Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Stepfour Xpert a 3D frezování
PříspěvekNapsal: sob 31.10.2015 22:31 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 7.3.2010
Příspěvky: 354
Bydliště: Praha
má tu někdo zkušenosti s frézováním 3D v Xpertu?

mám takový problém zda by někdo nevěděl.
občas se mi stává že se 3D objekt posune a vlastně se na to nemůžu vůbec spolehnout.

problém není ve frézce, ta se vždy vrátí na 0, potvrzeno důlkem v matrialu, rozjíždí se program. Ale jako by virtuálně, na monitoru je všechno OK, ale obrobek je posunutej.
Dříve se mi stávalo že i při frézování se program posunul a já pak měl vyfrezový díl se schodem.

dneska jsem frézoval křídla, 4 díly najednou, spodek, vršek a levá, pravá, jelo to cca 9hodin a celé se to šouplo cca o 4mm v ose Y nahoru. Ale celé úplně od začátku, ty 4 díly vůči sobě byly OK.

pak jsem nahrál DFX křivky jako obrys a objej jsem to (tím jsem zjistil že to nesedí) DXF mělo přesnou polohu tak jak mělo mít ale ty vyfrézované formy pod tím jsou o cca 4mm ujeté, naštěstí to ničemu nevadí, a poradím si s tím, odnesla to jenom dělicí rovina.

taky jsem to všechno zkontroloval jak v stepfouru tak rhinu jestli jsem si stím nepohnul ale vše je OK a sedí to.

nějaký nápad kde může být problém?


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Stepfour Xpert a 3D frezování
PříspěvekNapsal: sob 31.10.2015 22:56 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6665
Bydliště: Moravský kras
Ta samá zkušenost. Stepfour XpertMill se při importu 3D dat ve formátu G-code chová nevypočitatelně. Přijde mi, že naprosto ignoruje nastavení v programu (rozjezdy, rampy, rozměry stroje atd..). Docela mě to vytáčí, pro 2D řezání chodí dokonale a v porovnání s jinými systémy co jsem kdy viděl je to nesmírně uživatelsky přívětivé..

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stepfour Xpert a 3D frezování
PříspěvekNapsal: sob 31.10.2015 23:08 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 7.3.2010
Příspěvky: 354
Bydliště: Praha
JirkaA píše:
Ta samá zkušenost. Stepfour XpertMill se při importu 3D dat ve formátu G-code chová nevypočitatelně. Přijde mi, že naprosto ignoruje nastavení v programu (rozjezdy, rampy, rozměry stroje atd..). Docela mě to vytáčí, pro 2D řezání chodí dokonale a v porovnání s jinými systémy co jsem kdy viděl je to nesmírně uživatelsky přívětivé..



přesně tak, uživatelsky to je naprosto super.

ale jinak to rozjíždění mi dělá i gravos Armout :-(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stepfour Xpert a 3D frezování
PříspěvekNapsal: sob 31.10.2015 23:43 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6665
Bydliště: Moravský kras
Tak v tom případě může být kopanec už v Gcode nebo už chyba v 3D modelu, se kterou se postprocesor nedokáže poprat.

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stepfour Xpert a 3D frezování
PříspěvekNapsal: ned 01.11.2015 15:25 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 2190
Bydliště: Zvole u Prahy
JirkaA píše:
Tak v tom případě může být kopanec už v Gcode nebo už chyba v 3D modelu, se kterou se postprocesor nedokáže poprat.

To si nemyslím.
Pokud by byla chyba v 3d modelu (navíc neuplatněné body, nebo lomy, trhliny) vše by se přepočítalo do G-codu .
A chybně by poskakovala frézka.
v G-codu bych si uměl představit vypadlou nějakou souřadnici, ale zase to neposune obrobek.
Vašek píše že nulu si ověřoval důlkem, vodorovné osy chápu, ale svislou , která poskočila bych takhle neověřoval.
Na obrazovce říká že je vše správně.
Já bych se přikláněl k tomu, že proklouznul náhon svislé osy při zatlačení dolů.
Pravděpodobně při prvním zápichu. Tomu odpovídá i to, že se rovina posunula nahoru.
Pokud by za problém mohl ovládací program, zkusil bych ho přeinstalovat.
Já ale to vidím na opotřebované proklouzávání svislého posuvu.

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stepfour Xpert a 3D frezování
PříspěvekNapsal: ned 01.11.2015 16:32 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 7.3.2010
Příspěvky: 354
Bydliště: Praha
asi jsem se špatně vyjádřil, mluvil jsem o ose Y, tím nahoru jsem myslel posun v ose Y, od sebe, tedy jako do plusu.
stroj je v pořádku, ujíždí to v programu, ale na obrazovce je vše OK.
V postprocesoru jsem objevil že jsem tam měl napsano G00, jak mi někdo poradil, abych to přepsal na G01, že ten rychloposuv může dělat bordel,tak uvidíme, dneska jsem taky frezoval a v ose Y to při frezování finiše někde ve 3/4 opět uskočilo o pár desetin, zkusím dát fotku


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stepfour Xpert a 3D frezování
PříspěvekNapsal: pát 25.12.2015 20:52 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.12.2015
Příspěvky: 18
Zdravím páni, už pár rokov pracujem s programom XpertMill od fi. StepFour a doposiaľ som nemal žiadný problém s frézovaním 3D objektov. G-kod generujem v programe DeskProto. Škoda že neuvádzate aký máte zložitý model a rýchlosť frézovania. Samotný program i krokáče majú svoje limity a treba ich rešpektovať a v neposlednom rade ... nakom stroji frézujete ??? ... originál StepFour alebo jeho klon?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz