RCmania.cz - web pro modeláře a modely
http://www.rcmania.cz/

reprap 3D tiskárny v modelařině - III
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=146&t=80077
Stránka 36 z 38

Autor:  Amper [ pát 10.11.2017 12:45 ]
Předmět příspěvku:  Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - III

tak to udelej tak ze vemes jen vnejsi tvar a vnitrek nechas plnej nebo vypalis na hrubo pajkou.

Je to easy a protoze nejdes do minusu tak ti staci normalni rovna frezka. Na estlcamu je video o 3D

Autor:  Lark [ pát 10.11.2017 16:01 ]
Předmět příspěvku:  Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - III

Co jsem koukal, tak ten Estlcam umí i kulové frézy. Bude mít při zapichování menší odpor než válcová. Nalepil bych hranolek XPS oboustrankou na pomocnou lištu silnější než je poloměr frézy a a to celé znova oboustrankou na stůl, nebo přitáhnout upínkama. Použil bych dvoubřitou, hladovou, kulovou frézu co největšího průměru a kopíroval řádkováním napříč. Pak podříznout a odlehčit vnitřek, třeba i tou páječkou.

Autor:  Amper [ pát 10.11.2017 16:54 ]
Předmět příspěvku:  Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - III

ano ale mam osobne vyzkouseno na balze ze kulate tvary jsou akceptovatelne i rovnou frezou. Stacilo to zarovnat par tahy smirku. Delal jsem takto ulozeni pro kulomet na SE.5 a to je to same ale opacne

Autor:  Lark [ pát 10.11.2017 17:07 ]
Předmět příspěvku:  Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - III

Amper píše:
...Delal jsem takto ulozeni pro kulomet na SE.5 a to je to same ale opacne

To opačně jsi myslel jako dutý tvar (korýtko)? Pak ale v závislosti na průměru frézy a zakřivení tvaru, zůstávají nedobraná dna. Samozřejmě vyduté tvary se dají dělat i válcovou, ale ta kulová se při zapichování tolik nedusí a díky rádiusu dělá i lepší povrch.

Autor:  Amper [ pát 10.11.2017 19:21 ]
Předmět příspěvku:  Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - III

ano, korytko. Zustalo rovne dno ale vzhledem k tomu ze freza mela 1.5mm to nebyla takova tragoska :-) Bylo to male takze jsem to nejak moc neresil a rozhodne to ukazalo ze MPCNC i Estlcam to davaj v pohode.

Autor:  Lark [ pát 10.11.2017 21:11 ]
Předmět příspěvku:  Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - III

No jó, u tak malý frézičky to asi není ani znát. :lol:

Autor:  Celeron [ pát 10.11.2017 22:47 ]
Předmět příspěvku:  Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - III

Lark píše:
Co jsem koukal, tak ten Estlcam umí i kulové frézy.

Nojo, ale já mám jen takový hruškový, dole rádius cca 5 mm a pak šikmo nahoru k stopce 3,15 mm. Takže nastavit kulovou a na ten kužel ke stopce kašlat?
Jirka

Autor:  martin z [ pát 10.11.2017 23:08 ]
Předmět příspěvku:  Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - III

Uf, to jsem rád, že náš kus Průša i3 mk2 tiskne parádně a jsme s ním doma spokojeni! Se zájmem jsem si vlákno od uživatele Joshua přečetl až do konce.

https://shop.prusa3d.com/forum/stavebni ... t6564.html

Autor:  jyrry [ pát 10.11.2017 23:14 ]
Předmět příspěvku:  Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - III

Koukám že Luboš je docela ve formě :roll:

Autor:  Lark [ pát 10.11.2017 23:31 ]
Předmět příspěvku:  Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - III

Jestli má na špičce polokouli, a pak je nahoru odlehčená kuželem, tak to nevadí a chová se jako kulová. Jestli je to ale kuželová s rádiusem menším než je popoměr frézy, tak se chová jako toridní a jako kulová použít nejde.

Přílohy:
Výstřižek.PNG
Výstřižek.PNG [ 15.36 KiB | Zobrazeno 240 krát ]

Autor:  tomashr [ pon 13.11.2017 8:35 ]
Předmět příspěvku:  Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - III

jyrry píše:
Koukám že Luboš je docela ve formě :roll:


On má vždy velmi charakteristické vyjadřování :lol: :lol:

Jinak ale ryze fakticky tvrdí něco dost podobného tomu, co jsem tu už konstatoval i já, totiž že v současné době už je velmi sporné, nakolik je cena i3 adekvátní kvalitě.
Tiskárna to je pořád dobrá, ale jsou tu alternativy za polovinu, ne-li třetinu ceny. A tady je právě důvod té kritiky, dost lidí by v podstatě nemělo problém cenu za "original Prusa" zaplatit, jenže s tím rostoucím rozdílem proti lowend logicky klesá ochota tolerovat nedostatky. A ať si říká kdo chce co chce, tak i3 minimálně ve verzi mk2/mk2s má diskutabilních bodů docela dost a jakožto zkušený uživatel si docela stojím za názorem, že mk1 byla v některých ohledech praktičtější.
U mk3 se to možná vychytalo lépe, dost novinek vypadá skutečně přínosně, jenže jednak je dostupnost tragická a za druhé mi nadšení trochu kazí pocit, že spíš než inovace je to náprava nesrovnalostí minulé verze, jinými slovy že mk3 bude konečně plnit to, co marketing u mk2 sliboval :(

Autor:  igorb [ pon 13.11.2017 8:53 ]
Předmět příspěvku:  Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - III

tomashr píše:
jinými slovy že mk3 bude konečně plnit to, co marketing u mk2 sliboval :(


Tak zostava len dufat ze to nebude az MK4 co naplni ocakavania MK3 :- )))))))))))))))

(sorry, nedalo sa)

Autor:  tomashr [ pon 13.11.2017 10:52 ]
Předmět příspěvku:  Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - III

Neomlouvej se, stát se může leccos...

Nicméně ta moje poznámka byla míněna poměrně cíleně směrem k PEI podložce a autolevel, kde skutečně mk2 má mouchy a v tomto bodu si myslím, že by mk3 měla být úspěchem, jednoduchá výměna vrstvy a dotažená PINDA sonda by opravdu měly nemalou část problémů řešit, v tomto jsem optimista.
A co se týče novinek přímo u u mk3, tak lepší mechanická stabilita se splní, ta změna konstrukce je jasná, tady je jen na diskusi, zda by to nešlo "ještě lépe", ale že tu pokrok bude je opět celkem nesporné. Zrovna tak není důvod, aby nechodily tišší ventilátory, sonda filamentu, atd. A přínos lepšího boardu s Trinamic drivery zase může být složitě rozeznatelný i tak nějak z principu, takže tam by si naběhnout nemuseli (tam je spíš možná nedomyšlenost, ve které si naběhli v tom, že nepřešli na 32bit CPU, které by do budoucna umožnilo více cool displeje a podobné věci, ale to je trochu jiné téma).

Autor:  tomashr [ pon 13.11.2017 11:18 ]
Předmět příspěvku:  Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - III

Abych jen nepomlouval a nestěžoval si, tak jeden podstatně konstruktivnější dotaz :D

Co myslíte, je rozumný nápad se pustit do stavby Rebel sCube - http://www.rebelove.org/viewtopic.php?f=56&t=1778 ?
Docela mi to začíná vrtat hlavou, slušnou část dílů mám "zadarmo" jako pozůstatky různých starších bastlení a upgradů, takže cenově by to bylo OK. Na koncepci mě asi nejvíc láká pokles vibrací tištěného dílu díky tomu, že stolek jezdí jen pomalu v ose Z, to je u "klasiky" typu Rebel/Průša problém vždy z principu, se kterým vlastně nejde nic dělat.

Je nějaký důvod, proč mi to rozmluvit a označit to za nesmysl? Vím, že tu nějaké pochvalné komentáře o Cube byly, ale šlo o větší kusy, nicméně připadá mi, že by to mohlo být zajímavé i v klasické "reprap velikosti" cca 250x200x200mm...

Autor:  Celeron [ pon 13.11.2017 11:28 ]
Předmět příspěvku:  Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - III

No když ji dáš Z-ko na 4 tyče a propojíš obě závitovky ozubeným řemenem a uděláš osu Z tak 500 - 700 mm, tak už na tom půjdou tisknout i trupy na zaformování. :) Taky se na to chystám.
Jirka

Stránka 36 z 38 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/