RC paragliding.

Měkká křídla nad hlavou, RC i volné. Vrchlíky, krosny i tříkolky. Rozumy, tipy a všemožné triky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

Re: RC paragliding.

#1923 Příspěvek od zdzd »

martin z píše:Ahoj, já se chci zeptat jak orientované byly při tisku ty díly ochranného kruhu na třetiny, to bylo kruhem dolů a zbytek ve vzduchu s podpěrama? Máš nějakou fotku z tisku nebo jak to vypadalo po tisku?

Díky.

Ten tisk byla taky docela sranda. Jednak jsou všechny ty tvary k tisku nekamarádské a k tomu se ještě ASA-275 kroutí. Méně než ASA, ale dost na potíže.

Takže všechno s podpěrami, u klece i pevnými přímo v stl.

Nejjednodušší byly konzoly. Ty mají jen kruhový průřez, takže to spravily standardní podpěry na podložce.

Konzoly
Konzoly

Slicované konzoly
Slicované konzoly

Krapet horší byla vyztuha. Není ji na co položit a potřebuje podpěry všude.

Výztuha
Výztuha

Slicovana vyztuha
Slicovana vyztuha

U klece byl problém ji do tiskárny vůbec vměstnat. A hlavně kroutící se materiál měl tendenci odtrhávat se od podpěr a nadzvedávat se. Pak o něj zakopnul extruder a celé se to strhlo. Nakonec vše vyřešila pevná podpěra v stl, která drží oblouk na podložce a zbytek podepřou podpěry.

Klec s přídržnou podpěrou pro tisk
Klec s přídržnou podpěrou pro tisk

Slicovaná klec
Slicovaná klec

Největší boj byl rám, hlavně kvůli kroucení materiálu. Naplacato marný boj, včetně stl podpěr. Kroutilo se to, hnusný povrch od zbytků podpěr a další potíže. Nakonec vyhrála strategie tisku na boku s ochrannou zástěrkou kvůli kroucení. Navíc ještě skirt k přidržení na podložce a podpěry všude. Podpěry voština, protože standardní "listy" se kroutily taky.

Rám
Rám

Slicovaný rám
Slicovaný rám

Slicovaný rám v průřezu.
Slicovaný rám v průřezu.

Než jsem se k tomu dobral tak to stálo kupu zmetků, času a mnohem více materiálu než vlastní finální tisk...
martin z

#1924 Příspěvek od martin z »

Díky za informace. A klobouk dolů že sis dal takovou práci abys to úspěšně vytisknul.
zdzd

#1925 Příspěvek od zdzd »

martin z píše:Díky za informace. A klobouk dolů že sis dal takovou práci abys to úspěšně vytisknul.

Prototypy jsem tisknul s PLA a to šlo bez problému. Jenže ten materiál je na pikaču a proto jsem konečné provedení začal tisknout z toho ASA-275, což byly moje první tisky z tohoto materiálu. No a to vypukla anabáze.

Ale teď už vím jak na to a výsledek se jeví dobře. Je to pevné, je to houževnaté a na slunci se to snad nerozteče, i když tepelná odolnost je blízká PLA. A holt kdyby bylo neklaplo, tak jsou i další materiálové možnosti...

Celkem by mne zajímalo ASA či PC plněné kevlarem nebo karbonem. Na pokusy ale dost drahá sranda.
martin z

#1926 Příspěvek od martin z »

Mám nějakou dobrou zkušenost s tiskem z materiálu PETG/CF Jet od Plasty Mladeč, dobře se to tisklo (jako normální petka) a výsledný tisk byl tužší než běžná petg. Dokonce jsem si na to pořídil nějakou odolnou trysku proti abrazivním materiálům, ale dnes bych se na to už vykašlal a tisknul normální tryskou za pár korun a pak jí příp. vyměnil.
MartinMartin
Kontaktovat uživatele:

#1927 Příspěvek od MartinMartin »

Potřebuji prosím poradit jestli neví někdo kde by se dali sehnat ty menší karabiny z obrázku. Jedná se o originální karabiny které byly součástí vrchlíku Nyos. Ta větší karabina je koupená od Hackera https://www.hacker-motor-shop.com/Para-RC/Para-RC-Zubehoer/Para-RC-Schaekel-3-5mm-2er-Satz-.htm?SessionId=&a=article&ProdNr=67002100&p=5004
Je však moc velká a nevleze ani do oka na volném konci popruhu. Mám na cestě padák a nechce se mi pořád přehazovat karabiny, budu jej létat pod stejnou krosnou jako Nyose. Já už je hledal snad všude ale tak malé nejsou nikde, diky za každý postřeh.
[album]7204[/album]
zdzd

#1928 Příspěvek od zdzd »

MartinMartin píše:Potřebuji prosím poradit jestli neví někdo kde by se dali sehnat ty menší karabiny z obrázku. Jedná se o originální karabiny které byly součástí vrchlíku Nyos. Ta větší karabina je koupená od Hackera https://www.hacker-motor-shop.com/Para-RC/Para-RC-Zubehoer/Para-RC-Schaekel-3-5mm-2er-Satz-.htm?SessionId=&a=article&ProdNr=67002100&p=5004
Je však moc velká a nevleze ani do oka na volném konci popruhu. Mám na cestě padák a nechce se mi pořád přehazovat karabiny, budu jej létat pod stejnou krosnou jako Nyose. Já už je hledal snad všude ale tak malé nejsou nikde, diky za každý postřeh.
[album]7204[/album]

A nemůžeš k tomu dát třeba pravítko?
MartinMartin
Kontaktovat uživatele:

#1929 Příspěvek od MartinMartin »

Tady je to i s tím pravítkem, normálně jdou sehnat karabiny se závitem M4 což je i varianta od Hackera, ale ta menší má závit M3 a ty jsem nikde nenašel.
[album]7214[/album][album]7213[/album]
dub
Kontaktovat uživatele:

#1930 Příspěvek od dub »

K velké spokojenosti používám tyhle " karabiny " :-). Ta 4-ka se vejde do všech popruhů co mám . Oproti Hackerovi cena úplně lidová a navíc jako bonus je to, že je z nerezu. Popruh po ní krásně klouže a nerozdírá jeho jemná vlákna. Hacker nabízí nějaký hrubý pozink či co :-)
https://www.pavlinek.cz/nerezovy-trmen- ... si-316-a4/
Jeti DC-24,DS-12,VBar,PsychoHammer,CrossAlps2.8,Sir Edmund Race,Samba 2.6,Ultra 3.5,Logo700,Logo 200
MartinMartin
Kontaktovat uživatele:

#1931 Příspěvek od MartinMartin »

Tu od Hackera jsem objednával zároveň s Nyosem jelikož nikde neuváděli že jsou součástí. Jinak ta od Hackera je také 4mm a do popruhu od Nyose je v žádném případě neprovleču i kdyby byla hladká nerezová. Jak je prosím tě velké to očko dole na té nerezové karabině? Ty od Hackera mají průměr toho spodního oka 8,5mm a ty nerezové M3 6mm a to tam i tak jde dost stuha, proto je nechci pořád vytahovat.
dub
Kontaktovat uživatele:

#1932 Příspěvek od dub »

Doma Ti to změřím a dám vědět .Teď jsem mimo :-). Jo a bude to ještě dnes
Jeti DC-24,DS-12,VBar,PsychoHammer,CrossAlps2.8,Sir Edmund Race,Samba 2.6,Ultra 3.5,Logo700,Logo 200
dub
Kontaktovat uživatele:

#1933 Příspěvek od dub »

Tak jsem to změřil a to oko dole má průměr 8,5mm. Podle mě, kdyby bylo nejhůř, tak by šlo z boku obrousit z každé strany tak 1mm. a potom tu obroušenou plošku na filcovém kotouči zaleštit do kulata a bylo by. Je to zdlouhavé, ale i to k modelařině prostě patří :-)
Jinak jen tak pro zajímavost , také by se mohlo hodit:
https://www.pavlinek.cz/nerezova-retezo ... si-316-a4/
Také je používám , třeba jako spojky na gumicuk a tak :-)
Naposledy upravil(a) dub dne čtv 31.03.2022 9:10, celkem upraveno 1 x.
martin z

#1934 Příspěvek od martin z »

Já koukal na ty svoje třmeny a mám průměr čepu taky 4mm.

A můžu se Martina zeptat co to bude za padák?
MartinMartin
Kontaktovat uživatele:

#1935 Příspěvek od MartinMartin »

Dub, díky moc takže je to stejné jako ta od Hackera. Díval jsem se na fotky popruhu toho nového padáku a oka vypadají větší takže by tam mohly vlézt i ty větší, ale stejně objednám ty nerezové. Jinak jedná se o padák Dudek S-lite 1.5 modro/žlutý. Po delší době jsem se díval na ebay a objevil jsem ho tam za perfektní peníze, takže už je na cestě z Německa. Polétám s ním a pak asi najde nového majitele u nás v klubu.
dub
Kontaktovat uživatele:

#1936 Příspěvek od dub »

Není zač. Jo jo ty dolní oka jsou stejný jako od Hackera akorát ta kvalita je trochu jinde :-). Vůbec bych se nebál. Podle mě to těma popruhama od Dudka proleze .
zdzd

#1937 Příspěvek od zdzd »

MartinMartin píše:Krásná práce, vše vypadá velice dobře. Až provoz ukáže jak budou plasty odolné a o tom to je vyzkoušet nové technologie v praxi.

Nedalo mi to a ještě jsem to překopal. Ne že by to původní řešení bylo špatně, ale byl jsem pod váhovým limitem a místo olova by bylo lepší vozit něco užitečného.

Tak jsem se nechal inspirovat přímo u PunkAir a předělal Mikeho na jejich pohon.

Konkrétně O.S. Motor OMA 5010-810 s E-PROP 14x8 a čtyřčlánek.

Ten motor je tedy pěkný balvan a hmotí o více než polovinu více než původní AXI. Nicméně ta 14" vrtule je pěkně macatý klacek od kterého si slibuji vyšší účinnost a mnohem tišší chod na nižších otáčkách.

Musel jsem kvůli tomu překopat klec vrtule. Vnitřní průměr jsem zvětšil z 330 na 375 mm. To samozřejmě nevleze do tiskárny ve třech dílech a musí se tisknou na čtyřikrát. Protože ale střed má uchycení na tři šrouby tak je každý z těch dílů trochu jiný (třidílná klec je z identických).

Klec 375, čtyři segmenty
Klec 375, čtyři segmenty

Hmotnostně jsem si krapet pohoršil, vyhodil jsem zátěž a accu 4x3700 je lehčí než 3x5800, ovšem klec je o něco těžší a hlavní nálož je ten motor.

V každém případě jsem se dostal na celkových 2545g, což je podle mne celkem OK. Mohl bych být i na 2515g při accu 4x3300, který používá PunkAir. Ale raději jsem zvolil větší nádrž.

Vyzkoušeno zatím není, ale tah je značný a už na půl plynu se zdá být větší než hmotnost krosny. Při plném snad začne krosna létat kolem vrchlíku. Holt jsem dal na plyn expo a očekávám pokojné vrčení kolem sebe.
Odpovědět

Zpět na „Paragliding“