Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 53 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 14:09 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.7.2004
Příspěvky: 3546
Bydliště: kousek od Hradec Králové
Jak moc jemný mají ty 3D tiskárny krok? I levné čínské plotry mají mechanický krok kolem 0,01 mm a přitom poměrně velkou sílu posunu, takže bez problémů dokáží plynule řezat i šikmé a oblé řezy.

Výška stolu by se nemusela nijak superpřesně seřizovat, hloubka řezu se na plotru neseřizuje mechanicky ale elektricky pomocí elektromagnetu který ovládá spouštění nože.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 20:36 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16149
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
No ale co drží nůž v takové výšce (po celé ploše) aby proříznul folii a do podkladu jen nepatrně ryl?

U frézky mám problém s větší plochou když frézuju plošňáky - drážky dělám 45° gravírkou a šířka drážky je daná ponořením do materiálu - tedy aby byla šířka stále stejná v každém místě plochy, musel jsem plochu nejdřív přefrézovat a tak i když mám vedení všelijaké, výška upínací plochy (ve směru Z osy) je v tom přefrézovaném místě stálá a všude stejná.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 20:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.7.2004
Příspěvky: 3546
Bydliště: kousek od Hradec Králové
jyrry píše:
No ale co drží nůž v takové výšce (po celé ploše) aby proříznul folii a do podkladu jen nepatrně ryl?


Elektromagnet. V klidu je kudla v bezpečí několik milimetrů vysoko nad plochou, regulovatelná síla elektromagnetu určuje sílu jak se na nůž tlačí když řeže. Nůž nemá žádný mechanický doraz, když ho se stejným nastavením zkusíš pustit bez folie tak prostě prořízne teflonovou plochu po které se normálně folie posunuje.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 20:51 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16149
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Takže jen silou toho elmagnetu se reguluje hloubka prořezu? Hm, asi opráším tu kudličku a předělám její uložení...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 20:59 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 8.1.2004
Příspěvky: 127
Bydliště: Praha
Obrázky: 0
Druhy zpusob pritlaku je pruzina.
El. magnet sice umoznuje zdvih, ale u zarizeni ktere v z ose uz pohyb ma mi prijde jednodusi pouzit pruzinu, protoze se snadneji reguluje pritlak jen predpetim pruziny.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 21:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.7.2004
Příspěvky: 3546
Bydliště: kousek od Hradec Králové
Fifa píše:
Druhy zpusob pritlaku je pruzina.
El. magnet sice umoznuje zdvih, ale u zarizeni ktere v z ose uz pohyb ma mi prijde jednodusi pouzit pruzinu, protoze se snadneji reguluje pritlak jen predpetim pruziny.


Elektromagnet je velmi rychlý a bude pokaždé působit na nůž zcela stejnou silou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 21:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.7.2004
Příspěvky: 3546
Bydliště: kousek od Hradec Králové
jyrry píše:
Takže jen silou toho elmagnetu se reguluje hloubka prořezu?


Jo. Mechanicky se nůž seřiruje v hlavě jen nahrubo podle toho jak je dlouhý (po nabroušení se pokaždé o něco zmenší).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 21:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7998
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Ten elektromagnet jen vystavuje řezací hlavu do řezu, nebo nadzvedává. Hloubka řezu se ale nastavuje vysunutím nože z čílka hlavy (většinou jemným závitem), které klouže po fólii.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 21:38 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 8.1.2004
Příspěvky: 127
Bydliště: Praha
Obrázky: 0
Kovboj píše:

Elektromagnet je velmi rychlý a bude pokaždé působit na nůž zcela stejnou silou.

No jasne, jenze ty potrebujes ruzny pritlak pro ruzne materialy. Mluvime o amaterskem pouziti jako variantni hlava misto, nebo vedle hotendu take co so to komplikovat jeste el.magnetem


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 21:46 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3592
Bydliště: SK Bratislava
chlapci obavam sa ze kecate, zatial som videl 3 rozne riesenia knife holdrov na rezacie noze do frezok (vhodnych na tahanie) vsetky tri funguju tak, ze sa pritlacia na foliu a rezu do hlbky takej, kolko kuka noz z drziaka :- )) ...a to sa nastavuje tocitkom


Přílohy:
e1e1ad60f07c4aa3ccbcb2973e9d7007_2_XL.jpg
e1e1ad60f07c4aa3ccbcb2973e9d7007_2_XL.jpg [ 147.76 KiB | Zobrazeno 542 krát ]
e1e1ad60f07c4aa3ccbcb2973e9d7007_XL.jpg
e1e1ad60f07c4aa3ccbcb2973e9d7007_XL.jpg [ 144.8 KiB | Zobrazeno 542 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 21:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7998
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Je to jak píše igorb. Jenže aby to dobře řezalo různé fólie, z různých materiálů, tak se v ovládacím programu vzájemně kombinuje vysunutí nože a velikost přítlaku. Některé materiály se řežou i na víc průchodů.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 21:50 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3592
Bydliště: SK Bratislava
......................
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 21:58 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3592
Bydliště: SK Bratislava
Jyrry urcite vyskusa .... toto staci pruzne upevnit namiesto spindla a ideme :- )))

http://www.ebay.com/itm/Roland-Blade-Kn ... 27f31c64e6

mam take doma ak by si to chcel mat uz cez vikend ... donesiem do Brna na GB cup :- )))


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 21:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Lark píše:
Na té přestavěné 3D tiskárně si nedokážu dost dobře představit, jak bude ta fólie přidržovaná k podložce, aby se nezvedala. Uvažuješ o nějaké vývěvě? Taky seřizování výšky po celé ploše stolku by se asi muselo upravit a seřizovat hodinkama. Každé nepatrné prohnutí nebo vyboulení asi bude problém.


Proč bude tohle takový problém, když fólii přitlačuje ta hlavička?

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 22:06 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3592
Bydliště: SK Bratislava
pretoze to 1/ bude pred hlavou tlacit vlnu a nezidu sa ti hrany (lebo presnost odide do mizerna) 2/ pokial to nema pruzne ulozenie (co nie vsetky hlavy maju), tak to jednudocho na niektorych miestach neprereze (toto ale nemusi byt problem u 3d tlaciarne ktora to ma vecsinou 1/ nastavitelne 2/ sama o sebe je asi dost pruzna)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 53 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Jozef_A, mlike a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz