a kompenzací vzniklé chyby, tak je to problém. Jeho typickým projevem rozdíl (x,y) souřadnic po chodu TAM např. v 100 malých pojezdech a ZPĚT jako jeden velký dlouhý pojezd.
● Obecně bych čekal, že kategorie 2-osých křížových frézovacích stolů bude mít lepší vlastnosti (a větší nákupní cenu) než to co je pojmenováno: křížový svěrák k vrtačce.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pát 17.11.2023 21:49 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Obrázky: 0
Ono taky záleží na tom, jak se to k tý vrtačce přidělá... když blbě, pak to ty 2mm může udělat...

PříspěvekNapsal: sob 18.11.2023 5:44 
Mazák
Mazák

Příloha:
_vyr_11884_Krizovovy-sverak-warco.jpg
_vyr_11884_Krizovovy-sverak-warco.jpg
[ 41.09 KiB | Zobrazeno 1707 krát ]

Zdravím,
To je první, co jsem kontroloval. Já jsem ještě hledal a našel co mi vyhovuje : svěrák 100 mm s křížovým posuvem a otočnou základnou - pro frézování nebo vrtání, 12 kg, Warco.
Jediná nevýhoda je trochu větší výška.

PříspěvekNapsal: úte 21.11.2023 10:26 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Obrázky: 15
Pokud jsou v posuvu vůle, ať už na šroubu nebo ve vedení, tak se s tím frézovat nedá. :P
Základem dobrého frézování jsou totiž právě nulové vůle v posuvech. Jakmile nějaké jsou, tak se to celé rozvibruje, v lepším případě se to špatně ofrézuje, v tom horším se zničí fréza. :cry:
Takže od levného hobby křížového svěráku bych si využití na frézování moc nesliboval. :roll: Ten křížový svěrák se hodí jen na nastavení polohy vrtání, tam ty vůle zas tolik nevadí. :wink:

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: úte 21.11.2023 12:12 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Jaké má vrtačka/frézka upevnění obráběcí základny vůči vřetenu? Je to stojanová vrtačka s kruhovým sloupem nebo je tam pořádné vedení? U stojanový vrtačky s kruhovým sloupem se mi při frézování pootočila obráběcí plocha vůči vřetenu nebo pokud byla plocha naklápěcí, tak došlo k naklopení. Dalším problémem se stalo vypadávání sklíčidla s Morse držákem, vrtačka na rozdíl od frézky neměla zajišťovací šroub.

Hodně záleží na tom, co chceš frézovat. Osobně rád bych měl frézku, ale lepší stojí pořád dost na to, co bych chtěl dělat.

PříspěvekNapsal: úte 21.11.2023 17:45 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Petr Budai píše:
...Osobně rád bych měl frézku, ale lepší stojí pořád dost na to, co bych chtěl dělat.

A nezapomeň na to, že na rozdíl od soustruhu, kde k němu přikoupíš pár nožů a máš skoro všechno co potřebuješ abys mohl začít soustružit. Zatím co k pořizovací ceně frézky musíš přičíst cca 50% (a možná i celých 100%) její hodnoty na zakoupení nástrojů (fréz) a dalšího nezbytného příslušenství, bez kterého se neobejdeš. Třeba krom těch fréz, které rozhodně nejsou zadarmo, tak i upínky, dělící stolky, trny, kleštiny, atd. Taky je dobré frézku vybavit elektronickými odměřovacími pravítky, pro kusovou ruční výrobu je to neocenitelné, protože se tím eliminuje mnoho chyb. To není výmysl, to je z mé vlastní zkušenosti. :wink:

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: stř 22.11.2023 12:27 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Obrázky: 0
VTjr píše:
... Taky je dobré frézku vybavit elektronickými odměřovacími pravítky, pro kusovou ruční výrobu je to neocenitelné, protože se tím eliminuje mnoho chyb. To není výmysl, to je z mé vlastní zkušenosti. :wink:

Taky tak :-) Dřív stačilo pochybit počet otočení kličkou a bylo vymalováno :mrgreen:

PříspěvekNapsal: pát 24.11.2023 11:57 
Mazák
Mazák

Obrázky: 14
Svěráky, co nemají posuvnou část aspoň 60 mm dlouhou nebrat. Kříží se stranově a ta posuvná část se vyvrací. Já jsem potřeboval malej svěráček na malou FPX 25E a nic pořádnýho jsem nemohl sehnat. Nakonec jsem u Unimaxu koupil brusičskej svěrák, kterej zatahuje posuvnou čelist v úhlu 45 stupňů, takže tlačí jak na obrobek, tak přitahuje čelist k vedení.https://www.shop.strojnisveraky.cz/produkty/presny-brusicsky-sverak-vmv-15-detail Mám ale větší provedení, než je na odkazu. Akorát je s tím trochu pakárna při větší změně rozevření, musí se přestavovat čep v těch bočních děrách. Když jsme ho proměřovali, tak nepřesnost mezi 3-6 tisícinama. Je to Indie.

Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: pát 24.11.2023 15:07 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Vypadá hezky, ale není zrovna levný. :P
A když jsem se podíval co stojí ty větší, představoval bych si tento https://www.shop.strojnisveraky.cz/prod ... -40-detail, tak 7 táců :o - to je docela pálka, to asi nedám. :(
I když na Unimaxu to bude asi levnější. Musím se tam kouknout.
Jo, a zajímalo by mne jak je řešeno jeho uchycení ke stolu? :roll:

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pát 24.11.2023 17:34 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Tak na Uni-maxu je tohle https://www.uni-max.sk/zverak-precizny-150-mm/ taky to není zadara, ale pri velikosti čelistí 160mm je těch 260€ přímo pakatel. Ale je to kráva, však váží 25kg. 8O

A přece :!: , je tam i se 100mm čelistmi, přesně jako z Tvého odkazu, ale za 130€ https://www.uni-max.sk/zverak-precizny-100/ Tak to by už docela šlo. :wink: Ale taky váží hodně, 9,4kg!

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pát 24.11.2023 18:08 
Mazák
Mazák

Obrázky: 14
Mám tu stovku. Po dýlce stolu ho můžeš chytit klasickejma frézařskejma upínkama, je tam pro ně na krátkých stranách šlic. Akorát se musí trochu odlehčit, aby vlezly do tý škvíry.
No a napříč jsem si udělal viz fotky. Zespoda je asi 1 mm vystouplej pásek aby to dobře táhlo.
Já tu stovku koupil 2018 v akci za 2400 bez DPH. To byl ještě svět celkem normální. :roll:

Přílohy:
upínka2.jpg
upínka2.jpg
[ 45.38 KiB | Zobrazeno 900 krát ]

upínka1.jpg
upínka1.jpg
[ 56.16 KiB | Zobrazeno 900 krát ]

Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: pon 27.11.2023 8:47 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Zakladatel fóra chtěl pod malou frézku křížový svěrák. Tak mi to připadá, že má sloupovou vrtačku nebo hůře ruční frézku ve stojanu a chce doplnit možnost posuvů v X a Y.

Asi specifikace není úplná, chybějí materiály, které chce zpracovávat a velikosti obrobků. Bez upřesnění požadavků a vstupních podmínek dost možná diskutujem o nesmyslech, protože cena navrhovaných řešení převyšuje cenu dosud vložených investic a vlastnosti ani nebudou využity.

A co tak si X,Y posun s upínání sestavit z hliníkových profilů, vodicích tyčí a trapézových šroubů?

PříspěvekNapsal: pon 27.11.2023 12:15 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Petr Budai píše:
Asi specifikace není úplná, chybějí materiály, které chce zpracovávat a velikosti obrobků. Bez upřesnění požadavků a vstupních podmínek dost možná diskutujem o nesmyslech, protože cena navrhovaných řešení převyšuje cenu dosud vložených investic a vlastnosti ani nebudou využity.

No přesně jak píšeš, když chybí detaily zadání, tak dobře poradit nelze. :roll:
Nicméně ty příspěvky v tomto vlákně mohou být inspirující. A nejen pro zakladatele/původního tazatele, ale i pro další, co se té diskuse účastnili. Například i pro mne s tím precizním svěrákem. On se v uni-maxu objevoval občas v akcích, ale cena kolem 100€ se mi zdála příliš velká abych ho jen tak bez dalších informací o jeho kvalitě koupil. Takže to dobrozdání od Celerona je pro mne dost cenné. A může být i pro jiné, kteří se do této diskuse ani nezapojili, ale ji jen tiše čtou, nebo ještě jen budou číst. :wink:
V tom je ta krása RCmanie, že se stáva databázou poznatků. A je celkem jedno, že se to trochu odchýlilo od tématu, nebo, že tu nabízená řešení jsou pro tazatele příliš nákladná (ale možná ani ne, tedy pro někoho ano, pro jiného ne).
Petr Budai píše:
...A co tak si X,Y posun s upínání sestavit z hliníkových profilů, vodicích tyčí a trapézových šroubů?

Osobně si myslím, že toto Tebou nabízené řešení bude pro frézování i měkkých materiálů nedostatečně tuhé a v konečném ohledu i nákladné. :o Totiž, i navzdory minimální pořizovací ceně komponentů, bude s tím mít hodně práce s dost nejistým výsledkem. :roll: Tedy investuje určitě do toho hodně času a čas jsou přece taky peníze. :P
Investovat čas do stavby modelu, je samozřejmě radost :) , ale investovat příliš hodně času do tvorby přístrojů a strojů je demotivující, poněvadž se člověk může dostat do situace, kdy sice vybaví perfektně svoji dílnu vlastnoručně vyrobenými/upravenými stroji, ale pak mu už na jejich používáni nezbyde čas, nebo chuť a energie. :lol:
To znám, kdysi v minulém režimu, v dobách absolutní cenové nedostupnosti elektronických měřících přístrojů, byly v časopise Amatérské Rádio a jiných spousty návodů na stavbu multimetrů, čítačů, osciloskopů, datových analyzátorů a j. Kdo tomu propadl, pak už stavěl jen ty přístroje a nic jiného, protože mu na jiné nezbyl čas. :( Takže to byl/je čistý samoúčel. :|

Moje rada zní. :idea:
Pokud ta jeho vrtačka má opravdu pevný, tuhý sloup, tak ať si na frézování pořídí litinový XY stůl, treba i nějaký levný, hobby z Uni-maxu. I když je to tak trochu "čínský šmejd", tak na něm lze vymezit vůle a taky namontovat měřící pravítka (taky ta z Uni-maxu). Na ten stůl pak lze namontovat jakýkoli svěrák, nebo pomocí úpínek na T-drážky přímo obrobek. Bude to sice dražší než pouhý XY stavitelný svěrák, ale určitě mnohem bytelnější řešení. Jak už jsem napsal výše, ty levné hobby XY svěráky jsou dobré jen na polohování součástek při vrtání otvorů, ale na frézování nikoliv. My takový ve firmě máme pod velmi pevnou sloupovou vrtačkou, na polohování při vrtání je to super, ale jakékoli pokusy v tom frézovat byly úplně marné. :|

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pon 27.11.2023 16:03 
Mazák
Mazák

Nicméně ty příspěvky v tomto vlákně mohou být inspirující. A nejen pro zakladatele/původního tazatele, ale i pro další, co se té diskuse účastnili. Například i pro mne s tím precizním svěrákem. On se v uni-maxu objevoval občas v akcích, ale cena kolem 100€ se mi zdála příliš velká abych ho jen tak bez dalších informací o jeho kvalitě koupil. Takže to dobrozdání od Celerona je pro mne dost cenné. A může být i pro jiné, kteří se do této diskuse ani nezapojili, ale ji jen tiše čtou, nebo ještě jen budou číst. :wink:
V tom je ta krása RCmanie, že se stáva databázou poznatků. A je celkem jedno, že se to trochu odchýlilo od tématu, nebo, že tu nabízená řešení jsou pro tazatele příliš nákladná (ale možná ani ne, tedy pro někoho ano, pro jiného ne).

Souhlasím.
Vždy mě sr...iritovalo, když někdo někde (na kterémkoliv DF) vznesl dotaz, pár lidí věnovalo čas k hledání řešení, dotyčný dostal co potřeboval a pak vše smazal... :roll:
Proto taky občas nejsem stručný - počítám s tím, že by se dotaz a tedy hlavně odpovědi mohly dříve či později hodit někomu jinému 8)

že tu nabízená řešení jsou pro tazatele příliš nákladná (ale možná ani ne, tedy pro někoho ano, pro jiného ne)

Občas pro mě něco bylo "zbytečně drahé", než jsem časem přišel na to, že to v důsledku vlastně drahé není, ba dokonce levnější a komfortnější :wink:

Naposledy upravil Steve dne pon 27.11.2023 16:06, celkově upraveno 2

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další