Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Sbach 300 1,87m - elektro osazení
PříspěvekNapsal: úte 06.10.2015 8:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.11.2009
Příspěvky: 931
Obrázky: 0
Ahoj všem,

sehnal jsem před časem stavebnici Sbach300 od Goldwing. Rozpětí 187cm. Původně měl být na DLE30 (až doslouží současné letadlo), ale začínám plánovat, že bych udělal elektro. Stavebnice samotná je velmi odlehčená (až mám strach, že to s DLE30 nemůže vydržet) má i s bižuterií 2700g a pokud bych osadil AXI 5320/18 a 6S Lipol 4000mAh tak bych se mohl dostat na letovou váhu cca 4400g.

Problém je, že pokud osadím dle návodu dvě serva na výškovku dozadu pak zcela určitě s tímto motorem a 6S nedám těžiště (bude třeba dovažovat na čumák). Hledám řešení jak ulevit váhu na ocase.

- je možné osadit na výškovku pouze jedno servo?
- je nějak možno serva osadit váce dopředu, tedy do prostoru pod kabinou? Místo tam je, ale vůbec netuším jak to udělat. Opět otázka jedno či musí být dvě serva?

Budu velmi vděčný za jakoukoliv radu/zkušenost...


Naposledy upravil Angusss dne úte 06.10.2015 21:27, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
PříspěvekNapsal: úte 06.10.2015 8:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.6.2010
Příspěvky: 644
Bydliště: Praha 10
Zdravím,
na výškovku u takového letadla určitě patří dvě serva (na každou polovinu jedno). Tuto otázku bych vůbec neřešil. Jak posunout serva blíže těžišti na tomto konkrétním modelu ti možná někdo poradí nebo zkus googlit zde a na rcgroups.com.
Inspirace :
http://az-f3a.webzdarma.cz/vyskovka.html
http://www.topmodelcz.cz/index.php?&desktop_back=eshop&action_back=&id_back=0&desktop=eshop&action=zbozi_detail&id=388
https://www.google.com/search?q=split+elevator+linkage&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CBsQsARqFQoTCKeMkMivrcgCFUayFAodrHQAQA&biw=1333&bih=618
Lanový náhon http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2.php?idforum=25&potec=1317712

Pokud nejsi příliš zkušený abys zvládl dát serva mezi křídla, snaž se je posunout dál od výškovky a dát delší táhla. Při plánování dej pozor na dodržení požadovaných výchylek a na vůle (osaď táhla klouby na obou koncích).

Pat

_________________
Futaba T14SG
Sopwith Pup 1:6, Piper 1:6 clipped w., Bücker 133 Jungmeister


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 06.10.2015 9:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.11.2009
Příspěvky: 931
Obrázky: 0
Přiznám se, že jsem byl zatím rozhodnutý dát do trupu pod kabinu jedno servo výškovky, ale vyvedené lanky na obě poloviny výškovky. (tedy celkem 4 lanka). Chápu, že se dvě serva na výškovku doporučují kvůli síle serva a kvůli mechanickému namáhání obou polovin výškovky. Druhý důvod bych eliminoval a silné servo by se snad také dalo sehnat?


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 06.10.2015 10:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.6.2010
Příspěvky: 644
Bydliště: Praha 10
Angusss píše:
Přiznám se, že jsem byl zatím rozhodnutý dát do trupu pod kabinu jedno servo výškovky, ale vyvedené lanky na obě poloviny výškovky. (tedy celkem 4 lanka). Chápu, že se dvě serva na výškovku doporučují kvůli síle serva a kvůli mechanickému namáhání obou polovin výškovky. Druhý důvod bych eliminoval a silné servo by se snad také dalo sehnat?


Dvě serva se doporučují hlavně kvůli spolehlivosti. S vadným servem křidélka, klapky, plynu i směrovky se dá většinou letět. S vadným servem výškovky je to téměř jistý konec modelu. Samozřejmě je dobré dát každé servo výškovky ještě na samostatný kanál v přijímači.
U třímetrovek se zpravidla odděluje komplet pravá a levá polovina letadla na samostatný přijímač.
Pat

_________________
Futaba T14SG
Sopwith Pup 1:6, Piper 1:6 clipped w., Bücker 133 Jungmeister


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 06.10.2015 11:07 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 11.4.2015
Příspěvky: 8
vyztuzit ulozeni podvozku, "starsi kucii" na to upozornovali a meli pravdu, uz ho tam lepim znova, s tezistem jsem uz za trubkou a zatim dobry, zacinal sem pred ni na 129mm a bylo to tezky na cumak
k.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 06.10.2015 11:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.11.2009
Příspěvky: 931
Obrázky: 0
okamil píše:
vyztuzit ulozeni podvozku, "starsi kucii" na to upozornovali a meli pravdu, uz ho tam lepim znova, s tezistem jsem uz za trubkou a zatim dobry, zacinal sem pred ni na 129mm a bylo to tezky na cumak
k.


a jak to souvisí s řešením výškovky? :) Podvozek mám v plánu upravit, ale že bych tím značně nabral hmotnost se mi nezdá


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 06.10.2015 13:27 
Mazák
Mazák

Registrován: 15.3.2014
Příspěvky: 926
Bydliště: Třebíč, letiště Střítež
Obrázky: 0
Ahoj,
jestli tam dáš elektriku, tak dej klidně jedno servo na výškovku, ale kvalitní a silné. Nevím jestli umíš 3D, ale myslím na normální létání klidně i 10kg servo. Na 3D klidně 25kg. V benzínu musí být dvě serva, to je jasné (vibrace). Pokud i tak bude těžiště špatné, tak to udělej na lanka, jako to má GB-Models. http://www.rcalbum.cz/fotka?id=4820-yak ... 1341808515 Samozřejmě baterku dej větší alespoň 5000mah a co nejvíce dopředu do mot. domku, regl na domek, přijímačové baterie na domek. A pokud i po těchto úpravách bude těžiště špatné, tak olovo.


Michal


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sbach 300 1,87m - elektro osazení
PříspěvekNapsal: úte 06.10.2015 21:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.11.2009
Příspěvky: 931
Obrázky: 0
Děkuji všem za názory.

Jako pohon bych chtěl AXI 5320/18 a 6S Lipol. Regulátor bude asi CC Phoenix ICE 100, který má BEC 5A. Myslíte, že je hloupost ho použít a je lepší dát přijímačové Aku, které budou napájet i serva?


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sbach 300 1,87m - elektro osazení
PříspěvekNapsal: úte 06.10.2015 22:41 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 1.8.2013
Příspěvky: 447
To servo vyskovky a lanka na kazdou pulku ma standardne treba Thunder od Krilla. Jeste to muzes zkusit vyresit tim ze koupis ne standard serva ale mensi lehci a pritom s dostatecnym tahem. Das duralove paky a budes se divit co na ocase usetris vahy.
No a BEC z reglu snad vubec neuvazuj. Bud to udelej ma HIVolt serva nebo samostatna baterie nebo extra BEC.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sbach 300 1,87m - elektro osazení
PříspěvekNapsal: stř 07.10.2015 6:49 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2012
Příspěvky: 481
Bydliště: Prešov,SR
Obrázky: 45
Môj názor.
Jednoznačne servo VOP aj SOP do trupu pod kabínu, všetko na lanká.
Najprv by som to so servami pod kabínou skúsil prevážiť s nejakým závažím namiesto baterky a potom si konkrétnu baterku vyberieš.
A iste by som tam nedával 5000mAh baterku, je to zbytočné, pokiaľ nechceš lietať 20min. práškovacie lety, je to predsa 3D akrobat.
Ja mám v 2metrovom 3déčku jedno servo VOP /HS 7940/ v trupe na lankách /viď http://www.rcportal.sk/akrom-am5686/ a baterku ľahučkú 4000mAh Gens čo bohate stačí na 5min 3D lietania. A to mám servo SOP atypicky v chvoste /kvôli ťažisku/.
Samozrejme servá HighVolt napriamo na 2S LiPo /mne stačí max. 800mAh na tri lety s veľkou rezervou/.
Ľ.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sbach 300 1,87m - elektro osazení
PříspěvekNapsal: stř 07.10.2015 17:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.11.2009
Příspěvky: 931
Obrázky: 0
Děkuji všem za rady, velmi si toho vážím.

Ovládání výškovky půjde určitě pod kabinu a na lanovody.Dále chci serva napájen napřímo z přijimače (HV serva) z 2S Lipol. Řeším ještě, zda-li dát na výškovku serva dvě nebo spíše jedno.

Asi se to bude odvijet od toho, že budu potřebovat napájen přijímač přes 2 vstupy na servo kabel (napájecí + volný kanál). Předpokládám, že by jeden servokonektor z 2S Lipol nezvládl dávat proud pro všechna serva - je můj předpoklad správný? Nebo to moc řeším a proud pro 5 serv konektor na servo zvládne?

Jinak motor AXI 5325/16 a CC Phoenix ice 100, aku cca 4000mAh 6S.


Naposledy upravil Angusss dne úte 13.10.2015 13:00, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sbach 300 1,87m - elektro osazení
PříspěvekNapsal: čtv 08.10.2015 17:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.11.2009
Příspěvky: 931
Obrázky: 0
Tak nakonec budu muset dát dvě serva dozadu na výškovku. Musím zvolit nějaké mini serva, postačí nějaké s tahem 4,3kg každé ? Děkuji


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sbach 300 1,87m - elektro osazení
PříspěvekNapsal: sob 07.11.2015 17:17 
Mazák
Mazák

Registrován: 15.3.2014
Příspěvky: 926
Bydliště: Třebíč, letiště Střítež
Obrázky: 0
Ahoj,
proč dáš nakonec dvě serva na výškovku? Jak bude vypadat baterie a co to bude za typ? Já jsem v Miss moravě měl 2s life se silovým a dvěma JR konektory. Nejdříve jsem zapojil záložní JR konektory a potom až hlavní mpx konektor. Za letu mi samozřejmě vyklepal hlavní mpx konektor a létal jsem asi 10minut se záložníma Jr konektorama, tak když má morava 8 serv, tak 4 serva dva Jr konektory vydrží. Ty budeš mít taky 2x JR do volného kanálu a do kanálu baterie, tak v pohodě.


Michal


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz