Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Revo P3 od RC Factory - těžiště
PříspěvekNapsal: pon 25.12.2017 14:18 
Mazák
Mazák

Registrován: 23.6.2014
Příspěvky: 627
Bydliště: Žďár n. S.
Ahoj, máte prosím někdo zkušenosti s dvojplošníkem Revo P3?

Kamarád (spíš začátečník) si ho pořídil - snažím se mu pomoct se zalétáním, ale trochu bojujeme s těžištěm. V návodu je myslím 90 mm od horní náběžky. Když to takhle nastavím, zkontroluju podepřením horního křídla, přijde mi v letu těžiště hodně vepředu. Navíc když to podepřu pod horním křídlem, je to na těžiště dost necitlivé, poloha je příliš stabilní, protože těžiště je nízko pod podpěrou.

Když to chci podepřít pod trupem nebo dolním křídlem - nevím kde :( , naklání se to zas až moc ochotně.

Jak konkrétně polohu CG kontrolujete? Kde přesně a jak to podepřít?

_________________
Laguna, Daidalos, MiniCorado, F3K Edge, Fox 2300, Funtic II, Dingo, F4U Corsair, Bf 109H, Skipper...


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Revo P3 od RC Factory - těžiště
PříspěvekNapsal: pon 25.12.2017 15:34 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 557
zelkar píše:
Ahoj, máte prosím někdo zkušenosti s dvojplošníkem Revo P3?

Kamarád (spíš začátečník) si ho pořídil - snažím se mu pomoct se zalétáním, ale trochu bojujeme s těžištěm. V návodu je myslím 90 mm od horní náběžky. Když to takhle nastavím, zkontroluju podepřením horního křídla, přijde mi v letu těžiště hodně vepředu. Navíc když to podepřu pod horním křídlem, je to na těžiště dost necitlivé, poloha je příliš stabilní, protože těžiště je nízko pod podpěrou.

Když to chci podepřít pod trupem nebo dolním křídlem - nevím kde :( , naklání se to zas až moc ochotně.

Jak konkrétně polohu CG kontrolujete? Kde přesně a jak to podepřít?



Mozno budu mat poniktori 'pindy' ze este som sa nedavno vypytoval ja, ale vytrapil som sa takze uz viem, aspon si to myslim

Podla mna, ak nastavis vizualne vyskovku 'vodorovne' /knipel v strede na prusinach/ a lietadlo leti vodorovne je to ok

Paradoxne, ak je tazisko vpredu, pri pridani pojde dohora, malo by letiet stale rovnako bez ohladu na tah vrtule

Preco si myslis ze je zle?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Revo P3 od RC Factory - těžiště
PříspěvekNapsal: pon 25.12.2017 18:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 5723
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
Sice jsem to v manuálu nenašel, ale zkus model otočit vzhůru nohama, teda kolečkama :wink: , a podepři to v patřičné vzdálenosti na spodním křídle. Někdy to pomůže.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Revo P3 od RC Factory - těžiště
PříspěvekNapsal: pon 25.12.2017 18:37 
Mazák
Mazák

Registrován: 23.6.2014
Příspěvky: 627
Bydliště: Žďár n. S.
to sky 59: Děkuju za odpověď, ale to můj problém neřeší.

Vím obecně, jak mám asi plackoakrobat v neutrálu letět na břiše a na zádech... Posouváním baterky - metodou pokus, omyl - bych její vhodnou polohu asi nějak našel. (Jenže to chce bezvětří, nejsem v tomhle zas tak zkušený, abych to nastavil přesně i v horším počasí.)

Jde mi o to, jak si před letem JEDNODUŠE zkontrolovat těžiště, když se např. střídají různé typy baterek. Jenže u dvojplošníku se těžiště kontroluje dost blbě - nebo spíš nevím, jak na to :(

Nemá tu prosím někdo konkrétní zkušenost s Revo P3 :?:

_________________
Laguna, Daidalos, MiniCorado, F3K Edge, Fox 2300, Funtic II, Dingo, F4U Corsair, Bf 109H, Skipper...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Revo P3 od RC Factory - těžiště
PříspěvekNapsal: pon 25.12.2017 18:48 
Mazák
Mazák

Registrován: 23.6.2014
Příspěvky: 627
Bydliště: Žďár n. S.
DAF píše:
Sice jsem to v manuálu nenašel, ale zkus model otočit vzhůru nohama, teda kolečkama :wink: , a podepři to v patřičné vzdálenosti na spodním křídle. Někdy to pomůže.
V manuálu na stránkách RCF (úplně na konci) je to nakreslené 90 mm vůči hornímu křídlu. Když to tak nastavím, jde to hodně na čumák a musím příliš tahat. Revo je teď bez koleček (u kamaráda). Když to otočím, moc se nezmění, protože těžiště je výškově asi někde kolem středu trupu, takže poloha zavěšení bude opět příliš stabilní - to bych snad musel brát s sebou vodováhu :)

_________________
Laguna, Daidalos, MiniCorado, F3K Edge, Fox 2300, Funtic II, Dingo, F4U Corsair, Bf 109H, Skipper...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Revo P3 od RC Factory - těžiště
PříspěvekNapsal: pon 25.12.2017 19:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 5723
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
No, kolega kdysi vyvažoval Decathlona a tam se to (paradoxně) vážilo na zádech. Když to bylo v normální poloze, vycházela poloha úplně jinak. Na zádech to bylo v cajku.
P.S. Psal jsem, že jsem se na to díval, ten obrázek na konci cz manuálu jsem tam také našel. Jinak jestli se ti zdá těžiště moc vepředu, je možné, že je to třeba i jinak seřízené, možná je křídlo po jiným, menším úhlem, takže to pak vypadá jako těžké na čumák. A stačí málo.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Revo P3 od RC Factory - těžiště
PříspěvekNapsal: pon 25.12.2017 21:18 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 17.12.2008
Příspěvky: 3004
Bydliště: Bohumileč 15
Obrázky: 0
Pokud je cilem konani urceni vhodne polohy teziste pro dane koncepcni reseni poletuchy ,pripadne overereni vhodnosti udaje sdeleneho vyrobcem( potazmo konstrukterem), bude postup lehce odlisny od toho, kdy jenom zjistujeme (overujeme), kde se nachazi realne teziste vyrobku a pricemz jednoznacne vime, kde ho chceme mit.

Pokud dvouplosnik, nebo jiny model nelze model podeprit,ucite pujde povesit za ruzne casti ( mista). Pak staci psaci potreba ( znackovac) provazek a olovnicka. Vyhodou je moznost urcit i vyskovou pozici teziste...coz je dulezite pro nozovy let, no ne?

Pozn. neni nutno postupovat pri vytvareni zavesnych bodu na modelu az tak drasticky vuci konstrukcnimu materialu, jak ukazuji prilozene fotky 8) .

veka1


Přílohy:
těžiště 1w.jpg
těžiště 1w.jpg [ 115.19 KiB | Zobrazeno 869 krát ]
těžiště2w.jpg
těžiště2w.jpg [ 121.61 KiB | Zobrazeno 869 krát ]
těžiště3w.jpg
těžiště3w.jpg [ 122.12 KiB | Zobrazeno 869 krát ]
Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Revo P3 od RC Factory - těžiště
PříspěvekNapsal: pon 25.12.2017 21:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.12.2003
Příspěvky: 695
Bydliště: stud. zbys.
skontroluj pořédně geometrii modelu
udělej si sofistikovanější vyvyžovačku nápadu je nanetu dost
nebo propichni křidlo a poves to za provázek
.........
RCF litaji Ok treba ti nesedi 3d styl :lol: ja mamm radči retro těžší a rychlejší stroje

jinak P3 semi tuze libi tak pak napis jak to leta


Naposledy upravil SKAY dne pon 25.12.2017 21:26, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Revo P3 od RC Factory - těžiště
PříspěvekNapsal: pon 25.12.2017 21:25 
Mazák
Mazák

Registrován: 23.6.2014
Příspěvky: 627
Bydliště: Žďár n. S.
to DAF: Aha, tak to bych mohl zkusit, až to budu mít zas v rukách, díky za tip. :D

Seřízením to spíš nebude, v té stavebnici není moc možnost dát to jinak. Navíc to padá příliš na čumák i na zádech. (Srovnávám s mým plackoletem SuperZoom - na výškovku téměř nesahám a jde vodorovně na břiše i na zádech.)

_________________
Laguna, Daidalos, MiniCorado, F3K Edge, Fox 2300, Funtic II, Dingo, F4U Corsair, Bf 109H, Skipper...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Revo P3 od RC Factory - těžiště
PříspěvekNapsal: pon 25.12.2017 21:27 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 17.12.2008
Příspěvky: 3004
Bydliště: Bohumileč 15
Obrázky: 0
Pokud by provazkova metoda s olovnici pro nekoho nebyla dostatecne sofistikovana, muze prohrabnout zasoby zarizeni pro zjistovani hmotnosti v domacnosti a dle hmotnosti modelu zvolit kubaturu vahy.
Pak staci trosku pobihani s metrem kolem letadla, doplnene lehkou rozcvickou z matematiky a pozice teziste je na svete i bez podepirani na prstech. :)

veka1


Přílohy:
teziste važením001.jpg
teziste važením001.jpg [ 99.52 KiB | Zobrazeno 860 krát ]
Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Revo P3 od RC Factory - těžiště
PříspěvekNapsal: pon 25.12.2017 21:31 
Mazák
Mazák

Registrován: 23.6.2014
Příspěvky: 627
Bydliště: Žďár n. S.
to Veka1, Skay:
Díky, zkusím takhle zkontrolovat, jestli těžiště vůči hornímu křídlu aspoň sedí s návodem. (I když jsem myslel spíš na rychlou kontrolu na letišti.)

_________________
Laguna, Daidalos, MiniCorado, F3K Edge, Fox 2300, Funtic II, Dingo, F4U Corsair, Bf 109H, Skipper...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Revo P3 od RC Factory - těžiště
PříspěvekNapsal: pon 25.12.2017 21:38 
Mazák
Mazák

Registrován: 23.6.2014
Příspěvky: 627
Bydliště: Žďár n. S.
veka1 píše:
Pokud by provazkova metoda s olovnici pro nekoho nebyla dostatecne sofistikovana, muze prohrabnout zasoby zarizeni pro zjistovani hmotnosti v domacnosti a dle hmotnosti modelu zvolit kubaturu vahy.
Pak staci trosku pobihani s metrem kolem letadla, doplnene lehkou rozcvickou z matematiky a pozice teziste je na svete i bez podepirani na prstech. :)
veka1
Hezký a zajímavý článek!
Neměl bys prosím trochu kvalitnější sken? Díky moc.

edit: Děkuji vekovi i za telefonické rady

_________________
Laguna, Daidalos, MiniCorado, F3K Edge, Fox 2300, Funtic II, Dingo, F4U Corsair, Bf 109H, Skipper...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Revo P3 od RC Factory - těžiště
PříspěvekNapsal: úte 26.12.2017 10:19 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2004
Příspěvky: 5655
Bydliště: Týn nad Vltavou
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (1)
plus mínus pár milimetrů je to úplně šumák. Nemusí to být přesně 90mm, protože se počítá s tím, že si každý během záletu těžiště doladí podle potřeby a zamýšleného stylu létání. Já třeba nevím, kde na většině letadel mám těžiště. Na zálet nastavím zhruba co doporučuje výrobce (máš skoro jistotu, že to poletí) a pak si s tím hraješ. Stejně tak výchylky kormidel. Někteří výrobci ti řeknou že výchylka má být velká X, ale co když je to na tebe moc? Lítá se ti s tím špatně? No tak si samozřejmě ubereš (a naopak).

Za letu pak kontroluju těžiště klasicky akrobaticky. Vytrimuju (v letu kolmo dolu bez motoru), seřídím vyosení motoru (v letu kolmo nahoru), a pak ve vodorovném letu (můžu maličko přitáhnout vop) musí letadlo letět rovně, na zádech maličko klesat. Pokud je tohle splněné, posunu těžiště o kousek dopředu, dozadu, sleduju změny v chování a dál ladím na cit, aby se s tím lítalo dobře.

_________________
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Revo P3 od RC Factory - těžiště
PříspěvekNapsal: úte 26.12.2017 10:37 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 557
HonzaS píše:
plus mínus pár milimetrů je to úplně šumák. Nemusí to být přesně 90mm, protože se počítá s tím, že si každý během záletu těžiště doladí podle potřeby a zamýšleného stylu létání. Já třeba nevím, kde na většině letadel mám těžiště. Na zálet nastavím zhruba co doporučuje výrobce (máš skoro jistotu, že to poletí) a pak si s tím hraješ. Stejně tak výchylky kormidel. Někteří výrobci ti řeknou že výchylka má být velká X, ale co když je to na tebe moc? Lítá se ti s tím špatně? No tak si samozřejmě ubereš (a naopak).

Za letu pak kontroluju těžiště klasicky akrobaticky. Vytrimuju (v letu kolmo dolu bez motoru), seřídím vyosení motoru (v letu kolmo nahoru), a pak ve vodorovném letu (můžu maličko přitáhnout vop) musí letadlo letět rovně, na zádech maličko klesat. Pokud je tohle splněné, posunu těžiště o kousek dopředu, dozadu, sleduju změny v chování a dál ladím na cit, aby se s tím lítalo dobře.


Za mna 100% suhlas


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Revo P3 od RC Factory - těžiště
PříspěvekNapsal: úte 26.12.2017 11:36 
Mazák
Mazák

Registrován: 23.6.2014
Příspěvky: 627
Bydliště: Žďár n. S.
to HonzaS: Díky za rady, něco jsem už probral s vekou.

I když EPP akrobata lítám jen občas (spíš pro nácvik reakcí), u jednopošníku se seřízením problém nemám a v zásadě ho chápu.

Ale u tohoto dvojplošníku je to nějak jiné :( Nastavím těžiště aby to rozumně letělo, vytrimuju. (V této fázi nejde o žádnou 3D akro.) Kolega si vymění baterku (jiný typ, rozměr a trošku i váha) a já mu nedokážu polohu těžiště na letišti zreplikovat, aby to letělo +- stejně.

Pár návrhů a rad jsem tady dostal, tak jakmile bude trochu počasí, budu to zkoušet :mrgreen: Díky všem.

_________________
Laguna, Daidalos, MiniCorado, F3K Edge, Fox 2300, Funtic II, Dingo, F4U Corsair, Bf 109H, Skipper...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz