Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Výpočet těžiště modelu
PříspěvekNapsal: stř 25.11.2009 19:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 16.5.2007
Příspěvky: 698
Bydliště: Velvary
Zdravím,
pro výpočet těžiště jsem použil program "těžiště" verze 1. Problém je v tom, že program zohledňuje pouze úkos náběžné hrany křídla ale nebere v úvahu složené křídlo. Já mám např. střed křídla obdélníkový a uši lichoběžníkové. Pokud beru pouze úkos náběžné hrany kořene křídla vúči jeho konci, je to 30mm, ale když k tomu přidám i úkos odtokovky, je to už 50 mm a v tom případě se liší vypočtené těžiště o 10mm, což už může být problém. Jak z toho ven? :?:

_________________
Tak teda dobře, já vám na to letiště chodit budu, ale běda vám, běda vám! jestli mi to nepude!


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 25.11.2009 19:48 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 20.9.2005
Příspěvky: 254
Bydliště: Brno, Velká Bíteš
Já bych se toho až tolik nebál. Co je to za typ letadla?
Zvolil bych přední polohu težiště (tím nic nepokazíš) a zkusil jak letadlo lítá a pak je když tak posouval směrem dozadu, aby nebylo moc těžké na čumák a našel nějaké rozumné optimum.
Většinou se výpočtem stejně úplně netrefíš a do správné polohy těžiště se dostaneš až po několika zkušebních letech.

Není na škodu pokud se dá s těžištěm trochu hýbat. Já například za větrnějšího počasí dávám u elektroletu baterky o kousek dopředu, aby si s tím vítr tolik nepohrával.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 25.11.2009 19:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 15.2.2009
Příspěvky: 1040
Bydliště: Chýnov - to je kousek od Tábora
Jio mě doporučil program z těchto stránek http://home.arcor.de/d_meissner/schwerp.htm (druhý z hora). Je zadarmo a počítá to co potřebuješ.

_________________
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 25.11.2009 20:09 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 16.5.2007
Příspěvky: 698
Bydliště: Velvary
jova píše:
Jio mě doporučil program z těchto stránek http://home.arcor.de/d_meissner/schwerp.htm (druhý z hora). Je zadarmo a počítá to co potřebuješ.


Díky za tip, vyzkouším ho! :wink:

_________________
Tak teda dobře, já vám na to letiště chodit budu, ale běda vám, běda vám! jestli mi to nepude!


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 25.11.2009 20:11 
Mazák
Mazák

Registrován: 20.8.2007
Příspěvky: 8609
http://home.arcor.de/d_meissner/Win_Laengs.zip - muzu teda rict ze tenhle po rychlem vypoctu Mirage 2000 vyhodi hodnoty teziste v podstate stejne jako uvadi manual.

Ten program teziste.exe mi teziste u Mirage pocital spatne. Nak


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 25.11.2009 20:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 16.5.2007
Příspěvky: 698
Bydliště: Velvary
sopta píše:
Já bych se toho až tolik nebál. Co je to za typ letadla?
Zvolil bych přední polohu težiště (tím nic nepokazíš) a zkusil jak letadlo lítá a pak je když tak posouval směrem dozadu, aby nebylo moc těžké na čumák a našel nějaké rozumné optimum.
Většinou se výpočtem stejně úplně netrefíš a do správné polohy těžiště se dostaneš až po několika zkušebních letech.

Není na škodu pokud se dá s těžištěm trochu hýbat. Já například za větrnějšího počasí dávám u elektroletu baterky o kousek dopředu, aby si s tím vítr tolik nepohrával.


Je to takovej hybrid - trup předělanej Leon a křídlo z RC házedla Zip. Má to rozpětí 1m a váhu 250g. Zamýšlím to vystřelovat malým gumicukem. Původně jsem tam chtěl dát malej stříďáček, ale je tam hrozně málo místa v gondole, nevešlo by se mi tam vybavení, navíc by to bylo těžký na předek, takže bych to musel vzadu dovažovat a bylo by to moc těžký. Holt se se zástavbou pohonu při konstrukci jaksi nepočítalo... :?

_________________
Tak teda dobře, já vám na to letiště chodit budu, ale běda vám, běda vám! jestli mi to nepude!


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 25.11.2009 20:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 16.5.2007
Příspěvky: 698
Bydliště: Velvary
Nakadah píše:
http://home.arcor.de/d_meissner/Win_Laengs.zip - muzu teda rict ze tenhle po rychlem vypoctu Mirage 2000 vyhodi hodnoty teziste v podstate stejne jako uvadi manual.

Ten program teziste.exe mi teziste u Mirage pocital spatne. Nak


Tak tenhle program mi to zpočítal víc jak o centimetr dopředu, takže budu muset dát těžší baterii, ale zase nebudu muset předělávat háček, protože to vychází jenom asi o 2mm dál než s původním křídlem.

_________________
Tak teda dobře, já vám na to letiště chodit budu, ale běda vám, běda vám! jestli mi to nepude!


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 26.11.2009 2:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.10.2008
Příspěvky: 1706
Bydliště: Praha Kunratice
Hlavne to prolitni a teziste si over dive testem, nez zacnes planovat upravy na zaklade toho co spocital nejakej program :D

_________________
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 26.11.2009 10:53 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.4.2008
Příspěvky: 2255
Bydliště: Královéhradecký kraj
Já tedy poslední dobou používám tento prográmek (hned ten první):

http://home.germany.net/100-173822/schwerp.htm

Ten druhý myslím posílal Nakadah, ale s tím zkušenosti nemám.
U toho prvního se dá jednoduše nastavit až 4-dílné křídlo (na každou stranu 4 různé kusy). To stejné u výškovky a jde zvolit i výškové umístění výškovky. Jde zvolit jazyk EN/DE. No, koukněte na to, snad to někomu pomůže.

_________________
OPTIC 6 2,4Ghz Assan


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Těžiště
PříspěvekNapsal: pát 14.06.2013 10:04 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2011
Příspěvky: 368
Bydliště: Zlín
Obrázky: 14
Ahoj chlapi,dostal se mi do rukou elektrovětroň Silenzio a nevím,kde by mělo být těžiště. Ani nevím,kdo to vyrábí,nebo vyráběl. Má to rozpětí 1,8m a vzadu jsou ocasní plochy do motýlku. Přikládám foto. J.


Přílohy:
P5262088.JPG
P5262088.JPG [ 179.41 KiB | Zobrazeno 4253 krát ]
P5262086.JPG
P5262086.JPG [ 312.99 KiB | Zobrazeno 4253 krát ]

_________________
Vzlétnout můžeš,ale přistát musíš.
Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výpočet těžiště modelu
PříspěvekNapsal: pon 29.07.2013 12:47 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 10.9.2008
Příspěvky: 6
Bydliště: Nový Jičín
Nevíte náhodou kde má být těžiště u gripenu?http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-modely-a-prislusenstvi/rc-letadla-a-nahradni-dily/kompletni-sety-letadel/4st13900-jas-39-gripen-rc-komplet


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výpočet těžiště modelu
PříspěvekNapsal: pon 29.07.2013 20:28 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 6.9.2011
Příspěvky: 160
Bydliště: Jičín
Na výpočet těžiště používám tyto webové stránky.
Myslím že počítají dobře a skoro jakýkoliv tvar křídla.

http://adamone.rchomepage.com/cg_calc.htm

_________________
Jaroslav Kuba
jabber:kouba159@jabber.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Těžiště
PříspěvekNapsal: pon 29.07.2013 21:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 16930
Jirka 72 píše:
Ahoj chlapi,dostal se mi do rukou elektrovětroň Silenzio a nevím,kde by mělo být těžiště. Ani nevím,kdo to vyrábí,nebo vyráběl. Má to rozpětí 1,8m a vzadu jsou ocasní plochy do motýlku. Přikládám foto. J.


Když dáš na začátek těžiště cca na přední hranu toho nosníku, tak to bude bezproblémově řiditelné a potom to upravíš při zalétávání.
V podstatě u tohoto čím víc dozadu, tím vyšší výkon, ale malá zásoba stability. Přiměřeným posunem dopředu zvýšíš stabilitu, otupí se to na řízení, nižší výkon (klouzavost a opadání). Pokud je to správně navržené, tak by jsi měl mít při správné poloze těžiště kormidla motýla v nule proti stabilizátoru motýla.

_________________
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re:
PříspěvekNapsal: pon 29.07.2013 21:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 16930
Arx píše:
Tak tenhle program mi to zpočítal víc jak o centimetr dopředu, takže budu muset dát těžší baterii, ale zase nebudu muset předělávat háček, protože to vychází jenom asi o 2mm dál než s původním křídlem.


Takhle to neřeš. Dej to těžiště někam přibližně jak ti to teď vychází.
Cca+-0,5cm určitě nemá vliv na to, aby to nešlo řídit. Do správné polohy to pak posuneš při zalétávání - viz můj předešlý příspěvek.

_________________
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz