Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 585 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon 13.11.2017 12:37 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 29.8.2005
Příspěvky: 2381
Bydliště: Dvůr Králové n.L.
Přesně tak 2 závitovky jsou nutnost, jakmile je stolek uložen letmo tak musí být bytelný a na dlouhém vyložení jinak vibruje. A u kostky počítej s tím že vozíš větší hmotu a je to náchylnější na vibrace oproti klasice.

_________________
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: pon 13.11.2017 12:48 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5183
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
jo, jsem ve stejne situaci - nakoupil jsem dily na upgrade rebela v domeni ze bude potreba - vsichni furt psali jak to je v zakladu zahradik hrozny. A vysledek je ten ze furt tisknu na puvodnich dilech - zvladlo to letadla tak jsem to prohlasil za dostatecne :-)

Ale dily tu ted lezi v supleti a taky premejslim o kostce - ve vetsi ale stale rozumne velikosti rekneme 30x30x30 by to nebylo extremni hovado :-D

_________________
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 13.11.2017 12:55 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.6.2008
Příspěvky: 4272
Tak jasně, ty výhody ve větší velikosti asi nemusíme rozebírat. Aktuálně na to ale nemám prostor, nicméně mi přijde, že to nemusí být od věci ani v té "normální" velikosti...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 13.11.2017 12:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.6.2008
Příspěvky: 4272
Mad_Box píše:
A u kostky počítej s tím že vozíš větší hmotu a je to náchylnější na vibrace oproti klasice.


To je nějaká blbost, ne? U kostky přece právě odpadá vození stolku v ose Y, jezdí jen v Z, což je o několik řádů pomalejší.
Rychle jezdí extruder, ale v ose X mi to přijde úplně stejné jako u klasiky a v ose Y naopak vesměs lehčí než stolek s HB a v neposlední řadě i rostoucím výtiskem...

Nebo jsi to myslel nějak jinak?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 13.11.2017 13:14 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 29.8.2005
Příspěvky: 2381
Bydliště: Dvůr Králové n.L.
U klasiky máš pohyb rozdělen, takže na jednom řemenu ti visí vždy jen jeden vozík pro danou osu. Ale u kostky v jednom směru vozíš i celý pojezd druhé osy včetně krokového motoru a pokud to není bowden tak i extruder, takže na jednom řemenu máš hmotnost celého příčného pojezdu s krokovým motorem a extrudérem.. Toto je řešeno až u CoreXY systému apod.

_________________
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 13.11.2017 13:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.6.2008
Příspěvky: 4272
Mad_Box píše:
U klasiky máš pohyb rozdělen, takže na jednom řemenu ti visí vždy jen jeden vozík pro danou osu. Ale u kostky v jednom směru vozíš i celý pojezd druhé osy včetně krokového motoru a pokud to není bowden tak i extruder, takže na jednom řemenu máš hmotnost celého příčného pojezdu s krokovým motorem a extrudérem.. Toto je řešeno až u CoreXY systému apod.


Jasně, chápu, ale... Jednak si stojím za tím, že to nejspíš nebude v ose Y vážit o moc než u klasiky, ta tam sice nemá extruder a krokáč, ovšem stolek s poměrně masivní podložkou, topením, atd. také něco váží už sám o sobě. Zadruhé toto je dejme na diskusi u začátku tisku, ale s postupem tisku se situace horší o hmotnost vytištěného modelu, u větších věcí už na tom bude klasika hůře určitě.
Zatřetí (a to zrovna mě vadí asi nejvíce) je tu vliv akcelerace na vlastní model. Extrémní je to při vysokých úzkých thinwall dílech, jako třeba křidélka modelu, tam se to rozkmitává docela viditelně. A tady bych si od "cube" sliboval změnu asi největší...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 13.11.2017 13:32 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 29.8.2005
Příspěvky: 2381
Bydliště: Dvůr Králové n.L.
Jen píšu to s čím jsem na své kostce zápasil, klasiku jsem neměl, mám jen kostku a teď po nabraných zkušenostech stavím novou právě tak aby byla co nejlehčí atd.

_________________
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 13.11.2017 13:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 6119
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Dám ti tip, co jsem viděl někde na netu. Aby byl co nejlehčí extrudér, tak malinkej lehoučkej krokáč Nema 11 s mosaz šnekem na kolo plast na zubatici. Ten odkaz jsem si bohužel neuložil.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 13.11.2017 19:44 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2008
Příspěvky: 335
Bydliště: Chebsko
myslis tohle ? https://www.thingiverse.com/thing:722322


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 13.11.2017 21:52 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 14.6.2008
Příspěvky: 205
Bydliště: Trutnov
Celeron píše:
Dám ti tip, co jsem viděl někde na netu. Aby byl co nejlehčí extrudér, tak malinkej lehoučkej krokáč Nema 11 s mosaz šnekem na kolo plast na zubatici. Ten odkaz jsem si bohužel neuložil.
Jirka


Ten motor sám o sobě je skutečně malý, ale s tou převodovkou je stejně těžky jako 42mm dlouhý motor NEMA17. Cena cca 3x vyšší a zástavbové velikosti diskutabilní.

Lipánek

_________________
Futaba T10 2,4 gHz; T-REX 600 E FBL BeastX; Protos FBL BeastX
X-quadrocopter APM2.5.2 vlastní rám


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 13.11.2017 23:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 6119
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
To není ono. Motor měl přímo na hřídeli šnek cca 8 mm průměr, zabíral do šnekovýho kola co bylo na stejný ose jako zubatice a byl svisle nahoru.
Mema 11 s těžkou a do boku vycabenou převodovkou z odkazu na Thingiverze je opravdu nesmyslný řešení.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 14.11.2017 8:25 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 29.8.2005
Příspěvky: 2381
Bydliště: Dvůr Králové n.L.
No on sice extruder jede pomalu ale na retrakcích musí docela upalovat při vyšších rychlostech tisku (mluvím o 100mm/s a víc) a tam už se to s převodem do pomala nesmí přehánět. Teď mám na cestě E3D Titan extruder který je tuším 1:3 do pomala, je to lehký plast s naváděním až ke kolům aby nedocházelo k pružení fillamentu a k němu tenký Nema 17 (17hs4023)

_________________
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 14.11.2017 9:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 6119
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Šnekový převod se dá realizovat už od 1:15. Když to přepočítáš, tak by krokáč neměl mít problém to otáčkově zvládnout při ještě nějakým slušným "výkonu". Ve šnekovým převodu jsou sice větší ztráty než v přímým nebo řemínkovým převodu ale nebál bych se toho.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 14.11.2017 9:34 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 12.1.2014
Příspěvky: 441
Bydliště: Zlín
Jak pise madbox, mam extruder prevodem 1:3.6 a retrakce max na 30mm/s, kvuli tomu prechazim na 1:2, aby mi pri retrakcich motor tolik nehral.
Jinak na male extrudery doporucuji mrknout na cykloidal extruder ktery se s hotendem vejde do 100g. Prevody velke.
http://forums.reprap.org/read.php?1,711718


Přílohy:
CycloExtruder_v04-6.png
CycloExtruder_v04-6.png [ 439.43 KiB | Zobrazeno 627 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 14.11.2017 9:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 6119
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Cykloidal extruder má převod 1:16, což je mnohem víc něž Tvých 1:3,6. Tak proč se to používá?
Před časem jsem se byl podívat u známýho na Velemanna. Tam je převod na extrudéru možná 1:5 a krokáč se mu nehřeje. Nevím, jaký má retrakce, ale tiskne mu rychleji a líp, než můj Rebel II. :(
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 585 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz