Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: FMS rc simulátor
PříspěvekNapsal: pon 10.06.2024 11:54 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Ahoj Všem!
Prosím o radu, určitě budete mít někdo zkušenost. Vyhrabal jsem starý rc simulátor FMS - před x lety to prodával RCM Pelikán..
Podařilo se mi to nainstalovat, ale nedaří se mi zprovoznit ten samotný ovladač - PC ho sice vidí, ale píše chyba zařízení.
Používám Windows 10. Máte někdo nápad nebo vlastní zkušenost jak to rozhýbat (jestli je to vůbec možné).
Nechci jít cestou nového (potřebuji jenom pro slečnu na vyzkoušení, jestli by ji to vůbec chytlo).

Předem moc děkuji za pomoc

Ilustrační odkaz o jaký typ ovladače se jedná:

https://www.rc-auta.eu/simulatory/18503 ... 10020.html

David

Profil {RCalbum.cz}  

Předmět příspěvku: Re: FMS rc simulátor
PříspěvekNapsal: pon 10.06.2024 12:07 
Mazák
Mazák

Obrázky: 9
Ovladač - tedy ta krabička, co vypadá jako vysílačka, se má zobrazit jako čtyřosý joystick. Jinak simulátor FMS běžně pracuje se staršími verzemi Windows. Od W7 výš k tomu mají být nějaké packety, které se tam (pro mě neznámým způsobem) naimplementují a má to chodit i s těmi vyššími verzemi Windowsů. Zkus se podívat na stránky RC Revue - https://www.rcrevue.cz/ke-stazeni/simulatory, je tam FMS pro W7. Kdysi mi nějaký hodný kolega přeposlal ty packety a mám je doposud uložené. Pokud bys chtěl, mohu ti je poslat přes mail (adresu případně přes SZ).

Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: pon 10.06.2024 20:33 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Obrázky: 0
Stručně:
Zkusit PicaSim na tabletu/telefonu, tam není potřeba ovladač žádný. Pokud PC, tak zbastlit elektroniku do stávajícího rádia a použít jiný simulátor. Třeba zmíněný PicaSim.

Podrobněji:
Opravdu je ten ovladač s gameportem? TO už je fakt historie. Někde jsem zahlédl zmínku, že 64bit win už gameporty nepodporuje.

Co vím, tak gameporty fungovaly jako převodníky frekvence-číslo, kde ovladač tvořil R z RC článku, co vytvářel frekvenci a podle frekvence se určovala poloha. Co si taky pamatuju, že vyhodnocování bylo nějaké dost programové a spotřebovávalo TO nějaký výpočetní výkon.

Řešení by mohl být nějaký Gameport-USB převodník, ať už koupený nebo zbastlený. V případě bastlení bych asi šel cestou využít mechaniku a přidat elektroniku do "krabičky" - jestli je TO Gameport zařízení, tak tam beztak žádná elektronika není, jen potenciometry a tlačítko. Nějaké to Arduino by mohlo vyjít tak do 200 Kč.

Pak spousta standardních rádií umí být USB "joystick" (z těch levných třeba FlySky i6X nebo RadioMaster Pocket). Kupovat nový "jen USB" ovladač asi moc cenu nemá.

Dál bych FMS asi vyměnil za něco aspoň malinko novějšího - zdarma je PicaSim, Multiplex simulátor, možná i PhoenixRC (tady je trochu pracnější rozchození).

Co se týče PicaSim, dá se provozovat i na tabletu/telefonu, kde je možné ovladač simulovat šoupáním prsty po obrazovce - není to úplně optimální, ale zase úplně zadarmo.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: úte 11.06.2024 4:25 
Mazák
Mazák

Obrázky: 10
● @davidlet Někdy je třeba k krabičce FMS stáhnout novější verzi SW, když tu s FMS dodanou Win10 nepodporuje. Původně ta sériová komunikace běhala přes COM. Takže v tom kabelu (nebo krabičce s kniply) je převodník USB - COM.
● Aby se mohlo rozlišit více portů, jsou očíslovány. Někdy se stane, že při instalaci FMS se portu nepřiřadí potřebné číslo. Win10 na ovladač nereaguje. Díky převodníku vidí Win10 FMS jako COM. (Sériová komunikace TX - RX.)
● Po instalaci FMS. Už je to mnoho let, co jsem FMS instaloval a používal. Takže nějak takto:
● ___
1) připoj USB-COM převodník = FMS ovladač
2) Start -> Ovládací panely -> Správce zařízení -> Porty (COM a LPT) -> Komunikační port (COMx)
3) Pravé tlačítko myši -> Vlastnosti -> Nastavení portu -> Upřesnit
4) Zkus nastavit jiné číslo portu COMx. A vyzkoušej zda FMS na ovladač bude reagovat.

● Až teď jsem si prohlédnul přidaný obrázek. A vidím tam konektor tiskárny (LPT). PC TRAINER RCM simulátor+CD, Kód VL902, VÝPRODEJ
Takže pro FMS by jsi potřeboval jiný typ převodníku než o kterém jsem mluvil. Poptal bych se po bazarech Ta krabička (kabel na konci USB konektor) se cca 20 let zpět byla v RC obchodech za cenu cca 500,- Třeba někomu doma zavazí. SIMtransmitter 6CH - USB ovladač k PC mode 1 /-/ MojeRC: Letecké simulátory
● V textu uvedené "SIMtransmitter 6 není kompatibilní s novými OS Windows, jako je Win. NT, 2000, Vista, Win 7 apod." neplatilo. Zpočátku pod Win7 později i Win10 (bylo nutno stáhnout (zdarma) patřičný upgrade FMS) vlastní HW krabička chodila bez potíží.
● Edit02 Pokud by jsi se rozhodl využít (vhodnou cestou) ten ovladač na LPT podívej se na tohle RC-PC Interface Ábel István ©2004

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: úte 11.06.2024 6:07 
Mazák
Mazák

Novější verze FMS už bohužel není. Pokud je mi známo, vývoj byl ukončen už před dlouhou dobou. FMS nebyl špatný, stačil na naučení se základům řízení. Nebyl moc náročný na grafiku. Dnes jsou už lepší, propracovanější, ale také náročnější na HW.

PříspěvekNapsal: úte 11.06.2024 9:18 
Mazák
Mazák

● Slibem nezarmoutíš: FMS 2024 - everything we know, May 21, 2024
Ta náročnost je v zejména v detailech podrobného přidání mžnosti: Volby místa krajiny 3D z map, počasí, sortiment létacích strojů, ...
Microsoft Flight Simulator 2024 – vše, co víme Zprávy Autor: Kara Phillipsnaposledy aktualizováno21. května 2024 Je čas vznést se do nebe s Microsoft Flight Simulator 2024
Microsoft Flight Simulator 2024 bude další samostatnou položkou v ikonické sérii. Doufejme, že bychom to měli dostat do rukou někdy později v tomto roce. Stejně jako u první hry, která vyšla v roce 2020, mohou hráči očekávat, že si otestují různá letadla v realistickém a vzrušujícím prostředí. Budou také aktualizovány letadla, avionika, město a zbytek světa. Microsoft Flight Simulator 2024 má být dalším samostatným titulem ve fantastické franšíze, a pokud vše půjde dobře, měli bychom se vydání simulátorové hry dočkat někdy v tomto roce.
@davidlet Tvůj počítač s Win10 má Gameport? Už jsi přes Gameport na něm nějakou hru hrál? Jinak:
1. Konverze herního portu na USB, 2. ...

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
USB Nest pod Win11 (Use Old Gameport Joystick on Windows 11 10 8 & 7 - Gameport to USB Nest)

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: úte 11.06.2024 12:39 
Mazák
Mazák

Obávám se guchare, že to FMS, na který jsi dal odkaz, bude něco jiného, že ten původní FMS, na který je odkaz na stránkách RC Revue. Každý ten sim bude dělat někdo jiný. Ale třeba se pletu a ta původní parta přešla pod Microsoft.

PříspěvekNapsal: stř 12.06.2024 4:24 
Mazák
Mazák

● @DAF Určitě máš na mysli RC revue: » Ke stažení » Simulátory - volné
● Zájemci si potřebnou historii najdou. Kolem roku 2005 se implementaci češtiny do FMS 2.0, CZ věnoval i Martin Buchta aiias Buchtič https://www.idnes.cz/hry/cestiny/hry/fms-flying-model-simulator-2-0.A040221_81356_bw-cestiny-hry_bw /-/ https://buchtic.net/#section-resume

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: stř 12.06.2024 6:02 
Mazák
Mazák

guchar píše:
● @DAF Určitě máš na mysli RC revue: » Ke stažení » Simulátory - volné ...

Pokud jsem správně pochopil dotaz tazatele, měl na mysli právě tento sim. Ale nemyslím si, že ten, na který jsi dal odkaz ty, nějak navazuje na ten původní.

PříspěvekNapsal: stř 12.06.2024 14:15 
Mazák
Mazák

● @davidlet Pokud jsi si v hromadě mnou nasypaných souvislostí, nic nevybral, ozvi se mi. Třeba i do SZ. Pokusím se mé vědomosti a nálezy "přešít" do výkladu upraveného do podoby pro tebe více vyhovující.
● Ve výchozím příspěvku [pon 10.06.2024 11:54], snad bylo, že tvůj starší dotaz na ?RCMania zůstal bez odezvy. Moje příspěvky zejména nesplňují tvoje" zadání"(... Nechci jít cestou nového (potřebuji jenom ... na vyzkoušení ...). Takže ti nechtěně "vnucuji" můj názor: Pořízení vhodného FMS a ovladače do USB, může být levná a snadná cesta. Což si nemyslím o DIY úpravách (výrobě) mezi kusu mezi PC a Ovladač pro Gameport. Tedy pokud už v PC desku s Gameportem nemáš. I v tom případě mi získání nového ovladače pro FMS do USB přijde schůdnější a snazší než opatření (DIY výroba ve videích zmíněného) USB - Nest Joystick Convertor. V době psaní příspěvku "Get Your Old Gameport Joystick on Win, 2006" Byla cesta "Nest Joystick Convertor" za cca £5 versus USB adapter cca £15. Dnes 2024 po 18 rocích je USB adapter možno pořídit za 500, Kč (přes inzerci při osobním odběru možná i měně). Možnost získání USB - Nest Joystick Convertor jsem v roce 2024 nenašel.
● Z tohoto hlediska, viděno mýma očima, je 500,- Kč přiměřená cena za možnost vyzkoušet volně dostupný FMS. Nejlépe vzít ntb s FMS k prodejci ovladače. Na vyzkoušení. Ale je možné, že se najde hlava "S modrým rohem", která zná cestu řešení dle tvých představ.
● Smekám. Protože jsem navštívil i https://www.youtube.com/watch?v=INBz3oSe5hg&list=UUiZHWRYbkWZmZRy9DQ3ESFQ&index=1
● SRI. Neumím být neukecaný. Jen čas, od času si ukládám nezbytný půst v tomto směru. Stejně mi vydrží jen krátce.

Profil Soukromé album