Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Sketchup import výkresu
PříspěvekNapsal: stř 24.06.2015 11:09 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7798
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
to Celeron: jyrry ti odpověděl za mě. Je velký rozdíl jestli ten scan zvětšuješ 2x až 3x, a nebo třeba 10x i víckrát. Ty další nedostatky ručně kreslených výkresů jsou ještě bombónek na dortu. Jako přibližný podklad pro 3D modelování se to dá samozřejmě použít, ale musíš to stejně všechno vymodelovat sám. Podle mě je výhodnější udělat povrchové plochy z řezů, které budeš muset doladit, aby tvary byly hladké, a pak teprve dělat nové řezy v místech přepážek, dodělat zářezy pro nosníky z průniků atd. U křídla je to podobné. Vybrat koncové profily, potáhnout je plochama, a pak teprve nadělat řezy pro jednotlivá žebra a dodělat průniky nosníků.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Sketchup import výkresu
PříspěvekNapsal: stř 24.06.2015 13:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 5349
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
No tak sorry, přehlídl jsem tu A4 a zvětšit 10x. Ale na tom, že v Xeronu uměj při zvětšení 2-3 vyhladita a zaostřit čáry a že kopie nemá 2-3 x širší čáry, na tom si trvám, protože ty zvětšený výkresy tu mám a porovnával jsem je. No a když vše zklame, stojí v garáži viz fotky.
Kdopak první přijde na to, vo co go? :)
Jirka


Přílohy:
g001.jpg
g001.jpg [ 123.24 KiB | Zobrazeno 1462 krát ]
g002.jpg
g002.jpg [ 159.08 KiB | Zobrazeno 1462 krát ]
Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sketchup import výkresu
PříspěvekNapsal: stř 24.06.2015 13:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7798
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Digitizer výkresů. :D Kdysi (asi před 20 lety) jsme na tom digitalizovali řezové křivky z fólií, než se přešlo na plné software 3D modelování. Problém byl, že se to pokaždé muselo kalibrovat, a taky s tepelnou nestálostí těch fólií a příšerně pomalá práce. Uměli to obsluhovat akorát dva člověci. :lol:

Edit: My ale měli větší asi 1,5 x 3 m a bylo to šíleně těžký. Ta deska byla plná magnetů a fólie se přidržovaly planžetama.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sketchup import výkresu
PříspěvekNapsal: stř 24.06.2015 13:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 5349
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Co to bylo za typ? A tys byl jeden ze dvou, nebo až ten třetí? :)
Tohle je 2 x 1,5 m a planžety jsou magnetický a v desce žádný magnety nejsou. Váha není tak strašná, dokázal jsem to na elektrickou vysouvací nohu namontovat sám. Tajima, Made in Japan.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sketchup import výkresu
PříspěvekNapsal: stř 24.06.2015 14:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7798
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Typ ti už neřeknu a byl jsem až 5. :lol: Jediný co si ještě pamatuju, že k tomu bylo vyčleněný extra PC a program byl ještě v DOSu, který zapisoval souřadnice do textového souboru, a ten se potom musel importovat do CAM programu, kde jsme z těch bodů rekonstruovali křivky. Většinou to byly řezové křivky pro plechy kastlí.
V té době jsme měli ještě i Tebis (CAD/CAM) pod DOSem a třeba když si chtěl vyshedovat data, tak si si je musel natočit do požadované polohy a nastartovat shading. Jaknile jsi s tím pootočil obraz ti zmizel a moh si shedovat znova (trvalo to nějakou dobu). Přitom ta PC musela mít speciální grafickou kartu ze dvou desek asi 100 x 300 mm za šílený prachy. Byl to pravěk 3D obrábění, ale fakt je, že na kopírování tvarů, na Tebis zádný jiný SW neměly.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sketchup import výkresu
PříspěvekNapsal: stř 24.06.2015 23:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 5349
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Z tohodle by měl vylejzat HPGL po RS232. Tedy ASCII X a Y. Problém je, že manuál se nepodařilo zachránit. Nějak to chodí, dokonce umím i to co slízávám rovnou malovat zmenšený na plotter k tomu připojený ale nejsou lidi, který by to dotáhli do plně provozního stavu. Prostě na metodu pokus omyl je to moc složitý. Procík v tom je Z80, prográmku je jenom 6KB, to by se dalo zreverzovat. Nojo, ale nejdříve by se musel zreverzovat HW aby se vůbec přišlo na to jak ten SW maká. Vybavení jako logickej analyzátor s Z80 dissasemblerem by bylo ale ty člověkoměsíce nejsou. A až zas tak moc to nepotřebuju, nejspíš digitizér stejně jednou skončí ve šrotě.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sketchup import výkresu
PříspěvekNapsal: stř 24.06.2015 23:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7798
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Pokud si pamatuju, tak ta obsluha byla právě docela krkolomná. Vím že kluci co s tím dělali, hrozně nadávali a asi po dvou letech se to odstavilo. Pak už se to jen strkalo z kouta do kouta. Na tom našem se dokonce daly přepínat i kombinace souřadnic, pokud byly křivky ve více rovinách. Dalo se snímat XY, XZ, nebo YZ. Taky se dalo nastavovat měřítko, takže šlo ukládat body se zmenšením, nebo zvětšením.
Jinak aby se vyplatilo na tom digitalizovat, musel by si mít opravdu přesný výkres a to asi nikdy mít nebudeš. Používaly se přesné výkresy na spec. fólii a stejně s tím byly problémy s tepelnou roztažností. Na dvou metrech to lítalo klidně o víc než 1mm. Jestli to má štítky, tak zkus něco najít na internetu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sketchup import výkresu
PříspěvekNapsal: čtv 25.06.2015 5:30 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15875
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Lark píše:
... ta obsluha byla právě docela krkolomná. ...

To jsi neviděl jak jsme s kolegou digitalizovali tvar botičky na kola pro Štuku :mrgreen:
Upnutá ve frézce, místo vřetena "dotyk", já najížděl na body a kolega zapisoval X-Y-Z do bloku, poté to modeloval v PC :-D

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sketchup import výkresu
PříspěvekNapsal: čtv 25.06.2015 8:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7798
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
To jste to měli ještě snadné, protože jste měli rovnou prostorové body. Jenže tohle si ručně umísťoval záměrný kříž s lupou na čáru a jediné ulehčení bylo, že ty dvě souřadnice si nemusel opisovtat, ale jen potvrdil odeslání. Většinou to byl prostorový řez, takže jedna křivka v XY a druhá v XZ (nebo YZ) a v Tebisu si z těch bodů musel udělat prostorovou křivku. A to byl taky docela problém. Protože ty body se vždy dost rozcházely, takže to byla spíš sochařina. :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sketchup import výkresu
PříspěvekNapsal: čtv 25.06.2015 9:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 5349
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Původně se ten digitizér používal na generování dat pro osmihlavou CNC vyšívačku kapesníků. Prostě čmáranice od nějakýho grafika se přenesla s přesností plus mínus autobus na data. Zajímavý, že to umělo i křivky, něco takovýho jako když maluješ v CADu oblouk ze 3 bodů a kružnice a ovály. No a vždy to bylo jen 2D. Nezapoměň, že to je tak 1982-1985. V tý době to byl asi dost dobrej a chytrej strojek. Před pár lety jsem to dotáhl, že by s tím šlo překreslovat výkresy.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sketchup import výkresu
PříspěvekNapsal: čtv 25.06.2015 10:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7798
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
No tak z tý doby asi na netu těžko něco budeš hledat. Možná zkusit najít výrobce, jestli ještě existuje a jestli by nevyštrachal v archivu nějaký manuál. :D Vidím to ale bledě. Nebo zkusit najít někoho, kdo s tím dělal tam, odkud jsi to přitáh.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sketchup import výkresu
PříspěvekNapsal: pát 26.06.2015 0:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 5349
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
To už mám vše za sebou. Tajima má v česku dokonce zastoupení ale nikdo ani netuší, že něco takovýho vyráběli. :cry:
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sketchup import výkresu
PříspěvekNapsal: čtv 14.01.2016 9:57 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 16.10.2011
Příspěvky: 61
Jenom volně navážu,

potřebuji udělat průnik tělesem komponentou ve Sketchupu. Jde to, nebo to komponentou nejde. Je potřeba komponentu rozbít, udělat průnik (třeba vybranými) a komponentu znovu vytvořit. Máte někdo nějaký nápad jak na to.
Mám nakreslený trup, poskládaný z komponent , a potřebuji udělat průnik spojovací trubkou křídla trupem, a to samé u výškovky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sketchup import výkresu
PříspěvekNapsal: pát 18.03.2016 8:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.1.2011
Příspěvky: 551
Bydliště: Moravský kras
Obrázky: 98
Ano musíš bohužel ... Komponentu rozbít, udělat průnik (třeba vybranými) a komponentu znovu vytvořit.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sketchup import výkresu
PříspěvekNapsal: pát 18.03.2016 21:44 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 16.10.2011
Příspěvky: 61
Děkuji, to jsem potřeboval vědět. Bohužel nemám kolem sebe nikoho kdo Sketchup používá, tak se na něčem zaseknu.

Už jsem se tu ptal , ale zkusím to znovu :-) . Hledám plugin který umí kreslit vícebodovou křivku. Třeba když obkresluji koncový oblouk na křídle podle vloženého výkresu a pod. Díky


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz