Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon 18.04.2016 10:02 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4718
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Ziju z toho do dnes :-D

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
PříspěvekNapsal: pon 18.04.2016 10:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5538
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Nojo, to je hezký, ale v něm se zrovna všecko dělá jinak než v Sw. :cry:
Lítám jak je potřeba mezi Orcad, Eagle, Autocad, Draftsight, Solidwork a teď ještě Sketchup, no to by mě z toho asi už brzo jeblo. :cry: Výsledek je ten, že nic neumím pořádně, snad až na ten Orcad, ale v něm jsem už leta nic nedělal. :oops:
Jirka


Naposledy upravil Celeron dne pon 18.04.2016 10:54, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 18.04.2016 10:46 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 12.1.2014
Příspěvky: 436
Bydliště: Zlín
V SW použij postup jak psal Flyhawk. Jen klidně přeskoč 2D překreslování (vlož si obrázek do skici). Jenodnotlivé řezy si rozmísti podle podélného řezu. Celé to protáhneš pomocí "spojení profilů" a obrys podélného řezu použij jako vodící křivky.
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=22&t=76351 Nástin jak dělat žebra najdeš tady.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 18.04.2016 11:44 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 14.12.2009
Příspěvky: 746
zkoušel jsi Fusion360? Budeš to mít pro CNC (obsahuje CAM) i pro 3D tisk.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 18.04.2016 12:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5538
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
walter2 píše:
zkoušel jsi Fusion360? Budeš to mít pro CNC (obsahuje CAM) i pro 3D tisk.

Další dobrák, kterej chce aby mě jeblo. :) Psal jsem, že už těch Cadu bylo dost. Navíc celkem dobrej Estlcam 2,5 + 3D mám koupenej a 3D tisk cestu prošlapanou mám a už jakž takž umím, co potřebuju.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 18.04.2016 13:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8024
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Nevím jestli u SW jde vložit bitmapu jako podklad, ale pokud ne, můžeš si ty řezové a obalové křivky překreslit i v tom DraftSight a vyexportovat v DXF. Pro trup bych použil jen poloviční tvar a druhou stranu zrcadlil. Ty ručně malované podklady totiž nebývají moc přesné a ani smetrické. Taky nevím jaké možnosti má skycář v SW. V Catii se dají v režimu 3D vytvářet ve skycáři samotné křivky, takže z nich nemusíš vytvářet solidy a použiješ je jen pro vytvoření těch obalových ploch. Z nich potom vycházet na tvorbu jednotlivých přepážek z řezů v potřebných místech a pro další konstrukci. Je to ale opravdu hóódně práce a kvůli přesnému umístění a pohlídání kolizí, si musíš vymodelovat i veškeré díly, jako serva, táhla, páky, motor, nádrž podvozek ... Přesně jak popisuje flyhawk. Živil jsem se karosařinou a jak píše Atnarfus, pro stavbu jednoho modelu jen pro sebe bych se do toho taky nikdy nepustil, i když kdysi jsem ty choutky měl, ale nakonec jsem toho nechal. Přeskakování mezi spoustou CADů ti určitě nedoporučuji. Postupy modelování se ti motat dohromady a nikdy se je nenaučíš pořádně ovládat. Ten SW má dost dobré možnosti, tak bych u něj asi zůstal a pro to překreslování bitmap ti ten DrafSight taky stačí.
Přeju hodně vytrvalosti. Budeš jí potřebovat.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 18.04.2016 15:49 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 14.12.2009
Příspěvky: 746
Celeron píše:
Další dobrák, kterej chce aby mě jeblo. :) Psal jsem, že už těch Cadu bylo dost. Navíc celkem dobrej Estlcam 2,5 + 3D mám koupenej a 3D tisk cestu prošlapanou mám a už jakž takž umím, co potřebuju.
Jirka


Promiň


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 18.04.2016 16:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5538
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
walter2 píše:

Promiň


Nic se neděje ale Lark taky tvrdí to samý co já, mnoho Cadů, vše se plete a nic se neumí pořádně. :)
Tož tak.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 18.04.2016 18:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.6.2005
Příspěvky: 969
Bydliště: Česká Ves
Obrázky: 0
Moje práce v Solidworksu. Taky jen překreslené vnější obrysy z plánu a zbytek je vlastní tvorba.


Přílohy:
Výstřižek.PNG
Výstřižek.PNG [ 597.29 KiB | Zobrazeno 874 krát ]

_________________
http://www.miki-rcletani.wbs.cz/
http://marekrc.rajce.idnes.cz/
Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 18.04.2016 19:55 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.2.2015
Příspěvky: 708
Bydliště: Chlumčany (PJ)
Obrázky: 0
jak mas prosim te resene klapky? ja to nejak nemuzu vymyslet :-/

_________________
Taranis X9D+


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 18.04.2016 20:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.6.2005
Příspěvky: 969
Bydliště: Česká Ves
Obrázky: 0
Blacksite píše:
jak mas prosim te resene klapky? ja to nejak nemuzu vymyslet :-/

Tak jestli to byl dotaz na mě, tak tady je pár fotek ze stavby. Použil jsem hmoždinkové panty.
Pár fotek stavby křídel tam je.
http://marekrc.rajce.idnes.cz/Bellanca_Super_Decathlon_2.4m/

_________________
http://www.miki-rcletani.wbs.cz/
http://marekrc.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 20.04.2016 12:43 
Mazák
Mazák

Registrován: 1.1.2008
Příspěvky: 2294
Bydliště: Ban.Bystrica
Pekne od navrhu, frezovania, stavby. Len ja by som elektoniku pripevnil cez nejaku pruznu podlozku. Vibracie od motora su nebezpecne .

Odoslané z Lenovo A5500-F a podpis odstránim


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 20.04.2016 12:54 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 20.7.2006
Příspěvky: 106
Bydliště: Rakovnicko
Postupů, jak začít kreslit v nějakém 3D modeláři je hodně. Kreslením se živím, takže každý, kdo se naučí v nějakém programu, nedá na něj dopustit. Já dělám v solidworksu. Základem je, že sestava má několik dílů (trup, křídlo, VOP,SOP, podvozek). Dělám tedy trup jako díl, nikoli jako sestavu. Rozdíl je akorát ten, že nedělám sloučení objemů, takže se dají pak díly krásně nasázet na desku a vyřezat. Začínám zobrazením základních rovin, na které si buď nakreslím řezy (nebo jednoduše přes ctrl+C) nakopíruji dxf data na roviny a udělám skici pro následnou tvorbu objemu. Výborné je, že se dají řezy jednoduše odsazovat, takže není problém třeba natáhnout předek kvůli těžišti apod. V sekci makety jsem kreslil spitfira ¼, kde je třeba předek nepatrně natažen, což není vidět. Zároveň se dají krásně dělat negativy křídel. Pokud nejsou dxf data, dá se v novém dílu do skici vložit jako podklad obrázek (nástroje- nástroje pro skici – vložit obrázek) v jakémkoli formátu, který se potřebně zvětší a pak se obtahuje. Když mám hotové přepážky, začnu dělat podélné nosníky. Udělám rovinu v místě, kde chci nosník a promítnu si na tuto rovinu řezy přepážek v daném místě (skica – funkce převést entity a průsečnice), takže je to max. přesné. Pak vytáhnu nosníky. Přesnost je super, ale v reálu na nic, protože kdo frézuje na cnc ví, že tl. materiálů jsou různé a když je to přesně vyřezané, tak do drážky 3mm přepážku nezasadí a musí přibrušovat. Když jsem třeba kreslil spita, tak v určitém bodě návrhu, kde jsem věděl, že už s tím nebudu nic dělat (když už je model hodně složitý se stovkami skic a pomalu se s ním pracuje), přeuložím díl do formátu xt (parasolid) a pokračuji dále. Přijdu o vazby a skici, ale dělá se s tím zase rychle. Takže když mám komplet hotový model včetně odlehčení rohů v zámcích, tak má solidworks výbornou funkci , což je odsazení ploch a aniž by se nabourali vazby v sestavě, nebo v dílu, odsadím plochy v zámcích třeba o 0,1mm a jak sundám díly z cnc, ofouknu je vzduchem a sesazuji, nic nebrousím. Řezy jsou krásně čisté, ale to už je věc zkušenosti a technologie. Hlavně při řezání nepospíchám, řežu nástrojem pr. 1,6mm rychlost 450mm/min a hrany jsou krásně čisté. Není problém sem vložit nějaké obrázky, nebo natočit nějaké video. Zásadně kreslím na zámky, abych vše sesadil a nemusel použít plánek. Když si člověk pohraje s databází materiálů, tak vychází dle fyzikálních vlastností i váha. Hustoty a váhy jsou známé, takže i to je docela zajímavá informace. To samé i poloha těžiště, ta se dá také přibližně zjistit. Co mě mnohdy štve je, že výrobci komponent pro modeláře mají 3D data svých výrobků, ale nepustí ani bitmapová data, aby si člověk model dokreslil co nejvěrněji. Myslím motory, příslušenství mpjet., nádrže. Něco se občas sežene (serva), ale je to bída. Takže si kreslím i tyto díly.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 20.04.2016 19:58 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 20.9.2007
Příspěvky: 721
Bydliště: Praha 6 Suchdol
vlada7: ten spit je boží.. :-)
já jsem si oblíbil frézu 1mm, řežu 850-1050mm/min při 24000 ot. Taky mám pěknej řez. Hezčí je tedy u letecké. Jinak po vyfrézování to nechám odjet, vezmu brusnou houbičku a přejedu to přes řezy. Líbí se mi to víc, než z laseru. Šlo by to třeba 0,5 tkou po čáře? Nebo už je ten průměr za limitem možností? Mám nejmenší 1mm.

_________________
therccustomjets.cz
customwings.cz


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 21.04.2016 7:04 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 20.7.2006
Příspěvky: 106
Bydliště: Rakovnicko
Ono není asi potřeba řezat menším nástrojem, dělal jsem dlouho pr.1,6mm, pak jsem přešel na 1 a 1,2mm,
ale pak jsem se zase vrátil k většímu průměru. Menší průměry se odtlačují, takže člověk musí snížit řeznou rychlost a já si na konci kreslení jednoduše odlehčím rohy na dílech. Nehledě na různost materiálu, topolovka, letecká překližka apod...Řežu 1,6mm oboje. U obrábění duralu frézuji nějčastěji jednobřitými nástroji, to jde výborně a přesnost dílů je ve dvou stovkách. Člověk stráví daleko víc času upínáním a přípravou, než samotným frézováním. Konstrukce spita vypadá na první pohled složitě, ale stavebně je hodně jednoduchá. Při stavbě hned opravuji nedostatky na 3D modelu, protože už vím, že nebude jen jeden kus a další stavba už bude pohodová. Je super, že po záletu modelu je hodně jednoduché na 3D modelu změnit třeba negativ křídla, přepočítají se mi díly a program pro frézování a mohu udělat třeba jen nová křídla, která pak nasunu na spojovací trubku k původnímu trupu a můžu jít létat.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz