Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 58 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pát 26.02.2016 10:26 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 22.5.2006
Příspěvky: 611
Obrázky: 18
pkotatko píše:
Vcera jsem si hrel s FreeCAD a ono to pujde. Uz jsem si vytvoril prvni jednoduchy kousek ktery zrovna potrebuji. Jeste malinko doladit a muze na tisk.
Takze posledni otazka. Mam u tohoto programu zustat ? Nebo je tam neco zasadniho proc zvolit neco jineho ?
Diky moc a moc za vsechno
Petr


Na otázku "proč zvolit něco jiného" lze odpovědět jednoduše.
Ukaž mi někoho, kdo se věnuje FreeCADu dlouhodobě a neskáče z produktu na produkt, pokud narazí na problém, který neche řešit.
A nebo chce hned na začátku něco, k čemu díky základní znalostí produktu ještě nedošel..... Zářné příklady uživatelů na fóru c-n-c.cz

Pro rozhodnutí můžeš pohledat například na GIT projekty i polokomerční, které hromadně migrují do FreeCADu.
Taky najdeš obrovskou kupu projektů které jsou naprostá bomba a jedou primárně na FreeCADu, plno jich je na G+.

Důvod je prostý, přenositelnost mezi obrovskou základnou uživatelů, multiplatformní dostupnost a jistota že to finančně utáhnou na "licencích"

FreeCAD do běžného použití již dozrál. Navíc na rozdíl od jiných OpenSource CAD projektů je jediný použitelný.
Snadnost ovládání neřeším, každý produkt má svoje a profesní cad hned taky nebývá uživatelsky přívětivý.

P.S. Provozuje někdo s FreeCAD pod Linuxem s 3D Myší?


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
PříspěvekNapsal: pát 26.02.2016 10:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8033
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
to smugli: netvrdím, že z STL modelů nejde obrábět, jak píšeš, některé CAMy to umí, ale problém je v tom, že STL je složený z polygonů, takže na zakřivených plochách není hladký a hodně záleží na hustotě těch polgonů, což může být pro přesnější práci problém.
pkotatko píše:
Vcera jsem si hrel s FreeCAD a ono to pujde. Uz jsem si vytvoril prvni jednoduchy kousek ktery zrovna potrebuji. Jeste malinko doladit a muze na tisk.
Takze posledni otazka. Mam u tohoto programu zustat ? Nebo je tam neco zasadniho proc zvolit neco jineho ?
Diky moc a moc za vsechno
Petr

Ten FreeCAD přímo neznám, tak jsem jen zběžně prolítnul vlastnosti a vypadá to, že by pro tvojí potřebu měl bez problémů vyhovovat, protože už je to sofistikovaný parametrický 3D CAD a hlavně podporuje export i import několika běžných formátů, takže by neměla být problematická ani výměna dat s z/do jiných CADů, včetně vytváření výkresů a DXF pro 2D vrézování. Určitě se tu najde někdo kdo s ním má už nějaké zkušenosti.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 26.02.2016 12:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.6.2008
Příspěvky: 4247
Bydliště: Děčín
Obrázky: 0
Já na ty 3d věci pro 3dtisk používám již zmíněný freecad, stacili mi 4 petiminutový lekce na youtubu a nakreslím, co si zamanu.
Nakonec jsem zjistil, že úplně stačí kvádr a válec , který si dokola kopíruješ, naparametrizuješ a spojuješ a ořezáváš a zaobluješ hrany, až je to hotový :)
Dá se tak nakreslit cokoliv.

_________________
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pát 26.02.2016 13:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8033
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
krtek2k píše:
Já na ty 3d věci pro 3dtisk používám již zmíněný freecad, stacili mi 4 petiminutový lekce na youtubu a nakreslím, co si zamanu.
Nakonec jsem zjistil, že úplně stačí kvádr a válec , který si dokola kopíruješ, naparametrizuješ a spojuješ a ořezáváš a zaobluješ hrany, až je to hotový :)
Dá se tak nakreslit cokoliv.

Tak s tím tedy absolutně nesouhlasím. Samozřejmě, jak už jsem tu psal, pokud se dá vystačit jen se základními tělesy (kvádr, válec koule, kužel), dá se to zvládnout většinou hodně rychle. Ale jak by si třeba dělal kopyto na kapkovitou kabinu, nebo tvarovou kapotu a podobné tvary? Tam si už se základními tělesy určitě nevystačíš a musíš modelovat pomocí křivek. Takže takhle zjednodušeně to rozhodně podat nejde. A pkotatko to nechce jen na 3D-tisk nějakých krabiček. :mrgreen:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 26.02.2016 14:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2007
Příspěvky: 6349
Bydliště: Dubai, UAE
Prvni dva kousky, velmi jednoduche, jsem s pomoci nejakych turtorialu zvladnul za par hodin. Je mi jasne ze me ceka dlouha cesta, ale zacina me to bavit.
Zustavam tedy u FreeCADu a budu se ucit.
Dekuji vsem
Petr

_________________
بتر كوتاتكو
UH-60 Blackhawk, Bell 206, Mi-8, Jeti DS-16


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 26.02.2016 17:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.6.2008
Příspěvky: 4247
Bydliště: Děčín
Obrázky: 0
Lark píše:
Tak s tím tedy absolutně nesouhlasím. Samozřejmě, jak už jsem tu psal, pokud se dá vystačit jen se základními tělesy (kvádr, válec koule, kužel), dá se to zvládnout většinou hodně rychle. Ale jak by si třeba dělal kopyto na kapkovitou kabinu, nebo tvarovou kapotu a podobné tvary? Tam si už se základními tělesy určitě nevystačíš a musíš modelovat pomocí křivek. Takže takhle zjednodušeně to rozhodně podat nejde. A pkotatko to nechce jen na 3D-tisk nějakých krabiček. :mrgreen:

Já ale píšu co a jak používám já na kreslení pro 3d tisk, vyloženě to tam tak píšu. Beru že se dotýkám jen části požadavku tazatele.
Například na takovou koptérku mi kvádry a válce stačí:
http://www.thingiverse.com/thing:1153814

_________________
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pát 26.02.2016 18:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8033
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
pkotatko píše:
Prvni dva kousky, velmi jednoduche, jsem s pomoci nejakych turtorialu zvladnul za par hodin. Je mi jasne ze me ceka dlouha cesta, ale zacina me to bavit.
Zustavam tedy u FreeCADu a budu se ucit.
Dekuji vsem
Petr

To že tě to baví je to nejdůležitější, a to složitější se časem poddá. Určitě jsou i nějaké diskuze, kde řeší problémy. Jen je potřeba s tím nepraštit při prvních nesnázích.
Přeju hodně trpělivosti.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 26.02.2016 20:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2007
Příspěvky: 6349
Bydliště: Dubai, UAE
Nejsem typ co by s necim prastil kdyz mu to hodinu nejde. :D

_________________
بتر كوتاتكو
UH-60 Blackhawk, Bell 206, Mi-8, Jeti DS-16


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 26.02.2016 21:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5541
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Lark píše:
Tak s tím tedy absolutně nesouhlasím. Samozřejmě, jak už jsem tu psal, pokud se dá vystačit jen se základními tělesy (kvádr, válec koule, kužel), dá se to zvládnout většinou hodně rychle. Ale jak by si třeba dělal kopyto na kapkovitou kabinu, nebo tvarovou kapotu a podobné tvary? Tam si už se základními tělesy určitě nevystačíš a musíš modelovat pomocí křivek. Takže takhle zjednodušeně to rozhodně podat nejde. A pkotatko to nechce jen na 3D-tisk nějakých krabiček. :mrgreen:


Souhlas, taky jsem si chvíli myslel, že tahání tvarů po křivkách nebudu na 3D tisk potřebovat a vystačím si s přidat a odebrat skicu vysunutím, příkazama na zkosení a zaoblení a maximálně skořepinou. A on stačí jen chtít vymodelovat blbej oblej závit do trubky s počátečním a koncovým náběhem a ono to chvíli (pár dní) trvá, než jsem se to naučil. :wink: A až budeš chtít malovat sestavy, což je při modelování trupů a křídel nutnost, teprve pak to začne. Znám pár lidí, co profesionálně modelují léta a stále tvrdí, že všechny možnosti, co jim třeba Solidwork nabízí jestě neprozkoumali a neumí je používat.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 26.02.2016 22:09 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 22.5.2006
Příspěvky: 611
Obrázky: 18
Můj první tutoriál co mne k FreeCADu přivedl

https://www.youtube.com/watch?v=0YrmNgJ ... yP7XmqQsOY


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 26.02.2016 23:31 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16173
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Hele, to vypadá fakt dobře. Kam se tento... hrabe Skečup...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 26.02.2016 23:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8033
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Ohromná výhoda je i v těch podporovaných formátech, i když při těch konverzích někdy můžou být problémy. Se Skečupem se to asi ani srovnávat nedá.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 27.02.2016 9:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5541
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Lark píše:
Ohromná výhoda je i v těch podporovaných formátech, i když při těch konverzích někdy můžou být problémy. Se Skečupem se to asi ani srovnávat nedá.


No Larku, jsou mocnější Cady. :wink: To, co bylo v tutoriálu Free Cadu o pár příspěvků výše mě přišlo docela klopotný. Ale na to, že je free, hodně dobrý.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: sob 27.02.2016 11:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8033
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Vždyť já taky vím, ale zadara to vypadá slušně. Docela mě překvapil právě ten počet podporovaných standardních formátů. Odkazoval jsem ho i na tebe, ale rozhod se pro FreeCAD. :lol:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 27.02.2016 11:33 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.9.2013
Příspěvky: 1420
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 38
Lark píše:
Ohromná výhoda je i v těch podporovaných formátech, i když při těch konverzích někdy můžou být problémy. Se Skečupem se to asi ani srovnávat nedá.



no já nevím ... se sketchupem se mi dělá naprosto skvěle a intuitivně a s vhodným pluginem není celkem problém udělat to cos měl v tom tutorialu řekl bych i rychleji, ale co mě na něm sejří poslední dobou je nedotažená práce s přípravou pro 3D tisk ... propojit různé tvary do jednoho tisknutelného nedutého objektu je celkem problém ... zvlášť v veplacené verzi.

ten freecad jsem zkoušel a zkouším ale je to úžasně nepohodlné a neituitivní v tom cokoliv udělat... zatímco ve sketchupu jsem schopen za hoďku vystřihnout model koptéry apod., tak freecad je pro mě strašlivě klopotný cokoliv z ně vydolovat, to nemluvím o tom, že mi občas spadne :/


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 58 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Jindra_S a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz