Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Accipiter Badius
PříspěvekNapsal: sob 14.10.2017 18:52 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 14.10.2017
Příspěvky: 6
Bydliště: Brno
Zdravím,
jsem začátečník a chtěl bych se zeptat na pár otázek. Chtěl bych začít létat a válí se mi doma jeden model badiuse. Vím že to asi není nejlepší letadlo ale je zadarmo a ma fungl nový křídla (ušatá). Baterka je určitě KO.
Otázky zní:

Dá se na toto letadlo tak jak je připojit li-polka 3S1P 2200mAh (s tím že by se hlídalo nízke napětí zatím jen stopkama a nelétalo by se na plnej, myslím že v začátcích stejně budu víc lepit než lítat :D) tuto baterku totiž mám doma a mohl bych teoreticky začít lítat hned a né až na jaře :) a nebo by elektronika hnedka shořela? (původní regulátor je od 7.2-8.4 V)

Vím že ovladačka není jedna z nejpovedenějších, dostal jsem jakousi dost podobnou (řekl bych že z vrtulníku) ale myslím si že o kousek lepší. Nemá plyn na zadní straně ale normalně na levým kniplu, což se mně jeví jako lepší varianta. A co je podstatnější tak by se do ní dala koupit nějaká normální baterka (případně by se tam dala strčit ta li-polka co mám) a né 8 x AA jak je tomu u te setovky.

Má cenu se pokoušet vůbec uvést tento stroj do provozuschopného tak jak je nebo raději koupit komplet novej pajšl včetně rádia (pokud se naučím lítat tak k tomu stejně dojde.) Případně co by jste do toho strčili za stříďák?
Nebo to hodit z5 za skříň a koupit rači nový letadlo (třeba flopa II a rádio třeba Turnigy TGY-i6 AFHDS 6CH)
Ještě dodám že modelářskou nabíječku na li-polky mám a s problematikou jsem celkem dobře obeznámen.


Přílohy:
Poznámka: v pravo setová ovladačka k badiusovi
IMG_20171014_151608.jpg
IMG_20171014_151608.jpg [ 104.44 KiB | Zobrazeno 1208 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Accipiter Badius
PříspěvekNapsal: sob 14.10.2017 19:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2011
Příspěvky: 1356
Bydliště: Meziměstí
Badius je ideální model pro začátky, když je dobře seřízený, létá v podstatě sám a je absolutně nezáludný. V jakékoliv situaci v trochu větší výšce stačí pustit kniply a on se sám srovná a letí.(I ještě nyní si s ním občas rád zalétám).
Chce to ale trochu úprav, protože původní pohon je opravdu zastaralý.
Uvažovanou baterku tam nedávej - je moc těžká a tříčlánek je na regulátor i motor moc.
Chce to dvoučlánek zhruba stejně těžkej jako puvodní nikláč a bude létat parádně a dlouho.
Nebo dát komplet nový pohon stříďák a regulátor. Dovnitř se nějaký motor vejde, ale bude lehčí a je potřeba dořešit vyvážení- vhodnou baterkou, nebo závažím.
Já jsem to před x lety řešil tak , že jsem dal motor-zvoneček před trup. Není to moc hezké, ale funfuje to bezvadně a není třeba složitých úprav.
Mám i druhý, kde je motor uvnitř se sklopkou, ale nelétá tak dobře, protože nejde pořádně vyosit (na rozdíl od zvonečku před trupem, kde mám vyosení dost brutální, ale za to létá rovně bod plným plynem i bez motoru.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Accipiter Badius
PříspěvekNapsal: sob 14.10.2017 19:52 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 14.10.2017
Příspěvky: 6
Bydliště: Brno
Jo tu Vaší upravu jsem viděl, vypadá to dost zajímavě ale mám strach že by motor asi hodně trpěl když se na tom budu učit. Tak asi zatím koupím dvoučlánkovou a vyzkouším jak to pude.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Accipiter Badius
PříspěvekNapsal: sob 14.10.2017 19:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2011
Příspěvky: 1356
Bydliště: Meziměstí
S tím dvoučlánkem to bude fungovat dobře a je to nejjednodušší.
Jinak ten motor vpředu sice dost trpěl (nepočítaně krtků se snažil polapit :wink: , ale vše přežil). Chce to ale vrtuli na gumičku a mít jich pár v zásobě- ta to totiž dost často nepřežila. :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Accipiter Badius
PříspěvekNapsal: sob 14.10.2017 19:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.7.2004
Příspěvky: 994
Bydliště: Praha 4
Tak jeden článek odpárej a nemusíš nic kupovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Accipiter Badius
PříspěvekNapsal: sob 14.10.2017 20:05 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 14.10.2017
Příspěvky: 6
Bydliště: Brno
To se mě zdá škoda. Je skoro nová a určitě pro ni najdu lepší využití ;)
Ten stříďák zvažuju už od začátku ale asi vyzkouším jak to lítá origo a pak se pustím do úprav.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Accipiter Badius
PříspěvekNapsal: sob 14.10.2017 21:32 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 30.3.2010
Příspěvky: 364
Bydliště: Ostrava
Acipiter jsem měl tu možnost vyzkoušet s pohonem"plechovkou" a křídlem se vzepëtím do V (opravil a znovu zalétl kamarádovi) a létal pěkně. Ušatá verze bude jistě taky v pohodě. K tomu pohonu bych jen poznamenal, že jsem jinému kamarádovi "překopal" Sky Lady na střídavý pohon s baterkou 3S 2200 mAh a nedá na ni dodnes dopustit. Pohon byl za "hubičku" s motorem Emax 2822. Jen tak pro inspiraci :-) Do Acipitera by se vešel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Accipiter Badius
PříspěvekNapsal: sob 14.10.2017 21:39 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 14.10.2017
Příspěvky: 6
Bydliště: Brno
A jakou jste k tomu motoru dal vrtuli?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Accipiter Badius
PříspěvekNapsal: sob 14.10.2017 22:11 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 19.10.2010
Příspěvky: 53
Bydliště: Třešť
Obrázky: 0
Zdravím.
Mám doma na tohle letadlo veškerou funkční elektroniku (tj. vysílač, přijímač, motor, regulátor, 2x serva) a nová křídla. Kdyby měl někdo zájem.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Accipiter Badius
PříspěvekNapsal: sob 14.10.2017 22:20 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 30.3.2010
Příspěvky: 364
Bydliště: Ostrava
To už si teď bohužel nevybavuji, ale nebyl by to problém zjistit :-D S tím pohonem kamarád poletoval tuším kolem hodiny letového času a výkon byl dostatečný na řešení krizovek.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Accipiter Badius
PříspěvekNapsal: sob 14.10.2017 22:34 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 14.10.2017
Příspěvky: 6
Bydliště: Brno
Furt mě to vrtá hlavou. Jak tak brouzdám po internetu a koukám na ty ceny za který by se to dalo předělat tak do toho pudu. Tu plechovku bych v tom asi zkousl ale co mě štve nejvíc je to radio, naučím se tady na té hrůze a pak si budu zvykat zas na jiný. To je kničemu.. A kdyby byla letova doba kolem třičtvrtě H tak by to bylo asi uplně super.. Největší strach mám z toho to potom vyvážit ale tak uvidíme no. Nějak to dopadne.
V každým případě za všechny návrhy čím to osadit (motor, vrtule, reg) budu rád.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Accipiter Badius
PříspěvekNapsal: sob 14.10.2017 22:52 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 30.3.2010
Příspěvky: 364
Bydliště: Ostrava
Já jsem lítal s vysílačem, který měl plyn na tom potenciometru (hrůza ale dalo se to). Jinak ta kamarádova Sky Lady potřebovala docela dovážit olovem, ale i tak lítala hodně slušně. On se na ní učil s plošníkem, předtím měl zkušenost pouze s koaxiálním vrtulníkem. A i když už má daleko lepší éra na ní nostalgicky vzpomíná a dokonce si párkrát pohrával s myšlenkou reinkarnace :D

Letu zdar!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Accipiter Badius
PříspěvekNapsal: ned 15.10.2017 6:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 5116
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 4
adassi2, dej si do profilu místo, kde se vyskytuješ a třeba se ti ozve někdo z okolí s pomocnou rukou a radou.
No, pokud se rozhoduješ, jestli do toho vůbec půjdeš a stará vysílačka (ne ovládačka, ovladač mají autíčka na autodráze) funguje, tak na první pokusy možná. Ovšem je otázka spolehlivosti takto starého zařízení. A v konečném výsledku to vidím tak, že ti ze setu zůstane pouze kostra modelu, nejvýš tak ještě se servy, a vše ostatní budeš nejspíš mít nové. Ptal ses na vrtule, u každého motoru je napsané doporučení, jak velkou vrtuli - průměr/stoupání, je možno použít k určitému pohonnému článku. Nebere se ovšem kapacita, ale zda jde o dvou- či tří- či vícečlánek (to závisí od daného modelu, velké modely mají třeba i šestičlánek) a tomu odpovídá pracovní napětí. Bavili jste se o EMaxu 2822, tady https://www.peckamodel.cz/produkt/rc-mo ... tor-cf2822 máš odkaz. Dole na stránce je tabulka rozsahu použití a doporučených vrtulí k baterkám. Prostuduj a rozhodni se (v tabulce jsou i další motory). A to jsme se ještě nebavili o nabíječce na Li-pol. Ta stará ze setu určitě použit nelze. Pokud tohle všechno budeš kupovat, vidím to nejméně na bůra, možná i víc. Za ty prachy seženeš moderní set https://www.peckamodel.cz/produkty/rc-m ... el?epage=2

_________________
MX 16s, kanál 69 + Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Accipiter Badius
PříspěvekNapsal: ned 15.10.2017 10:33 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2003
Příspěvky: 7908
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 286
Blog: Zobrazit blog (3)
O modelu se píše zde: HLEDANI


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Accipiter Badius
PříspěvekNapsal: ned 15.10.2017 12:25 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 14.10.2017
Příspěvky: 6
Bydliště: Brno
Děkuji ale co tu je tak už jsem výceméně přečetl.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz