RCmania.cz - web pro modeláře a modely
http://www.rcmania.cz/

Jak na modelování křídla v Rhinoceros
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=17&t=85818
Stránka 1 z 1

Autor:  Golfista [ čtv 14.03.2019 22:35 ]
Předmět příspěvku:  Jak na modelování křídla v Rhinoceros

Chtěl bych se zeptat, jak by jste namodelovali eliptické křídlo v rhinoceros? Nebo jak by jste namodelovali koncový oblouk křídla, taky v rhinoceros?
Rovné nebo šikmé křídlo není problém, ale neumím na něm dodělat oblouk. A eliptické už vůbec neumím.

Autor:  jyrry [ čtv 14.03.2019 22:59 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak na modelování křídla v Rhinoceros

Syn v něm dělá, docela dost už umí, zkus mu napsat - je tady jako memberlist.php?mode=viewprofile&u=20371
nebo e-mail v SZ

Autor:  igorb [ pát 15.03.2019 15:54 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak na modelování křídla v Rhinoceros

co presne "neumis"?

urobis rezy a prelozis plochu

ak to nejde napis na com si sa zadrhol, necakaj ze ti niekto urobi video ako sa spravi to tvoje kridlo

Autor:  Golfista [ pát 15.03.2019 18:18 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak na modelování křídla v Rhinoceros

Například prohnutou (eliptickou) náběžku a rovnou odtokovku. Koncový oblouk.

Autor:  Golfista [ pát 15.03.2019 18:20 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak na modelování křídla v Rhinoceros

Potáhnout žebra umím, ale udělat to tak, aby byl dodržený profil a křídlo mělo prohnutou náběžku ne.

Autor:  igorb [ pát 15.03.2019 18:32 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak na modelování křídla v Rhinoceros

Nevies namalovat prehnutu nabezku? nevies namalovat profily? Nevies vyhladat v menu ako urobit plochu tymi krivkami? zlyhalo to? Alebo v com presne je problem?

helpy a tutorialy si si pozrel?

https://www.youtube.com/watch?v=kZ_NLN3SGNM

Autor:  Rosta2 [ pát 15.03.2019 23:42 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak na modelování křídla v Rhinoceros

Golfista píše:
Potáhnout žebra umím, ale udělat to tak, aby byl dodržený profil a křídlo mělo prohnutou náběžku ne.


A v Profili Pro 2 to jde taky trochu nastavit, nechci říct nakreslit, protože se tam jenom nastavují hodnoty ale zkušebně se křídlo s eliptickou náběžkou a rovnou odtokovkou dá nastavit, a dá se pokračovat dále, teď jsem to zkoušel.

Autor:  Vasa [ ned 17.03.2019 21:49 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak na modelování křídla v Rhinoceros

Golfista píše:
Potáhnout žebra umím, ale udělat to tak, aby byl dodržený profil a křídlo mělo prohnutou náběžku ne.


jde to dělat několika způsoby
a udělat křídlo s prohnutou náběžkou a odtokovou je stejné jako s rovnou, akorát ty dvě křivky (náběžka, odtokovka) bude mít tvar co požaduješ.

a úplně jednoduše pro běžné použití ti stačí náběžka a odtokovka a kořenový profil, a vytáhnout po dvou křivkách.
pokud je křídlo do špičky tak se náběžka i odtokovka může dotknout, a křídlo je hotový i obloukem.
tady se ten profil ale natáčí podél těch křivek, takže může dojít k deformaci profilu ale určitě tak minimální kterou vůbec řešit nemusíš
pokud chceš mít profil naprosto stejný po celém rozpětí, tak mezi křivky přidáš víc profilu, čím větší zakřivení tím více profilů.
Ale taky to záleží k čemu ten kreslený model chceš použít, zda jen pro konstrukční stavbu, nebo pro frezování forem na cnc
Pokud to chceš pro frezování forem, tak je tam spousta jiných potřebných detajlů, co je potřeba řešit
jinak toto je jen tak jednoduše, dalo by se o tom mluvit hodiny, jak to udělat a jakými způsoby
tady pár obrázku, ten Stingrey je delaný jenom naběžkou, odtokovou a kořenovým profilem, je tam videt jak se profil natáčí.
to modré křídlo je Scary F3F kde je až k oblouku několik profilu, a jenom ten konec křídla je vytažen z posledního profilu.
A to zelený je sportjet, kde křídlo bylo vytažený delší, pak u oblouku ustřižené a oblouk dokreslen extra

Přílohy:
1.jpg
1.jpg
[ 16.78 KiB | Zobrazeno 1869 krát ]

2.jpg
2.jpg
[ 28.72 KiB | Zobrazeno 1869 krát ]

3.jpg
3.jpg
[ 31.11 KiB | Zobrazeno 1869 krát ]

4.jpg
4.jpg
[ 53.92 KiB | Zobrazeno 1869 krát ]

5.jpg
5.jpg
[ 62.77 KiB | Zobrazeno 1869 krát ]


Autor:  Golfista [ ned 24.03.2019 23:38 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak na modelování křídla v Rhinoceros

Někdy to používám na výrobu žeber (řezů) a někdy, v posledním případě, jsem model tisknul na 3D tiskárně. Ten koncový oblouk, u toho zeleného, si dělal stejně jako křídlo, nebo použil jinou funkci?

Autor:  Golfista [ čtv 11.04.2019 21:46 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak na modelování křídla v Rhinoceros

Vasa: Prosímtě, řeším opakující se problém s ukládáním do STL. Někdy se mi stane, že model se uloží a radiusy se změní v několik rovných ploch. Je to prostě hranaté a deformované. Někdy je to v pořádku. Pomůže zjemnit "toleranci" při ukládání. Z původních 0,1 se občas dostávám až na 0,0001mm. Je to normální? Model je pak šíleně velký a špatně se mi s ním dál pracuje. Jak to můžu ovlivnit? Nebo co dělám blbě při modelování, když tomu tak je? Děkuji.

Autor:  Vasa [ čtv 11.04.2019 23:02 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak na modelování křídla v Rhinoceros

Golfista píše:
Vasa: Prosímtě, řeším opakující se problém s ukládáním do STL. Někdy se mi stane, že model se uloží a radiusy se změní v několik rovných ploch. Je to prostě hranaté a deformované. Někdy je to v pořádku. Pomůže zjemnit "toleranci" při ukládání. Z původních 0,1 se občas dostávám až na 0,0001mm. Je to normální? Model je pak šíleně velký a špatně se mi s ním dál pracuje. Jak to můžu ovlivnit? Nebo co dělám blbě při modelování, když tomu tak je? Děkuji.

STL nepoužívám, ale asi se mi to děje taky, ale já si ty díly převádím na frezoní na jemnou polygonovou sít, ono je to pak velký soubor, a dělá se stím blbě, trvá to, ale to budu i otázka PC

Autor:  Patas_ [ pát 12.04.2019 0:17 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak na modelování křídla v Rhinoceros

Mě se osvědčilo jako nejčistší řešení tahat konec křídla z posledního profilu po dvou křivkách náběžné a odtokové. Návaznosti, kontrola bodů, tečnosti, to vše pak vede k čistému výsledku.

Přílohy:
wing.jpg
wing.jpg
[ 52.17 KiB | Zobrazeno 1011 krát ]


Autor:  Golfista [ ned 21.04.2019 22:18 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak na modelování křídla v Rhinoceros

S tímhle se taky trápím a netuším jak z toho ven.
Mám model, uložím ho do STL. Některé křivky se převedou hladce a jsou zaoblené, tak jak jsem je modeloval. Ale některé jsou po uložení hranaté. Zlepší se to změnou tolerance při ukládání, ale neodstraní to problém úpně. Nemluvě o tom, že velikost STL-ka je pak šílaná. Přitom všechny modelované zaoblení mají stejný radius. Nevíte proč to dělá?

Příloha:
chyby.jpg
chyby.jpg
[ 70.95 KiB | Zobrazeno 738 krát ]


Stránka 1 z 1 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/