Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 70 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř 01.11.2017 15:04 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5001
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
pokud mas 3D tiskarnu tak se fakt podivej na MPCNC

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
PříspěvekNapsal: pát 05.01.2018 22:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 765
Bydliště: Dobruška
Pracuju na CNC Fehlmann. Programy mi dodávají hotové. Jednoduché věci jsem schopný si napsat ručně. Ale co mi už delší dobu dělá problémy, je převod do kódu pro Fehlmanna s příponou "H". Jde mi o jednoduché gravírování a "kreslení" gravírkou do oceli v jedné výšce. Zkoušel jsem několik free programů. Ten poslední co mám je Estlcam, ale nejde to uložit pro "můj" stroj. Nevíte mi nějak pomoct?
V čem si vytvořit těch několik drobností pro mašinu? Děkuji.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 06.01.2018 1:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8437
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Doufám, že jsem tvůj dotaz pochopil správně? Ten Estlcam ti vyplivne nějaký G-kód, což je prostý textový soubor, který se dá snadno editovat třeba v Notepadu, nebo Wordpadu. Tak si zkus porovnat soubor který ti na Fehlmannu funguje, se souborem z toho Estlcamu. Nejspíš bude rozdíl v tzv. hlavičkách obou souborů (několik řádků na začátku), kde se nastavují základní parametry pro stroj a další řádky už jsou jen souřadnice, případně změny otáček, posuvu, nebo přejezdy, případně základní G a M kódy. Klidně můžeš něco malého dát sem a zkusím se na to podívat. Hlavně to přilož komprimované v ZIPu, aby se to při přenosu nenabořilo a taky kvůli podporovaným příponám i kvůli velikosti (max.1MB).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 06.01.2018 12:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 765
Bydliště: Dobruška
Hlavička programu není problém. Ale samotné frézování je v jiném formátu kódu. Stroj to nepobere. Přikládám jeden z prográmků které fungují a jsou od profíka. Něco podobného si chci dělat sám. Někdy jde i o složitější tvary a program může mít i tisíce řádků. To ručně opravdu napsat nejde.


Přílohy:
Siri.zip [7.82 KiB]
15 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 06.01.2018 12:43 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3679
Bydliště: SK Bratislava
Co je to za masina? Nie je to Heidenhein?

https://content.heidenhain.de/doku/tnc_ ... 388-22.pdf

Kazdy stoj ma vlastny script, aj ked je to G code, vzdy tam mas nejake ficurie ktorym musis vyhoviet, uz sa to tu spominalo, robi to postprocesor. Takze pokial do chces generovat automaticky, potrebujes prislusny postprocesor do CAMu ktory bezi s tvojim CADom :- )))

Skorej by som hladal nejaku "kompatibilnu" cestu. Zisti ci to nevie bezat s nejkym jednoduchym Gcodom (to by slo extrahovat z 3d cadov/camov) alebo hpgl (to by slo extrahovat z 2d kreslicov)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 06.01.2018 12:55 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 765
Bydliště: Dobruška
Ano je to Heidenhain.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 06.01.2018 13:01 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3679
Bydliště: SK Bratislava
Tak to by malo vediet fungovat s normalnym G codom. Cize ako uz bolo povedane - urobis "nejaky", vymenis hlavicku, ale budes si musiet nastudovat nejake inicializacie, a otestovat presety na krivky.

http://www.helmancnc.com/heidenhain-iso-g-codes/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 06.01.2018 16:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8437
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
On může být ještě rozdíl v tom zápisu souřadnic (jiný počet desetinných míst, nebo tečka), nebo označení a číslování řádků. Hoď sem ještě ten soubor z Estlcam, ať to můžeme porovnat. Existují taky konverzní programy různých formátů:
G-Code Converter a jsou tam i online verze.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 06.01.2018 16:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 765
Bydliště: Dobruška
Tady je to:


Přílohy:
medaile siri pr.20mm.zip [3.73 KiB]
11 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 06.01.2018 16:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8437
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Tu syntaxi už si přesně nepamatuju, ale rozdíl vidím v číslování a L na začátku řádku a přepínání řezného a rychlo posuvu. Už si nepamatuju jestli se u Heidenhain nedá to číslování vypnout. Zkus projít nějaké ty konvertory, nebo existují textové editory, které dokáží označování sloupců, takže by se ty čísla a L daly doplnit hromadně. Určitě by se na to dal napsat i jednoduchý script, ale na to už si netroufám.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 06.01.2018 16:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8437
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Ještě mě napadlo, nejdou v tom Estlcam nastavit jiné formáty výstupu?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 06.01.2018 18:01 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5001
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
jde toho nastavit docela dost ale treba generovani cisla radku ne

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: sob 06.01.2018 18:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 765
Bydliště: Dobruška
Jiné formáty ano, ale ani jeden nesedí.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 06.01.2018 18:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.7.2010
Příspěvky: 1086
Bydliště: vesničan v okr.ZR
No a nesežere ta mašina přímo DXF a do G-kódů si to převede sama? pracuji na siemens840 a tam to tuším jde.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 06.01.2018 18:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 765
Bydliště: Dobruška
To opravdu nejde.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 70 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz