Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Data pro 3D tisk - formát
PříspěvekNapsal: pon 27.02.2017 18:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7803
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
A ještě jen ty body, a taky řez, kde je vidět že je to jen dutá skořepina.


Přílohy:
Mesh_point.png
Mesh_point.png [ 450.59 KiB | Zobrazeno 418 krát ]
Mesh_rez.png
Mesh_rez.png [ 163.37 KiB | Zobrazeno 418 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Data pro 3D tisk - formát
PříspěvekNapsal: pon 27.02.2017 18:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.11.2008
Příspěvky: 2360
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
Jo to chápu. Zatím jsem se s tím nesetkal, zda-li SW umí pracovat s meshem, nevím. Asi hodně záleží k čemu je ten daný převážně určen a kdo ho a jak používá. Pro práci kterou ty popisuješ bude asi nejvodnější Catia, kterou neznám a určitě bude mít více možností. Při mé práci občas modeluju a před prací v CAMu si dodělávám různé pomocné plochy, ale s meschem jsem nikdy v SW nepracoval. Zítra se zeptám zkušenějšího kolegy, zda-li to SW umí.

edit: Teď koukám do nápovědy a zdá se, že nějaká práce se sítí asi nakonec možná bude... Musím to proštudovat :D

_________________
Co neubrzdíš neukecáš.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Data pro 3D tisk - formát
PříspěvekNapsal: pon 27.02.2017 19:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7803
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
SolidWorks neznám, ale mám dojem, že import a export STL podporuje, takže nějaké, alespoň základní operace, asi zvládat bude taky. V práci jsem s ním dělal v Tebisu což byl CAD/CAM orientovaný hlavně na CNC obrábění a měl pro práci s meshem zvláštní modul kde se dalo s meshem dělat spousta věcí, včetně převodu na surfy, protože nascanovaná data odlitků nebyla nikdy dokonale uzavřená, protože kvůli úspoře času to nafotili jen z vrchní strany, a tak jsme to museli různě ořezávat, záplatovat, doplňovat a podobně, protože pokud nebyl mesh dokonale uzavřený, tak se nedal použít jako polotovar. :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Data pro 3D tisk - formát
PříspěvekNapsal: pon 27.02.2017 19:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.11.2008
Příspěvky: 2360
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
Import a export stlka podporuje, ale nic s ním nejde dělat, jen prohlížet. A jestli existuje nějaký modul, netuším. Pokud dostanu model z jiného cadu, nebo třeba jen step a je nějak rozbitý, SW ho opraví. Ale někdy ne a nastoupí růčo oprava. V CAMu si tvořím stl v případě, když třeba mám pro hrubování a zbytky mnoho operací a pak se věnuji jen dokončení a abych nemusel při verifikaci věčně pouštět všechny strategie, tak si to hrubování uložím jako polotovar. A práve jde to jen do stl, kde někdy jsou soubory několikanásobně větší než vlastní model. Tebis znám jen podle názvu :-) U nás máme HSMWorks. I ten si umí říct, že není něco korektní, ale nikdy neřekne konkrétně co :roll:
Ale, jak popisuješ svou práci, tak oproti té mé, je to určitě vyšší level :)

Jak jsem psal v předchozím příspěvku. Návod stále študuji, neb nemohu najít to správné tlačítko. Buťto je dobře schované, nebo je až v jiné verzi.

_________________
Co neubrzdíš neukecáš.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Data pro 3D tisk - formát
PříspěvekNapsal: pon 27.02.2017 19:52 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4609
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Muzu se zeptat co se vlastne resi ? Nejak jsem se v tom ztratil :-D

Pokud jde o opravy/manipulace s STL tak na to jsou specialni nastroje, pokud o prenos dat mezi CADy tak na to jsou specialni formaty (a STL bych volil az jako posledni moznost).

Ale pokud jde o data pro 3D tisk tak zkusenosti s letadlama ukazuji ze nejjistejsi je GCode protoze slicing je alchymie a nastaveni sliceru muze dost zmrsit slozitejsi vyrobek. Ale GCode nemusi bezet na kazde tiskarne takze je to taky problem :-D

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Data pro 3D tisk - formát
PříspěvekNapsal: pon 27.02.2017 20:56 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.12.2007
Příspěvky: 298
Bydliště: Jelivářov
rampa_mckvak píše:
Import a export stlka podporuje, ale nic s ním nejde dělat, jen prohlížet. A jestli existuje nějaký modul, netuším. Pokud dostanu model z jiného cadu, nebo třeba jen step a je nějak rozbitý, SW ho opraví. Ale někdy ne a nastoupí růčo oprava. V CAMu si tvořím stl v případě, když třeba mám pro hrubování a zbytky mnoho operací a pak se věnuji jen dokončení a abych nemusel při verifikaci věčně pouštět všechny strategie, tak si to hrubování uložím jako polotovar. A práve jde to jen do stl, kde někdy jsou soubory několikanásobně větší než vlastní model. Tebis znám jen podle názvu :-) U nás máme HSMWorks. I ten si umí říct, že není něco korektní, ale nikdy neřekne konkrétně co :roll:
Ale, jak popisuješ svou práci, tak oproti té mé, je to určitě vyšší level :)

Jak jsem psal v předchozím příspěvku. Návod stále študuji, neb nemohu najít to správné tlačítko. Buťto je dobře schované, nebo je až v jiné verzi.


Obávám se, že je to v plochách...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Data pro 3D tisk - formát
PříspěvekNapsal: pon 27.02.2017 21:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.11.2008
Příspěvky: 2360
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
Lark: Tak bych musel mít studii simulace, jinak se do sítě nedostanu.....

Amper: Co se řeší? Mno..... no..... odběhlo se od tématu :D


....ze nejjistejsi je GCode protoze slicing je alchymie a nastaveni sliceru muze dost zmrsit slozitejsi vyrobek. Ale GCode nemusi bezet na kazde tiskarne takze je to taky problem .

Jestli tomu dobře rozumím, asi máš na mysli postprocesor přes který se G kódy vytvoří. Nevím jak u tiskáren, ale ještě se používají pomocné M kódy a v různých systémech se mohou lišit. Nevím jestli jsem to pochopil a napsal srozumitelně. G0, G01, G02, G03... budou asi všede stejné, ale třeba M51 znamená něco jiného v Heidenhainu, než třeba v jiném systému pro drátovou řezačku. Géčka se také liší, ale teť si zrovna nevzpomenu které. Tak si myslím, že to u tiskáren bude podobné, proto to něběží na každé tiskárně.
A taky je tu možnost, že jsem tvůj příspěvek nepochopil.... :lol:

_________________
Co neubrzdíš neukecáš.


Naposledy upravil rampa_mckvak dne pon 27.02.2017 21:05, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Data pro 3D tisk - formát
PříspěvekNapsal: pon 27.02.2017 21:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.11.2008
Příspěvky: 2360
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
Nacelnik píše:

Obávám se, že je to v plochách...

Ano pokud mám objemové těleso nějakou plochu poškozenou a já ji odstraním, je z toho najednou plošné těleso. Až ho zazáplatuji, tak je z toho zase objem. Tohle máš na mysli?

_________________
Co neubrzdíš neukecáš.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Data pro 3D tisk - formát
PříspěvekNapsal: pon 27.02.2017 21:08 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4609
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Gcody pro domácí 3D tiskárny jsou relativně sjednocene díky open source. Ale ano, muzou byt trochu/dost jiné. Proto jsem to psal.

To ze gcode pro řezačku, tiskárnu a fretku není stejný a používá jiné příkazy je jasne. Třeba frezek s vytápěným scrapboardem jsem moc neviděl. :D

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Data pro 3D tisk - formát
PříspěvekNapsal: pon 27.02.2017 22:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7803
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
rampa_mckvak píše:
Lark: Tak bych musel mít studii simulace, jinak se do sítě nedostanu.....

Tomu nerozumím. Jakou studii simulace?
Jinak ty meshe (STL) jako zbytkový materiál jsou samozřejmě při velké přesnosti strašně objemné a Catia si zase dělá CRT, což je něco podobného jako STL, ale taky s tím nejde nic dělat. V tom Tebisu se nic takového ukládat nemusí a jenom mu dáš vyhledat zbytkový materiál po předchozím nástroji a on si to vypočítá. Ale to už jsme opravdu hodně mimo téma.

Ampere s tím vhodným formátem pro 3D tisk to podle mě ale zase tak jednoznačné není. Pokud chceš jen konzumovat hotová data, třeba pro tisk letadel, tak ten G-kód pro konkrétní tiskárnu může být výhoda a při velké pozornosti se dají různé parametry i ručně editovat. Jen musí člověk vedět co dělá. :lol: Pokud ale počítáš s nějakým doladěním parametrů tisku, třeba i pro jinou tiskárnu, tak je pak asi nejvýhodnější to STL. Pořád jsi ale omezený tím co ti autor poskytnul, protože na tom nic neupravíš. A pokud si chceš dělat vlastní díly, pak není jiná sesta než to modelovat jako plnohodnotný solid, nebo surfy v nějakém CADu, protože máš možnost snadných dodatečných úprav a změn. Co komu víc vyhovuje si ale musí každý rozhodnout sám.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Data pro 3D tisk - formát
PříspěvekNapsal: úte 28.02.2017 9:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.11.2008
Příspěvky: 2360
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
Lark píše:
Tomu nerozumím. Jakou studii simulace?
Jinak ty meshe (STL) jako zbytkový materiál jsou samozřejmě při velké přesnosti strašně objemné a Catia si zase dělá CRT, což je něco podobného jako STL, ale taky s tím nejde nic dělat. V tom Tebisu se nic takového ukládat nemusí a jenom mu dáš vyhledat zbytkový materiál po předchozím nástroji a on si to vypočítá. Ale to už jsme opravdu hodně mimo téma.

Abych mohl zobrazit síť, musím mít aktivovaný modul pro simulace. Jak se s tím dá dál pracovat netuší ani kolega.
HSMWorks také umí zbytkový materiál. To by byl ten CAM k ničemu. Jen jsem popisoval, jak v SW využívám stl. Ale zpět od třískového obrábění k tisku.

_________________
Co neubrzdíš neukecáš.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Data pro 3D tisk - formát
PříspěvekNapsal: úte 28.02.2017 10:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7803
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jasně, už chápu a nebudem to tu dál prznit.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Checker a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz