Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 70 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: ned 14.01.2018 11:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8714
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jó, s těmi znaky jsme taky mívali problémy a běžně se stávalo, že nějaký doveda od nás, poslal program na server binárně místo ASCII a zmršilo se odřádkování. Nebo obsluha při editování někde klepla třeba tečku nebo nulu navíc a mašina jela rychloposuvem 10m pod stůl. :lol: Naštěstí orig. programy byly na serveru a ty nemohla obsluha měnit, takže to na nás nemohli hodit. Měli jsme tam i dovedu na mašině, který se pokoušel spustit obrázek BMP a přiletěl na mě, že mu program nejede. Trvalo to skoro hodinu, než jsme na to přišli. :mrgreen: S těma extenzema je potřeba zjistit jakou ten konkrétní systém vyžaduje a prostě jí přejmenovat.


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: ned 14.01.2018 11:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.2.2011
Příspěvky: 608
Bydliště: Slavkov u Brna
Obrázky: 0
Tak tady dávám foto, poznámkový blok sem nejde dát - hlásí že soubory ngc, nejsou podporované. Když to ngc v nastavení smažu, tak to nepomůže - nefunguje. Možná se dá přepsat název toho G-kodu, aby tam to ngc nefigurovalo, ale jak Martin ( golfista) psal tak tu hlavičku toho G-kodu snad nepotřebuje. Jako nástroj jsem tam ponechal frézu 1mm, ono je to jedno pokud se frézuje po čáře.


Přílohy:
P1140201.JPG
P1140201.JPG [ 73.4 KiB | Zobrazeno 490 krát ]
P1140198.JPG
P1140198.JPG [ 124.24 KiB | Zobrazeno 490 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.01.2018 11:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8714
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
V tom postprocesoru to nech klidně NGC, a až po vygenerování G-kódu ve zprávci souborů, nebo TotalCommanderu (nevím co používáš), přepiš tu příponu *.NGC na *.H


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.01.2018 12:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8714
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Každý program by základní hlavičku měl mít. Je v ní základní definice, včetně nástroje a podobně. V pondělí zavolám klukům do práce, aby mi poslali nějaké segmenty začátků programů pro Heideny. Já tu mám jenom pro Atek viz. příloha. Když sem chceš přiložit soubor s nepodporovanou příponou, tak ho zazipuj. ZIP sem přiložit jde a je to i bezpečnější, že se obsah nezmění.


Přílohy:
Hlavicka_Atek.zip [646 bajtů]
13 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.01.2018 12:21 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.2.2011
Příspěvky: 608
Bydliště: Slavkov u Brna
Obrázky: 0
Larku tak jsem přepsal v nastavení to NGC na to H a tady je výsledek, co myslíš už to bude použitelný........... No hlavně aby to mohl použít Golfista.


Přílohy:
Klaun Rhino.H [15.66 KiB]
16 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.01.2018 12:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8714
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Myslím, že by to fungovat mělo, jen ještě poznámka. Nepoužívej v názvech mezery, mohlo by to taky vadit. Některé systémy si s tím neporadí. Zrovna tak s diakritikou a speciálními znaky. Někdy může vadit i délka jména. Ideální je dodržovat jméno 8zn. a extenze 3zn. nebo míň.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.01.2018 14:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.11.2008
Příspěvky: 2478
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
Obrázky: 0
Přikládám dva prográmky pro porovnání. Příponu *.h jsem zmněnil na *.txt, aby to bylo čitelné.


Přílohy:
1vrt – kopie.txt [4.31 KiB]
13 krát
2fr – kopie.txt [157.14 KiB]
12 krát

_________________
Co neubrzdíš neukecáš.
Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.01.2018 14:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.2.2011
Příspěvky: 608
Bydliště: Slavkov u Brna
Obrázky: 0
Podle Martina (Golfisty ) by v tom G-kodu, neměli být RD +-R0, takže už by to mělo být asi úplně v pořádku. Nový G-kod, viz. příloha.


Přílohy:
Klaun Rhino+.H [97.83 KiB]
14 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.01.2018 14:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.11.2008
Příspěvky: 2478
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
Obrázky: 0
Myslíš tím třeba x10 y-10 i5 j-5

_________________
Co neubrzdíš neukecáš.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.01.2018 14:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.11.2008
Příspěvky: 2478
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
Obrázky: 0
Hajdenhajnovo kružnice je potřeba přeložit do G kodu, Tak stejně jestli jezdíš s korekcí. hajdenhajn má L/R iso G41/G42

_________________
Co neubrzdíš neukecáš.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.01.2018 14:45 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 793
Bydliště: Dobruška
Možná jsem to psal nesrozumitelně. Ale stroj hlásí chybu pokud je korekce R-0, nebo R+0. Musí být jenom R0, bez znaménka.
No můžu vám říct, že to programování, ačkoli vypadá snadno, snadné není. Obzvlášť, když potřebuji něco udělat jenom občas a nemám solidní program, který bez častého používání stejně zapomenu obsluhovat.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.01.2018 14:50 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.2.2011
Příspěvky: 608
Bydliště: Slavkov u Brna
Obrázky: 0
rampa_mckvak píše:
Hajdenhajnovo kružnice je potřeba přeložit do G kodu, Tak stejně jestli jezdíš s korekcí. hajdenhajn má L/R iso G41/G42


Víš to já nevím, mě celkem Heideheim cnc frézování ani tak nezajímá, já jsem jenom chtěl pomoci kolegovi Golfistovi,
něco jsem v CAM vytvořil podle jeho DXF, a on musí posoudit jestli ty moje návrhy G-kodu jsou pro něho použitelné nebo ne, poslední jeho připomínka byla DR +-RO, že to tam nemá být, tak jsem to odstranil, no a jestli je to špatně nebo dobře, to já neposudím - to musí on, až v práci. Já na korekce v přesnosti obrábění používám G64 a jestli to je špatně nebo není, nevím, mě to tak v EMC funguje, navíc SheetCam si sám zvolí frézování pod čarou nebo nad čárou, tedy pokud nezadáš No Offset. Já nejsem vůbec žádný programátor, sice jsem "programoval" MASTURN 32 když jsem na nim pár let dělal, ale tam se o programování vůbec nedá psát, tam je to taková brnkačka :D Rosťa.


Naposledy upravil Rosta2 dne ned 14.01.2018 16:02, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.01.2018 14:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8714
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Asi tam má být DR +/-Rx, což je korekce rádiusu nástroje. http://www.sszts.cz/stary_web/stary_web/esf/ProgramH.pdf od str.6. Všechny verze to ale nemusí umět.
In a Jn je kruhová interpolace a kadý systém to taky nemusí umět.
G41 a G42 je zapnutí korekce (sousledně, nesousledně) a G40 jí vypíná. Heiden to má jinak, viz odkaz. Každý systém to má trochu jinak.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 14.01.2018 15:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8714
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
U některých systémů se nedala použít záporná korekce u půdorysů, kde byl vnitřní rádius menší než poloměr frézy. Je to vlastně paralela k původní dráze a v tom rádiusu dochází k překřížení dráhy a některé systémy to nedokáží ořezat.

Edit: Tady je ještě podrobnější manuálek Heidenhain.
https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=27828
a tady by měl být manuál ke konkrétní mašině:
https://www.heidenhain.com/en_US/documentation/manuals/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 16.01.2018 17:55 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 793
Bydliště: Dobruška
Tak jsem zkoušel všechny tři verze programů co mi poslal na zkoušku Rosta2. Fehlmann načetl všechny a simulace taky proběhla v pořádku. Pokud v něm jde simulace, tak určitě pojede i v reálu (odzkoušeno). Je to použitelné. Tímto jemu i ostatním děkuji za pomoc. S nákupem programu musím ale bohužel počkat-odložit na neurčito.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 70 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: zbek a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz