Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř 26.03.2014 7:33 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3883
Měl bych jeden dotaz na případné majitele - může mi někdo prosím napsat, jaká je maximální velikost vrtule, která se dá použít na quadu http://www.himodel.com/multi_rotors/TAR ... 65B01.html ?
Bral jsem jako fakt, že je maximum 14 palců, ale pak jsem se přímo na webu výrobce dočetl, že je maximum 17 palců, což se mi silně nezdá a vzbudilo to ve mně pochybnosti o hodnověrnosti té původní informace. Byl bych docela povděčný, kdyby to mohl někdo skutečně reálně oměřit...
Sám jsem sice tento rám v reálu viděl, ale už se k němu nedostanu a majitel už to nemá, takže sám možnost ověření nemám :-(

Jinak přirozeně pokud by měl někdo zájem o jiná témata diskuse k tomuto quadu, tak to můžeme probrat také v tomto vlákně, není důvod ho limitovat jen na vrtule :-)


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: stř 26.03.2014 7:42 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 21.10.2012
Příspěvky: 229
Bydliště: Nenalezeno!
Tak to hlavně záleží na váze, baterce a motorech + taky na co to chceš použít.
Jinak zkuš toto http://ecalc.ch/xcoptercalc.php?ecalc&lang=cz

_________________
Phoenix, DX6i, Futaba T8FG, Win-rc 450 DFC, T-REX 550e Fb
Copterky :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 26.03.2014 7:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6025
Bydliště: Písek, ČR
Tak jestli se ptáš, jaká největší vrtule se tam VEJDE, tak 17" ano. Vzdálenost mezi středy je u 650mm úhlopříčky 18,1", takže když použiješ 17" vrtule, ještě ti mezi nimi zůstane 1" mezera.
Otázka je, použít takové motory, aby ty 17" utáhly. Ale 17" vrtule se zkrátka vejdou.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 26.03.2014 8:50 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3883
Woita - promiň, ale píšeš lehce nesmyslně. Tohle si umím spočítat taky, ale zapomínáš na středové plato - i kdybych připustil, že by vrtule vyšla točením nad něj, což mimochodem u placatějších motorů není jisté, tak by to funkčně nestálo za nic, zakrytí kusu vrtule platem by udělalo děsné víry, nehledě k tomu, že by to asi dost odrovnalo baročidlo, tady by moc nepomohl ani molitan.

Jde právě o to, kolik se tam dá dát vrtule doopravdy, aby zůstala nad rameny... Těch 17 palců je prostě blbost, kde asi číňan taky použil výpočet podle ulopříčky, to mě ani moc netrápí, protože o takto velké vrtuli jsem stejně nepřemýšlel. Jde o to, že mi v důsledku toho začalo vrtat hlavou, zda i to důvěryhodnější doporučení do 14 palců není jen nastřelené :-( A to už pro mě podstatné je, o vrtulích 14 palců bych už možná přemýšlel.

Jinak co se týče vlastního návrhu pohonu, tak uvažuji 4-5s LiPOL, vrtule minimálně 13, ale radši 14 palců (tady jsem právě znejistěl, 13 palců by se vešlo určitě). Motory minimálně nějaká "lepší čína" ve stylu placatého Multistaru, nevylučuji ale ani připlacení za T-Motor, každopádně nepočítám s nějakým vysloveným lowendem. Velikost motoru v hmotnostní třídě cca 100g, to ještě budu řešit.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 26.03.2014 9:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6025
Bydliště: Písek, ČR
Tomashr, neměl by ses tak unáhlovat ve výrazech, myslím že nesmyslně nepíšu (aspoň v tomto případě), v dobré víře jsem se snažil pomoci.
Pokud použiješ 17" vrtule na 650 rozpětí, tak ti po úhlopříčce zůstane uprostřed volné místo 22 cm. Myslíš že se tam to středové plato nevejde? A nad baro čidlo tedy ty vrtule rozhodně zasahovat nebudou, pokud čidlo bude ZHRUBA uprostřed, a to asi bude ne?
Počkej až ti někdo kdo tento stroj má pošle délku ramene. Na to ses totiž měl zeptat, bylo by hned jasné o co ti jde.
Podle obrázků které jsem našel, se 17" vejdou v pohodě nad ramena. (To je jen odhad podle obrázků, zdá se mi, že plato zabírá méně než třetinu průměru.)

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 26.03.2014 9:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3883
Já se kajícně přiznám k jedné chybě... Já jsem totiž tak docela nepochopil tu tvou formulaci v prvním příspěvku, i s odstupem mi přijde poněkud zavádějící a tebou udané číslo jsem chápal jinak. Nicméně moje chyba, za kterou se omlouvám, je to, že jsem se nechopil hned kalkulačky a vše neověřil a nezkusil si odvodit, jak to bylo myšleno... Když jsem si to zpětně přepočítal, tak už ti asi rozumím, co si čím myslel a to už začíná sedět lépe.

No, když to vezmu kolem a kolem, tak by mne sice i nadále velmi potěšilo, kdyby někdo mohl změřit reálné rozměry, nicméně asi se dá i při rozumné míře "rezervy" očekávat, že 15 palců by se vejít měla s rezervou, což mi stačí, varianty s 16-17 palců jsou krajně nepravděpodobné..


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 26.03.2014 10:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.10.2007
Příspěvky: 646
Bydliště: Brno
No, jake vrtule... Podle pouzitych motoru. Oni tam sami pisou:

Setting 1, Gopro camera plan (recommended):
180 to 250W motor + 20A ESC + 4S 5000mAh Lipo + 10 to 12 inch propellers

Setting 2, Micro SLR camera plan (cautiously recommended):
300 to 400W motors + 30A ESC + 4S 5000 to 10000mAh Lipo + 12 to 14 inch propeller


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 26.03.2014 12:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1480
Bydliště: Kladno
čím dáš větší vrtuli tím "hůře" to bude lítat. Pokud to chceš jako "jeřáb" tak je to lepší volit větší.
vše záleží na hmotnosti. Pokud zvětšíš vrtuli tak snížíš proud ve visu ale při větší změně je potřeba vetší moment a tím vetší proud. já dělal test na stolici 10,12,13" a samozřejmě nejlépe vyšla 13, ale ve vzduch nebyl rozdíl v délce letu a nejlépe v letu vyšli 10 ale to platí, že na vis potřebuješ cca 50% výkonu nebo méně.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 26.03.2014 13:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3883
jaroslav.falcon píše:
čím dáš větší vrtuli tím "hůře" to bude lítat. Pokud to chceš jako "jeřáb" tak je to lepší volit větší.
vše záleží na hmotnosti. Pokud zvětšíš vrtuli tak snížíš proud ve visu ale při větší změně je potřeba vetší moment a tím vetší proud. já dělal test na stolici 10,12,13" a samozřejmě nejlépe vyšla 13, ale ve vzduch nebyl rozdíl v délce letu a nejlépe v letu vyšli 10 ale to platí, že na vis potřebuješ cca 50% výkonu nebo méně.


S tímhle víceméně souhlasím, cílem mého osazení je právě stroj, který bude primárně stabilně viset a jen se podle potřeby o kus přesune, nějaké akční kličkování cílem prostě není. Jsem víceméně rozhodnut, že pod 13 palců vrtule nepůjdu, na druhé straně ale patrně nepůjdu ani přes 14 palců. I u 15ti bych už dost váhal, variantu 16-17 palců pak nezvažuji vůbec.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 26.03.2014 13:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1480
Bydliště: Kladno
mam kámoše s hexou a nikonem zrcadlovkou a používá 15" s rctimer a v pohodě motory 360kv 5s.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 26.03.2014 15:39 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 8.10.2013
Příspěvky: 374
Bydliště: Olomouc
Tak to já bych klidně zvažoval vrtule 1655 (teda až odladím to co mám teď). Tady s tím lítají i se 17" http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 307&page=7 .
Jinak moje představa o sestavě je zhruba tohle:

rám: http://1url.cz/vR1v
esc: bych si nechal doporučit nějaké kvalitnější
vrtule: http://www.foxtechfpv.com/1655-carbon-fiber-propeller-cwccw-p-691.html
motory: http://www.foxtechfpv.com/tmotor-mt3515-kv400-p-822.html
baterie: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=21372
řídící jednotka: naza m V2

Chtěl bych na to 3 osý gimball na sony nex a sony nex. Celkovou hmotnost počítám 4300-4500g. Nějaké výhrady? Bude to fungovat? Níže je screen z ecalcu.

Uvažoval jsem i o hexe t810, nicméně, ta aby mi vydržela ve vzduchu se stejnou zátěží, tak musí vézt 2 x 6S 8000mAh, celkem by teda vážila cca 6400g. Hlavně cenově by mi vyšla na cca 22000kč. Oproti quadu s tmotory kde počítám cca 14000kč.


Přílohy:
Snímek obrazovky 2014-03-26 v 14.15.18.png
Snímek obrazovky 2014-03-26 v 14.15.18.png [ 194.01 KiB | Zobrazeno 1191 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 26.03.2014 16:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1480
Bydliště: Kladno
Ja bych v zadnem pripade nesel do quad s takovou velkou hmotnost. Volil bych vice mensich motoru.

Cacl to je odhadovac s realitou to moc neodpovida.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 26.03.2014 16:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3883
Díky moc za odkaz, zrovna tento mě na RCG nějak minul a jsou na něm vidět reálně sestavy s velkými vrtulemi, takže už jsem v klidu a pouštím problém z hlavy :-)

Jinak co se týče sestavy, tak mi Tmotor 3515 přijde zbytečně těžký, uvažuji spíš tyto: http://www.himodel.com/electric/T-Motor ... _4-8S.html . S vrtulemi 15x4-5 by to mělo slušně létat na 4s i 5s, což by mě potěšilo, mám doma nějaké sady 4s i 5s a možnost využít obě varianty je kladem.

Tím ale tvůj návrh přímo nerozporuji, osobně bych se raději dostal na o něco menší vzletovou hmotnost (určitě pod 4kg) , což to posouvá, pro tvůj odhad možná větší motory smysl mají. Je ale otázka, zda už se opravdu nedostáváš do hmotnosti, která je na quad trochu velká, tohle se mi úplně nezdá.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 26.03.2014 17:06 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 8.10.2013
Příspěvky: 374
Bydliště: Olomouc
Je nějaký důvod jít do hexy? Opravdu při výpadku jednoho motoru dokáže přistát? Já si říkám, jestli není lepší použít kvalitní komponenty do quadu než jít do hexy s omezeným rozpočtem a něco šetřit na komponentech.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 26.03.2014 17:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1480
Bydliště: Kladno
Nedokaze ale bude efektivnejsi
Redundance spolehliva je az u 8


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz