MartinMartin píše:Pokud to budeš používat jen pod RC Para Sky padáky, tak v podstatě váhou šetřit nemusíš. Ale pokud ji v budoucnu budeš chtít použít pro modernější křídla od Punk Air zjistíš že jsi do termiky těžký. Lehčí krosna jde dováží olovem. Dřív jsem i podle větrných podmínek dovažoval krosnu, dneska už balast dávám jenom na modelářských akcích když na rovině fouká hodně. Sám jsem už odlechčoval pilota Robina abych snížil váhu, ale samozřejmě minimální hmotnost padáku musíš dodržet. V začátcích je lepší létat větší váhu než tu minimální.
Hm, tak to potkalo i mne a teď jsem si s tím docela "zamodelařil".
Létal jsemTrance od RCparaSKY (rozpětí 4.5m, plocha 2.5m2, hmotnost 4.5 - 5.5 kg) s Opale pilotem MikeL, BackPackL a záložákem - celkem s pěti servy, BEC, telemetrií, motorem, reglem a accu něso přes 3 kg. Tedy lehké a potřeba přisypat kolem 2 kg olova.
No a teď mi byl naježen Psychohammer hybrid - rozpětí 5m, plocha 2.8m hmotnost 2.5 - 4 kg. A problém, protože zrušením všeho olova jsem v polovině hmotnostního rozsahu a chce to ještě odlehčit dobrého tři čtvrtě kila.
No jo, ale jak? Na pilotovi není jak, na sedačce taky ne, zbývá jen motorový backpack. Navíc tu byl ještě jeden problém - speed serva jsou v pilotovi a ten je v sedačce chycen jen popruhy, tedy poměrně volně. Při větších silách ve šňůrách by ho to tahalo v sedačce nahoru místo stahování popruhů. Takže nejen odlehčit, ale i zpevnit.
Nakonec mne napadlo vyměnit kovové části za plastové a doplnit i fixační prvek pro pilota. Všechno se to muselo vymyslet a vytisknout, přičemž třeba kruh vrtule do tiskárny nevejde ani náhodou...
Je jasné, že plastové díly nebudou tak pevné jako kovové, Ale utěšoval jsem se tím, že pokud rupnou, půjdou nahradit. Navíc dopadová energie i rychlost dvou a půl kila pod plápolajícím zbořeným padákem bude menší než u čtyř kil. Pokud to padne na rám, bude bortící se plast fungovat jako deformační zóna a pilota ochrání. Naopak, při pádu na pilota ho k zemi nepřirazí kovový balvan, ale pružný plast. Takže nakonec by plast mohl být i výhodou.
Zvolil jsem tisk z ASA-275, což je materiál, který není křehký, je velmi houževnatý a nepraská. Prakticky nejde zlomit, jen ukroutit. Je ale lehce "gumový", proto to chce tlusté perimetry a vysoké % výplně.
Po nějakém tom boji s OpenSCAD, deskriptivní geometrií, rozměry a tisku zkušebních prototypů jsem dospěl k výsledku.
Dopadlo to takto:
Originální pilot je tak trochu robocop:
Původní kovové díly backpack mají bezmála kilo:
Navrh tištěných dílů:
Díly vytištěné:
Srovnání hmotností dílů:
Komplety:
To všechno se dalo do kupy plus ještě pár drobných úprav a zde výsledek 2 432g včetně 3S 5 000 mAh accu. Takže úspěch a to i s rezervou na 4S při dodržení minimální hmotnosti.
Teď už je to jen o odolnosti a životnosti, což se teprve uvidí...