Beta 1400 - stavba

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Petr Stepanek

Beta 1400 - stavba

#1 Příspěvek od Petr Stepanek »

Ahoj kolegové,
od pátku 19.11.2010 jsem novým majitelem letadla Beta 1400.
pokusím se s Vámi podělit o zážitky ze stavby a prvních letů. Zárovneň budu určitě potřebovat odborné poradenství, jelikož nejsem žádný modelářský přeborník :D .

Historie:
Před nedávnem jsem znovu oprášil starší model Wild Hawk, který prošel úpravou a "omlazením" v podobě nového motoru a přijímače. Bohužel vzhledem k tomu, že tento stroj byl již dávno pořizován za účelem naučení základů, jeho vzhled tomu odpovídá. Rozhodl jsem se tedy omladit letový park. Volba padla na tuto novinku RC nebe. Protože hodlám použít většinu stávajících komponent, zvolil jsem konfiguraci holého letadla s motorem.

Stavba:
Letadlo je dodáno v barevné krabici, která se mi hned po prvním pokusu (nenásilném) rozlepila a rozpadla :lol: .
Obrázek

Základní části byly uchyceny a zabaleny v igelitových pytlích. Drobné díly a motor byly v malé krabičce.
Obrázek

Krabička s bižuterií obsahuje vše potřebné.
Obrázek

Trup je z hladkého EPP, který nemá žádné vnitřní výstuhy, jako třeba Easy Star (škoda). V pravé polovině je tavnou pistolí uchycen pa-tvar, který je jako závaží. Spodní strana trupu je v místě spojení polovin opatřena drážkou. Zde určitě budu dávat uhlíkovou tyčinku pro zpevnění.
Kabina drží pomocí dvou malých magnetů (zdá se, že celkem pevně).
Na břiše trupu je ve přední části záhadná díra (vymyšleno pro případný podvozek??). Stejný otvor je i v místě ostruhy.
Obrázek

Detail závaží, které se demontovává v případě použití 3 článkové baterie. Já demontáž učinil hned, dokud je volný přístup.
Odtržení je poměrně náročné a je to loterie, co povolí dříve (část horní strany nosu z EPP nebo lepidlo s kovem).
Obrázek

Motor je v trupu uchycován smontováním překližkové konstrukce, která se pak do lože vlepí. Považuji za škodu, že nikde není uveden žádný parametr motoru. Celkově pohonná jednotka působí velmi laciným dojmem... Důležité jsou ale výkony :lol: .
Obrázek

To jest z prvního seznamovacího dne vše.
Pokračování bude brzy.

Petr
WildHawk - na zaslouženém odpočinkuRC Spitfire - po prvním letu čeká na G.O.,která je v nedohlednuBeta 1400 - aktivní služba
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Nakadah »

Trosku sis spletl sekci, ale to nevadi. Ta preklizkova pancerova prepazka je brutalni :D Nak
bekmen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od bekmen »

...motor vypadá sice lacině, ale Betu nahoru vytáhne velice slušně :D ! Jinak vlákno o Betě je i:
http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=32541&postdays=0&postorder=asc&start=0
Beta 1400, Spitfire (Dynam), P - 51 Mustang (SDM), F 18 Blue Angel (Robbe), Minimag (Multiplex), Easy Glider El. (Multiplex), Futaba T6EX 2,4 GHz, Easy Star Set (Multiplex) prodáno
Petr Stepanek

#4 Příspěvek od Petr Stepanek »

Stavba - den II.

Připojil a nalepil jsem motor a regulátor (30A). Regulátor dostal suchý zip. Snad se neupeče uvnitř trupu. Motor je vlepen Purexem, ale nepřipadá mi to, jako ultra pevné a jisté řešení-uvidíme při motorovce.

Dále jsem upravil prostor závěsů křídel, kam jsem vložil Y kabel. Tento budu muset upravit (změnit na 2 prodlužovací kabely), protože bych rád použil křidélka jako klapky.
náhony VOP a SOP jsem demontoval a vyměnil za bowdeny s "tisíci-hranem" a šroubením. Přijde mi to lepší, než zabudovaný kus drátu v bužírce.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Spoj křídel jsem po doporučení opatřil 2 magnety z HDD. Spojení je opravdu velice pevné.
Obrázek

VOP dostala uhlíkovou tyčku 2mm, křídla uhlíkový pásek 10x50x0,5mm.
Spodní část trupu pak taktéž jednu centrální 2mm tyč a v přední části 2ks.
Obrázek

Na horní straně trupu je opět tyč 2mm od motorové gondoly, po špičku nosu.
Obrázek

Beta už vypadá jako letadlo. Vyztužení uhlíkem jí určitě prospělo. Trup je pevný a bez tendence snadného zkroucení. Břicho ještě bude polepeno páskou. Uvažuji o polepení náběžných hran. Takto upravená Beta zvládne i karambol (snad).

Jakmile bude chvilka, rád bych se pustil do osazení křídel a oživování.

Petr
WildHawk - na zaslouženém odpočinkuRC Spitfire - po prvním letu čeká na G.O.,která je v nedohlednuBeta 1400 - aktivní služba
bekmen
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od bekmen »

Ty se s ní mazlíš :D ! Jen nevím, mají-li smysl ty klapky - s motorem to sice umí letět vcelku "rychle" - ale na přistání to už tak klouže krokem...
Ty magnety jsou určitě potřeba.
Beta 1400, Spitfire (Dynam), P - 51 Mustang (SDM), F 18 Blue Angel (Robbe), Minimag (Multiplex), Easy Glider El. (Multiplex), Futaba T6EX 2,4 GHz, Easy Star Set (Multiplex) prodáno
bekmen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od bekmen »

...to olepování náběžných hran záleží podle toho, kde budeš lítat, resp. přistávat. Pokud na udržované trávě - tak je to zbytečné, jestli ale někde na louce, kde občas narazíš na bodlák, nebo podobný tvrdý plevel - pak to raději olep.
Adam70

#7 Příspěvek od Adam70 »

Nazdárek,
Jenom k těm "klapkám" , mám to namixované na I.normal II.obě křidýlka dolu(jen trošku :wink: ) III. a co to jde obě nahoru.
Vytáhnu to do 250m a přepnu na II (kř.dolu) a Beta se tak nějak zavěsí a vychytá sebemenší náznak čehokoliv co by ji tam nahoře mohlo udržet.
No a pokud jdu na přistání a fouká jak ďas tak to vyklopim nahoru a jdu v klídku a bezpečně dolu.
Jedinej tuning=vrtule APC 6x4 8)
xxx
bekmen
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od bekmen »

:lol: - to pak ale nelítáš, to spíš pouštíš draka :lol: (třeba proto jsou dole v trupu ty díry - aby bylo kudy vytáhnout provázek :lol: ! Prostě univerzální éro, protože se s ním dá lítat v bezvětří, ale i za silného větru...
Jinak i s tou setovou vrtulkou to nelítá špatně a pokud si to koupí úplný začátečník tak ji ani měnit nemusí.
petrcorrado
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od petrcorrado »

ta díra dole v trupu a následně ta drážka slouží k protažení antény od fm přijímače a dále pak až na konec trupu v té drážce - viz orig. Easystar..
therccustomjets.cz
customwings.cz
Ticcino

#10 Příspěvek od Ticcino »

Čau,
já mám toto éro jako svůj první RC model. Ve vzduchu jsem s ním byl 3x (rozumějte 3 dny). Předtím jsem absolvoval cca dvě hodiny na simulátoru.

Letadlo jsem koupil jako ARF, čili jen slepit ocas a zapojit přijímač a akumulátor. To závaží v čumáku tam mám, létám s 3-článkovou 1800mAh Li-Po a v pohodě. Letadlo jsem ničím nevyztužoval, táhla jsem neměnil, magnety nepřidával. Pouze jsem na serva křidélek přidělal krytky.
Létá to naprosto v pohodě, loopingy kroutí nádherně (na výkrut jsem si netroufl)

Po 15 minutách klidných letů a přistání byla Li-Polka vycuclá tak z 1/3. Pokud chcete divočit, tipuji tak 15-20 minut maximum.
Pokud létáte na pohodu (vyletět nahoru, vypnout motor, poplachtit si a zase znovu), tak bez problémů hodinu i víc.

O přelepení náběžné hrany křídel tu už někdo psal. Já to olepené nemám, do stojícího "bodláku" jsem při jednom přistání narazil. Na křídle žádná známka poškození.

Víc trpí břicho letadla, kde mám pár šrámů. Ty nejsou z tvrdých přistání, ale jsou to rýpance od strniště.

Přidávání jakýchkoliv výztuh se mi jeví jako zbytečnost, poněvadž se nic nikde nekroutí.

Jako nutnost však považuji spojení křídel. Při letu mají tendenci se vysouvat z trupu. (Já křídla nesundávám, do auta se to letadlo vejde celé) Magnety jsou dobrý nápad. Stejně ale poslouží suchý zip.

Letu zdar.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Nakadah »

Ani ja bych tam ty vyztuhy nedaval, protoze pri nejakem karambolu to odskace nejblizsi navazny dil bez vyztuhy. Ale tak pro lepsi pocit proc ne :) Ale jo, tenhle typ poletovadla je vazne super (EasyStar,WildHawk,etc.) - skoro mam nekdy chut postavit tretiho WH pro sebe, na takove to litani kdekoliv. Nak
arnie69

Beta 1400

#12 Příspěvek od arnie69 »

Ahoj prave jsem si koupil toto letadlo v Rc setu. Jen nemohu prijit na to, jak nabiji akumulator? Rozumim tomu spravne, ze je treba mit nabijecku autobaterií??? To si snad delaji srandu. baterii napojit servisnim konektorem ( tim bilym ) do te krabicky a z te krabicky bych cekam klasickou zastrcku do zavuky, ale je tam kablik se dvemi svorkami. Muzete mi poradit? Vazne musim mit nabijecku autobaterii? nebo jiny 12v zdroj?
robotmz

#13 Příspěvek od robotmz »

alebo nejaký iný adaptér, ktorý dáva na výstupe 12V /niektoré notebooky, možno externý HDD, adaptér od malých tlačiarní k pokladniam...
ale nesmie dávať viac voltov ako je schopná nabíjačka prijať na vstupe lebo sa vypáli, a aspoň 1A...
arnie69

BETA 1400

#14 Příspěvek od arnie69 »

Diky moc za rady. Koupim nabijecku autobaterii a ty dve svorky, co jdou z te krabicky z Rc setu pricvaknu k te nabijecce baterii? Jeste jsem se chtel zeptatk pri montazi smerovky a vyskovky se musi pouzit vterinove lepidlo stredni nebo huste, mohu pouzit i klasicke vterinove lepidlo? Nerozpusti to ten polystyren? diky
Kovboj

Re: Beta 1400

#15 Příspěvek od Kovboj »

arnie69 píše:Ahoj prave jsem si koupil toto letadlo v Rc setu. Jen nemohu prijit na to, jak nabiji akumulator? Rozumim tomu spravne, ze je treba mit nabijecku autobaterií??? To si snad delaji srandu. baterii napojit servisnim konektorem ( tim bilym ) do te krabicky a z te krabicky bych cekam klasickou zastrcku do zavuky, ale je tam kablik se dvemi svorkami. Muzete mi poradit? Vazne musim mit nabijecku autobaterii? nebo jiny 12v zdroj?

Nekupuj nabíječku autobaterií, kup nějaký 12V zdroj co ti dá aspoň 4-5A. Koupíš ho v lepších elektrách nebo samozřejmě v nějaké modelařině. Cena začíná kolem pětistovky.
Jo a to že nabíječka je na 12V bylo určitě napsané i v popisu zboží na shopu kde jsi to kupoval, takže se netřeba rozčilovat. Časem zjistíš že řešení samostatná nabíječka a samostatný zdroj je lepší řešení.
Zamčeno

Zpět na „Letadla - začátečník“