RCmania.cz - web pro modeláře a modely
http://www.rcmania.cz/

Crack Camel - zapojení serv
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=15&t=87000
Stránka 1 z 2

Autor:  Pavel_1990 [ pon 04.11.2019 7:53 ]
Předmět příspěvku:  Crack Camel - zapojení serv

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat na zapojení serv u Rc letadla Rc faktory model Crack Camel. Mám vysílač Spektrum DxE. Problém je v tom že na příjimači v letadle nevím kam mám zapojit druhé servo od křídélek. Resp. mám zapojený plyn, výškovky, směrovky a jedno servo od křidélek (levá strana) na příjimači mi zbývají sloty AUX 1 a AUX 2. Když do nich ale zapojím druhé servo od křidélek (pravá strana) nedaří se mi ho nastavit na přijímači aby bylo ovládané pravou páčkou pro křidélka tudíž funguje pouze levá strana a pravá se dá ovládat pouze natvrdo nějakým přepínačem. Ani v softwaru na programování vysílače jsem nic nenašel. Na internetu jsem se s podobným problémem nesetkal nikde. Musím koupit nový vysílač, příjimač? Nebo se to dá nějakým zázračným způsobem nastavit? Letadlo bylo dárek, vysílač už jsem měl předtím od cesny, a upřímně už jsem si na tom vylámal zuby a brzo ho zapálim nebo daruju :D

Díky moc za jakkoukoliv radu a pomoc!

Pavel

Autor:  Solim Namez [ pon 04.11.2019 8:10 ]
Předmět příspěvku:  Re: Crack Camel - zapojení serv

Ten vysílač nemám, ale určitě to jde. Musíš nastavit typ letadla na "Dual aileron".
Pokud bys nechtěl programovat vysílač, můžeš jednoduše použít Y kabel na křidélka. Přišel bys ale o nastavení jednotlivých křidélek.

Autor:  Pavel_1990 [ pon 04.11.2019 9:55 ]
Předmět příspěvku:  Re: Crack Camel - zapojení serv

Solim Namez píše:
Ten vysílač nemám, ale určitě to jde. Musíš nastavit typ letadla na "Dual aileron".
Pokud bys nechtěl programovat vysílač, můžeš jednoduše použít Y kabel na křidélka. Přišel bys ale o nastavení jednotlivých křidélek.


Typ letadla jsem nastavil na Dual aileron, ale ádná změna. Píše to sice že AUX 1 by měl bejt vstup pro servo na křidélka, ale po zapojení stejně nereaguje a jde ovládat pouze jako 1 0 přepínačema třeba na podvozek apod. (což je pro mě neopochopitelný :D ) nevim co přesně myslíš tím Y kabelem na křidélka

Autor:  Solim Namez [ pon 04.11.2019 10:13 ]
Předmět příspěvku:  Re: Crack Camel - zapojení serv

Y kabel je obyčejná rozdvojka. Obě serva zapojíš na stejný kanál. Křidélka si potom musíš správně nastavit mechanicky. Diferenciace je daná konstrukcí. U malých letadel se to používalo běžně.

Autor:  mirOMi [ pon 04.11.2019 11:18 ]
Předmět příspěvku:  Re: Crack Camel - zapojení serv

Podľa popisu vysielača https://www.astramodel.cz/cz/katalog/sp ... 53541.html majú DXe pevne priradené kanály, potom je jediným riešením pripojiť servá krídielok cez "Y" kábel do kanála 2. Podrobnejšie info o nastavení vysielača nájedš tu https://www.astramodel.cz/cz/blog/nasta ... ci-pc.html

Autor:  Pavel_1990 [ pon 04.11.2019 11:41 ]
Předmět příspěvku:  Re: Crack Camel - zapojení serv

Díky moc za tipy, zkusim ten Y kabela uvidíme co to udělá :wink:

Autor:  Solim Namez [ pon 04.11.2019 12:22 ]
Předmět příspěvku:  Re: Crack Camel - zapojení serv

Podle toho popisu by to mělo jít v pohodě nastavit tou aplikací Spektrum programmer.

Autor:  Pavel_1990 [ pon 04.11.2019 12:51 ]
Předmět příspěvku:  Re: Crack Camel - zapojení serv

Solim Namez píše:
Podle toho popisu by to mělo jít v pohodě nastavit tou aplikací Spektrum programmer.


To je právě ono. Jako na programy si myslim že nejsem úplná lama ale prostě jsem to nikde nenašel jak to přeprogramovat. Ani v návodech online :( No budu se snažit dál, musí to lítat! :D

Autor:  Solim Namez [ pon 04.11.2019 13:13 ]
Předmět příspěvku:  Re: Crack Camel - zapojení serv

Ještě mě napadá: Máš vypnutý (inhibit) spínač na 5. kanále (GEAR)? To by mohlo zlobit.

Autor:  Pavel_1990 [ pon 04.11.2019 13:28 ]
Předmět příspěvku:  Re: Crack Camel - zapojení serv

Solim Namez píše:
Ještě mě napadá: Máš vypnutý (inhibit) spínač na 5. kanále (GEAR)? To by mohlo zlobit.


Netuším, podívam se na to doma ;) ale myslim si že spíš ne, uvidíme co to udělá

Autor:  BoBik_CZ [ pon 04.11.2019 14:18 ]
Předmět příspěvku:  Re: Crack Camel - zapojení serv

Jestli to nerozchodíš sám, tak zavolej do Astry na technickou podporu. Kdysi jsem tam taky volal s dotazem ohledne Spektrum Tx a byli velice ochotní.

https://www.astramodel.cz/cz/kontakt.html

Autor:  prikrylm [ pon 04.11.2019 14:41 ]
Předmět příspěvku:  Re: Crack Camel - zapojení serv

Tady:
https://www.spektrumrc.com/Products/Def ... Id=SPM1000
a
http://spektrumrc.cachefly.net/apps/spe ... ammer.html

píšou, že by měla jít vysílačka naprogramovat přes kabel. A jestli jsem správně zahlédl, tak i ty mixy na víceservové křídlo. Možná by stálo za to tohle aspoň zkusit.

Autor:  tomashr [ úte 05.11.2019 12:23 ]
Předmět příspěvku:  Re: Crack Camel - zapojení serv

Co si matně pamatuji (zajímal jsem se o to už dříve a detaily si nevybavím), tak u DXe byl nějaký bordel podle verze, snad se jinak (lépe) chovala při nákupu samostatného vysílače a jinak kusy koupené v rámci setů, ty byly nějak omezené. Ale aby byl chaos větší, tak to neplatilo vždy a stejně 8O 8O

Jinak ale rady, co tu padly, jsou dobré - jestli to vůbec půjde, tak jen přes ten kabel a aplikaci v mobilu...

Autor:  Solim Namez [ úte 05.11.2019 13:51 ]
Předmět příspěvku:  Re: Crack Camel - zapojení serv

Proč v mobilu? Pro PC je jednoduchý prográmek.
Je snad jasné, že se ta vysílačka dá naprogramovat jen přes počítač, protože bez displeje by to bylo nemožné. To věděl tazatel od začátku.

Autor:  macil [ úte 05.11.2019 17:05 ]
Předmět příspěvku:  Re: Crack Camel - zapojení serv

Myslím, že to má aj nejaké voľné mixy, tak ak by tam nebola priama podpora pre dvojservové krídlo, dali by sa využiť tie. Ale samozrejme, všetko sa to robí cez soft v PC.

Stránka 1 z 2 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/