Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Simulace pohybu nástroje
PříspěvekNapsal: ned 12.03.2017 10:52 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 2.4.2011
Příspěvky: 371
Potřeboval bych simulovat dráhu nástroje na základě G-kódu. Frézku ovládám přes LinuxCNC, ale data připravuji na win stroji a většinou nesedím u toho linuxu abych si mohl data "pustit". Hodil by se mi jednoduchý soft, kde bych ve 3D viděl dráhu nástroje a současně mohl G-kód editovat. Přeci jen občas se hodí něco v kódu upravit .... přidat, ubrat.

_________________
kombat na kopci i s motory :-)
http://rcweb.cz http://epacombat.cz


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Simulace pohybu nástroje
PříspěvekNapsal: ned 12.03.2017 11:08 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 2190
Bydliště: Zvole u Prahy
založíš vlákno o frézování polystyrenu a přestaneš tam reagovat. Pak pokračuješ v dané problematice založením nového vlákna zhruba
po týdnu.


Tak nazdar .

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simulace pohybu nástroje
PříspěvekNapsal: ned 12.03.2017 11:47 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 2.4.2011
Příspěvky: 371
... a mají ty dvě věci přímou souvislost? Zvažoval jsem, zda pokračovat u toho polyše, ale tam bylo vše zodpovězeno ...

_________________
kombat na kopci i s motory :-)
http://rcweb.cz http://epacombat.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simulace pohybu nástroje
PříspěvekNapsal: ned 12.03.2017 12:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7994
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Simulace dráhy nástroje bývá součástí CAMu při výpočtu dráhy, nebo pokud chceš sledovat aktuální polohu při obrábění, musí být simulace v řídicím systému stroje. Existují na to i samostatné SW, které ale nebývají levné, a u těch bývá problém se správností simulace různých G a M kódů, protože ty můžou být u různých řídicích systémů trochu odlišné a simulace pak nemusí odpovídat skutečnosti, jak to bude interpretovat stroj. Na ruční editování G-kódu (NC programu) ti stačí obyčejný textový editor, jako je třeba notepad. Je to ale hóódně riskantní, aby si neudělal překlep a hlavně musíš přesně vědět jak funguje řídicí systém a co děláš.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simulace pohybu nástroje
PříspěvekNapsal: ned 12.03.2017 12:53 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 2.4.2011
Příspěvky: 371
Že ta problematika nebude úplně jednoduchá tuším.
Ale našel jsem toto https://nraynaud.github.io/webgcode/ a úplně mi to vyhovuje. Jednoduché, možnost úpravy kódu. Blbý je, že je to jen přes web rozhraní. Zkoušel jsem ještě CAMotics http://camotics.org/ , ale ten jsem vůbec nepobral, neumím ho použít ani s ukázkovými soubory, natož se svými ... a navíc to vypadá, že s formátem linuxcnc není úplně kámoš.

_________________
kombat na kopci i s motory :-)
http://rcweb.cz http://epacombat.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simulace pohybu nástroje
PříspěvekNapsal: ned 12.03.2017 13:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7994
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jde taky o to co si od té simulace slibuješ a k jakému účelu jí chceš použít. Ten první mi připadá spíš jako hračka. V tom ukázkovém programu není ani žádná hlavička, ale jsou tam rovnou jen pohyby vřetena. S tou velkou ukázkou už se ani nedá pořádně manipulovat a to má jen necelých 240000 řádků. Ten druhý neznám a instalovat ho nehodlám, ale nevidím důvod, proč by si neměl rozumět s G-kódem z linuxCNC. Ten G-kód je jen prostý text. Jediné co by mohlo vadit, je to, co už jsem ti psal, že jsou v hlavičce programu nějaké specifické příkazy pro konkrétní řídicí systém stroje, které nedokáže interpretovat, a možná i odlišné funkce některých G a M kódů, nebo i syntaxe pro konkrétní stroj, kde můžou být rozdíly třeba jen v desetinné tečce, způsobu zápisu souřadniz s mezerou, nebo oddělovačem a podobně. K čemu přesně chceš ten simulátor používat? Upravovat programy (nájezdy, přejezdy...) je nejlepší dělat přímo v CAMu, kde máš všechno pod kontrolou.

Edit: U toho CAMotics přímo popisuje ve vlastnostech, Supports LinuxCNC (AKA EMC2) O-codes. Ale vzápětí jsou uvedená omezení a zatím nepodporované G-kódy.


Naposledy upravil Lark dne ned 12.03.2017 13:43, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simulace pohybu nástroje
PříspěvekNapsal: ned 12.03.2017 13:41 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 2190
Bydliště: Zvole u Prahy
není smysluplné zakládat 50 vláken s jednou tematikou - 3d frezování .
A k věci.
v jakém cam programu budeš programovat G- kód pro frézku ?
V linuxu nedělám, ale určitě má svoje systémy včetně cam programů a zdarma .
Musíš přece používat programy , které spolu spolupracují a jsou navzájem kompatibilní.
V cam programu musíš nastavit, pro jakou frézu bude tvořit .

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simulace pohybu nástroje
PříspěvekNapsal: ned 12.03.2017 14:25 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 23.11.2016
Příspěvky: 66
Obrázky: 2
Pust si na Win stroji LinuxCNC v virtuálu, třeba https://www.virtualbox.org/

LinuxCNC lze provozovat i v režimu simulátoru a máš po starostech.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simulace pohybu nástroje
PříspěvekNapsal: ned 12.03.2017 14:31 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 2190
Bydliště: Zvole u Prahy
tak to mne vůbec nenapadlo, že by řešil co na čem pouštět .
Mít na počítači dva operační systémy je asi to nejmenší :)

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simulace pohybu nástroje
PříspěvekNapsal: ned 12.03.2017 14:38 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 14.11.2013
Příspěvky: 952
Bydliště: Chocerady
Simulaci nástroje by ti měl udělat Cam ve kterém připravuješ data.
Je otázka jaký máš CAM?

_________________
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simulace pohybu nástroje
PříspěvekNapsal: ned 12.03.2017 15:39 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 2.4.2011
Příspěvky: 371
Zdrojový soubor je STL (a je celkem jedno kde je vytvořen). Nástroje a dráhy zatím nastavuji a generuji v Aspire od http://www.vectric.com/ . Zde je možnost uložit G-kód přímo se specifikacemi pro LinuxCNC a ten tedy následně otevřít v samotném LinuxCNC a frézovat.
Já jsem ve frézování opravdu lama a zatím jediné co od toho chci jsou ty EPP trupy. Na opracování jiných (tvrdších) materiálů nemám ani znalosti a de facto ani nástroje.

A k té simulaci pohybu nástroje .... nevím, zda v tom Aspire lze generovat opracování třeba jen pro jednotlivé segmenty (plochy, oblasti) - zatím jsem na to nepřišel. Každopádně protože budu muset opracovávat modely dost na hrubo (čas), tak pro některé plochy modelu se hodí jet s nástrojem úplně jiným směrem. Mám to vymyšlené tak, že celý model obrobím např. pohybem nástroje v ose Y (v ose X jen přejezdy mezi Y) a některé oblasti modelu pak ještě dodatečně obrobím s pohybem v ose Y.

Více je vidět na obrázcích - obrobení je v jedné ose a pak v obou. Ale protože v té ose X to chci obrobit jen místy, tak si prohlídnu kód a části, které odpovídají plochám co chci, buď vložím do kódu pro "druhou osu", nebo odmažu to co nechci a ponechám pouze to co chci a pak frézuji nadvakrát.


Přílohy:
Poznámka: opracování lože křídla v osách y i x
ukazka_ocas_y_x.jpg
ukazka_ocas_y_x.jpg [ 174.4 KiB | Zobrazeno 922 krát ]
Poznámka: opracování lože křídla v ose y
ukazka_ocas_y.jpg
ukazka_ocas_y.jpg [ 178.45 KiB | Zobrazeno 922 krát ]
Poznámka: opracování konce trupu v ose y a x
ukazka_lože_křídla_y_x.jpg
ukazka_lože_křídla_y_x.jpg [ 251.74 KiB | Zobrazeno 922 krát ]
Poznámka: opracování konce trupu v ose y
ukazka_lože_křídla_y.jpg
ukazka_lože_křídla_y.jpg [ 227.58 KiB | Zobrazeno 922 krát ]

_________________
kombat na kopci i s motory :-)
http://rcweb.cz http://epacombat.cz
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simulace pohybu nástroje
PříspěvekNapsal: ned 12.03.2017 16:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7994
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Promiň, ty tebou používané programy neznám, ale ten tvůj postup mi připadá jako škrábat se levou nohou za pravým uchem. Takové věci se řeší právě pomocí oblastí přímo v CAMu kde si můžeš určit i směr kterým se která oblast bude frézovat, a ty oblasti se dělají s přesahem. Ten tvůj tvar bych zrovna hruboval s přídavkem třeba 2mm, větší válcovou frézou ze dvou stran jednosměrně zdola nahoru, velkým řádkem, aby se fréza nedusila a nemusela se zapichovat do plného materiálu, a pak teprve pendlem kulovou po oblastech malým řádkem, tak aby řádkování každé oblasti bylu pokud možno proti strmé ploše. Snažit se kopírovat z jedné vody načisto nebude tak kvalitní (kór u tak pružného materiálu) a to předhrubování může dokonce celkový čas zkrátit, protože potom na čisto jemným řádkem můžeš jet podstatně rychleji. Všechno je to ale o zkušenostech a možnostech CAMu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simulace pohybu nástroje
PříspěvekNapsal: ned 12.03.2017 18:34 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 2190
Bydliště: Zvole u Prahy
Dělám v tomhle https://www.deskproto.com/download/trialversion.php
Tvoje problémy nemám - vše nastavím a připravím v programu a pak jen generuju kód a frézuji .
Jak píše Lark .Zadání dat nějakého obrábění dělám 5 -10 minut . Nastavím 3- 10 kroků dle typu obrobku a hodím to na frézu .
v G- kódu se nešťourám. Na povrch pak už nešahám , abych ho nepoškodil :D .
ubírám najednou 4 cm vrstvy a jedu pěny rovnou bez hrubování na čisto - to už jsem psal.


Koukal jsem na ten tvůj program a nenašel jsem možnost omezit v detailu frézované plochy a jiné možnosti obrábění než jezdit v ose x, nebo y . Možná tam někde něco je, ale já to nenašel .

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simulace pohybu nástroje
PříspěvekNapsal: ned 12.03.2017 20:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7994
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
to dudaj: Jen tak zběžně jsem prolez manuál na ten DeskProto a vypadá docela schopně a koukal jsem že umí i Roughing (frézování po vrstevnicích). Pro ten trup by se to dalo použít při nízké vrstvě rovnou na čisto. Umí vyhledávat nedobrané oblasti po předchozím nástroji?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Simulace pohybu nástroje
PříspěvekNapsal: ned 12.03.2017 20:34 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 2.4.2011
Příspěvky: 371
Takže ten DeskProto by uměl selektivně udělat opracování jednotlivých ploch (částí)? Jinak editace G-kódu není velká kovbojka. Výhoda je, že doplním co potřebuji, odmažu co nechci. Samozřejmě pokud by to uměl už ten cam soft jedině dobře.

_________________
kombat na kopci i s motory :-)
http://rcweb.cz http://epacombat.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz