Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: čtv 15.08.2024 17:49 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

V nabídce Bighobby jsou i zajímavé podvozky pro let. modely. Udávají se tam velikosti modelů od 25, 30, 40.... Pro které jsou určeny. Jenže nevím, jak srovnat daná čísla třeba s hmotností modelu. Například chci podvozek pro model cca 800g.
Děkuji Igor

PříspěvekNapsal: čtv 15.08.2024 18:10 
Mazák
Mazák

Igor659 píše:
V nabídce Bighobby jsou i zajímavé podvozky pro let. modely. Udávají se tam velikosti modelů od 25, 30, 40.... Pro které jsou určeny. Jenže nevím, jak srovnat daná čísla třeba s hmotností modelu. Například chci podvozek pro model cca 800g.
Děkuji Igor

Tohle kdysi bylo jednoduché, nyní, kdy řada prodejců prodává cokoli, aniž by tušila k čemu to vůbec je a jak se to používá, o to složitější.
Takže kdysi, když to bylo 40, tak to znamenalo, že to je na motor .40, což byl motor o zdvihovém objemu 0.40 cuIn (krychlového palce), tj. v metrických zemích na šestapůlku.
60 teda byla na "desítku", 15 na dvaapůlku a tak dál. 1/2 A na model o polovičním rozpětí A třídy - A je desítka - tj na model cca 80-90 (max 100) cm rozpětí, takže obvykle na .049 Coxe, nebo nějakou "jedničku" nebo jednadvojku.
Druhý způsob značení býval "číslo" odpovídající cca rozumné maximální hmotnosti modelu - tj. třeba EL-5 bylo na max 5 kg s nějakou rezervou. Příklad:
https://www.giezendanner-technik.ch/sho ... /EL-5.html
Co to znamená u běžného číňana dnes se mi odhalit nějak nepovedlo - ale odhadoval bych, že to vzniklo stejně, akorát se to pak o 50% ožulilo, aby to nebylo příliš drahý a dlouho použitelný.
Podle mě je lepší (pokud to není podvozek od nějakého seriozního výrobce) zapomenout na ty pseudočísla a vybírat podle rozměrů a dimenzování (z čeho a jak silného) to je.

PříspěvekNapsal: čtv 15.08.2024 21:14 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Děkuji za velmi obsáhlou odpověď. Situace je dost nepřehledná a ještě se zamotává, protože lítám jen elektry. Logické by mi přišlo udávat hmotnost modelu, která má asi hlavní vliv na dimenzování podvozku. To by asi bylo moc jednoduché. Podle motoru se dá situace taky trochu odhadnout, tak se mi bude hodit vysvětlení v odpovědi. Koupil jsem jeden podvozek na vzorek, tak se už zorientuji systémem větší menší.
Ještě jednou děkuji. Letu zdar.
Igor