Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Import scanu výkresu do Draftsight
PříspěvekNapsal: pon 25.04.2016 14:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5531
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Tohle bude asi pro Larka. Tak mám scany plánku v PNG. V W7 Malování jsem to musel otočit o 90 st, scaner umí A1 výšku, šířku co dá fleška. :wink:
Když jsem dal v Malování vlastnosti, tak to rozměr má správnej. Ale po nacucnutí jako podkladovýho výkresu do Draftsightu 2015 na pozici 0.0 a měřítko při vložení 1 a poměru stran 1:1 se zmrskne šířka výkresu z 2300 mm na 1 (slovy jeden) mm. :roll: Co to je zase za bejkárnu? Napadá mě zda si to importem nějak nepřevrátilo kreslící jednotky z původních milimetrů na "šířka výkresu je jedna kreslící jednotka". Ale když do toho přidám rastr 1 mm, tak to vypadá, že to je skutečně široký 1 mm. Když jsem zkusmo zadal měřítko 2300, tak import skončil na error číslo, možná příliš velký výkres.
Stejný blbosti dělá Solidwork s importama STL i v sobě vytvořenejma, tam se z milimetrů dělají metry. :roll: To je bordel...
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Import scanu výkresu do Draftsight
PříspěvekNapsal: pon 25.04.2016 15:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2007
Příspěvky: 8112
Bydliště: Trenčianska Turná
Obrázky: 0
Z formátu *.png urob *.jpg a ten by malo zobrať v pohode.

_________________
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Import scanu výkresu do Draftsight
PříspěvekNapsal: pon 25.04.2016 15:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7995
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
A jakým způsobem to vkládáš? Dám Vložit > Referenční obrázek, vyberu soubor a v dialogovém oknu (viz. příloha) nechám zaškrtnutý "Měřítko: Určit později". Po potvrzení OK se objeví levý dolní roh v 0,0,0 a obdélníl si natáhnu podle potřeby na přibližný rozměr výkresu (podle souřadnic na spodní liště). Při natahování se pořád zachovává poměr stran. Před scanováním je dobré mít v obrázku nějakou dlouhou úsečku se známou délkou, nebo třeba kótu rozpětí. Po vložení do DS si udělám co nejpřesněji kótu na tom známém rozměru. Z hodnoty kóty a požadovaného rozměru si spočítám poměr potřebného zvětšení/zmenšení, obrázek i s kótou označím a funkcí "Měřítko" obrázek včetně kóty upravím na správný rozměr. Když hodnota kóty přesně neodpovídá, můžeš ten krok Měřítko vrátit (Ctrl + Z), nebo spočítat nový poměr pro zpřesnění. Vložit scan přímo v měřítku je totiž problém, protože ten scan má i nějaký okraj, takže se z toho stejně nedá vycházet. Abych vyzkoušel jestli je nějaké omezení velikostí scanu nemám bohužel čím ověřit, ale PNG je podle mě výhodnější než JPG.

P.S. Ještě mě napadlo, jestli nemáš při vkládání moc zoomnutý pracovní prostor. I při tom natahování při vkládání se dá kolečkem myši zoomovat, takže si během toho natahování výřezu kontroluj dole v liště ten rozměr. Jak je velký ten tvůj scan? Jestli se to vejde do mailu, tak mi to pošli a vyzkouším to.


Přílohy:
Výstřižek.PNG
Výstřižek.PNG [ 56.97 KiB | Zobrazeno 1018 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Import scanu výkresu do Draftsight
PříspěvekNapsal: pon 25.04.2016 18:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5531
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Dělám to jak píšeš, ale ne "Měřítko určit později" ale rovnou faktor 1. Myslel jsem, že se to přenese skutečně 1:1. Tak to zkusím podle Tebe. Teď na to ale nemám čas, zítra se ozvu.

To LV: Myslíš, že je problém že PNG má moc mega a po kompresi do JPG to míň mega sežere?

Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Import scanu výkresu do Draftsight
PříspěvekNapsal: pon 25.04.2016 18:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7995
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
U čárové grafiky to JPG víc rozpatlá a velikostí souboru je možná ještě větší než PNG. Dej pak vědět.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Import scanu výkresu do Draftsight
PříspěvekNapsal: pon 25.04.2016 21:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7995
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Tak jsem si jen na zkoušku jen zvětšil bitmapu scanu A4 na rozměry viz.příloha. Velikost souboru PNG ~34MB a to samé jako JPG ~9MB, což mě dost překvapilo. Oba dva jsem bez problémů vložil mým postupem do DraftSight. Sice mu to chvíli trvá, ale bez problémů oba formáty vloží. Doplnění kóty na rozpětí křídla a přepočítání potřebné úpravy měřítka už je rychlé.


Přílohy:
Parametry_PNG.PNG
Parametry_PNG.PNG [ 111.58 KiB | Zobrazeno 928 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Import scanu výkresu do Draftsight
PříspěvekNapsal: pon 09.05.2016 12:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.12.2006
Příspěvky: 644
Bydliště: Českolipsko
Postup Larka je asi jediný správný, sám jsem na jiný, jednodušší nepřišel a používá taky tento postup. Pro uklidnění, nikoliv v DS, ale v ACADu - chová se při tom úplně stejně.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz