Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon 18.05.2015 18:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.5.2015
Příspěvky: 552
Bydliště: Ostrava-Poruba
Obrázky: 0
Můj a asi ne jen můj problém je jednoduchý.

Prošel jsem celkem dost fór o CNC. Sehnal sem si řídící jednotku, servomotry, šroubení, navrhnul kastli a zjistil jsem že jsem v průšvihu.
Nejsem strojař, takže nemám přístup k materiálu ani kontatky na dodavatele. Když jsem našel stránky na hliníkové plocháče, tak byly jen "dural" 60xx a to podle diskuzí je bláto a nedají se do toho udělat závity - původní záměr to sešroubovat. Když jsem našel odkaz na "dural" 2017 a více tak to jsou max tyče nebo čtvercové profily a v 3 a více metrových délkách. Přemýslel jsem o provedení z překližky 16mm, ale problém stejný - v Ostravě je dle inzerce 30 truhlářů, ale nikdo nemá překližku, 1/2 zakázkové výřezy nedělá a druhá půlka je ochotna jen designovou kuchyni za 100 tisic. Hornbach, Baumax - minimální řez 25x50cm, takže by CNC bylo jak malá garáž.

Takže má prosba o radu kde se dá v okolí Ostravy a nebo na netu sehnat materiál (v použitelných rozměrech s nařezáním na potřebné délky) za rozumný peníz a v rozumném termínu. Případně z čeho jste stavěli CNC Vy (nejlépe třeba specifikace hliník xy v probilu AxB dá se koupit tady).

_________________
Taranis X9D Plus
Foto RC.CERNIK-NET.COM/CS/Gallery.html
Videa RC.CERNIK-NET.COM/CS/VideoGallery.html


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: pon 18.05.2015 19:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2009
Příspěvky: 503
CNC jsem nikdy nestavěl, ale 60XX by podle mě mělo stačit. Není na extrémně namáhané díly, jako třeba spojka křídla, blbě se soustruží, ale závit do toho vyřezat určitě jde. Jinak v Ostravě by měla mít prodejnu Ferona, kde se dá koupit i "lepší" dural v menším množství. Ale spíš kulatiny na soustružení, případně trubky. Profily budou všede stejné.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 18.05.2015 19:14 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 3.11.2008
Příspěvky: 401
Bydliště: Znojmo
taky stavím CNC. Pokud nemáš možnost přesnýho obrábění toho duralu, co třeba někde nakoupíš, asi to dáš těžko dohromady.
od tohoto pána jsem nakoupil profily Bosch-Rexroth (přes 40kg profilů 90x90, 45x45). Je z Novýho Jičína, za měsíc prý bude mít podobných profilů skoro kilometr.
Být Tebou, zvážil bych použití těchhle profilů, kde se dá - jsou pevný, je k nim hromada spojovacího příslušenství a rovně potřebuješ akorát zkrátit délku a to ti určitě někde udělají.


Naposledy upravil ondra1402 dne úte 19.05.2015 13:30, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 18.05.2015 19:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.5.2015
Příspěvky: 552
Bydliště: Ostrava-Poruba
Obrázky: 0
fokker1 mno pokud by nebyl problem 6060 tak jsem nasel tohle - rozmery celkem OK a i to narezou
http://www.ehlinik.cz/ploche-a-ctvercove-hlinikove-tyce-plochace-hranoly/kat-K300000101.html

_________________
Taranis X9D Plus
Foto RC.CERNIK-NET.COM/CS/Gallery.html
Videa RC.CERNIK-NET.COM/CS/VideoGallery.html


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 18.05.2015 20:31 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15843
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
master_raa píše:
...
Nejsem strojař...
... Případně z čeho jste stavěli CNC Vy ...

Jsem strojar ale z experimentalnich duvodu jsem frezku uhnacal z lamina ktere mi leckde nakraji na potrebne prirezy...
http://www.jyrry.cbcnet.cz/nc_bastl.htm
Druha, tuzsi konstrukce sice neni hotova ale pokud ta prvni frezuje uz par let celkem uspokojive a ne malo kusu, verim ze to je taky cesta...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 18.05.2015 20:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1479
Bydliště: Kladno
Alupa Pardubice


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 18.05.2015 20:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.5.2015
Příspěvky: 552
Bydliště: Ostrava-Poruba
Obrázky: 0
Zaklad mam z preklizky, to je v pohode, alebohuzel ty ocelove konstukce na Y a Z osu pak uz jsou to co jsem chtel delat z hliniku. Kazdopadne dik za motivaci.

_________________
Taranis X9D Plus
Foto RC.CERNIK-NET.COM/CS/Gallery.html
Videa RC.CERNIK-NET.COM/CS/VideoGallery.html


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 18.05.2015 22:20 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 2190
Bydliště: Zvole u Prahy
master_raa píše:
fokker1 mno pokud by nebyl problem 6060 tak jsem nasel tohle - rozmery celkem OK a i to narezou
http://www.ehlinik.cz/ploche-a-ctvercove-hlinikove-tyce-plochace-hranoly/kat-K300000101.html


V pohodě. Závit i obrábění. Pokud je to měkčí, tak chladit lihem, ale stačí i voda nebo olej.

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 18.05.2015 22:35 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15843
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
No.... z těch plných tyčí 6060 bych to nedělal - nebude to tuhé nebo se (za větší průřezy) nedoplatíš. Závit v tom řádně neutáhneš, strhne se.
Proč se asi valná většina konstrukcí (teď nemluvím o NC homemade frézkách) dělá z vytlačovaných profilů a spojuje se to různými prvky, ne šroubováním přímo do hliníku? Protože ten tvarový profil je daleko tužší a protože v tom závity nedrží. Moje zkušenosti.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 18.05.2015 22:52 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 2190
Bydliště: Zvole u Prahy
jyrry píše:
No.... z těch plných tyčí 6060 bych to nedělal - nebude to tuhé nebo se (za větší průřezy) nedoplatíš. Závit v tom řádně neutáhneš, strhne se.
Proč se asi valná většina konstrukcí (teď nemluvím o NC homemade frézkách) dělá z vytlačovaných profilů a spojuje se to různými prvky, ne šroubováním přímo do hliníku? Protože ten tvarový profil je daleko tužší a protože v tom závity nedrží. Moje zkušenosti.


Záleží jak konstrukci vymyslí. A ty závity pokud jsou dostatečně dlouhé tak spíš utrhne hlavu šroubu (při dnešních kvalitách) než aby strhnul závit. Pokud udělá M4 závit do 2mm stěny jeklu tak to strhne, aniž by něco utáhnul.
Prostě záleží jak to vymyslí aby to fungovalo. Přizpůsobit konstrukci použitému materiálu.

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 19.05.2015 9:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.6.2008
Příspěvky: 4244
Bydliště: Děčín
Obrázky: 0
Tady z toho kombi systému od Alupy by se to nedalo postavit?
http://www.ehlinik.cz/stavebnicovy-syst ... 00101.html

_________________
T14SG
Logo 700XXTREME, MiniProtos, Logo550SX
Osiris II,RCF 80cm Sbach, Discovery Micro F3K


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 19.05.2015 19:18 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15843
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
krtek2k píše:
Tady z toho kombi systému od Alupy by se to ...
stavělo jak po másle, to je klasika na mnoho i průmyslových jednoúčeláků apod. Tuhá konstrukce díky těm rozměrným profilům, přitom lehké. Akorát trochu naskakujou koruny když se to sepíše kolik se toho chce :mrgreen:

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 19.05.2015 19:24 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 3.11.2008
Příspěvky: 401
Bydliště: Znojmo
přesně tyhle profily (Bosch-Rexroth) jsem měl na mysli, v tom inzerátu na cncforu už jsou jiný fotky. Konkrétně jsem koupil tyto a tyto. Je to neskutečně pevný, přitom relativně lehký. Oproti tomu systému z ehliník nesrovnatelný.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 19.05.2015 23:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.2.2011
Příspěvky: 572
Bydliště: Slavkov u Brna
Obrázky: 0
Já jsem použil na rám svojí frézky tento profil http://www.askmt.com/stranka-profil-8-4 ... tem-40-236
jako hlavní důvod byl pro mě to, že v těle tohoto profilu jsou 2 otvory o průměru 6,8mm do kterých jsem vyřezal závit M8, pro přišroubování čel frézky. Ale ta cena za cca 2 metry tohoto profilu, vám radost neudělá :( .


Přílohy:
P1180015.JPG
P1180015.JPG [ 105.41 KiB | Zobrazeno 1598 krát ]
P1180021.JPG
P1180021.JPG [ 88.55 KiB | Zobrazeno 1598 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 05.06.2015 21:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.5.2015
Příspěvky: 552
Bydliště: Ostrava-Poruba
Obrázky: 0
Takze po precteni dalsich odkazu jsem prece jen zvolil sololak 18mm, protoze podle toho co uz jsem videl postavene by to melo an balzu a preklizku do 3mm bohate stacit. Dnes se stal zazrak a naterfil jsem na firmu, ktera mi ty desky urezala na pockani, takze zacinam sestavovat.

Kazdopane bych mel jeste jeden dotaz, cim mazete? Prece jen byly komponenty dlouho oprene v koute, takze je musim zbavit prachu a promazat.

_________________
Taranis X9D Plus
Foto RC.CERNIK-NET.COM/CS/Gallery.html
Videa RC.CERNIK-NET.COM/CS/VideoGallery.html


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Jester80 a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz