Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Data pro 3D tisk - formát
PříspěvekNapsal: ned 26.02.2017 14:19 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.12.2007
Příspěvky: 298
Bydliště: Jelivářov
Lípnu to sem...

Přátelé, pro 3D tisk potřebujete model/plochy či rovnou konkrétní model s výztuhami?

Jde mi to to, v jaké nejlepší podobě předávat modely k 3D tisku...

Děkuji moc.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Čím lepit konektory XT-60
PříspěvekNapsal: ned 26.02.2017 14:49 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15884
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Nacelnik píše:
Lípnu to sem...

To tady nejspíš zapadne, dej to do CNC fóra...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Čím lepit konektory XT-60
PříspěvekNapsal: ned 26.02.2017 15:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7798
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Nacelnik píše:
Jde mi to to, v jaké nejlepší podobě předávat modely k 3D tisku...

To asi nejvíc záleží na konkrétní situaci. Pokud chceš jen předat hotová data pro tisk, tak je asi nejsnazší předat data už ve formátu STL. Pokud ale chceš umožnit nějaké dodatečné úpravy, tak je nejlepší nativní fotmát CADu ve kterém jsi to modeloval, nebo alespoň formát, kde jsou data ze solidů, nebo ploch. Pak ale tiskař musí mít k dispozici kompatibilní CAD, ve kterém to bude upravovat. Upravovat dodatečně STL modely je dost komplikované a převod STL zpět na plochy je taky náročný a umí ho dost málo CADů.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Čím lepit konektory XT-60
PříspěvekNapsal: ned 26.02.2017 15:38 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.12.2007
Příspěvky: 298
Bydliště: Jelivářov
Lark píše:
To asi nejvíc záleží na konkrétní situaci. Pokud chceš jen předat hotová data pro tisk, tak je asi nejsnazší předat data už ve formátu STL. Pokud ale chceš umožnit nějaké dodatečné úpravy, tak je nejlepší nativní fotmát CADu ve kterém jsi to modeloval, nebo alespoň formát, kde jsou data ze solidů, nebo ploch. Pak ale tiskař musí mít k dispozici kompatibilní CAD, ve kterém to bude upravovat. Upravovat dodatečně STL modely je dost komplikované a převod STL zpět na plochy je taky náročný a umí ho dost málo CADů.


Možná jsem to blbě napsal - Mám v práci Solidw.. když si vymodeluji kvádr a převedu jej do STL, tak tiskne plný kvádr? Když budu chtít dutou kouli, tak prostě vymodeluji dutou kouli převedo do STL a pak tisknete dutou kouli bez podpěr? Nebo se ty podpěry jiným Softem k tiskárně vymodelují?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Čím lepit konektory XT-60
PříspěvekNapsal: ned 26.02.2017 15:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7798
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Když převedeš solid na STL, tak to bude pokaždé jenom obalová skořepina z trojúhelníkových rovinných ploch bez jakékoli síly stěny. To jestli se to vytiskne plné, nebo duté s určitou sílou stěny, nebo nějakou mřižkou uvnitř, už je jen otázka nastavení toho tiskovévého softu, který to těleso nakrájí na tiskové vrstvy.

Edit: Ještě mě napadlo, že profesionální softy profi tiskáren nejspíš dokážou požít přímo nativní data z profi CADů, jako je třeba SolidWorks, nebo Catia, případně univerzálnější formáty IGS, nebo STEP. S tím ale zkušenost nemám.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Čím lepit konektory XT-60
PříspěvekNapsal: ned 26.02.2017 19:35 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 14.11.2016
Příspěvky: 62
Bydliště: Kroměříž
Lark píše:
Když převedeš solid na STL, tak to bude pokaždé jenom obalová skořepina z trojúhelníkových rovinných ploch bez jakékoli síly stěny.

Ne. Tak jak to převedeš do STL, tak se to tiskne. STL udává i tloušťku stěny, "dutost", "plnost" modelu. Prostě STL je "funkční hotový kus". V tiskovém SW (slicer) vygeneruješ gcode (nejčastěji), který jen upraví výstup pro danou konkrétní tiskárnu. Parametry, teploty, typ materiálu, korekce atp. Samozřejmě v tomto sw (slicer) můžeš i vytvořit podpory (support) a jiné pomůcky pro dobrý tisk, ale v STL se toto většinou neřeší.

_________________
MC-20hott, MC-22s, Taranis X9E


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Čím lepit konektory XT-60
PříspěvekNapsal: ned 26.02.2017 19:44 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15884
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
zz2012 píše:
... STL udává i tloušťku stěny, "dutost", "plnost" ...

Což ale někdy nemusí...
Příloha:
koule.jpg
koule.jpg [ 79.74 KiB | Zobrazeno 1130 krát ]

Vytvořena plná koule, vyexportována do stl a "plnost" (tloušťku stěny) si ovlivním nastavením sliceru. To jde ale použít jen někdy...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Čím lepit konektory XT-60
PříspěvekNapsal: ned 26.02.2017 19:50 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 14.11.2016
Příspěvky: 62
Bydliště: Kroměříž
jyrry píše:
Což ale někdy nemusí...

No, ona je zadaná. Ty ji jen takto "na sílu změníš". A samozřejmě že se můžeš škrábat levou rukou na pravém uchu, ale prostě to není standardní. Já chtěl jen opravit nesprávné tvrzení o STL.

_________________
MC-20hott, MC-22s, Taranis X9E


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Čím lepit konektory XT-60
PříspěvekNapsal: ned 26.02.2017 20:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7798
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
zz2012 píše:
Ne. Tak jak to převedeš do STL, tak se to tiskne. STL udává i tloušťku stěny, "dutost", "plnost" modelu. Prostě STL je "funkční hotový kus". V tiskovém SW (slicer) vygeneruješ gcode (nejčastěji), který jen upraví výstup pro danou konkrétní tiskárnu. Parametry, teploty, typ materiálu, korekce atp. Samozřejmě v tomto sw (slicer) můžeš i vytvořit podpory (support) a jiné pomůcky pro dobrý tisk, ale v STL se toto většinou neřeší.

Tak tohle bych prosil nějak podrobněji vysvětlit. Můžeš případně přiložit nějakou ukázku STL ve které je definovaná tloušťka stěny? Pokud jsem kdy pracoval s STL (asi 20let), byla to vždy jen obalová skořepina. Tím samozřejmě nemyslím solid s vymodelovanou sílou stěny. Takový model po převedení na STL bude zase jen obalová skořepina. Ale třeba se pletu. Proto bych rád viděl nějakou ukázku dat. Díky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Čím lepit konektory XT-60
PříspěvekNapsal: ned 26.02.2017 20:30 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 14.11.2016
Příspěvky: 62
Bydliště: Kroměříž
Lark píše:
Můžeš případně přiložit nějakou ukázku STL ve které je definovaná tloušťka stěny?

Na thingiverse je STL asi milion. Ale asi si nerozumíme. STL udává objem tělesa, jeho tvar i včetně dutin. Pokud myslíš tloušťkou stěny jen "perimetr" tak ten se nastavuje samozřejmě ve sliceru. Např. u přiloženého obrázku a STL je tloušťka stěny 10mm. Což samozřejmě nesouvisí s perimetrem. Z laického pohledu, a myslím že na to se i "Nacelnik" ptal, je tloustkou steny mysleno onech 10mm. A to v STL definováno je.


Přílohy:
vzorek.stl [25.97 KiB]
27 krát
vzorek.png
vzorek.png [ 134.98 KiB | Zobrazeno 1123 krát ]

_________________
MC-20hott, MC-22s, Taranis X9E
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Čím lepit konektory XT-60
PříspěvekNapsal: ned 26.02.2017 20:44 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.12.2007
Příspěvky: 298
Bydliště: Jelivářov
zz2012 píše:
Na thingiverse je STL asi milion. Ale asi si nerozumíme. STL udává objem tělesa, jeho tvar i včetně dutin. Pokud myslíš tloušťkou stěny jen "perimetr" tak ten se nastavuje samozřejmě ve sliceru. Např. u přiloženého obrázku a STL je tloušťka stěny 10mm. Což samozřejmě nesouvisí s perimetrem. Z laického pohledu, a myslím že na to se i "Nacelnik" ptal, je tloustkou steny mysleno onech 10mm. A to v STL definováno je.


Takže jestli to chápu správně - to co "leze" ze Solidu do STL je plný model (nezaměnovat s plným tělesem :-)) Ono je to vlastně logické, když si vytvořím skořepinu, vytiskne se skořepina. A když plné těleso, bude -pokuď se neupraví jinak v softu na generování iso kodu - plné těleso...

Díky moc...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Čím lepit konektory XT-60
PříspěvekNapsal: ned 26.02.2017 20:56 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15884
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Lark píše:
... model po převedení na STL bude zase jen obalová skořepina. ...

Takhle?
Příloha:
the_cube.jpg
the_cube.jpg [ 34.34 KiB | Zobrazeno 1114 krát ]
Předložené stl bylo jen "rozpojeno" a ugumována horní plocha.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Data pro 3D tisk - formát
PříspěvekNapsal: ned 26.02.2017 21:25 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.12.2007
Příspěvky: 298
Bydliště: Jelivářov
Tak jsem to zkusil - objemové tělo

Dle exportu se to vskutku tváří jako skořepina, respektive jako že se převádí jen plochy s nulovou tloušťkou..

hmmm hmmm hmmm..


Přílohy:
Díl1.STL [1.45 KiB]
25 krát
stl.png
stl.png [ 348.54 KiB | Zobrazeno 1079 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Data pro 3D tisk - formát
PříspěvekNapsal: ned 26.02.2017 21:33 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 14.11.2016
Příspěvky: 62
Bydliště: Kroměříž
To je věcí nastavení exportu.

_________________
MC-20hott, MC-22s, Taranis X9E


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Data pro 3D tisk - formát
PříspěvekNapsal: ned 26.02.2017 21:38 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.12.2007
Příspěvky: 298
Bydliště: Jelivářov
zz2012 píše:
To je věcí nastavení exportu.

POradíš jak se to nastavuje?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz