Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: sob 18.04.2015 22:36 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.6.2010
Příspěvky: 353
Bydliště: Praha 9
Ahoj

Právě dokončuji kostru dvoumetrovky Tracy od Svoru a začínám uvažovat co dál. Vzhledem k rozměrům mé domácí dílny jsem se rozhodl, že další projekt nebude mít větší rozpětí než dva metry. Co bych ale vyžadoval jsou ovládaná křidélka.
Už nějakou dobu procházím nabídky stavebnic v rozsypu a bohužel mezi nimi moc větroňů není a když jsou, tak jsou to buď velké makety a nebo jen dvoukanálové cvičné stroje.
Tím se dostávám ke svému dotazu: Nevíte někdo o nějaké stavebnici větroně kolem dvou metrů s ovládanými křidélky?

Díky za odpovědi

_________________
Pokud "každý ví", že je to tak, pak to tak není nejmíň deset tisíc ku jedné. (R.A.H.)


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: sob 18.04.2015 23:25 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 6.10.2003
Příspěvky: 319
mrkni na toto téma


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 19.04.2015 6:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2009
Příspěvky: 2425
Bydliště: Praha 4 -Krč, ČR
viewtopic.php?f=23&t=68228 - vlákno tady na RC manii, http://kocour111.rajce.idnes.cz/Motyl_2200_a_1500/ - fotky stavebních výkresů. http://kocour111.rajce.idnes.cz/Motyl_2200_stavba/ seriál fotek ze stavby. Je to náš pokus ( s jyrrym na toto téma) Nakreslil jsem víc variant, pro jedny jyrry vyfrézoval díly a já teď stavím zkušební kus. Není to míněné jako stavebnice, jen něco jako "short kit" - frézované základní díly. Oba se tím neživíme, ani nehodláme živit. Já jsem důchodce, jyrry má své zaměstnání. Ale frézuje žebra, přepážky atd pro populární větroně z minulosti (Čížkův Admirál, Lion L. Haškovce). Já, když jsem na stará kolena trénoval kreslení v Cadu, tak jsem se s tím tady pochlubil a jyrry projevil zájem o spolupráci. Problém je, že když se spočítá celková pracnost, vyplatilo by se to při stovkách (nejmíň) prodaných sestav. Skutečnost (jen odhaduji, neznám) je daleko, daleko skromnější. Pár výrobců - frézařů v ČR existuje, ale pochybuji, že se tím živí. Nakonec si o tom můžeš na fóru něco přečíst - např, Flying Wood, Hiesbok atd. Pokud bys trval na rozpětí max 2 m, je možné verzi 1,5 m trochu natáhnout a upravit.

_________________
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 19.04.2015 8:04 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.6.2010
Příspěvky: 353
Bydliště: Praha 9
Díky za odpověď. Modely jsou to opravdu pěkné, ale nejsem si jistý jestli bych to při svých současných schopnostech zvládl. Nicméně mi to ukázalo cestu: sehnat si někde plánek, nakresli si alespoň část v CADu a nechat si vyřezat třeba žebra a trupové přepážky.

_________________
Pokud "každý ví", že je to tak, pak to tak není nejmíň deset tisíc ku jedné. (R.A.H.)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 19.04.2015 8:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2009
Příspěvky: 2425
Bydliště: Praha 4 -Krč, ČR
Pokud budeš mít zájem, můžu ti výkres poslat. Pokud to bude jen jako příloha k mailu (pdf, dwg, nebo obojí) a vytiskneš si to sám, tak za to nic nechci. Pokud to budu muset dát vytisknout (plotr doma nemám), budu pořebovat zaplatit náklady s tím spojené ) - planografie + pošta). Taky se můžeš domluvit s jyrrym (přes SZ)., který pro mne ta žebra a přepážky vyfrézoval a taky zajistil vytištění mnou stavěné verze - má někde v planografii protekci a má tam slevu. Tedy to co mám na fotkách na začátku seriálu na Rajčeti, ti může vyfrézovat (pokud na to bude mít čas). S tou myšlenkou něco sám nakreslit a nechat si to od někoho vyfrézovat, to není jednoduché. Kdfo v tom není zběhlý, má v Cadu spoustu chyb, které nejsou na pohled zřetelné. Frézaři na fóru psali, že obvykle museli předané výkresy předělávat nebo upravovat. Třeba vícenásobné překrývající se čáry, přerušení čar (stačí mikroskopické) atd.

_________________
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 19.04.2015 9:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.1.2007
Příspěvky: 3961
Bydliště: KLADNO
Obrázky: 0
Jenda_84 píše:
nechat si vyřezat třeba žebra a trupové přepážky.
Přesně tak to praktikuju také v Corel udělat to nejpracnějčí a pak cnc nebo laser-viz můj Fokker E.V. na rcalbumu

_________________
Pravda začíná tam kde končí signál České televize.
Nevěřím ničemu, co vláda říká.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 19.04.2015 9:54 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.6.2010
Příspěvky: 353
Bydliště: Praha 9
S tím kreslením by neměl být problém. Jendak jsem v kreslení v CADu dost sběhlý a navíc mám kamaráda, který si nechává vyřezávat stavebnice, takže by mi s tím případně poradil.
Abych se ale vrátil k původnímu tématu: To opravdu neexistuje nějaký výrobce stavebnic větroňů? Jediné co jsem našel jsou Tracy, Riser od SIGu (dvě velikosti) a pak několik kousků o kterých se člověk skoro nemá šanci dovědět například Arcus Tallent od Robbe. Jinak kde nic tu nic.

_________________
Pokud "každý ví", že je to tak, pak to tak není nejmíň deset tisíc ku jedné. (R.A.H.)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 19.04.2015 10:07 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 1.10.2008
Příspěvky: 433
Bydliště: Roudnice, Srdov
Obrázky: 0
Jenda_84 píše:
To opravdu neexistuje nějaký výrobce stavebnic větroňů? Jediné co jsem našel jsou Tracy, Riser od SIGu (dvě velikosti) a pak několik kousků o kterých se člověk skoro nemá šanci dovědět například Arcus Tallent od Robbe. Jinak kde nic tu nic.



http://www.hoelleinshop.com/Models-Heli ... 38&p=12438


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 19.04.2015 11:53 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16178
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Jenda_84 píše:
... sehnat si někde plánek, nakresli si alespoň část v CADu a nechat si vyřezat třeba žebra a trupové přepážky.

memberlist.php?mode=viewprofile&u=12998 má téměř vše co vyšlo v řadě plánů Modelář + spoustu věcí navíc, napiš mu co chceš, třeba něco vyhrabe; tisk umí 20,-Kč za A1 a rozměry pak sedí - umí to naladit.
Samozřejmě má skeny, ty jsou pro kreslení vhodnější ale nevím jestli je poskytne.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 19.04.2015 12:03 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16178
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Jenda_84 píše:
... To opravdu neexistuje nějaký výrobce stavebnic větroňů? ....

To myslím dost souvisí s poptávkou...Chtěné jsou kompozity, tak všichni valí kompozity. Dřevěné éro si většinou lidi ulepí sami, proto po nich poptávka chřadne. Ono jen překreslit plán pro frézování, osvědčený a vyzkoušený, to chvíli trvá, natož pak vývoj nového éra. Aby se pak prodalo pár kusů rozsypů, tak to kreslení (+vývoj) se buď do ceny promítne a dotyčný bude za magora kvůli vysoké ceně, nebo se to do ceny nezapočítá a dotyčný pak bude za magora že provozuje charitu :mrgreen:
Admirála jsem překreslil kvůlivá nostalgii (míval jsem ho), Liona pak ze setrvačnosti a s nadějí že se jich prodá víc než pár kusů.
Měl jsem jednu chvíli zálusk na větroně Tau, ale přešlo mně to, mám jiných (i frézovacích) aktivit dost.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 19.04.2015 16:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 3.1.2007
Příspěvky: 1058
Bydliště: ŽATEC
Obrázky: 0
Tak to je škoda, model TAU mám v merku v budoucnu stavět a výřezy by se hodily. :wink:

_________________
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 19.04.2015 18:17 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.1.2011
Příspěvky: 216
Obrázky: 10
Zdravím Vás,
některé názory bych tady nebral vážně.Konstrukční modely jsou klasikou a i dnes je o ně zájem.
Jde o to si vybrat z nabídky plánků.A nebo si větroň navrhnout sám.
Takové modely jako je Lion a podobné si každý zručnější modelář doma postaví sám dle plánku za babku.
Pěkné větroně jsou od p.Čížka,plánky jsou k sehnání. V edici plánků modelář se také najdou pěkné větroně.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 19.04.2015 19:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.1.2009
Příspěvky: 541
Bydliště: okr. Blansko
Obrázky: 0
Citace:
Takové modely jako je Lion a podobné si každý zručnější modelář doma postaví sám dle plánku za babku.
Pěkné větroně jsou od p.Čížka,plánky jsou k sehnání. V edici plánků modelář se také najdou pěkné větroně.


Dvoumetrovek zase tolik nebylo :-)

http://www.outerzone.co.uk/search/resul ... mit=Search
Ale určitě by stálo za to namalovat v cadu sagittu - jako dvoumetrovku.

Pokud by jsi si chtěl upravit hotový plánek na ovládání křidélky, tak můžeš vyjít třeba z tohoto:
http://www.rckozmodrom.com/RcModely/Glouddancer.htm

_________________
Pepa * Flash, SU-29, SLIM, ION ( FX 32, TARANIS 9E, +multimodul deviations a několik hraček )


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 19.04.2015 20:39 
Mazák
Mazák

Registrován: 23.1.2012
Příspěvky: 508
Před pár lety jsem taky hledal rozsyp větroně s křidélky a nenašel . Vyřešil jsem to tak že jsem postavil nová křídla na Tracy s jednoduchým V a křidélka odřízl a vyhobloval z balsy. Ovladatelnost výborná , skvěle jsem se s ní vyblbnul. Dnes bych pouze natáhnul křídlo o pár polí žeber na rozpětí cca 230cm a přední část profilu bych potáhl balsou / torzní skřín/. Křídlo bohužel vzalo za své při zimním přistání mezi dva krtince .


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 19.04.2015 20:55 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2009
Příspěvky: 2425
Bydliště: Praha 4 -Krč, ČR
Podobná debata se rozvinula ve chlívku inzerce, kde se objevil zájemce o výřezy na Amigo II (větroň) a Taxi (motorák), obojí bývalá produkce Graupnera. Myslím, že rozumný závěr je, že frézovat žebra atd pro jednoduchý model a 1 kus asi smysl nemá. Taky jsem si dřív myslel, že je to blbost. Pak jsem neměl doma do čeho píchnout a bavil jsem se kreslením ér, hlavně polomaket historických větroňů. Po dosažení určité zběhlosti si myslím, že u složitější konstrukce, se složitějším půdorysem křídla i tvarem trupu se to vyplatí i při jediném kusu. Ve svém věku jsem reltivně zdráv, mám počitač a Autocad LT a musím se nějak zabavit. Počítám tedy, že asi něco ještě nakreslím, i když by se to pro uživení nevyplatilo - já mám dobrou (?) penzi a ještě si něco dokážu přivydělat. Tak asi budu kreslit dál, raději vlastní výmysl než cizí.

_________________
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: doubravka, honz74, ok1uds a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz