Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř 30.12.2015 9:47 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 14.12.2009
Příspěvky: 746
dlouhou jsem hledal, jaký CAM budu používat pro modely ze SkecthUp až jsem narazil na fóru c-n-c.cz na Fusion360, který je pro Start Upy, Studenty a amatéry zdarma a umí jak CAD, tak i CAM včetně simulace.

V postprocesingu es dá volit i Mach i LinuxCNC(EMC).

Ovládání je velmi intuitivní i díky propracované nápovědě a množství tutoriálů.

S učením Fusion začínám, ale z radosti nad profi nástrojem se chci podělit s ostatními nadšenci.

Něco málo v češtině zde: http://www.konstrukter.cz/2015/03/03/au ... t-on-line/

Stáhnout se dá zde: http://www.autodesk.com/products/fusion-360/try-buy


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: stř 30.12.2015 11:29 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4720
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Ja aktualne pouzivam EstlCam (http://www.estlcam.com/) ktery je sice placeny ale trial otravuje jen minimalne takze se da poradne prozkouset pred zaplacenim.

Takze bych mel par dotazu k Fusion CAMu

- umi nejak jednoduse/automaticky definovat overcuty ? Tj. to ze frezka zajede do rohu tak aby se nemusel dobrusovat
- umi definovat co a jak pujde do GCode ? Pouzivam na CNCcku soft pro 3D tiskarny takze potrebuju jednak mit nejake kody pred spustenim (napr. roztoceni vretene nastavenim servosignalu) a druhak potrebuju mit moznost rict ze dalsi osy nebo nektere funkce nechci do gcode davat)
- umi prelozit prikazy pro oblouky prevest na prikazy pro caru ?

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 30.12.2015 22:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1480
Bydliště: Kladno
overcuty umí vectric aspire v několika variantách


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 31.12.2015 8:06 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 14.12.2009
Příspěvky: 746
existuje Vectric ve free variantě, která by nebyla časově omezena?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 31.12.2015 8:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1480
Bydliště: Kladno
walter2 píše:
existuje Vectric ve free variantě, která by nebyla časově omezena?


nevim, ale asi ne


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 31.12.2015 9:52 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4720
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Estlcam to umi taky a pouzivam to, proto me zajima jak je na tom Fusion

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: čtv 31.12.2015 10:27 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 14.12.2009
Příspěvky: 746
Zatím se Fusion učím, tak radím jen podle strýčka googla: nativně overcut (alias dog-bone fillets) neumí, ale existuje add-in: https://github.com/caseycrogers/Dogbone

Ukázka zde: https://www.youtube.com/watch?v=EM13Dz4Mqnc

Po rozložení modelu (pro případ skládanky z překližkových dílů) na jednotlivé díly do 2D, je možné vybrat buď jednotlivé hrany nebo všechny hrany v dané ose (většinou Z osa) a určit Tool diameter a Offset. Průměr nástroje sa dá zadat parametricky a při pozdějším použití jiného průměru, tak není nutné předělávat vniřtní rohy po jednom.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 31.12.2015 11:23 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 14.12.2009
Příspěvky: 746
Amper píše:
- umi definovat co a jak pujde do GCode ? Pouzivam na CNCcku soft pro 3D tiskarny takze potrebuju jednak mit nejake kody pred spustenim (napr. roztoceni vretene nastavenim servosignalu) a druhak potrebuju mit moznost rict ze dalsi osy nebo nektere funkce nechci do gcode davat)
- umi prelozit prikazy pro oblouky prevest na prikazy pro caru ?


Fusion CAM má postprocessing, tak znalec by asi uměl nadefinovat cokoli. Já s tímto poradit neumím.


Fusion je určený i pro 3D tisk, tak předpokládám, že se to nějak využít dá i pro tvoje speciální požadavky: http://fusion360.autodesk.com/learning/ ... 1451406029


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 19.09.2016 20:27 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4720
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Chlapi ma uz nekdo vic zkusenosti s Fusion 360 ?

Hooodle se me tam zamlouva takove to modelovani co produkuje takove pekne organicke tvary. Ze sketchupu je vsecho desne kostkate :-D ale zajimalo by mne zda tim treba nekdo uz namaloval model letadla, vyexportoval rezy do dxf atd.....

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 20.09.2016 0:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8033
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Trochu jsem to očumoval a způsob modelování je hodně intuitivní a dají se v tom dělat i hodně složité a čisté tvary, takže na modely by to mělo být dostatečné a určitě snazší modelování hladkých křivek a ploch, a proti SU mnohem komfortnější. Importovat umí všechny možné i profesionální formáty, ale v menu je sice i položka Export, ale v helpech se o něm nikde nepíše, natož o formátech, takže nevím, jestli neukládá jen v nativním formátu a taky Save as STL. Jiný výstupní formát jsem nenašel. Tady je help a má v sobě podporu Postprocesorů pro spoustu strojů, ale seznam jsem nenašel. Má ale i NC-file editor a konfigurátor, takže by snad neměl být problém s přizpůsobením. http://help.autodesk.com/view/NINVFUS/ENU/?guid=GUID-C0A0E494-2FBF-40F4-AC33-84935680AE01


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 20.09.2016 5:15 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 14.12.2009
Příspěvky: 746
Snažím se v tom modelovat pro 3D tisk jednoduché věci (k modelu letadla mám daleko). Zatím nemam s čím porovnávat, ale vadí mi:

1. Při složitějších modelech (například pokuddo tělesa "provrtam" desítky der) se Fusion seká (nebo počítá neúměrně dlouho - řadové desítky vterin) na Notebooku bez nadupané grafické karty

2. Častější updaty (kterým se nedá vyhnout) mění některé funkce, tak je to takové kontinuální objevování některých už objevenech postupu.

Pro 3D tisk používám export do STL a pak už svůj Sli3er. Ve Fusion integrovaný 3D printer nevyuzivam.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 20.09.2016 7:36 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4720
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
walter2 píše:
1. Při složitějších modelech (například pokuddo tělesa "provrtam" desítky der) se Fusion seká (nebo počítá neúměrně dlouho - řadové desítky vterin) na Notebooku bez nadupané grafické karty


Jsem si vzdycky myslel ze Fusion jede v cloudu a na lokale to jen zobrazuje. No uvidim, zatím jsem tam zkusil importovat SE.5 co mam ve Sketchupu a jen load trva tak dlouho ze je to nepouzitelne. Takze to vidim tak ze to mozna zkombinuju. Treba ruzne kastle nebo trupy namodelovat ve Fusionu, pak exportovat do Sketchupu kde do nich domaluju prepazky atd....

Husty, takze Fusion aktualne nahral, ma zabrano 11GB RAM (fyzicke, mam to na masince s 16ti), a sezral 3-4 CPU z 8. Kazda operace trvala milion casu takze pro praci nepouzitelny.


To co Sketchup dava s prstem v nose je na stejnem pocitaci (a rychlem internetu) nepouzitelne pomale, ve spicce se dostal na 12GB RAM

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 20.09.2016 9:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8033
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Ta "hladovost" na paměť je teda děsná. 8O To že je to v cloudu je taky zádrhel. Dají se hotová data uložit k sobě na disk v nějakém rozumném formátu (mimo STL)?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 20.09.2016 9:45 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4720
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
to nevim, ja to budu pouzivat maximalne pro modelovani nekterych casti. Celej model se v tom fakt neda.

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 20.09.2016 10:26 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 14.12.2009
Příspěvky: 746
Lark píše:
Ta "hladovost" na paměť je teda děsná. 8O To že je to v cloudu je taky zádrhel. Dají se hotová data uložit k sobě na disk v nějakém rozumném formátu (mimo STL)?


Lze STL. Jiné formáty z hlavy nevim.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz