Pravidla fóra
Pro modely do 250g.
BeneFitmodel
|
Napsal: pon 13.06.2022 21:05 |
|
Zkušený debatér
|
 |
|
Zmínku o Depronu jsem zachytil v tom návodu na stavbu a jelikož 3mm Depron mám k dispozici, tak to tam podvědomě zůstalo... Dnes jsem hledal ty spešl desky a naznal že jejích názvy vymýšli ... skrátka pomoci názvu k nenalezení. Přes okolní prodejny zjištěno, že nejsou k mání.  Dohledal jsem nakonec pouze u Conrada, ale celý balík 10 ks nepotřebuji, takže zůstanu u toho Depronu i když příjdu o tu ukázkovou nerozbitnost z videjka výše. Možná ale pořídím 6mm desky třeba na Edie vs Otto free plánky také od Jivara.
|
|
Nahoru |
|
 |
BeneFitmodel
|
Napsal: úte 14.06.2022 9:53 |
|
Zkušený debatér
|
 |
|
|
Nahoru |
|
 |
Steve
|
Napsal: čtv 16.06.2022 11:17 |
|
Mazák
|
 |
|
Potpron, depron... Ten Graupner mě zajímá, řešili jsme to s Bayeuxem, ale "na osahání" jen v Práglu a objednávat balík, když neznám vlastnosti... (ale jinak bych koupil). Na jiných stránkách (opět ale jen v Práglu desky v podstatě zřejmě Styrodur) od 1mm, ale nejsem odvázaný to svěřit České poště. Jsou i různé tvrdosti, povrchy (tvrdší povrch, měkčí jádro...), rozměry, barvy... Jdou velmi dobře využít i supermarkety - podložky pod podlahy od 1,5 mm (viděl jsem jen štítek, produkt nebyl), 2 mm (většinou role, ne moc rovné), běžně 3 mm až do 6 mm. Lze použít i polystyrénové obkladové kazety (stropní čtverce, stěnové obdélníky...). Jsou měkčí, ale jde to. No a pokud ti nestačí odolnost těchto materiálů a potřebuješ VectorBoard, pak už je to problém. My starší, co jsme odkojeni zkušeností, že klasická stavba co havárka, to oprava jistě delší než vteřiňák a aktivátor za pár vteřin víme své  No a v neposlední řadě si můžeš nařezat desky sám, ne že by to bylo úplně snadné, ale jde to. Výhodou je třeba ztenčující se potah (klín) a pod. Jinak - sekce je o pláncích, případný další řešitel materiálů to tady hledat nebude 
|
|
Nahoru |
|
 |
jyrry
|
Napsal: čtv 16.06.2022 12:06 |
|
Moderátor serveru
|
 |
Registrován: 28.2.2005 Příspěvky: 20517 Bydliště: Rakovník, CZ Obrázky: 0
|
_________________ jyrry.cbcnet.cz
|
|
Nahoru |
|
 |
Petr Budai
|
Napsal: pon 20.06.2022 21:24 |
|
Zkušený debatér
|
 |
|
Dobrý zdroj materiálu (ale asi nosím dříví do lesa) a nejen bublinek je zde: https://www.promodely.cz/ . Můžete, prosím, zveřejnit fotky Vašich výrobků z Graupner Vector board? Koupil jsem si sice sadu desek, ale po příchodu jsem byl zklamán, připadá mi to jako velmi lehký molitan.
|
|
Nahoru |
|
 |
ddano007
|
Napsal: stř 22.06.2022 11:47 |
|
Mecenáš serveru
|
 |
 |
|
BeneFitmodel píše: ... Pak mne bylo vysvětleno, že Graupner už nejspíše né, ale že nově Pichler a tak výsledkem je, že se to dá koupit i po jednotlivých deskách v DE či AT... https://duckduckgo.com/?q=Pichler+Super ... -cs&ia=web... Super, vďaka za tip, Graupner som nikde nevedel zohnať 3mm. Objednal som na skúšku z Conrad ten Pichler, vyskúšam... 
_________________ X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
|
|
Nahoru |
|
 |
ddano007
|
Napsal: pon 27.06.2022 16:24 |
|
Mecenáš serveru
|
 |
 |
|
ddano007 píše: Super, vďaka za tip, Graupner som nikde nevedel zohnať 3mm. Objednal som na skúšku z Conrad ten Pichler, vyskúšam...  Takže dneska milý 3mm Pichler https://www.conrad.sk/p/pichler-doska-d ... ks-2251966dorazil, a je to presne to isté, ako Graupner Vector Board: húževnaté, nerozbitné, nezlomiteľné, neroztrhnuteľné ...
_________________ X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
|
|
Nahoru |
|
 |
MKfly
|
Napsal: stř 29.06.2022 2:24 |
|
Celkem nový uživatel
|
 |
|
Ahoj, má tu někdo zkušenosti s řezáním vector boardu pomocí horkého drátu? To co mi šlo na CNC řezačce z EPS úplně hladce jsem z vector boardu zatím nedal. Na krátkých zkušebních řezech bylo vše OK ale při delším řezu v matriálu přestává prostřední část struny stíhat a snaha vyřešit to větším proudem (teplotou) skončila opakovaně jen přetržením struny. Řezal jsem asi 60cm dlouhou ocelovou strunou 0.4. Na EPS stačil proud do 2A, při proudech kolem 3,5 - 4A šla struna spolehlivě do háje ale na dlouhý řez ve vector boardu to bylo pořád málo. Zkusím ještě zpomalit rychlost řezu, teď byla 2mm/s, ale pak už mě nic dalšího nenapadá. Pokud má někdo už vypilovanou techniku, sem s ní  Díky
|
|
Nahoru |
|
 |
Petr Budai
|
Napsal: pát 01.07.2022 15:47 |
|
Zkušený debatér
|
 |
|
A z jakého materiálu máš drát? Odporové materiály mají maximální pracovní teplotu od 140°C (manganin) po 1300°C (kanthal A).
|
|
Nahoru |
|
 |
MKfly
|
Napsal: pát 22.07.2022 11:55 |
|
Celkem nový uživatel
|
 |
|
ddano007 píše: Takže dneska milý 3mm Pichler https://www.conrad.sk/p/pichler-doska-d ... ks-2251966dorazil, a je to presne to isté, ako Graupner Vector Board: húževnaté, nerozbitné, nezlomiteľné, neroztrhnuteľné ... Mě dorazil také a není  Je to jen podobné, není to totéž s jiným potiskem na krabici. Pichler 3mm je o něco málo těžší než Vector bard, v té trojice mi přijde že má i jiný povrch (méně hladký) a desky jsou místy i trochu vyboulené, ne jen prohnuté nebo zvlněné. Jednotlivé desky váží od 41 do 45g, průměrná hmotnost je 1,46g/dm2/3mm Vector board měl kolem 0,4g/dm2/1mm, Pichler má asi 0,5g/dm2/1mm Mám i Pichler 5mm silný, ten je rovnější, ale proti světlu je v něm zřetelná čtverečková struktura, tu Vector board neměl a v deskách je i sem tam mechanický vryp který tam nepatří . Jednotlivé desky 5mm váží od 73,8g do 78,8g, v průměru 2,52g/dm2/5mm Tipnul bych si i že Pichler 3 a 5 má různý původ.
|
|
Nahoru |
|
 |
MKfly
|
Napsal: pát 22.07.2022 11:58 |
|
Celkem nový uživatel
|
 |
|
Petr Budai píše: A z jakého materiálu máš drát? Odporové materiály mají maximální pracovní teplotu od 140°C (manganin) po 1300°C (kanthal A). Jak jsem psal, ocelová struna 0,4 , mírně orezlá, původ neznámý ale obyčejný polystyren řeže nádherné 
|
|
Nahoru |
|
 |
MKfly
|
Napsal: pát 22.07.2022 12:12 |
|
Celkem nový uživatel
|
 |
|
|
Nahoru |
|
 |
Jan Kubica
|
Napsal: úte 08.11.2022 20:43 |
|
Nováček serveru
|
 |
|
Můj třetí "Vectorboardový" model. Měla to být Extra, ale "zprznil" jsem ji. Jinak pořád nevím, co si mám o VB myslet. Odolný, lehký, ale ta zpracovatelnost je otřesná. U balzového modelu doháním spoustu věcí "šmrglpapírem" a/nebo tmelem, model z VB vypadá nedokončený, ale ze 2 m se to už nepozná. Za mě je to tedy vynikající materiál pro pokusy, takový model se dá postavit za víkend, ale v podstatě mě stavba moc nebaví, když nemohu opravovat své vlastní chyby (broušením a tmelením). Možná bych měl změnit návyky  Na modelu je spousta věcí dřevěných: kostra křídla je balzová a potažení VB 1.5 mm. Odtokovka je z balzy 3 a křidélka jsou také balzová. Trup má bočnice z VB 4 mm zesílené balzou 1, hlavní trupové přepážky jsou překližkové. Ocasní plochy mají také balzové nosníky. Rozpětí modelu je 760 mm, hmotnost 220 g. Plánek v příloze. H. Příloha:
extraburt.jpg [ 55.5 KiB | Zobrazeno 1632 krát ]
Příloha:
extraburt2.jpg [ 137.4 KiB | Zobrazeno 1632 krát ]
|
|
Nahoru |
|
 |