Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte 31.03.2015 14:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8023
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Pokud jde o 3D tisk, tak mu asi ta STLka stačí, protože k Rebelovi jsou programy pro generování G-kódu k dispozici. A pokud jde o 2D CNC frézku, nebo laser, tak asi majitel taky má nějaký systém ke stroji, který si z DXF, G-kód vytvoří. Trochu si nedovedu představit vlastníka CNC, který je odkázaný jen na hotový G-kód. :D 3D kopírování už je trochu jiný level a bez pořádného CAD/CAM SW už se těžko obejde. To už je ale trochu jiná písnička. :mrgreen:


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: úte 31.03.2015 17:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.2.2011
Příspěvky: 580
Bydliště: Slavkov u Brna
Obrázky: 0
jyrry píše:
Já jenom frézuju a jenom 2D a jak to tu čtu tak u toho zůstanu :-P


Já tedy jako 3D CAM, používám FreeMill, sice žádná sláva, ale na nějaké ty bublinky, kapky atd. je celkem dost dobrý,( stl, sla,3dm,wrl,raw,wmp) kreslím v 3D Alibre Design Standard - zakoupen v akci před několika lety za cca 3000Kč. Jako 2,5D CAM používám SheetCam - cena 3960Kč, kreslím v free ProgeCad 2008 Smart, nebo ProgeCad 2009 Smart :wink:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 31.03.2015 21:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5538
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Koukám, co těch Cadu je. 8O Je to strašný, čím je jich víc, tím se hůř vybírá....
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 31.03.2015 22:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8023
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jo jsou jich mraky, ale problém je, že v každém jsou postupy modelování úplně jiné, takže to chce zaměřit se jen na jeden, který bude splňovat tvé potřeby a u něj si pak "odsedět" potřebné hodiny (spíš týdny). Jak budeš přeskakovat z jednoho na druhý, budeš v tom mít hokej a nebude se ti líbit žádný. Já v práci vystřídal tři a měl jsem hrozné problémy, než jsem zapoměl na návyky z předešlého. Myslím že když zůstaneš u toho co máš, neuděláš chybu. Jen to chce ze začátku mít po ruce manuál a postahovat si tutoriály pro postupy konstrukce různých dílů. Určitě je k němu k sehnání i učebnice v češtině. No a pak už stačí jen modelovat, modelovat, modelovat...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 01.04.2015 7:05 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4717
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
ze free 2D nebyl jeste zminen http://www.plm.automation.siemens.com/e ... ge/free2d/

Pouzivam ho na veci co chci frezovat a kolega me to na StepFouru sjel vzdy v pohode takze to DXF co z toho leze je v pohode

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 01.04.2015 11:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8023
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Ještě poznámka. Pro výběr CADu je taky potřeba zvážit, jestli si budeš hrát jen na vlastním písečku, nebo chceš používat, případně poskytovat data druhým. Pak je dobré, pokud CAD podporuje import/export i do jiných formátů. Problém je, že ty freeCADy používají svůj interní formát, který ale většinou žádný jiný CAD nepodporuje, takže výměna dat je pak problém. A pokud neobsahuje zároveň i CAM pro vytvoření NC programu (podle místní zvyklosti G-kódu), který může být pro různé stroje odlišný, tak se bez těch konverzí do jiných formátů taky neobejdeš. Vygenerovaný NC program se dá při zkušenostech a znalosti G a M kódů konkrétního stroje i ručně upravit. Je to ale riziko, že uděláš překlep a díky tomu patřičné důsledky. Pro frézovování obrysů 2D to problém není, tam se většinou vystačí jen s DXF. Na tvary už je to ale o něčem jiném.

P.S. Proč všichni používáte pro NC-program výraz G-kód? NC-program je textový soubor obsahující souřednice pro pohyb stroje + G a M kódy různých funkcí pro řídicí systém. Kdežto G-kódy a M-kódy je tabulka ruzných funkcí řídicího systému stroje.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 01.04.2015 11:40 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3595
Bydliště: SK Bratislava
Mozno preto ze ho zaviedol ujo Jozef Gerber ... tak podla neho.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 01.04.2015 12:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.2.2011
Příspěvky: 580
Bydliště: Slavkov u Brna
Obrázky: 0
Možná, že některé free CAD, mají třeba to DXF ne zcela korektní. Ale to se většinou pozná, až to DXF, které mě přinese kamoš na vyfrézování, spustím v CAM. Já tedy jak už jsem psal, používám free verzi ProgeCad 2008 Smart ( je to verze pro nekomerční použití, je to trochu oříznutá profi verze ProgeCad Professional), jinak je to tak na 90 a více procent známy AUTOCAD a je s ním plně kompatibilní, i ikonky jsou velmi podobné - znám tedy jenom starší verzi AUTOCAD 2002, dále už nevím kam ten AUTOCAD postoupil ve vývoji. Takže z toho ProgeCad je DXF zcela korektní pro mnou používaný SheetCam, problém někdy bývá s DXF z Rhina, nebo i při exportu DXF z programu PROFILI, nebo u DXF z neznámých zdrojů. U některých exportovaných DXF, se v CAM, kružnice, oblouky,atd. promění v něco jiného, než je CAM schopen zpracovat, a nastoupí oprava toho DXF v CAD, a kolikrát je tam toho různého smetí a chyb, že ty opravy a úpravy toho výkresu v DXF jsou i několikanásobně delší, než to vlastní frézování.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 01.04.2015 12:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8023
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
to igorb: To já ale nikomu nevyvracím. G a M kódy jsou ale příkazy v NC programu které volají podprogramy FUNKCE pro řídicí systém stroje vložené do konkrétního NC programu. Programoval jsem 25 let a ani systémáci od různých firem z německa, rakouska, francie ani itálie, nikdy pro program nepoužili výraz "G-kód". Proto je mi to proti srsti. :D


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 01.04.2015 12:49 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3595
Bydliště: SK Bratislava
a o tom to je, preto hovorim ze pokial je jasne na com budem robit, potrebujem komponenty ktore budu dobre spolupracovat, inak si prirobim viac roboty ako uzitku


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 01.04.2015 12:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8023
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jo, s tím naprosto souhlasím. Někdy to může dosáhnout i takového stavu, že je pak snazší ten díl vymodelovat znova v CADu, s kterým si ten CAM rozumí. Proto jsem psal, že důležité předem dobře zvážit vzájemnou kompatibilitu celého systému.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 01.04.2015 15:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.2.2011
Příspěvky: 580
Bydliště: Slavkov u Brna
Obrázky: 0
Lark píše:
Jo, s tím naprosto souhlasím. Někdy to může dosáhnout i takového stavu, že je pak snazší ten díl vymodelovat znova v CADu, s kterým si ten CAM rozumí. Proto jsem psal, že důležité předem dobře zvážit vzájemnou kompatibilitu celého systému.



Taky jsem to parkrát dělal, skutečně v některých případech, bylo rychlejší ten díl znovu nakreslit, než se trápit odstraňováním chyb, posledně to bylo pro kamoše, který koupil v DXF výkresy výřezů pro stavbu modelu ( Fokker DVII ). Takže někdy může nastat i taková situace, že výkres v CAD je kompatibilní s CAM, ale je tam tolik chyb a smetí, že někdy je lepší ho nakreslit znovu, nebo ať se s tím jeho autor potrápí sám.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 01.04.2015 16:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5538
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Tak jsem dnes zjistil že profesionální CAD taky není žádná výhra. :roll: Jak jsem před pár dny na pár řádcích naprogramoval v OpenScadu držák hodinek na Rebel2, tak dnes jsem byl u kámoše na nalejvárně jak to dělat v grafice, konkrétně na Solidworks 2013. No a výsledek je, že z Scadu má STL pouze 24KB a ze Solidworks 0,5MB 8O . Asi tuším, čím to je, na závěr celej díl objel zaoblením všech hran 0,2 mm a to bude asi ta hromada trojůhelníků navíc, hlavně u děr... Kdyby tam dal to samý zkosení, nebo vůbec nic, tak STL bude podstatně menší. Nechal jsem to doma přežvejkat Slicrem a po půlhodině jsem vypnul. Takže zaoblení určitě nepoužívat a šikminy, rádiusy a díry co nejmíň.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 01.04.2015 16:34 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.12.2006
Příspěvky: 592
Zaoblení je nejlepší věc, kterou v Blenderu používám. Sice je soubor větší, ale tiskárna tiskne plynuleji (nezastavuje) a v rozích nedochází k přetékání materiálu. Oboje se projevuje při vyšších rychlostech tisku (používám 60-100 mm/s podle modelu).

Běžně slicuji soubory o velikosti několika MB, a vždy dojde k úspěšnému generování G-kódu.
G-kód tomu říkám proto, že je tak označen v programech (Save G-code, atd...)
Je to i na webu Sicru hned v hlavičce http://slic3r.org/

_________________
L.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 01.04.2015 17:03 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 8.2.2015
Příspěvky: 5
Lubosh píše:
Blender je podle mne pro výrobu modelů pro 3D tisk geniální program.
Obsahuje plugin pro 3D tisk (uzavření objektů, kontrola úhlů, a další vychytávky).
Plugin nutno zapnout v předvolbách.
Sketchup jsem používal několik let, ale Blender je o několik tříd výš. Už bych si nedokázal představit návrat.

Pro frézu používám Adobe Illustrator a Cut2D, na 3D frézování MeshCam a opět Blender.


mohl bych poprosit jak se ten plugin do toho Blenderu jmenuje chtěl bych ho vyzkoušet.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz