Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 Mk3 original
PříspěvekNapsal: pon 02.10.2017 18:55 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3871
Celeron píše:
Mě by spíš zajímalo, co je tak zásadně lepšího mezi původní stavebnicí Rebela 2 a součastnou Rebel 2Z, že stojí skoro o půlku víc. :wink:
Jirka


Tohle ale není pravda - ten nejlevnější Rebel II za 9990 (měl jsem) byla verze bez LCD s obyčejnými tyčemi z hlazenky atd. Ve stejné době už byla i verze s LCD, kalenými tyčemi atd., ale ta stála více, tuším 13k, možná dokonce ještě o chlup víc. Takže když porovnáváš porovnatelné, tak byla cena prakticky stejná jako dnes.
Jiná otázka ovšem je, zda by nebylo komerčně zajímavější udělat i dnes "minimalistickou verzi" pod 10k bez LCD, filament sensoru a dalších zdokonalení, to si ale musí zájemci o výrobu uvážit sami...


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 Mk3 original
PříspěvekNapsal: pon 02.10.2017 19:38 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 22.12.2010
Příspěvky: 127
Bydliště: Vyškov
Je to velké dilema, a těžké rozhodování. Pro Průšu hraje spousta vychytávek, podpora a hlavně upgrade firmware. Pro Rebel 2z zase cena a větší možnosti pro vlastní tvořivost. Ze začátku člověk uvítá když to pojede na první dobrou a bude moci tisknout, ale časem mu to nedá a bude se vtom chtít porýpat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 Mk3 original
PříspěvekNapsal: pon 02.10.2017 21:07 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 2.8.2008
Příspěvky: 1058
Pokud přijmeš mojí radu, tak za sebe radím nehledět na rozdíl v řádu tisíců a jít do i3 mk3. Rýpat se v tom pak můžeš taky když jinak nedáš (je to pořád stavebnice a né tovární škatule bez možnosti vlastních úprav), ale za sebe navrhuju upřít svojí invenci na tvorbu vlastních modelářských tisků - to je velký téma, i přes všechny pokroky třeba v oblasti tištěných letadel jinak pořád pole dost neoraný.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 Mk3 original
PříspěvekNapsal: pon 02.10.2017 21:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5490
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
tomashr píše:
Tohle ale není pravda - ten nejlevnější Rebel II za 9990 (měl jsem) byla verze bez LCD s obyčejnými tyčemi z hlazenky atd. Ve stejné době už byla i verze s LCD, kalenými tyčemi

Ale je, dej mi email a já ti pošlu fakturu za kolik jsem koupil R II s čtyřřádkem. :wink:
Ovšem v tý dřevní době verze s kalenejma tyčema rozhodně nebyla, to jsem si musel předělat sám, protože Z tvrdil, že kalený tyče nejsou potřeba.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 Mk3 original
PříspěvekNapsal: pon 02.10.2017 23:11 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 10.1.2014
Příspěvky: 404
Bydliště: Brno
Obrázky: 10
Nedávno jsem tím taky prošel... :roll:
Stavěl jsem REBEL II - Stavebnice od "NA3D", takže k tomu snad mohu něco doplnit, popřípadě poradit.

1) Podle mého názoru je Průša stavebnice pro ty, kteří o 3D tiskárnach nic neví (nebo nechtějí vědět), jenom ji chtějí seskládat podle obrázků a tiskout.
Osobně proti této tiskárně nic nemám, je to kvalitní (i když relativně drahá) stavebnice tiskárny pro širší okruh spotřebitelů pro domácí 3D tisk.
Já volím raději jinou cestu a chci se při vlastní stavbě a nastavení taky něco naučit.
Ale co člověk to jiný přístup a požadavky že....

2) Pořídil jsem si stavebnici REBEL II od Na3D, za cca 12000Kč s grafickým displeyem a podobně.
Dnes už bych to nedělal, ale raději bych si postavil vlastního Rebela II zvolené verze.
(Na portálu REBEL 3D, je spousta verzí, potřebných informací, všetně nabídky tištěných dílů.)
Nakonec to dopadlo tak, že jsem Rebela II, aby odpovídal mým požadavkům kompletně přestvěl a uděla znovu, s jinýmy díly, ktreré jsem si sám vybral. Něco z Číny a něco nakoupené u nás.
Těď už mi to šlape tak jak má a s odpovídající kvalitou.

Proč jsem to všechno dělal?
Protože téměř všechno je "Čína", i součástky, které se s těmito stavebnicemi (mimo některých pro "Průšu") prodávají i u Nás, jenom o HODNĚ dráž.
Navíc jejich kvalita je někdy sporná, mě to stálo několik reklamací a dva měsíce tahanic.

Jediné, co bych u nás objednával, by byl kvalitní Hotend, profily rámu a kalené pojezdové tyče.
Všechno ostatní se dá za pár "šupů" nakoupit třeba na "Banggood" - například komplet Arduino s Ramps, driwery a graf. displeyem za cca 33EU.
Kdo chce, tak se může podívat, kolik by dal za stejnou sestavu (taky dovezenou z Číny) u nás a bude překvapen.
Vlastně mimo pár kvalitnějších věcí to platí taky a kdo nechce čekat na dodávky z číny, může to samé koupit i u nás, ale dráž.

Vlastně mi z původní stavebnice zbyly jenom:
- 3x Krokové motory
- Arduino s Ramps a displeyem
- Profily rámu a 2x ozub. kolečka 16z na řemen GT2
Všechno ostatní šlo do koše.. :(
Ne že by to s tím nefungovalo, ale kvalita a parametry neodpovídaly mým požadavkům.
Měkké tyče, drhnoucí ložiska, křivé a drhnoucí šroubovice osy Z, tvrdá a nekvalitní kabeláž (doporučuji použít "modelářské" kabely v silikonu) a pár dalších věcí, o kterých se nemá cenu rozepisovat.
Abych byl spravedlivý, ještě jsem si mohl ponechat Hotend, v Číně cca 6,-Euro. Nebyl vyloženě špatný, ale raději mám kvalitu (E3D).

Aby jsem to shrnul...
- Kdo chce jenom něco složit, hned tisknout bez hlubších znalostí o problenmatice 3D tisku a taky mu nevadí dát ty peníze, ať si pořídí Průšu.
- Kdo se ale chce o 3D tiskárnách, jejch konstrukci, software a jak to všechcno funguje dozvědět víc a při tom je jenom trochu zručný, ať si postaví třeba toho Rebela, rozhodně nebude litovat.
Na portálu "REBEL 3D" jsou všechny potřebné informace odkazy a rady, které jsou potřeba.
Navíc úspora peněz je v tomto případě (kvalita tisku plně srovnatelná s Průšou), více než slušná.
Stačí jen trochu zručnosti a číst..
Sice jsem to nepočítal, ale bez toho Hotendu E3D za cca 2 tisíce, to nevyjde na více, než 8000,-Kč, spíše méně. :wink:

_________________
Nákazu léčím systematicky - "Pěkně kulkou po kulce".
http://www.vscharlie.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 Mk3 original
PříspěvekNapsal: úte 03.10.2017 14:32 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.6.2007
Příspěvky: 3076
Bydliště: Středočesko, ČR
Obrázky: 0
Takže jsi sem zdlouhavě napsal to co já už na předchozí stránce ... :wink:

_________________
Buď rozumný respektuj fyziku,
nebudeš odnášet letadla v pytlíku.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 Mk3 original
PříspěvekNapsal: úte 03.10.2017 16:40 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 10.1.2014
Příspěvky: 404
Bydliště: Brno
Obrázky: 10
Opakování - matka moudrosti... :D

Ale vážně..
V podstatě ano, ale práce s lidmi mě naučila to, že je někdy potřeba (prolepší představu a pochopení) danou věc trochu rozvést.
Někteří lidé (třeba i já), neberou jednoduchá zdělení jako fakt a chtějí logické zdůvodnění - vysvětlení, popřípadě důkaz.

P.S:
Video z prvního tisku po mojí z poslední verze přestavby, ještě před odladěním tiskových parametrů


Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

Ještě jsem později upravil tu pozici ofuku, zakrytoval Ramps a udělal stínítko na diody osvětlení, ale to jsou jenom nepodstatné drobnosti..
Teď už má Rebel naběhané cca 17 dní v kuse, kolem 2km filamentu a tiskně jak z partesu.. :wink:

_________________
Nákazu léčím systematicky - "Pěkně kulkou po kulce".
http://www.vscharlie.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 Mk3 original
PříspěvekNapsal: stř 04.10.2017 7:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3871
Ona je opravdu hlavní změna proti pár let starým debatám na téma Průša-Rebel v té větší šířce nabídky jak kompletních kitů, tak i dílů. Proto nový zájemce o vstup do 3D tisku má možností daleko více, na jedné straně je reálně to, co popisuje VSCharlie, tedy víceméně stavbu z dílů od nuly, na druhé straně jsou i jiné stavebnice. Zrovna dnes mi do mailu přistála akční cena na Anet A6 (to už je slušnější model, ne absolutní lowend jako A8), která vyjde na cca 6000 včetně 3kg filamentu, tedy fakticky tiskárna za 5000 korun a to se jedná o nákup z Elektoru, tedy renomovaná firma v rámci EU, žádné divoké dovozy - viz https://www.elektor.com/anet-a6-homelab ... English%29 .
Klidně se mi smějte, ale už mě napadla i varianta Průšu i3mark2 prodat a koupit si něco takovéhoto - po několika letech zkušeností by mi nutné "tuningy" nedělaly žádný problém a ve výsledku by mi po této změně ještě nějaké peníze zbyly.... Sice nakonec podobnou cestou skoro jistě nepůjdu, ale už to, že lze podobnou úvahu brát úplně vážně, je pěknou ilustrací toho, jak se trh mění.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 Mk3 original
PříspěvekNapsal: stř 04.10.2017 7:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5490
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Uz jsem to jednou psal. 3D tiskarna je pro spoustu lidi zbytecna, pokud nemaji moznost a nebo neumeji kreslit v nekakym modelari. Tehle lidi par znam, vytiskli si par kravin z Thingiverse a prestalo je to bavit a tiskarna se vali v koute nebo se proda.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 Mk3 original
PříspěvekNapsal: stř 04.10.2017 8:41 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.6.2007
Příspěvky: 3076
Bydliště: Středočesko, ČR
Obrázky: 0
Pár Anetů mi taky prošlo rukama, ale s klidným svědomím bych to nikomu nedoporučil...
... ale je to každého boj.

_________________
Buď rozumný respektuj fyziku,
nebudeš odnášet letadla v pytlíku.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 Mk3 original
PříspěvekNapsal: pát 06.10.2017 9:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3871
Celeron píše:
Uz jsem to jednou psal. 3D tiskarna je pro spoustu lidi zbytecna, pokud nemaji moznost a nebo neumeji kreslit v nekakym modelari. Tehle lidi par znam, vytiskli si par kravin z Thingiverse a prestalo je to bavit a tiskarna se vali v koute nebo se proda.
Jirka


Já si myslím, že tohle je spíš o obecném vztahu k bastlení a kutilství, ta schopnost vlastního kreslení je sice důležitá, ale až v druhé řadě.
Sám za sebe sice tiskárnu využívám v jednom kuse, ale v podstatě až zas tak moc nekreslím. Jasně, vlastních modelů jsem nakreslil ne zcela zanedbatelné množství, ale věci z Thingiverse (případně jen s mou drobnou úpravou) nad návrhy od nuly dominují. Jenže to je o tom, že modelařím, na což je spousta existujících věcí kolem copterů či třeba tisknu modely od stepacz, bastlím, což je spousta věcí počínaje casy na RasPi a konče ani nevím čím a takhle lze pokračovat ještě moc dlouho.
Problém mají ti, kdo si koupí tiskárnu "protože to je cool a in", ale v podstatě mají obě ruce levé a žádné zálibě, kde se tvoří rukama , se nevěnují. Ti pak opravdu často skončí u pár figurek a věšáčků...

Jsem přesvědčen, že dělící linie je právě mezi tím "kutilstvím a nekutilstvím", nikoli mezi "kreslením a nekreslením"...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 Mk3 original
PříspěvekNapsal: pát 06.10.2017 10:59 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16023
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
tomashr píše:
...Jsem přesvědčen, že dělící linie je právě mezi tím "kutilstvím a nekutilstvím", nikoli mezi "kreslením a nekreslením"...

To "kreslení-nekreslení" už jen rozliší "masové kutilství" (koptéry, hotová éra od někoho a tak) a "individuální kutilství" (vlastní tvorba toho co jiný nemá, má jinak, nenašlo se na netu...).
Ale to je jedno, to rozlišování začíná připomínat kauzy "modelář - nemodelář - stavěč - létač" :mrgreen:

Jo a tisknu (tu a tam) na Anet A8 (silně potuněné) z 98% své věci 8)

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 Mk3 original
PříspěvekNapsal: pát 06.10.2017 11:24 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2003
Příspěvky: 7900
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 286
Blog: Zobrazit blog (3)
S tím bych hodně souhlasil. 3D tiskárna je jen prostředek. Pokud tuším a hlavně CO chci, tak je to velmi přínosný kus vybavení. Mě musím říci velmi bavilo tiskárnu objednat po dílcích z Číny a pak zbytek od na www.rebelove.org . Poskládat, zprovoznit, nastavit. Jistě mě to nějaký čas stalo, ale nelituji.
Snažím se při "výrobě" postupovat nejednodušší cestou. Pokud je něco na www.thingiverse.com tak stáhnu a případně dopracuji v 3Dbuilderu co je ve WIndows. Nebo se to snažím namalovat ve Fusion360.
Je taky pravda, že jsem spíše "technik" a hranaté účelové tvary mi většinou nevadí.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 Mk3 original
PříspěvekNapsal: pát 06.10.2017 12:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3871
jyrry píše:
Jo a tisknu (tu a tam) na Anet A8 (silně potuněné) z 98% své věci 8)


Taky už kolem mne nějaké "Anety" prošly, za mne to vidím asi tak, že A8 je opravdu ošizená trochu moc a končí to u toho, čemu asi říkáš "silně potuněné" - zkušenější si to celkem snadno doladí, ale začátečník by asi mohl mít problém. Na druhé straně ale už model A6 podle mne začíná být přijatelný i "out-of-the-box" a úpravy jsou vyloženě volitelné, přitom cena je pořád velmi slušná.

Ad "to rozlišování začíná připomínat kauzy "modelář - nemodelář - stavěč - létač" " - tak podobná diskuse se jistě může zvrhnout, ale já ten příspěvek mínil čistě prakticky ve stylu "komu koupená tiskárna jen leží v koutě a komu naopak průběžně slouží". A tam je v podstatě fuk, zda je dotyčný "komerční kutil" nebo "hardcore kutil", podstatný je spíš ten zájem o "kutění" jako takové...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 Mk3 original
PříspěvekNapsal: sob 14.10.2017 23:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.7.2010
Příspěvky: 1076
Bydliště: vesničan v okr.ZR
Ahoj. Omlouvám se, nepatří to sem, je to vlákno o Prusa i3 Mk3, ale zaznělo tu Anet A8 :?: Pokud bude problém, tak to moderátoři odkliďte.
Od prázdnin vlastním "Anetu". stavěl jsem ji v mírném tuningu. Vytisknul jsem už pár váziček a blbostí pro děti, a některé věci vyšly překvapivě dobré. Celej strojek jsem mechanicky rozhýbal, zakolmil a poladil dle rozumu strojaře a teď tisknu Qtrainera od 3DlabPrintu. Díly jsou použitelné, jen je vnitřek plný nežádoucích pavučin :cry: Otázka: mám se s tím zabývat změnou nějakého nastavení, nebo je problém v samotné tiskárně :?: Děkuji za případnou radu. MR.


Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Michal Matějka, VTjr a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz