Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pát 25.11.2016 20:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.11.2008
Příspěvky: 2384
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
Mapik píše:
Kdybych si já dneska vybíral 3D tiskárnu, tak bych volil Prusu Mk.2 .
Trable s výběrem tiskárny si můžete přečíst tady http://joysfera.blogspot.cz/2016/10/jak-vybrat-3d-tiskarnu.html a zkušenosti se stavbou Mk2 tady http://joysfera.blogspot.cz/2016/11/zkusenosti-ze-stavby-3d-tiskarny-i3-mk2.html.
Případně kdyby byl někdo fajnšmekr, tak se dá na thingiverse najít, jak zkombinovat rám z rebela se zbytkem z i2 Mk2.

Díky za odkazy. Přesto. Po přečtení jsem si myslel, že mám jasno, ale zase s odstupem času zase nějak moc přemýšlím......... :( :roll: :mrgreen:

_________________
Co neubrzdíš neukecáš.


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: ned 27.11.2016 14:51 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 21.8.2011
Příspěvky: 37
Bydliště: Brno
Napíši ze své zkušenosti....
V práci máme Průšu i3MK1 byl koupený jako hotová tiskárna a tiskne na něm jeden kolega, až na pár detailů velmi pozitivní ohlas. (Negace byla spíš na to, že na tom něco měnil a měli to dorvaný tak fest, že měl co dělat aby to povolil a nic neurval)

Už dlouho jsem si chtěl nějakou tiskárnu pořídit a nakonec jsem si koupil stavebnici Průšu i3MK2. Stavebnici postavili moji kluci s kamarády (12-15roků). Sice po úvodním testu jim to napsalo silně zkřivené osy, ale že bude tisknout, opravdu tiskla a vše v pohodě i pravé úhly. Nemohl jsem jim to vypnout a začít kontrolovat, to fakt nešlo. Pak jsem našel dvě chyby ze stavby, ale jinak OK. Po cca dvou měsících provozu, nemůžu říct nějaké křivé slovo. Nemusím nic kalibrovat, tisky jsou v pohodě. No jedna věc mi vadila a to hluk. Ten jsem ale vyřešil. No a teď nám nějak jedna tiskárna nestačí :-).
Proto zvažuji postavit druhého Průšu. Ale chci stavět s tím hliníkovým rámem, co tu někdo postoval. Nebudu kupovat celou stavebnici to mě přijde zbytečné a moc drahé. Celou stavbu mám spočítanou na nějakých 10-11tis. a dalo by se jít i níže pokud bych dával levnější součástky třeba místo Rambo bych dal Arduino a Ramps, místo original E3D V6 Full nějakou čínskou kopii atd.

Myslím, že Prusa je dobrá tiskárna a má také dobrou podporu. Další plus je vývoj, dnes si můžeš pořídit upgrade na 4 barvy, co bude za rok??? Plus komunita lidí co sami tu tiskárnu vylepšují nejen u nás ale i ve světě. Kde je proti tomu bez urážky Rebel, Rebelix a další...

Petr


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 27.11.2016 17:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 16.11.2003
Příspěvky: 568
Rebel je na stejne urovni :D Ale pro jinou komunitu Jsem rad že je tu rebel i pruša

_________________
zbek

EPA Kombat


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 27.11.2016 18:12 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 21.8.2011
Příspěvky: 37
Bydliště: Brno
Určitě tím, že je víc komunit je i víc nápadů. Aneb, když dva dělají totéž není to vždy totéž...

Petr


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 27.11.2016 21:03 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 2.8.2008
Příspěvky: 1072
Kolego torao, jak jsi prosím řešil ten hluk? Rád pochytám inspiraci, za sebe mě napadá položit tiskárnu na nějakou tlumící podložku, obestavět tiskárnu nějakou krabicí z plexi, zavřít tiskárnu do skříně..


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 27.11.2016 21:25 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 20.9.2007
Příspěvky: 721
Bydliště: Praha 6 Suchdol
měl jsem Průšu a zanevřel jsem na to, pořídil jsem Rebelixe2 a jsem spokojenější. Vyhovuje mi ta konstrukce a celkově to prostě působí víc stabilnější. Konstrukce Průši na závitových tyčích je prostě divná, stejně ten plocháč tam. Ale na funkci to asi stačí...

_________________
therccustomjets.cz
customwings.cz


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 27.11.2016 22:13 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 21.8.2011
Příspěvky: 37
Bydliště: Brno
to: Martin z
řešil jsem to tímhle http://www.thingiverse.com/thing:1707045
ale stejně ji hodlám zavřít do plexiskla, neb se mi nechce v dílně pořád topit...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 28.11.2016 6:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.11.2008
Příspěvky: 2384
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
A právě to odpružení už přímo řeší i Poseidonm. Dává na svůj výrobek přímo gumové nožičky.
Nebo viz ve videu třeba od 10:50 https://www.youtube.com/watch?v=Xk2F_SUdhCg
Ač Poseidon nemá takovou uživatelskou základnu jako Průša, přesto mi jeho konstrukce prostě přijde lepší.

_________________
Co neubrzdíš neukecáš.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 28.11.2016 13:18 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 21.8.2011
Příspěvky: 37
Bydliště: Brno
Citace:
Ač Poseidon nemá takovou uživatelskou základnu jako Průša, přesto mi jeho konstrukce prostě přijde lepší.


To určitě. Mě se třeba nelíbí uchycení ložisek stahovacími páskami. Ale na druhou stranu, na Průšovi ta konstrukce bude asi dostatečná neb co vím sestavená tiskárna přežije cestu poštou na Nový Zéland, a krásně tam tiskne.
Další plus vidím v tom, že přijde mladej založí SD kartu a tiskne. Nemusím nic kalibrovat, a já nemám strach, že udělá díru do podložky. Z mého pohledu je Prusa i3MK2 uživatelsky "frendly".


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 28.11.2016 13:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.11.2008
Příspěvky: 2384
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
Do Poseidona se také rve karta a s kalibrací je určitě také na tom stejně :-)
https://www.youtube.com/watch?v=wuRhBp-z6Ls

_________________
Co neubrzdíš neukecáš.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 28.11.2016 16:05 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 21.8.2011
Příspěvky: 37
Bydliště: Brno
Karta se snad dnes už dává do všech tiskáren, tak jsem to nemyslel.. Já myslel strčí kartu a tiskne, nemusí seřizovat podložku, dávat sklo, připravovat sklo atd.

Mimochodem, jak často tiskárnu převážíte, přenášíte?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 28.11.2016 21:33 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 2.8.2008
Příspěvky: 1072
Děkuji za tip na odpružené nožičky, už máme dvě vytištěné, zítra dotiskneme zbývající a vyzkoušíme.

K těm stahovacím páskám na ložiskách tiskárny i3 MK2 i všude jinde na konstrukci - už jsem byl na to z různých komentářů uživatelů psychicky připravený a tak když jsme tiskárnu předevčírem a včera doma stavěli, tak jsem byl v pohodě, vzpomněl jsem si jak mě starší modeláři kdysi poučili, že éro má bejt lehký na lítání a né bejt těžký betonový aby přežilo havárii.. :wink:
Mě se to jeví jako uspokojivě funkční, náhradních pásek mám v zásobě vždy dost a možnost tiskárnu si časem dotunit to nevylučuje.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 04.12.2016 18:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.11.2008
Příspěvky: 2384
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
Jak je to s vyhřívanou deskou na Průšovi a na Poseidonovi? Jestli jsem si dobře všiml, tak Průša tiskne rovnou na vyhřívanou desku a dle videí Poseidona je tam ještě sklo. Průšovo řešení asi bude lepší, ale na druhou stranu, i když, asi chvíli trvá, než se sklo prohřeje, tak je bude lepší na údržbu. A nehledě na to, že je daska tím sklem chráněná.

_________________
Co neubrzdíš neukecáš.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 04.12.2016 18:21 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4715
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Novej prusa ma na hliniku nalepenou specialni folii - PEI. Zrovna to resime ve vlakne o 3D tisku. Vyhoda u prusi je lepsi auto kalibrace ale nevyhodou je to ze kdyz clovek natiskne neco co nechce podlozka pustit tak se musi pretahovat s celou tiskarnou. Coz neni uplne optimal.

Osobne to udelam tak ze na 2mm alu plech dam PEI folii a to polozim na 3mm alu heatbed (a pricvaknu normalne svorkama). Chci jen vyskove stelovani, to ze clovek nepostavi tiskarnu sisatou beru jako standard. 2mm plech beru proto ze s nim pujde pripadne zapruzit aby se vyrobek pustil te PEI podlozky. Mezi plechy mozna maznu teplovodivou pastu at je prenos tepla co nejlepsi a bude to.

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 04.12.2016 18:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.11.2008
Příspěvky: 2384
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
Myslíš tohle vlákno? http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=146&t=73024&start=1140

_________________
Co neubrzdíš neukecáš.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz